Αήθης τουρκική επίθεση κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Με βολές κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου αντιδρά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στα όσα είπε για τον ποντιακό ελληνισμό.

“Αβάσιμα” χαρακτηρίζονται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ τα όσα είπε η κ. Σακελλαροπούλου στον χαιρετισμό της στην εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο “ανεπούλωτο τραύμα” των Ποντίων και την “μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που “τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς”. Το τουρκικό ΥΠΕΞ απάντησε μιλώντας για “συχνές ψευδείς κατηγορίες από την Ελλάδα” που “επισκιάζουν τα βήματα για τη δημιουργία ενός ειλικρινούς και έντιμου περιβάλλοντος διαλόγου”.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

“Με λύπη έγιναν δεκτές οι αβάσιμες δηλώσεις της Ελληνίδας Προέδρου Κατερίνας Σακελαροπούλου κατά την τελετή παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν αλλάζουν το γεγονός ότι ήταν η Ελλάδα που επιχείρησε να εισβάλει στην Ανατολία, και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ειδικά εναντίον αθώων πολιτών στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι λόγω αυτών των εγκλημάτων, τα οποία καταγράφηκαν και στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να αποζημιώσει τις ζημίες που προέκυψαν από τις πράξεις της αντίθετα με τους νόμους του πολέμου.

Συχνές ψευδείς κατηγορίες από την Ελλάδα επισκιάζουν τα βήματα για τη δημιουργία ενός ειλικρινούς και έντιμου περιβάλλοντος διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με τις ευθύνες που αναμένονται από τους κρατικούς λειτουργούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα, για άλλη μια φορά, σε κοινή λογική και εποικοδομητική κατανόηση”.

Τι είπε στον χαιρετισμό της η ΠτΔ για την ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού

“Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα. “Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί”, έλεγε ένας άλλος πρόσφυγας, ο Γιώργος Σεφέρης” συμπλήρωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

“Όμως ο Ποντιακός ελληνισμός μετέφερε στην Ελλάδα τον δυναμισμό του και τις αξίες του. Την πίστη στην πατρίδα, την οικογένεια, την κοινότητα, τις παραδόσεις. Την εργατικότητα και την ακάματη εφευρετικότητά του. Όπου κι αν εγκαταστάθηκαν Πόντιοι, στα χωριά και τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στους συνοικισμούς της πρωτεύουσας, παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης και ένταξης της πρώτης γενιάς, κατάφεραν να προκόψουν και βοήθησαν και την Ελλάδα να προκόψει. Κράτησαν άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσά τους και διεκδίκησαν την ιδιαιτερότητά τους. Αλλά η διεκδίκηση αυτή δεν σήμαινε ούτε απομόνωση, ούτε απόσχιση. Αποτέλεσε παράγοντα ισχυροποίησης της κοινής εθνικής ταυτότητας” συνέχισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επεσήμανε, δε, ότι “η αναγγελία της ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, με δαπάνη του Σπύρου Λάτση, μας γεμίζει χαρά και συγκίνηση. Εύχομαι να καταστεί μια ακόμη εστία διαφύλαξης των πλούσιων παραδόσεών σας και της συλλογικής μας μνήμης”.

Γ. Οικονόμου: Η ιστορία ούτε παραχαράσσεται και ούτε διαγράφεται…”

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς για την προκλητική δήλωση της Άγκυρας εναντίον της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ συγκεκριμένα. “Οι εγκληματικές και δολοφονικές συμπεριφορές, οι γενοκτονίες είναι πράγματα που έχουν συμβεί και έχουν χαρακτηριστεί έτσι όχι μόνο από τη χώρα μας αλλά και από άλλες χώρες…Η ιστορία ούτε παραχαράσσεται και ούτε διαγράφεται…”, πρόσθεσε.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την πρόσφατη φραστική επίθεση εναντίον της Προέδρου της Δημοκρατίας 

Για μία ακόμα φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον.

Το θράσος του γενοκτόνου

Απο την Εύξεινο Λέσχη Αθηνών, εξάλλου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Διαβάσαμε με έκπληξη την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία καταγγέλλεται η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αναφορά της στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει το θράσος να αντιστρέφει για άλλη μια φορά την ιστορική πραγματικότητα και να κάνει αναφορά στο άρθρο 59 της Συνθήκης της Λωζάνης, στο οποίο, όντως, γίνεται η εξής αναφορά:

«Η Ελλάς αναγνωρίζει την υποχρέωσιν αυτής όπως επανορθώση τας προξενηθείσας εν Ανατολία ζημίας εκ πράξεων του ελληνικού στρατού ή της ελληνικής διοικήσεως αντιθέτων προς τους νόμους του πολέμου.»

Ναι, πιθανόν, όπως σε κάθε πόλεμο, να έγιναν έκνομες πράξεις από τον ελληνικό στρατό. Όμως δεν υπήρχε σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για σφαγές και γενοκτονία, όπως αποδεδειγμένα ισχύει για τις κυβερνήσεις των Νεοτούρκων και του Μουσταφά Κεμάλ.

Άλλωστε, η ίδια η οθωμανική κυβέρνηση, το 1918 αποδέχτηκε ότι διέπραξε γενοκτονία και η ίδια σύστησε Ειδικά Δικαστήρια για τους υπεύθυνους της γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ η ίδια κυβέρνηση, το 1920, στη Συνθήκη των Σεβρών που συνυπέγραψε, αποδέχτηκε τα εξής:

«Η Τουρκική κυβέρνηση αναλαμβάνει την επίσημη υποχρέωση να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο τον επαναπατρισμό, την επάνοδο στις εστίες και την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων των μη τουρκικής φυλής Οθωμανών, οι οποίοι εκδιώχθηκαν δια της βίας από τις εστίες τους, με το φόβο σφαγής είτε άλλης μορφής πίεσης, από την 1η Ιανουαρίου 1914» (άρθ. 144).

«Η Τουρκική κυβέρνηση υποχρεούται να παραδώσει στις Συμμαχικές Δυνάμεις τα παρ’ αυτών εξαιτούμενα πρόσωπα ως υπεύθυνα των σφαγών που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου σε περιοχές που αποτελούσαν μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την 1η Αυγούστου 1914» (άρθ. 230).

Σημειώνεται ότι το σχέδιο της γενοκτονίας των μη μουσουλμανικών πληθυσμών εγκρίθηκε στα συνέδρια της «Ένωσης και Πρόοδος» (1908-1911) και άρχισε να υλοποιείται από τα τέλη του 1913, εν ψυχρώ και εν καιρώ ειρήνης από το ίδιο το νεοτουρκικό και κεμαλικό κράτος.

Να σταματήσει πλέον η θρασεία αντιστροφή της πραγματικότητας από την Τουρκία, γιατί ή άρνηση και απόκρυψη αποτελεί την τελευταία φάση της γενοκτονίας.

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,699ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
19,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα