Ίσως … 10 λόγοι για την ψήφο μας στον Πρέσβη Αλέξανδρο Μαλλιά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Δημοσιεύθηκε: 23/05/2019 17:17 Από: Tachydromos

Προσφέρουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία η εκλογές για την Ευρωβουλή ώστε να ψηφίζει κανείς καθ ύλην και όχι μόνο κατά τόπο. Επί το πλείστον δε με την επιλογή στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας του Πρέσβη ε. τ. κ. Αλέξανδρο Μαλλιά, οι Βορειοηπειρώτες επίσης μπορούν καθ ύλην να ψηφίσουν και όχι με κομματικά κριτήρια. Όταν λέμε καθ ύλην εδώ είναι κυριολεκτικά: ο κ. Μαλλιάς είναι ακόμη και από μας του ίδιους αρμοδιότερος να μας εκπροσωπήσει, διότι αρμοδίως μας αγάπησε.

Έτσι λοιπόν αναφέραμε έναν πρώτο και ουσιαστικό λόγο: αυτό του δεσίματος του διπλωμάτη και πολιτικού ανδρός με το θέμα. Βάλαμε το «ίσως» αρχής γενομένης διότι μπορεί να μην καταφέρουμε να φτάσουμε τα 10 σημεία.

Εκείνος όμως μέσα σε προεκλογική περίοδο, με τόσες πολλές υποχρεώσεις, για άνθρωπο μάλιστα χωρίς κομματικό μηχανισμό, βρήκε τον χρόνο και τις δυνάμεις, και με την εκπληκτική κατάρτιση που κατέχει συνέταξε ένα σπουδαίο Δεκάλογο Οδηγό για το χειρισμό του ζητήματος της ΕΕΜ. Και να ο δεύτερος λόγος.

Υπήρξε ο διπλωμάτης εκείνος που κατόρθωσε να ισορροπήσει το ενδιαφέρον για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό με τη συμβολή για την ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδος και Αλβανίας. Απέδειξε έτσι εν τις πράγμασει ότι δεν υπάρχει φοβερή αντίφαση μεταξύ της προσπάθειας για διεύρυνση των δικαιωμάτων της ΕΕΜ, στηριζόμενα μάλιστα στη διεθνή πρακτική και του θεμιτού για περισσότερες και πιο σφιχτές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Αρκεί να υπάρχει ειλικρίνεια στην προσέγγιση και υπομονή ώστε αυτό να ερμηνεύεται στην αλβανική πολιτική ηγεσία. Και τρίτος λόγος.

Ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς μας έμαθε, εκπροσώπους και αντιπροσώπους της ΕΕΜ να διαβάζουμε. Όχι στην αγγλική, ο τότε Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ήταν εξ άλλου καθηγητής αγγλικής φιλολογίας και μετέφραζε για τις ανάγκες του στελεχικού δυναμικού. Μας έμαθε κυριολεκτικά σε μορφή πολιτικοδιπλωμαιτκού φροντιστηρίου να διαβάζουμε σύνθετα, συνθετικά κείμενα εκθέσεων ή συμβάσεων διεθνών οργανισμών που μας αφορούσαν.

Ο πέμπτος λόγος μπορεί να έχει σχέση μόνο με τους εκ Χιμάρας συνέλληνες. Υπήρξε εκεί όχι απλά συναισθηματικό δέσιμο (Μανιάτης ο ίδιος), αλλά συμβολή διαρκείας ώστε να συνειδητοποιήσουμε εμείς την αδικία που τους γίνεται επί δεκαετίες με την στέρηση της επισήμου αναγνώρισης του εθνικού χαρακτήρα των πληθυσμών και να αγωνιστούμε για την επανόρθωση του ζητήματος.

Με την ίδια όμως αφοσίωση εργάστηκε και για την προσέγγιση της ιστορικής διάστασης της παρουσίας του ελληνισμού στο κομμάτι αυτό της επαφής και ζύμωσης αλβανών και ελλήνων.

Ο έκτος λόγος είναι λοιπόν μια χειρονομία σπουδαίου βάθους: στο Δείπνο που παρέθεσε στα Τίρανα επί τιμή της Επισήμου Επισκέψεως στην Ορθόδοξη Εκκλησίας στην Αλβανία του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, μαζί με τον πολύ συγκινητικό λόγο είχε να προσφέρει ανάμνηση στον Παναγιώτατο κ. κ. Βαρθολομαίο ένα φιντάνι ελιάς που είχε παρθεί στις πλαγιές της Κρούγιας. Ο Καστριώτης υπήρξε ένας τελευταίος Βυζαντινός άρχοντας που αντιστάθηκε στους Οθωμανούς. Ο έκτος λοιπόν λόγος.

Και ο έβδομος είναι συνέχεια αυτής της συμβολικής χειρονομίας. Παρακάλεσε τον Πατριάρχη ώστε μετά από λίγες μέρες που θα τον επισκέπτονταν ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Ιλίρ Μέτα στο Φανάρι (Σύνοδος Κορυφής ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη) να τον παρακαλούσε να ποτίσει την ελιά αυτή που ήδη θα είχε φυτευτεί στον κήπο του σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν γνωρίζουμε εάν το δέντρο αυτό ζει και μεγαλώνει (1999 τότε) αλλά είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ορισμένους που ο κ. Μαλλιάς κατέστησε συνειδητούς φίλους στην προσπάθεια για περεταίρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και χωρών συνεχίζουν να συμβάλουν…

Ο κ. Μαλλιάς θα μπορούσε λόγω και της ανοδικής εξέλιξης της σταδιοδρομίας του να είχε επιλέξει ένα άλλο πεδίο ενασχόλησης αντί για ένα τόσο μικρό όπως πολύ συνάδελφοι του διπλωμάτες περιφρονητικά (μετά μάλιστα από θητείες σε Ουάσιγκτον και Λονδίνο και άλλα τέτοια) χαρακτήριζαν αυτό της ΕΕΜ. Εκείνος όμως είχε μάθει απ’ έξω τις κοινότητες μας και πολλούς απ’ τους κατοίκους της στο μικρό τους όνομα. Ήταν δύσκολο να σταματούσε και το αποδεικνύει. Ο όγδοος λοιπόν λόγος έχει αυτή τη διάσταση του αντίτιμου. Ψήφος ως αντίδωρο…

Και ακόμη ένας λόγος: διότι προ διετίας έβαλε και άλλους σημαντικούς πολιτικούς αναλυτές και ακαδημαϊκούς δασκάλους και εμπειρογνώμονες στην γεωστρατηγική να γράψουν από κοινού έναν τόμο για το που σήμερα βρίσκεται η ΕΕΜ και τι προοπτική έχουν οι σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας. Είναι σπουδαία τιμή που γίνεται σε μια περίοδο που τόσο ο Β/Η Ελληνισμός όσο και οι διακρατικές σχέσεις βάλλονται να υπάρχει μέριμνα ώστε να διατυπώνεται μέσα από μεγάλες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα μια τεκμηριωμένη πλατφόρμα για άλλη προοπτική.

Όχι κατ ανάγκη για να πιάσουμε δέκα λόγους: έχει σχέση με το χαρακτήρα και τον άνθρωπο Αλέξανδρο Μαλλιά. Εργατικός όσο λίγοι, ομιλητικός περισσότερο με τη σιωπή του, τελειομανής στις δουλειές του, άνθρωπος πολύ φίνου χιούμορ. Απ’ αυτούς που δεν ξεχνιούνται!

http://tachydromos.org/2019/05/23/apopseis/isos-10-logoi-gia-ten-psepho-mas-ston-presbe-alexandro-mallia?fbclid=IwAR32jt3u8jRmVTW4zbX4qPBnInT4_tG5Au

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα