Αβέβαιο το μέλλον του Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup

5/1/17 | 0 | 0 | 482 εμφανίσεις

FAZ: Ακούγονται ήδη δύο ονόματα για να τον διαδεχθούν

Αβέβαιο το μέλλον του Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup
 Το μέλλον του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup μοιάζει αβέβαιο, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, προσθέτοντας ότι ακούγονται ήδη δύο ονόματα για να τον διαδεχθούν, όμως προς το παρόν τίποτε δεν είναι σίγουρο καθώς και αυτές οι υποψηφιότητες είναι προβληματικές.

Η δεύτερη θητεία του Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup ολοκληρώνεται την 1η Ιανουάριου 2018, όμως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εγκαταλείψει νωρίτερα τη θέση εξαιτίας των ολλανδικών εκλογών, εξηγεί η εφημερίδα.

Καθώς φαίνεται ότι ο τρέχων κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του Εργατικού Κόμματος (PvdA) στο οποίο ανήκει ο Ντάισελμπλουμ δεν θα καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία, ο νυν υπουργός Οικονομικών δεν πρόκειται να διατηρήσει τη θέση αυτή.

Βάσει της Συνθήκης της Λισσαβόνας δεν προβλέπεται ότι επικεφαλής του Eurogroup πρέπει να είναι και υπουργός Οικονομικών στη χώρα του, όμως είναι αμφίβολο ότι ο Ντάισελμπλουμ θα έχει την υποστήριξη της μελλοντικής ολλανδικής κυβέρνησης, αλλά ούτε και των υπόλοιπων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη FAZ.

Ήδη μάλιστα ακούγονται δύο ονόματα για να αναλάβουν τη θέση του. Το πρώτο είναι του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος και το δεύτερο του Σλοβάκου ομολόγου του Πίτερ Κάζιμιρ.

Ο ντε Γκίντος είχε ήδη από το 2015 ελπίδες να αναλάβει την προεδρία του Eurogroup, όμως έχασε απέναντι στον Ντάισελμπλουμ. Τώρα η Ισπανία έχει εκφράσει την επιθυμία να συμβάλλει πιο ενεργά στη διαχείριση ΕΕ, ενώ ο Ισπανός υπουργός έχει και την υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. Όμως κανείς δεν πιστεύει πραγματικά ότι ο ντε Γκίντος έχει τις ικανότητες που απαιτούνται για το πόστο αυτό, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Ανάλογες είναι οι επιφυλάξεις και για τον Κάζιμιρ, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα στο απόγειο της ελληνικής κρίσης είχε αναχθεί σε αγαπημένο παιδί των μέσων ενημέρωσης με τις προκλητικές απόψεις του και τα tweets του. Όμως επί του πρακτέου αν και έχει θέσει πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, δεν έχει φέρει εις πέρας καμία από τις προτάσεις του, επισημαίνει η FAZ.

Πάντως ο Κάζιμιρ εμφανίζεται να έχει κάποια πλεονεκτήματα έναντι του ντε Γκίντος και κυρίως το γεγονός ότι προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να απαιτήσουν να λάβουν μια υψηλόβαθμη θέση στην ΕΕ, κυρίως μετά την αποχώρηση του Μάρτιν Σουλτς από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπό αυτό το πρίσμα όμως δεν φαίνεται εντελώς απίθανο να διατηρήσει τη θέση του ο Ντάισελμπλουμ, επίσης Σοσιαλδημοκράτης, σύμφωνα με τη FAZ.

Καθώς μάλιστα οι κυβερνήσεις στη Σλοβακία και την Ισπανία δεν μοιάζουν να είναι τόσο ισχυρές, δεν αποκλείεται, αν εκλεγούν πρόεδροι του Eurogroup, οι ντε Γκίντος και Κάζιμιρ να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα με τον Ολλανδό ομόλογό τους: να βρεθούν δηλαδή επικεφαλής των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης χωρίς οι ίδιοι να είναι πια υπουργοί Οικονομικών των χωρών τους.

newsbeast.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Υπάρχουν τέσσερα ζητήματα της σημερινής επικαιρότητας τα οποία, πολύ σύντομα, θα ήθελα να σχολιάσω. 1.- Το πρώτο είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν και η αρχή της μετα-ερντογανικής εποχής. Δεν είναι σαφές πως θα διαμορφωθεί. Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε ...

Ροή Ειδήσεων

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ "Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει πως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» με αριθμό καταχώρησης 5/2018 στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας, έχει διαγραφεί από το ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
     Σε λιγότερες από 24 ώρες από τη στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα το ΑΤΟΠΗΜΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, εκδόθηκε η ανάκληση της έγκρισης του αυτονομιστικού φορέα από την Αριδαία.         Η τοπική κοινωνία της Πέλλας έδωσε ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση της Λιζ Τσέινι από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας μπορεί να ευνοήσει βραχυπρόθεσμα το κόμμα, συσπειρώνοντας τους οπαδούς του Τραμπ (φωτ. REUTERS/Evelyn Hockstein). ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την υπ’ αριθμόν τρία στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ρούλα Σαλούρου 13.05.2021 • 07:54  «Τεκτονικές» θεωρούνται οι αλλαγές που επιβάλλει στο συνδικαλιστικό κίνημα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς προβλέπει την υποχρέωση καταγραφής των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ένα ενιαίο μητρώο, περικόπτει δικαιώματα συνδικαλιστών, τροποποιεί την προστασία τους έναντι των απολύσεων, προβλέπει ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας