Αίγυπτος: Ο πρόεδρος Σίσι χαιρετίζει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σουδάν και Ισραήλ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει τις κοινές προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το Σουδάν, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Τελ Αβίβ και του Χαρτούμ.«Χαιρετίζω τις κοινές προσπάθειες των ΗΠΑ, του Σουδάν και του Ισραήλ για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σουδάν και Ισραήλ και εκτιμώ όλες τις προσπάθειες που έχουν στόχο την εδραίωση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας», έγραψε ο Σίσι σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου χαιρετίζει τη συμφωνία με το Σουδάν
Η εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με το Σουδάν, την οποία ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, συνιστά μια «καταπληκτική μεταστροφή», όπως την χαρακτήρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Τι καταπληκτική αλλαγή πλεύσης! Σήμερα το Χαρτούμ λέει ναι στην ειρήνη με το Ισραήλ, ναι στην αναγνώριση του Ισραήλ και στην ομαλοποίηση των σχέσεων» ανέφερε σε μια ανακοίνωση, στα εβραϊκά.

Το Σουδάν είναι η τρίτη αραβική χώρα, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, που εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες.

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ δεν θα προβάλει αντιρρήσεις στην πώληση στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ στα Εμιράτα, όπως μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Το Ισραήλ και το Σουδάν σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις τους δίνοντας αρχικά έμφαση στη γεωργία. Θέματα όπως η επίσημη σύναψη διπλωματικών σχέσεων θα επιλυθούν αργότερα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους ηγέτες του Ισραήλ και του Σουδάν, ενώπιον δημοσιογράφων στο Οβάλ Γραφείο, εγκωμίασε τη συμφωνία, λέγοντας ότι τουλάχιστον άλλες πέντε χώρες θέλουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο.

«Πιστεύετε ότι ο κοιμισμένος Τζο θα μπορούσε να πετύχει αυτή τη συμφωνία;» ρώτησε κάποια στιγμή τον Νετανιάχου, αναφερόμενος στον Δημοκρατικό αντίπαλό του στις εκλογές, τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος βασίζεται στη δικομματική υποστήριξη για το Ισραήλ στην Ουάσινγκτον, φάνηκε να έρχεται σε δύσκολη θέση: «Ε… αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εκτιμούμε τη βοήθεια για την ειρήνη από τον καθένα στην Αμερική», απάντησε.

Οι σύμβουλοι του Ρεπουμπλικάνου προέδρου θεωρούν ότι η φιλοϊσραηλινή πολιτική του είναι αρεστή στους Ευαγγελικούς ψηφοφόρους, που αποτελούν μεγάλο μέρος των εκλογέων του.

Ο Τραμπ επέμεινε επίσης ότι και οι Παλαιστίνιοι «θέλουν να κάνουν κάτι» αλλά δεν παρουσίασε κάποια απόδειξη για τα λεγόμενά του. Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες έχουν καταδικάσει τις συμφωνίες του Ισράηλ με αραβικές χώρες, χαρακτηρίζοντάς τις προδοσία του σκοπού της και αρνούνται να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση Τραμπ, θεωρώντας ότι τηρεί σαφώς φιλοϊσραηλινή στάση.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδικάζει τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Σουδάν
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν και καταδικάζουν την ενέργεια του Σουδάν να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που διαπραγματεύτηκαν οι ΗΠΑ.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μιλά στο όνομα του παλαιστινιακού λαού και στο όνομα του παλαιστινιακού σκοπού», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Αμπάς.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/sisi-hairetizei-exomalynsi-sheseon-soydan-israil

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα