Αίγυπτος και Τουρκία συντονίζουν τη σύνοδο κορυφής μεταξύ Σίσι και Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Κυριακή – 27 Shaaban 1444 AH – 19 Μαρτίου 2023 μ.Χ. Αριθμός τεύχους [16182]

Κάιρο: «Asharq Al-Awsat»

Κάιρο και Άγκυρα συντονίζονται για τη διεξαγωγή μιας προσεχούς συνάντησης κορυφής μεταξύ του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς όμως να ορίσουν αποφασιστική ημερομηνία γι’ αυτήν.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry, κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης στο Κάιρο (Σάββατο) με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «υπάρχει βούληση και πολιτικές οδηγίες για να ξεκινήσει ένας δρόμος για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρων.”  Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι συζήτησαν «την αποκατάσταση των σχέσεων σε επίπεδο πρεσβευτών και τον συντονισμό μιας συνόδου κορυφής μεταξύ Σίσι και Ερντογάν».

Ο Αιγύπτιος υπουργός είπε: «Υπάρχει πολιτική βούληση και οδηγίες από τους προέδρους των δύο χωρών όταν συναντήθηκαν στη Ντόχα (κατά την τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου) και εντολή στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να ξεκινήσουν τον δρόμο για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων, μετά τις εξελίξεις των προηγούμενων ετών».

Η επίσκεψη του Τσαβούσογλου είναι η πρώτη του είδους του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο εδώ και 11 χρόνια και έρχεται εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Αιγύπτιου ομολόγου του στην Άγκυρα, η οποία είπε ότι ήταν ανθρωπιστικής φύσης για να δείξει αλληλεγγύη και να παράσχει βοήθεια στα θύματα. τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε περιοχές στη Συρία και την Τουρκία τον περασμένο μήνα.

Ο Σούκρι είπε ότι είχε «διαφανείς και ειλικρινείς» συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό, οι οποίες κάλυψαν τις διμερείς σχέσεις, τις περιφερειακές συνθήκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες.

Ο Σούκρι πρόσθεσε, «Ανυπομονούμε να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών και να συνεχίσουμε την εντατική μας εργασία μέχρι να φτάσουμε σε αυτό που φιλοδοξούμε μαζί όσον αφορά την αποκατάσταση σημαντικών σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών.

https://aawsat.com/home/article/4220151/مصر-وتركيا-تُنسقان-لقمة-بين-السيسي-وإردوغان

Σήμερα, Σάββατο 18-3-2023, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκίνησε επίσημη επίσκεψη στο Κάιρο, η πρώτη του είδους του για Τούρκο αξιωματούχο αυτού του επιπέδου, από τότε που συναντήθηκαν οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Αιγύπτου, στο περιθώριο της παρουσίας τους στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, τον περασμένο Νοέμβριο, μια συνάντηση που έδωσε τέλος στο αδιέξοδο και την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών από το 2013.

Αιγυπτιακές πηγές που γνωρίζουν τον φάκελο των τουρκοαιγυπτιακών σχέσεων είχαν αναφέρει ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι θα δεχθεί τον Τσαβούσογλου και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει κατά την επίσκεψη του στο Κάιρο.

Οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν «πιο προηγμένα μέτρα» στην πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ότι το Κάιρο «είναι ανοιχτό σε μια σειρά μελλοντικών μέτρων, κάτι που θα συνέβαλε στην προσέγγιση των δύο χωρών». Απόψεις, είτε σε διμερές επίπεδο, είτε σε σχέση με περιφερειακά θέματα που είναι σημαντικά για τις δύο χώρες.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης Ahmed Abu Zeid, επίσημος εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο «είναι η απαρχή του δρόμου για την αποκατάσταση ομαλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την έναρξη εις βάθος διαλόγου για διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με στόχο την επίτευξη κοινής κατανόησης που να επιτυγχάνει τα συμφέροντα των δύο χωρών και των δύο αδελφών λαών.

Η επίσκεψη, σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, αποτελεί ένα «ποιοτικό άλμα» στην πορεία και το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας, καθώς πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο εδώ και 11 χρόνια και μόλις δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, η οποία είχε ανθρώπινο χαρακτήρα, και στόχο να εκφράσει την αλληλεγγύη του τουρκικού λαού, μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο Πρέσβης Rakha Ahmed Hassan, μέλος του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, θεώρησε την επίσκεψη, ως ένδειξη του αυξανόμενου ρυθμού στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, στον απόηχο αυτού που περιέγραψε ως «λιώσιμο του πάγου» μεταξύ των δύο χωρών, κατά τη συνάντηση όπου οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Αιγύπτου στο περιθώριο της έναρξης του τουρνουά «Παγκοσμίου Κυπέλλου», σημειώνοντας ότι «η αναβάθμιση του επιπέδου των συναντήσεων», από τους ηγέτες των υπηρεσιών ασφαλείας και τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών, στο επίπεδο υπουργών, αντανακλά την επιθυμία των δύο χωρών να προχωρήσουν προς την εξομάλυνση των σχέσεων.

Ο Πρέσβης Χασάν ανέφερε, σε δηλώσεις του, ότι η επίσκεψη θα καταλήξει σε διμερή μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της αμοιβαίας διπλωματικής εκπροσώπησης σε επίπεδο Πρέσβεων, καθώς και σημαντικές συναινέσεις σε μια σειρά διμερών και περιφερειακών φακέλων, κυρίως το θέμα της Λιβύης.  Το μέλος του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων δήλωσε ότι ο φάκελος των μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων στη Λιβύη, είναι υψίστης σημασίας στις βλέψεις των δύο χωρών και εάν επιτευχθεί σχετική συνεννόηση, οι σχέσεις μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας ενδέχεται να σημειώσουν ταχεία ανάπτυξη με μεγάλους ρυθμούς στο επόμενο στάδιο και ενδέχεται να προχωρήσουν σε υψηλότερο επίπεδο συναντήσεων μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών υπήρξαν μάρτυρες σοβαρής έντασης μετά την ανατροπή του πρώην Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, μετά από μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις, και περιφερειακοί φάκελοι όπως η κρίση στη Λιβύη και η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο τροφοδότησαν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο χώρες πραγματοποίησαν δύο γύρους διερευνητικών συνομιλιών που ξεκίνησαν το 2021, με επικεφαλής τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Πρέσβη Sedat Onal και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Hamdi Loza, αλλά δεν κατέληξαν σε πρόοδο στην πορεία των σχέσεων.

Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου συνέβαλε στην προώθηση των διμερών σχέσεων, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε τηλεφώνημα από τον Αιγύπτιο ομόλογο του, κατά τη διάρκεια του οποίου εξέφρασε την αλληλεγγύη του στα θύματα του σεισμού και η Αίγυπτος έστειλε βοήθεια στους πληγέντες.

Ο Δρ Tareq Fahmy, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, θεώρησε την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο, ως συνέχεια των συνομιλιών που ξεκίνησε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι η ανταλλαγή επισκέψεων στο υπουργικό επίπεδο «βάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στον σωστό δρόμο».

Ο Fahmy δήλωσε σε αραβικά ΜΜΕ, ότι η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού «αντανακλά τη σοβαρότητα της Άγκυρας στην προσπάθεια της να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Κάιρο», σημειώνοντας ότι το Κάιρο, σε αντάλλαγμα, «ανταποκρίνεται στις τουρκικές κινήσεις».

Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου πρόσθεσε ότι ο φάκελος της Λιβύης, η κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και η τουρκική συμπεριφορά στην περιοχή θα αποτελέσουν το επίκεντρο των θεμάτων συζήτησης κατά την επίσκεψη Νταβούτογλου και ότι αυτή η επίσκεψη «θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε μια ευρύτερη περιφερειακή προσέγγιση που επεκτείνεται και σε άλλες χώρες».

Κάιρο και Άγκυρα συντονίζονται για τη διεξαγωγή μιας επερχόμενης συνάντησης κορυφής μεταξύ του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς όμως να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία γι’ αυτήν.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry, κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης στο Κάιρο (Σάββατο) με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «υπάρχει βούληση και πολιτικές οδηγίες για να ξεκινήσει ένας δρόμος για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.”

Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι συζήτησαν «την αποκατάσταση των σχέσεων σε επίπεδο Πρέσβεων και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συντονισμός για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής μεταξύ Σίσι και Ερντογάν».

Ο Αιγύπτιος υπουργός είπε, «Υπάρχει πολιτική βούληση και οδηγίες από τους προέδρους των δύο χωρών όταν συναντήθηκαν στη Ντόχα (κατά την τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ) προς τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, να ξεκινήσουν τον δρόμο για την επίτευξη πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ετών».

Ο Σούκρι είπε ότι είχε «διαφανείς και ειλικρινείς» συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό, οι οποίες κάλυψαν τις διμερείς σχέσεις, τις περιφερειακές συνθήκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες.

Ο Σούκρι πρόσθεσε, «Ανυπομονούμε να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών και να συνεχίσουμε τις εντατικές εργασίες μέχρι να φτάσουμε σε αυτό που φιλοδοξούμε από κοινού, όσον αφορά την αποκατάσταση της σημαντικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Αιγύπτιος υπουργός είπε ότι οι συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του περιελάμβαναν περιφερειακά θέματα όπως την Παλαιστίνη, τη Λιβύη και το Ιράκ, την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η τρομοκρατία.

Ανέφερε επίσης ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών έθιξαν την ουκρανορωσική κρίση και τις επιπτώσεις της.

Με τη σειρά του, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι γίνονται βήματα για την άμεση αποκατάσταση των σχέσεων με την Αίγυπτο,  και πρόσθεσε, ότι «είμαστε παρόντες τώρα για να ενισχύσουμε τις σχέσεις και να τις επαναφέρουμε στην κανονική τους πορεία… Από εδώ και πέρα ​​θα γίνουν θετικά βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων με την Αίγυπτο».

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι «συμφωνήθηκε να γυρίσουμε σελίδα στην ένταση με την Αίγυπτο… Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποκαταστήσουμε πλήρως τις σχέσεις και ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος πρωταγωνιστούν στα περιφερειακά ζητήματα».

Πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του την ανάπτυξη της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και το άνοιγμα διπλωματικών οδών μεταξύ των δύο χωρών.

Το θέμα της εξερεύνησης φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αντιπροσώπευε σημαντικό σημείο διαμάχης μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας τα τελευταία χρόνια και οι δύο χώρες αντάλλαξαν απορριπτικές δηλώσεις για τις κινήσεις της άλλης πλευράς, ιδίως όσον αφορά τον μηχανισμό συνεργασίας της Αιγύπτου με Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι συζήτησε επίσης, με τον Σούκρι σχετικά με τη ρωσο-ουκρανική κρίση, επισημαίνοντας ότι ένας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μπορεί να οδηγήσει σε πυρηνική κρίση.

Πρόσθεσε επίσης, ότι “η Αίγυπτος έχει μεγάλο ρόλο σε πολλά ζητήματα, ειδικά στο Παλαιστινιακό. Επιδιώκουμε να μην υπάρξει αναταραχή στο Αλ Άκσα στην Παλαιστίνη, τον μήνα του Ραμαζανιού που πλησιάζει”.

Ενώ, ο Τούρκος υπουργός προέτρεψε τους επενδυτές της χώρας του να εργαστούν στην Αίγυπτο και να ενισχύσουν τις εμπορικές συναλλαγές, ο Αιγύπτιος υπουργός είπε ότι «οι εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία ανήλθαν σε εννέα δισεκατομμύρια δολάρια».

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα