«Ήπια επιρροή» στους Ταλιμπάν επιδιώκει το Λονδίνο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο υπ. Εξωτερικών Ντ. Ράαμπ δήλωσε ότι θα ασκηθεί πίεση στους Ταλιμπάν για ασφαλή έξοδο. Μέχρι τώρα 15.000 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Εκκλήσεις διαδηλωτών στο Λονδίνο να μην εγκαταλειφθούν Αφγανοί που κινδυνεύουν

Μετά από 20 ολόκληρα χρόνια παρουσίας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν ήρθε η ώρα να αποδεχτεί μια «νέα πραγματικότητα» στο πρόσωπο των Ταλιμπάν, όπως άλλωστε αναγνώρισε και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Στις πρώτες δηλώσεις του, μετά και την επίσημη αποχώρηση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων της Δύσης από το Αφγανιστάν, αναφέρθηκε και στη συνεργασία με άλλα έθνη με σκοπό να ασκηθεί μια «ήπια επιρροή» στους Ταλιμπάν ώστε να διαφυλαχτούν οι προσπάθειες της Δύσης των τελευταίων δύο δεκαετιών που έφεραν για παράδειγμα καλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση αλλά και μείωση της θνησιμότητας κατά την εγκυμοσύνη.

Από τις 14 Αυγούστου όπου και οι Ταλιμπάν πήραν στα χέρια τους την εξουσία του Αφγανιστάν ξεκίνησε και η μεγαλύτερη βρετανική επιχείριση απεγκλωβισμού μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με την κωδική ονομασία «Pitting».

Από εκείνη την μερά και μετά προς το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μεταφερθεί 15.000 ανθρώποι, εκ των οποίων 5.000 είναι Βρετανοί πολίτες , 8.000 είναι Αφγανοί που εργάζονταν για το Ηνωμένο Βασίλειοκαθώς και οι οικογένειές τους, ενώ αρκετοί είναι ευάλωτοι Αφγανοί που ήθελαν να ξεφύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν. Ανάμεσά σε αυτόν τον αριθμό υπολογίζονται πάνω από 2.000 παιδιά, με το μικρότερο να είναι ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε μέσα στο αεροπλάνο «της διαφυγής».

Η επόμενη ημέρα

Καμπούλ, αεροδρόμιο Κάποιοι τυχεροί που εγκαταλείπουν την Καμπούλ

Την ίδια ώρα βέβαια, αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν παραμείνει εγκλωβισμένοι στο Αφγανιστάν με τον Ντόμινικ Ράαμπ, σε BBC και Sky News, να κάνει λόγο για μικρό αλλά σημαντικό αριθμό «λίγων εκατοντάδων» κατόχων βρετανικού διαβατηρίου και περίπου χιλίων Αφγανών συνεργατών της Δύσης.

Βουλευτές του Εργατικού κόμματος όμως αναφέρουν ότι οι εγκλωβισμένοι που δικαιούνται άσυλο στην Βρετανία ξεπερνούν τους 5.000.

Η μόνη λύση που δόθηκε επισήμως από το Ηνωμένο Βασίλειο για αυτούς τους ανθρώπους είναι να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μόνο μέσω των χερσαίων συνόρων του. Ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι αυτό θα είναι δύσκολο, δεσμεύτηκε να βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τις γείτονες χώρες ώστε να αποτελέσουν μια σταθερή γέφυρα μεταφοράς προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα ζήτησε από τους Ταλιμπάν να είναι εκείνοι που θα διασφαλίσουν ένα ασφαλές πέρασμα για όσους θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν.

Μετά από πέντε ημέρες από τη βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, η RAF (Βρετανική Βασιλική Αεροπορία) υπενθύμησε ότι παραμένει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα ώστε να πλήξει τις εξτρεμιστικές ομάδες του Ισλαμικού Κράτους.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα