Αγία Σοφία : Kοσμοσυρροή για την προσευχή της Παρασκευής [live]

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 

Με όλη την οικογένεια και το υπουργικό συμβούλιο, δίνει παρών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν αποκλείεται να απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες, καθώς επιδιώκει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά στο έπακρο το γεγονός αυτό.

Αγία Σοφία : Kοσμοσυρροή για την προσευχή της Παρασκευής [live] | tovima.gr

«Σφραγίζεται» η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Από τις 10:00 το πρωί, ο ανυπέρβλητος βυζαντινός ναός και μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, άνοιξε τις πύλες του για τους ξένους προσκεκλημένους και τους πιστούς που θα παραστούν στη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.

Με όλη την οικογένεια και το υπουργικό συμβούλιο, δίνει παρών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν αποκλείεται να απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες, καθώς επιδιώκει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά στο έπακρο το γεγονός αυτό.

Δείτε τι συμβαίνει τώρα στην Αγία Σοφία

Εκατοντάδες κόσμου έσπευσαν έξω απ’ την Αγιά Σοφιά με το πρώτο φως της μέρας. Άλλοι βρέθηκαν στην πλατεία, μπροστά απ’ την Αγιά Σοφιά από το βράδυ προκειμένου να προλάβουν να κρατήσουν χώρο για την πρωινή προσευχή. Όπως μεταδίδει το CNN Turk ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται έξω από τον ιστορικό χωρο και κατευθύνουν τον κόσμο.

«Η είσοδος στους χώρους προσευχής γίνεται μετά από έρευνες ασφαλείας σε 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου», σύμφωνα με τον κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γιερλικάγια, ενώ ο Αλί Ερμπάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνιδων για το «τέμενος Αγία Σοφία».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Ερμπάς, οι Μεχμέντ Μποϊνουκαλίν, Φερούχ Μουτγιέρ και Μπουνιαμίν Τόπκογλου διορίστηκαν ως οι τρεις ιμάμηδες. Ακόμη, οι μουεζίνηδες είναι οι: Μεχμέτ Χαντί Ντουράν, Ιμπραήμ Κομπάν, Σουκρού Ασιλερέν, Αλπκάν Τσελίκ και Ριντβάν Αμπάς.

Κατά τη διάρκεια των «εγκαινίων» έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ και -όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος- το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί 1.000 ως 1.500 άτομα .

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, κατά την είσοδο ο κόσμος θα υποβάλλεται σε θερμομέτρηση ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Εντός του ναού αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο, θα υπάρχουν συνολικά τρία σημεία για να στέκονται οι άνδρες και δύο για τις γυναίκες.,

Προληπτικά γύρω από το ναό θα υπάρχουν 738 μέλη νοσηλευτικού προσωπικού και 101 ασθενοφόρα, ενώ έλεγχοι θα γίνονται και με ελικόπτερα.

Ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί πριν και κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Ο συμβολισμός της 24ης Ιουλίου

Μόνο τυχαία δεν είναι η ημερομηνία που επέλεξε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.

Συμβολική ημερομηνία

Η 24η Ιουλίου, δεν επιλέχθηκε τυχαία για την τέλεση της πρώτης, μετά από 86 χρόνια, μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία. Πρόκειται για συμβολική ημερομηνία καθώς εκείνη την ημέρα είχε υπογραφεί η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν θεωρεί ως ζημιά και ήττα του Κεμάλ.

Τέλη του 2016, για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας – σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 η οποία θέτει τα όρια της χώρας του.

«Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Ελληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» διερωτήθηκε.

Ο ίδιος συνέχισε: «Οσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς», είχε πει ο Ερντογάν.

“Το Βήμα”

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θέλουμε καμιά 10ετία ένα νέο Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ,και ξανά τον Κώστα Καραμανλή ως πρωθυπουργό και τον μουσικοσυνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη ,για να γίνουμε και εμείς λάτρεις της Ελληνορθοδοξίας μας και της ενδόξου Ιστορίας μας ,γιατί εδώ στο ανατολικό σύνορο της Ευρωπαικής Ενώσεως πολύ δύσκολα θα επιβιώσουμε με την κοσμοπολίτικη και εκσυγχρονιστική νοοτροπία των άλλων Ευρωπαίων-κυρίως των βορείων-, που προσπάθησαν και εν πολλοίς τα κατάφεραν να μας ”φυτέψουν” από 40ετίας οι ”Δημοκρατικές Δυνάμεις” του ΠΑΣΟΚ και -της ουράς του-των και αθέων του Σύριζα.
    Ο Ερντογανισμός στην Τουρκία-μετά και την σημερινή πάνδημη εκδήλωση στην Αγιά Σοφιά μας- έγινε ενδημικός και κάλυψε όλους τους ”αδελφούς” Τούρκους και δύσκολα θα ξαναγεννηθεί και εκεί νέος Κεμάλ ,για να τα αλλάξει.
    Μόνο με ηθικές δυνάμεις και διάθεση αυτοθυσίας θα κρατηθούμε σαυτήν την φλούδα της γης μετά τα 200 χρόνια.

  2. ¨Και  αφού σ’ εξοντώσουν θα’ ναι ακόμη ωραίος
    ο κόσμος εξαιτίας σου ¨

    Κι αὐτή ἡ μοναδική γλώσσα μας τόσο διαφορετική ἀπό τίς ἄλλες, τόσο δύσκολη στήν κατανόηση ἀλλά καί τόσο ὄμορφη. Πῶς νά ἐξηγήσουν τόσο λίγοι, ἀριθμητικά μόνο,

    «Μια φούχτα ανθρώποι, μια φούχτα ξυπόλυτοι άγγελοι, με δυο φούχτες ήλιο στην τσέπη τους, με 21 μονάχα φυσίγγια στο ταγάρι τους, μ’ ένα σκισμένο πουκάμισο ουρανό, τραβούσαν δώδεκα χιλιόμετρα δόξας σε κάθε δευτερόλεφτο και δεν ξεπέζευαν ποτές απ’ την ψυχή τους»(«Ξυπόλυτοι ΄Αγγελοι» του Γιάννη Ρίτσου)

    σέ τόσους πολλούς καί διαφορετικούς. Ἴσως κάποιοι καταφέρουν νά καταλάβουν ἔτσι ὅπως τ΄ ὀνειρεύτηκε ὁ Ἐλύτης,

    «Το φαινόμενο της ελληνικής γλώσσας πήρε στα μάτια μου τα γνωρίσματα του αναπόφευχτου που παρουσιάζουν τα φαινόμενα τα φυσικά· σε τέτοιο βαθμό, που έφτασα να πιστεύω ακράδαντα ότι κι η πιο θολή κι η πιο φευγαλέα ξένη γλώσσα ύστερα από μια χιλιετηρίδα ζωής στην περιοχή αυτή θα ’βλεπε τη φύση της ν’ αλλάζει, τους ήχους ν’ ανεβαίνουν από το λάρυγγα και να κατεβαίνουν από τη μύτη στη στοματική κοιλότητα, τις λέξεις να χάνουν τις άχρηστες συλλαβές τους, να ξεπλένονται στο φως και να λειαίνονται, την ουσία τους να καθαρίζει μ’ έναν τρόπο, αν όχι ακριβώς τον ίδιο, τουλάχιστον παραπλήσιο προς τον ελληνικό.»

    νά καταλάβουν γλώσσα κι Ἀνάσταση.
    «Η έννοια της Ανάστασης αναπόσπαστα είναι δεμένη μέσα μου με την έννοια του Θανάτου, αλλά πολύ πίσω, εκεί, στην περιοχή τη μυστική, που είναι ο προθάλαμος της Γέννησης. Την άκρα ολιγάρκειά μου την ξαναβρίσκω στην ειρηνική συμβίωσή μου μ’ ένα τέτοιου είδους αίνιγμα· όπως την εξοικείωσή μου με την αλληλουχία των κρυφών νοημάτων, στη λειτουργία που ξέρει να προσθέτει δυό φτερούγες αγγέλου στον άνθρωπο.»

    http://www.katiousa.gr/logotechnia/poiisi/od-elytis-afto-pou-se-kathista-anischyro-den-einai-gia-na-tragoudiseis/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα