Ήταν τολμηρό που πήγαμε στη Γενεύη

16/5/17 | 0 | 0 | 426 εμφανίσεις

Το μέλλον των συνομιλιών κρίνεται στην αυριανή συνάντηση του ΠτΔ με τον κατοχικό ηγέτη
Ο φόβος ενός ναυαγίου και η παρουσία της Τουρκίας, τα αίτια της αποδοχής της πρώτης πολυμερούς. Την Πέμπτη στο Προεδρικό ο Κοτζιάς, χωρίς κάτι ουσιαστικό η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αύριο θα ξέρουμε πού πάμε αναφορικά με την εξέλιξη των συνομιλιών. Οι αποφάσεις των ηγετών σε συνάρτηση με το ποιες είναι οι θέσεις Ελλάδας, Τουρκίας, Ηνωμένων Εθνών, θα κρίνουν και το μέλλον της διαδικασίας. Η πιθανότητα για μία «Γενεύη 2» μπορεί να υπάρχει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ωστόσο, για να υπάρξει μια τέτοια κατάληξη, θα πρέπει αυτήν τη φορά να γίνουν πολλά περισσότερα απ’ όσα έγιναν για την πραγματοποίηση της 1ης Γενεύης.

Μάλιστα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μιλώντας στο κρατικό Ραδιόφωνο, είπε ότι «αν σε αυτές τις αποφάσεις υπάρχει και το στοιχείο της συνέχισης της διάσκεψης για την Κύπρο, θα πρέπει να δούμε και την επίσημη τοποθέτηση Ελλάδας/Τουρκίας. Δεν θεωρώ ότι στις 17 θα υπάρξει απόφαση, αλλά μπορεί να υπάρξει κατεύθυνση για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία».

Το Προεδρικό δείχνει αυτήν τη φορά πολύ πιο προσεκτικό αναφορικά με την πραγματοποίηση μιας δεύτερης πολυμερούς διάσκεψης. Ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο συζήτησης με τους νέους που διοργανώθηκε από τον οργανισμό «REACTION», χαρακτήρισε τολμηρή την απόφαση να πάμε σε πολυμερή Διάσκεψη για την Κύπρο. Ο κ. Αναστασιάδης είπε, μάλιστα, ότι την πήρε προκειμένου να αποτρέψει, πρώτον, το ναυάγιο ή τη στασιμότητα και, δεύτερο, για να δοκιμαστεί επιτέλους η Τουρκία, η οποία διακηρύττει ότι ενδιαφέρεται να λύσει το Κυπριακό και ότι είναι ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς.

Χωρίς κάτι σημαντικό από το Πεκίνο
Τα πρώτα μηνύματα που έλαβε η Λευκωσία από τις συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ δεν μας έκαναν σοφότερους.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, «δύο ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν των συζητήσεων, ειδικά με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Αυτά τα θέματα αφορούν το περιεχόμενο της λύσης. Εκεί επικεντρώθηκε η συζήτηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ανάγκη να υπάρξει αποτέλεσμα που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων), για να μπορεί να γίνει αποδεκτό και στα δημοψηφίσματα».

Για το ζήτημα μιας «Γενεύης 2» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και υποστήριξε ότι υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι πρέπει να γίνει κατάλληλη προετοιμασία πριν ξαναπάμε στη Γενεύη. «Πρέπει, όμως, να αναφέρουμε επίσης ότι στη διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, εκτός από τη συγκατάθεση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χρειάζεται και η συγκατάθεση της Ελλάδας και της Τουρκίας. Και της Μεγάλης Βρετανίας, επίσης, αλλά δεν είναι αυτή η χώρα που θα έχει τον καταλυτικό ρόλο για τη σύγκληση αυτής της διάσκεψης, καθώς υπάρχουν άλλα θέματα που απασχολούν την εν λόγω χώρα λίγο πριν από την προεκλογική εκστρατεία και τις εκλογές».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε, επίσης, ότι δεν έγινε συγκεκριμένη συζήτηση ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό επί του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων και ούτε ακούστηκε κάτι καινούριο σε σχέση με τις προσεγγίσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Το σημαντικό, πάντως, θεωρεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είναι ότι όλοι (Ελλάδα, Τουρκία, Η.Ε.) επιθυμούν να πάμε σε μια Γενεύη που να έχει αποτέλεσμα.

Αθήνα και Λευκωσία θα συζητήσουν την Πέμπτη πιο αναλυτικά τα όσα διαδραματίστηκαν στο Πεκίνο, όπου θα υπάρξει συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ας μας φέρουν ομοσπονδιακά συστήματα
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πάρει το πράσινο φως από τους δύο ηγέτες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, αν θέλουν να εκφραστούν παραδείγματα που υπάρχουν σε άλλα ομοσπονδιακά συστήματα στο πρότυπο της εργασίας που κάνει σήμερα ο κ. Van Nuffel, ο οποίος όταν υπάρχει ένα θέμα ευρωπαϊκής πτυχής και έχουμε διαφωνία, ερωτάται η άποψή του χωρίς να είναι δεσμευτική προς τον οποιοδήποτε.

Την ίδια ώρα η Λευκωσία αναμένει να δει αν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει τη δυναμική που χρειάζεται να παρέμβει στο κλίμα στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με φόντο τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεν συμβαδίζουν με τον εν εξελίξει διάλογο.

Οι Τούρκοι το λένε «τέσσερεις ελευθερίες»
Επίσημη απάντηση από τον κ. Juncker ακόμη δεν έχουμε λάβει για το ζήτημα, ωστόσο η Λευκωσία δεν δείχνει να ανησυχεί, καθώς υποστηρίζει ότι το θέμα αφορά τα κράτη-μέλη και όχι την Επιτροπή. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ζητάμε συλλογική τοποθέτηση επί του θέματος, το οποίο δεν το ονομάσαμε εμείς «τέσσερεις ελευθερίες», αυτήν την ονομασία στο θέμα την έδωσε ο κ. Cavusogslu. «Αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο τους Τούρκους πολίτες ή την Κυπριακή Δημοκρατία, αφορά το σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε.».

Όσον αφορά τη σύγκλιση 4:1, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι αυτή η σύγκλιση δεν αφορά τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες. «Υπάρχει σύγχυση σχετικά με αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση από τουρκοκυπριακής πλευράς, εξάλλου το θέμα δεν τέθηκε από τον κ. Ακιντζί αλλά από τον Τσαβούσογλου. Ακόμα και το θέμα της μόνιμης διαμονής δεν εμπίπτει αυστηρά στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ. Είναι εντελώς νέα απαίτηση που ακούσαμε για πρώτη φορά στη Γενεύη».

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

http://www.sigmalive.com

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    16/1/21 | (0 σχόλια)
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να απαλλαγούν από το σύνδρομο του πραξικοπηματία. Στις δεκαετίες ΄60 και '70 έκαναν πραξικοπήματα σε άλλες χώρες. Τώρα, κάνουν πραξικοπήματα στο εσωτερικό τους. Ο ίδιος ο πρόεδρός τους επιχείρησε πραξικόπημα με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Πραξικόπημα, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας