Ήρθε η ώρα να βάλουμε στην άκρη τον κομματισμό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Η έκθεση Mueller δείχνει ότι οι πολιτικοί πρέπει να ενωθούν για να καταπολεμήσουν τις παρεμβολές σε εκλογές
Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, William Barr, ενημερώνει δημοσιογράφους για την έκθεση Mueller, στην Ουάσινγκτον, τον Απρίλιο του 2019. JONATHAN ERNST / REUTERS
Περίληψη:

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ειδικού Συμβούλου, Robert Mueller, οδήγησε σε έντονη συζήτηση για το κατά πόσο δικαιώνει τον πρόεδρο Donald Trump ή τον καταδικάζει. Όμως, μέσα σε αυτή την κομματική μάχη έχει χαθεί ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας: Η λεπτομερής τεκμηρίωση της παρέμβασης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Ο JAMIE M. FLY είναι συν-διευθυντής της Alliance for Securing Democracy. Προηγουμένως εργάστηκε ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στον γερουσιαστή Marco Rubio.
Η LAURA ROSENBERGER είναι διευθύντρια της Alliance for Securing Democracy. Εργάστηκε ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στην προεδρική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ειδικού Συμβούλου, Robert Mueller, οδήγησε σε έντονη συζήτηση για το κατά πόσο δικαιώνει τον πρόεδρο Donald Trump ή τον καταδικάζει. Όμως, μέσα σε αυτή την κομματική μάχη έχει χαθεί ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας: Η λεπτομερής τεκμηρίωση της παρέμβασης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, για την οποία ο Mueller συμπέρανε [1] ότι ήταν «σαρωτική και συστηματική». Εάν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορέσουν να ενωθούν έναντι αυτής της απειλής για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, θα αφήσουν τους Αμερικανούς ευάλωτους σε περαιτέρω επιθέσεις. Ευτυχώς, υπάρχουν σαφή βήματα που μπορούν να κάνουν οι πολιτικοί για να εξασφαλίσουν την αμερικανική δημοκρατία -αλλά θα απαιτήσουν διακομματική ηγεσία.

23042019-4.jpg

Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, William Barr, ενημερώνει δημοσιογράφους για την έκθεση Mueller, στην Ουάσινγκτον, τον Απρίλιο του 2019. JONATHAN ERNST / REUTERS
—————————————————————————–

ΤΙ ΒΡΗΚΕ Ο MUELLER

Η έρευνα του Mueller διαπίστωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση διεξήγαγε μια σταθερή εκστρατεία για να παρέμβει στις εκλογές, να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην δημοκρατία και να «προκαλέσει και να ενισχύσει τις πολιτικές και κοινωνικές αντιφάσεις». Ο Mueller κατέληξε στο συμπέρασμα [1] ότι η προσπάθεια αυτή περιελάμβανε μια καμπάνια παραπληροφόρησης και μέσων κοινωνικής δικτύωσης που προσέγγισε περισσότερα από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς online, και χρησιμοποίησε ψηφιακές πλατφόρμες για να οργανώσει δεκάδες συλλαλητήρια offline. Η προσπάθεια περιλάμβανε επίσης επιχειρήσεις χάκινγκ ηλεκτρονικών υπολογιστών από τις ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες για να διεισδύσουν σε επιχειρήσεις της προεκλογικής εκστρατείας προκειμένου να συλλέξουν και να διαδώσουν πληροφορίες για να επηρεάσουν τις εκλογές και να στοχεύσουν πολιτειακά και τοπικά εκλογικά συστήματα. Η έρευνα του Mueller οδήγησε στο κατηγορητήριο [εναντίον] 12 Ρώσων αξιωματικών των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών [2] και την [ρωσική] Υπηρεσία Έρευνας Διαδικτύου (Internet Research Agency, IRA) και συνδεδεμένων εταιρειών και ατόμων [3]. Οι επιχειρήσεις της Ρωσίας στόχευσαν πολιτικούς και ακτιβιστές σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, από το κίνημα του Black Lives Matter [4] μέχρι τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή του Τέξας, Ted Cruz.

Η έκθεση του Mueller προσθέτει λεπτομέρειες σε άλλες έρευνες, συμπεριλαμβανομένων των διακομματικών ερευνών του Κογκρέσου και άλλων ερευνών του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αυτές οι έρευνες έχουν επισημάνει την συνεχή και ευρεία φύση των προσπαθειών παρέμβασης της Ρωσίας. Τον περασμένο Ιούλιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε [5] την -ρωσικής εθνικότητας- Maria Butina ότι λειτουργούσε ως μη εγγεγραμμένος ξένος πράκτορας και προσπάθησε να επηρεάσει πολιτικές προσωπικότητες των ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο, κατηγόρησε [6] έναν λογιστή που εργαζόταν για την IRA ότι διευκόλυνε τις ρωσικές επιχειρήσεις πληροφόρησης πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018. Ο Mueller ανέφερε ότι οι Ρώσοι κυβερνητικοί κυβερνο-πράκτορες σάρωσαν περισσότερους από δώδεκα κρατικούς εκλογικούς ιστοτόπους για τρωτά σημεία, και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Security, DHS) αποκάλυψε [7] ότι η ρωσική κυβέρνηση διεξήγαγε «κακόβουλη ή ύποπτη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο» σε 21 πολιτείες, κατά την πορεία προς τις εκλογές του 2016.

Η έρευνα του Mueller σχετικά με την εκστρατεία παρέμβασης της Ρωσίας ήταν μια προσπάθεια επιβολής του νόμου -αλλά η επίθεση κατά της δημοκρατίας των ΗΠΑ είναι ένα θέμα εθνικής ασφάλειας, που απαιτεί μια απάντηση εθνικής ασφάλειας. Μέχρι στιγμής, η απάντηση αυτή σε μεγάλο βαθμό απέτυχε να υλοποιηθεί. Οι κομματικοί έχουν συνδυάσει τις ενέργειες της Ρωσίας με το ερώτημα της συμπαιγνίας, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των αυταρχικών παρεμβολών και τροφοδοτώντας τον δημόσιο σκεπτικισμό σχετικά με τις ενέργειες της Ρωσίας. Η ίδια η Ρωσία ενίσχυσε τις φλόγες, χρησιμοποιώντας [ιντερνετικούς] λογαριασμούς του IRA μεταμφιεσμένους ως [χρήστες] προοδευτικούς ή συντηρητικούς [8], για να προωθήσει διχαστικό περιεχόμενο [9] που σχετίζεται με την έρευνα του Mueller. Το κοινό διχάστηκε ανάλογα με τις κομματικές γραμμές [10] σχετικά με το αν η Ρωσία παρενέβη καν: Σε μια δημοσκόπηση της Ipsos πέρυσι, μια πλειοψηφία Δημοκρατικών είπε ότι [η Ρωσία] το έκανε˙ μόνο μια μειοψηφία Ρεπουμπλικανών συμφώνησε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συγκεντρώσουν ποτέ μιαν απάντηση του συνόλου της κοινωνίας εάν ολόκληρη η κοινωνία δεν αναγνωρίσει πρώτα το πρόβλημα.

Ενώ οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί λογομαχούν για το τι συνέβη το 2016, η αυταρχική παρέμβαση συνεχίζει σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη. Τον Ιανουάριο, ο διευθυντής του FBI, Cristopher Wray, προειδοποίησε το Κογκρέσο [11]: «Όχι μόνο οι Ρώσοι συνέχισαν την [εκστρατεία παρέμβασης] το 2018, αλλά έχουμε δει ενδείξεις ότι συνεχίζουν να προσαρμόζουν το μοντέλο τους, και ότι άλλες χώρες ενδιαφέρονται πολύ για αυτή την προσέγγιση». Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει χρηματοδοτικές, οικονομικές και πληροφοριακές τακτικές για να παρεμβαίνει στις πολιτικές διαδικασίες στην Αυστραλία [12] και τη Νέα Ζηλανδία [13] και η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να κάνει το ίδιο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ιράν έχει εξαπλώσει φιλο-καθεστωτικό και αντι-αμερικανικό περιεχόμενο [14] μέσω ψεύτικων λογαριασμών στα κοινωνικά μέσα (social media). Ακόμη και εταίροι των ΗΠΑ όπως το Κατάρ [15], η Σαουδική Αραβία [16] και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα [17] έχουν κάνει χάκινγκ ο ένας στον άλλον καθώς και σε μερικές περιπτώσεις σε Αμερικανούς πολίτες, και έχουν οπλοποιήσει (ενδεχομένως τροποποιημένες [18]) πληροφορίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τις πολιτικές συζητήσεις στις ΗΠΑ.

ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Μέχρι στιγμής, η διαμάχη σχετικά με την έρευνα του Mueller έχει εμποδίσει τις προοπτικές ουσιαστικής αλλαγής πολιτικής. Νομοθέτες εισήγαγαν μια ντουζίνα διακομματικά νομοσχέδια με στόχο την κάμψη των ξένων παρεμβάσεων στην αμερικανική δημοκρατία στο τελευταίο Κογκρέσο και αρκετοί επανέφεραν τα νομοσχέδιά τους στο τρέχον, αλλά κανένα δεν έγινε νόμος. Η Επιτροπή Επιλογής της Γερουσίας για τις Πληροφορίες (Senate Select Committee on Intelligence) διεξήγαγε μια διμερή έρευνα σχετικά με τις ρωσικές παρεμβολές. Διεξήγαγε ουσιαστικές ακροάσεις εξετάζοντας τις κυβερνο-απειλές στα εκλογικά συστήματα των ΗΠΑ και την ξένη χειραγώγηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ανέθεσε εκθέσεις ειδικών για τις ρωσικές δραστηριότητες που υπονομεύουν την δημοκρατία των ΗΠΑ, και κυκλοφόρησε ειδικές -αλλά, ως τώρα ανεφάρμοστες- συστάσεις για την διασφάλιση των εκλογών συστημάτων. Άλλα συναφή ζητήματα, όπως η ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής διαφάνειας, έχουν επίσης μείνει χωρίς ανταπόκριση. Όπως αναλύεται λεπτομερώς στην έκθεση του Mueller και στην υπόθεση της Butina, η αδιαφανής οικονομική δραστηριότητα είναι ένας βασικός τρόπος με τον οποίο η κακόβουλη ξένη επιρροή γίνεται αισθητή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι νομοθέτες πρέπει να κλείσουν τα κενά που επιτρέπουν την ανώνυμη πολιτική διαφήμιση στο διαδίκτυο, να απαιτούν από τις εταιρείες να αποκαλύπτουν τους ιδιοκτήτες τους, να παρακολουθούν καλύτερα τις αγορές ακινήτων σε εθνικό επίπεδο, και να επιβάλλουν αυστηρότερα την απαίτηση οι άνθρωποι που ενεργούν ως ξένοι πράκτορες να καταχωρίζονται δημοσίως.

Στο άλλο άκρο της Λεωφόρου Πενσυλβάνια, η διοίκηση Τραμπ έχει λάβει κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση των εξωτερικών παρεμβολών. Το DHS μοιράζεται πλέον περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις απειλές με πολιτειακούς και τοπικούς εκλογικούς αξιωματούχους, και έχει δημιουργήσει ομάδες εργασίας για την ασφάλεια των εκλογών και την ξένη επιρροή (αν και έχει αναφερθεί ότι έχει υποβαθμίσει την δεύτερη). Το DHS και η επιβολή του νόμου μοιράζονται τώρα πληροφορίες περί απειλών με εταιρείες τεχνολογίας σε ad hoc βάση, βοηθώντας τις εταιρείες να αφαιρέσουν επιχειρήσεις [παρα]πληροφόρησης από τις πλατφόρμες τους. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης [19] έχει εκπονήσει μια προσέγγιση για την αντιμετώπιση των εξωτερικών παρεμβολών με το να διερευνά, να εκθέτει και να διώκει αντιπάλους που ασκούν τέτοια δραστηριότητα. Η αναφερθείσα κίνηση της Κυβερνο-Διοίκησης των ΗΠΑ (U.S. Cyber Command) [20] ότι διέκοψε την πρόσβαση της IRA στο διαδίκτυο την ημέρα των ενδιάμεσων εκλογών του 2018 ήταν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, ακόμη και αν ήταν πολύ λίγο, πολύ αργά.

Αυτό το συνονθύλευμα προσπαθειών απέχει πολύ από το να είναι επαρκές. Όπως και οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι επιχειρήσεις της Ρωσίας το 2016 αποκάλυψαν μεγάλες και μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστες αδυναμίες στον συντονισμό των κυβερνητικών υπηρεσιών και των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης. Ο εντοπισμός και η καταπολέμηση των επιχειρήσεων [παρα]πληροφόρησης εμπίπτει σε πολλές διαφορετικές υπηρεσίες οι οποίες δεν συντονίζονται καλά˙ οι κυβερνο-επιθέσεις και οι επιχειρήσεις [παρα]πληροφόρησης συνεχίζουν να τυγχάνουν χειρισμού σε ξεχωριστούς χώρους. Οι πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να έχουν κενά επικοινωνίας σχετικά με τις απειλές στα εκλογικά συστήματα. Πρόσφατα, οι εκπρόσωποι της Φλόριντα εξέφρασαν σοκ [21] στην αναφορά του Mueller ότι Ρώσοι χάκερ υπονόμευσαν ένα επαρχιακό δίκτυο της Φλόριντα πριν από τις εκλογές του 2016 και ανέφεραν μια δυσκολία [22] στο να αποκτήσουν πληροφορίες από το FBI σχετικά με τα ευρήματα του Mueller. Ο Trump υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα [23] τον Σεπτέμβριο του 2018, προειδοποιώντας για κυρώσεις για ξένη παρέμβαση, αλλά η αποτυχία της κυβέρνησης να επιβάλει τις απειλούμενες κυρώσεις στην Ρωσία για την συνεχιζόμενη παρέμβασή της ενέχει τον κίνδυνο να ενθαρρύνει την Ρωσία και άλλες χώρες να παρεμβαίνουν ομοίως, χωρίς φόβο για επιπτώσεις.

Όπως γράψαμε πέρυσι [24], οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει επίσης να διαδραματίσουν έναν ρόλο στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης των πλατφορμών τους από ξένους. Αν και οι μεγάλες εταιρείες έχουν αναλάβει κάποια δράση, πολλές προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στην βελτίωση της δημόσιας εικόνας τους παρά στην αντιμετώπιση του υποκείμενου προβλήματος. Οι ρωσικές επιχειρήσεις [παρα]πληροφόρησης χρησιμοποιούν περιεχόμενο που συχνά δεν είναι αποδεδειγμένα αληθές ή ψευδές, οπότε η εστίαση στον έλεγχο των γεγονότων αντί για την τροποποίηση των εστιασμένων στην εμπλοκή αλγορίθμων (engagement-focused algorithms) που ενισχύουν το εξωφρενικό περιεχόμενο που οδηγεί αυτές τις επιχειρήσεις, έχει ως αποτέλεσμα μια διακοσμητική προσέγγιση που επιτυγχάνει ελάχιστα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εν τω μεταξύ, οι ακροάσεις του Κογκρέσου με στελέχη [του τομέα της] τεχνολογίας αποκάλυψαν λίγα περισσότερα πέρα από την φτωχή κατανόηση της τεχνολογίας από πολλά μέλη του. Και η κομματική προσοχή στην υποτιθέμενη προκατάληψη κατά της μιας πλευράς ή της άλλης διαδικτυακά, έχει παραγκωνίσει την συζήτηση για τις εθνικές απειλές ασφάλειας με τις οποίες παλεύει η Silicon Valley.

Ελλείψει αμερικανικής ηγεσίας, άλλες χώρες ορίζουν την ατζέντα για την ψηφιακή πολιτική. Η Αυστραλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι έχουν προτείνει ή ψήφισαν νομοθεσία για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και άλλων προβληματικών online δραστηριοτήτων, αλλά η εστίασή τους στην κατάργηση ασαφώς καθορισμένου προβληματικού περιεχομένου κινδυνεύει να έχει επιπτώσεις στον λόγο [στμ: στην ελευθερία του λόγου]. Αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να ευχαριστεί το Πεκίνο και την Μόσχα, οι οποίοι έχουν από καιρό επιδιώξει να ελέγχουν τις πληροφορίες online. Εκτός και αν η Ουάσιγκτον παράσχει μια γνωστική και ενωμένη ηγεσία, οι τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υπολείπονται των πραγματικών λύσεων και άλλες κυβερνήσεις θα θέτουν πρότυπα και κανόνες σε αντίθεση με τα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΗΓΕΣΙΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να περιμένουν πια. Ο Chris Krebs, διευθυντής της Υπηρεσίας Κυβερνο-ασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency), το έθεσε με ωμούς όρους [25] όταν είπε στο Κογκρέσο τον Μάρτιο: «Ξέρω τι έκανε η [ρωσική κυβέρνηση] το ’16. Ξέρω τι προσπάθησαν να κάνουν το ’18. Τι θα κάνουν το 2020; Αυτό είναι που με κρατά ξύπνιο τις νύχτες».

Τώρα που ξέρουμε περισσότερο από ποτέ για τις ενέργειες της Ρωσίας το 2016, η έκθεση του Mueller πρέπει να φέρει κοντά τους ηγέτες των δύο κομμάτων για να υπερασπιστούν την δημοκρατία των ΗΠΑ. Το Κογκρέσο πρέπει να υιοθετήσει μέτρα για την εξασφάλιση των εκλογικών συστημάτων, να επιβάλει τα ίδια πρότυπα για την πολιτική διαφήμιση μέσω διαδικτύου, να θέσει συνέπειες για κάθε ξένη ομάδα ή χώρα που θα παρέμβει στην δημοκρατία των ΗΠΑ, και να ενισχύσει τα μέτρα κατά της διαφθοράς. Θα πρέπει επίσης να συνεργαστεί με τον εκτελεστικό κλάδο για την δημιουργία ενός κέντρου υβριδικών απειλών που θα συντονίζει την ανάλυση τέτοιων απειλών σε ολόκληρη την κοινότητα πληροφοριών, και να απαιτήσει από τον Λευκό Οίκο να ορίσει έναν συντονιστή πολιτικής για το θέμα αυτό στο προσωπικό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος και οι ανώτεροι αξιωματούχοι θα πρέπει να στέλνουν αποτρεπτικές προειδοποιήσεις στους αντιπάλους των ΗΠΑ και να επιβάλλουν συνέπειες για επιχειρήσεις παρεμβολών. Οι εκλεγμένοι ηγέτες όλων των πολιτικών πεποιθήσεων και σε όλα τα επίπεδα -από τον Πρόεδρο και το γραφείο του μέχρι τα μέλη του Κογκρέσου και τους τοπικούς αξιωματούχους- πρέπει να στείλουν ένα σαφές και συνεκτικό μήνυμα στον αμερικανικό λαό σχετικά με την φύση της απειλής. Η διοίκηση θα πρέπει επίσης να συντονιστεί με συμμάχους των ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν παρόμοιες απειλές. Και τα πολιτικά κόμματα και οι υποψήφιοι που κατεβαίνουν [σε εκλογές] για αξίωμα θα πρέπει να δεσμεύονται δημοσίως να μην χρησιμοποιούν οπλοποιημένες πληροφορίες που συλλέγονται μέσω χάκινγκ ή άλλων παράνομων μέσων.

Όσον αφορά την Silicon Valley, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να εξετάσουν τα υποκείμενα ζητήματα που εκμεταλλεύονται οι πράκτορες, μεταξύ άλλων με την δημιουργία νομοθετικών πλαισίων για την προστασία των δεδομένων και την διαδικτυακή διαφάνεια που προστατεύει επίσης τον λόγο. Θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν επίσημους μηχανισμούς για την επιβολή του νόμου και τις εταιρείες τεχνολογίας, για να μοιραστούν πληροφορίες και να απομακρύνουν τους κακόβουλους χρήστες. Οι πρωτόλειες προσπάθειες των γερουσιαστών Mark Warner και Marco Rubio να συνεργαστούν με την κοινότητα πληροφοριών και στελέχη [του τομέα] τεχνολογίας για να μοιραστούν αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες σχετικά με την απειλή που θέτουν οι ενέργειες της Κίνας, αποτελούν ένα πρότυπο διακομματικής εμπλοκής [26] μεταξύ της κυβέρνησης και των τεχνολογικών εταιρειών.

Τα γεγονότα σχετικά με την παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές στις ΗΠΑ είναι τώρα καλύτερα γνωστά, εν μέρει χάρη στην έρευνα του Mueller. Τώρα, οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να βάλουν στην άκρη τον κομματισμό ώστε να προστατέψουν την δημοκρατία των ΗΠΑ.

Copyright © 2019 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Στα αγγλικά: https://www.foreignaffairs.com/articles/2019-04-22/mueller-report-shows-…

Σύνδεσμοι:
[1] https://www.justice.gov/storage/report.pdf
[2] https://www.justice.gov/file/1080281/download
[3] https://www.justice.gov/file/1035477/download
[4] https://www.nbcnews.com/tech/tech-news/sean-hannity-black-lives-matter-a…
[5] https://www.justice.gov/opa/pr/russian-national-charged-conspiracy-act-a…
[6] https://www.justice.gov/opa/pr/russian-national-charged-interfering-us-p…
[7] https://www.nbcnews.com/politics/elections/russians-penetrated-u-s-voter…
[8] https://www.justice.gov/opa/press-release/file/1102316/download
[9] https://russiatweets.com/tweet-search?terms=mueller&language=&region=&st…
[10] https://www.ipsos.com/sites/default/files/ct/news/documents/2018-07/ipso…
[11] https://www.npr.org/2019/01/29/689760890/top-intelligence-officials-give…
[12] https://www.foreignaffairs.com/articles/china/2018-03-09/how-china-inter…
[13] https://www.wilsoncenter.org/sites/default/files/magic_weapons.pdf
[14] https://securingdemocracy.gmfus.org/irans-newest-info-op-shows-an-evolut…
[15] https://www.nytimes.com/2018/09/20/world/middleeast/broidy-trump-hackers…
[16] https://www.bbc.com/news/world-us-canada-47763179
[17] https://www.washingtonpost.com/world/national-security/uae-hacked-qatari…
[18] https://www.bbc.com/news/world-us-canada-43281519
[19] https://www.justice.gov/opa/speech/deputy-attorney-general-rod-j-rosenst…
[20] https://www.washingtonpost.com/world/national-security/us-cyber-command-…
[21] https://www.cnn.com/2019/04/18/politics/russian-hacking-mueller-report/i…
[22] https://www.nytimes.com/2019/04/18/us/florida-russia-2016-election-hacki…
[23] https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/executive-order-imposing…
[24] https://www.foreignaffairs.com/articles/united-states/2018-02-22/how-sil…
[25] https://www.cnn.com/2019/03/13/politics/russia-election-systems/index.html
[26] https://www.warner.senate.gov/public/index.cfm/2019/1/warner-rubio-annou…

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα