Αίγυπτος: Αποφασίζει το Κοινοβούλιο για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη

19/7/20 | 0 | 0 | 179 εμφανίσεις
Σύνοδο ολομέλειας αναμένεται να πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο, όπου θα συζητηθεί η πολιτική και στρατιωτική κατάσταση στη γειτονική Λιβύη.

Πηγές της Αλ Αχράμ υποστηρίζουν ότι κατά τη σύνοδο αυτή, η αιγυπτιακή Βουλή θα δώσει το «πράσινο φως» στον πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη για να υπερασπίσει τον δυτικό γείτονα από την τουρκική επιθετικότητα, τονίζει η μεγαλύτερη αραβόφωνη εφημερίδα.

Να σημειωθεί ότι στις 16 Ιουλίου, ηγέτες φυλών της Ανατολικής Λιβύης που πρόσκεινται στον Χαλίφα Χάφταρ, ζήτησαν από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι να εξουσιοδοτήσει τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου, εάν διαπιστώσουν επικείμενο κίνδυνο και για τις δύο χώρες.

Ο Αιγύπτιος ηγέτης τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να λάβει την έγκριση του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 13 Ιουλίου, το Κοινοβούλιο της Λιβύης ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου και της Λιβύης να συνεργαστούν για να διαφυλάξουν την κοινή εθνική ασφάλεια ενόψει των κινδύνων που θέτει η τουρκική κατοχή, αναφέρει η εφημερίδα.

Κατά τη συνάντησή του με τους αρχηγούς φυλών της Λιβύης, ο Αλ Σίσι δήλωσε ότι η Αίγυπτος έχει τον ισχυρότερο στρατό στην περιοχή και την Αφρική, αλλά επίσης ότι πρόκειται για ένα στρατό με «σοφή δύναμη».

Απαιτείται πλειοψηφία από τα 2/3 των βουλευτών
Τέλος, όπως καταγράφει το ρεπορτάζ της Αλ Αχράμ, σύμφωνα με το άρθρο 152 του συντάγματος της Αιγύπτου, «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο ανώτατος ηγέτης των ενόπλων δυνάμεων. Δεν πρόκειται να κηρύξει πόλεμο ούτε να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις εκτός των συνόρων της χώρας για πολεμικές αποστολές, εκτός εάν ζητήσει πρώτα τη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων των βουλευτών της αιγυπτιακής Βουλής».

www.pontos-news.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    27/9/20 | (5 σχόλια)
    του Παντελή Σαββίδη Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ στην Ελλάδα. Το γεγονός προκαλεί εντύπωση γιατί δεν διαφαίνεται κάποιος, ιδιαιτέρως, σοβαρός λόγος ο κ. Πομπέο να βρεθεί για άλλη μια φορά στην ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας