Ήμουν κι εγώ εκεί.- Το “γιατί” της τεράστιας συγκέντρωσης

του Παντελή Σαββίδη

Σπάνια χρησιμοποιώ αυτόν τον τίτλο. Μόνο στις περιπτώσεις που θα ήθελα να τονίσω την παρουσία μου. Γιατί θεωρώ αυτές τις στιγμές σημαντικές.

Πήγα σήμερα στην συγκέντρωση εδώ στη Θεσσαλονίκη. Το μέγεθός της ήταν τεράστιο. Κάλυπτε ολόκληρη τη Εγνατία. Θύμιζε συγκεντρώσεις της μεταπολίτευσης. Είχε μια διαφορά. Ακούστηκαν ορισμένα συνθήματα αλλά ήταν υποτονικά και μακριά από το κύριο μέρος της συγκέντρωσης. Τον κόσμο τον ένωνε μια βουβή απελπισία που προσπαθούσε να την σπάσει ο όγκος της συμμετοχής. Προσπαθούσε ο κόσμος να δημιουργήσει την ελπίδα πως αφού βγήκαν τόσοι στο δρόμο με την ηχηρή απουσία των θεωρούμενων, παλαιότερα, ως κύριων μέσων ενημέρωσης, κάτι μπορεί να αλλάξει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Theodor Plakidis (@thorikas)

 

Κανείς δεν μπορεί να γενικεύσει γιατί συγκεντρώθηκε τόσος πολύς κόσμος. Ο καθένας πήγε για τους δικούς του λόγους. Θα σας πω γενικά τι είδα και γιατί πήγα εγώ. Μπορεί να μην υπάρχει κανένας άλλος που να πήγε για τους ίδιους λόγους.

Είδα ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα, συνταγματικό ή μη. Όλο το κοινωνικό φάσμα και κάθε ηλικίας. Από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένους που περπατούσαν με την βοήθεια συγγενικού τους προσώπου ή μπαστουνιού. Και αυτό κάτι σημαίνει. Παιδάκια με συνθήματα που έγραψαν με το χέρι τους σε μικρά χαρτόνια και ζητούσαν δικαιοσύνη. Ακόμη και ανθρώπους συντηρητικούς και άλλους που δήλωναν και δεξιοί. Μέχρι τις γνωστές αριστερές φράξιες που σεβάστηκαν και τους ανθρώπους που κάλεσαν την συγκέντρωση και την στιγμή. Όσο έμεινα ο σεβασμός ήταν απόλυτος. Και το είδα για πρώτη φορά.

Κάτι έχει συνταράξει την ψυχή του Έλληνα. Κάτι τον έχει κλονίσει. Όλα θύμιζαν εκείνες τις ιστορικές στιγμές που έβγαζαν μια βουβή κραυγή: δεν πάει άλλο.

Τώρα, γιατί πήγα εγώ.

Ο πρώτος λόγος ήταν ανθρωπιστικός. Πήγα για να δηλώσω την συμπαράστασή μου στους συγγενείς των νεκρών είτε στα Τέμπη είτε στο Μάτι είτε οπουδήποτε αλλού. Νεκρούς απο την ολιγωρία, την ανοργανωσιά ή την αδιαφορία του κράτους.

Υπάρχει και κάποιος ευρύτερος λόγος. Όπως σας είπα ο καθένας πήγε για τους δικούς του λόγους. Και επειδή βλέπω σε ορισμένα σχόλια κάποιες αντιδράσεις που θέλουν να αντιπαραβάλλουν τα Τέμπη με το Μάτι θα ήθελα να πω ότι είναι, τουλάχιστον, άδικη αυτή η αντιπαραβολή. Σεβαστείτε τους νεκρούς και τους ζωντανούς συγγενείς τους. Τα Τέμπη μπορεί να μην ενοχλούσαν τόσο πολύ αν δεν προηγείτο το Μάτι. Η ψυχή των ανθρώπων βούρκωσε από τα επαναλαμβανόμενα εγκλήματα του κράτους. Συνάνθρωποί μας χάθηκαν, αύριο μπορεί για τους ίδιους λόγους να χαθούν δικά μας παιδιά ή εμείς οι ίδιοι. Μπροστά στην αδιαφορία του κράτους δεν χωρά κομματισμός. Είμαστε όλοι πολίτες που θέλουμε το κράτος μας να μας σέβεται και να μας προστατεύει. Αισθάνεστε αυτήν την προστασία;

Η συγκέντρωση δεν απέβλεπε εναντίον κανενός. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε» και τον αέρα δεν τον έκοψε μόνο η σημερινή κυβέρνηση. Ο αέρας κόπηκε εδώ και καιρό από το σύνολο του πολιτικού συστήματος που έχει εκφυλιστεί σε μοριακό επίπεδο. Η σημερινή κυβέρνηση του έδωσε την χαριστική βολή.

Το αίτημα ήταν να απελευθερωθούν από την σκλαβιά τους οι θεσμοί. Αυτήν την στιγμή την δαμόκλεια σπάθα την νοιώθει πάνω από το κεφάλι της και η δικαιοσύνη και η αστυνομία και ο στρατός και κάθε θεσμός που θέλει να κάνει την δουλειά του σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους. Σύμφωνα με την συνείδηση των ανθρώπων που τον διακονούν.

Δεν θα αποφασίσει κανένα λαϊκό δικαστήριο τι συνέβη. Θα αποφασίσουν οι θεσμοί. Αλλά απελευθερωμένοι απο τον ασφυκτικό έλεγχο ενός απόλυτα διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Αυτό είναι το μείζον διακύβευμα.

Έχουμε έναν πρωθυπουργό, ως θεσμό, δεν αναφέρομαι στον Μητσοτάκη, με δικτατορικές αρμοδιότητες. Ορίζει τον πρόεδρο της δημοκρατίας ελέγχει την βουλή, έχει τρόπους να ελέγξει την ηγεσία της δικαιοσύνης και εξαγοράζει το σύνολο των ΜΜΕ. Αυτό δεν είναι κράτος. Αυτό είναι μια υποδουλωμένη υπόσταση σε ορισμένους ολιγάρχες σε αγαστή συνεργασία με ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και την διανόηση σε ρόλο ταπεινού υπηρέτη. Είναι μια παρέα που υποδούλωσε έναν λαό. Ενάντια σ αυτήν την παρέα ξεσηκώθηκε σήμερα ο κόσμος. Και στην παρέα δεν συμμετέχει, μόνο, ο Μητσοτάκης η η δεξιά.

Δυστυχώς στον ίδιο υποτακτικό ρόλο βρίσκονται σήμερα και τα ΜΜΕ. Δεν έχει σημασία αν κάποιοι δημοσιογράφοι δεν νοιώθουν άνετα με τον ρόλο αυτό. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Και όταν σε μια χώρα δεν προβάλλονται συγκεντρώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων τότε κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Είμαι σίγουρος πως πολλοί συνάδελφοί μου δεν αισθάνονται καλά αλλά αυτό δεν αρκεί.

Αυτό είναι το πλαίσιο που ώθησε στην σημερινή διαδήλωση πολλούς σαν και μένα. Και σ αυτό το πλαίσιο χωράμε όλοι.

Αν όχι αυτό τι άλλο προτείνετε;

Εν κατακλείδι τα Τέμπη ήταν η κορυφαία αφορμή για την διαδήλωση. Η πολιτική ουσία της ήταν οι παθογένειες της χώρας. Αν δεν θέλετε να αλλάξουν μπορείτε να σπείρετε τον διχασμό. Αν θέλετε να αλλάξουν, που είναι και το πιο λογικό, μπορείτε να αισθανθείτε ότι συμμετείχατε και εσείς. Συμμετείχαμε όλοι μας. Είτε με την παρουσία μας, είτε νοερά.

Αυτό πρέπει να αισθανθεί το σύστημα. Την οργή μας αν δεν αλλάξει.

Γιατί το αύριο που ξημερώνει αφορά όλους μας.

spot_img

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι δικοί μου λόγοι:
    1. Συμμετείχα γιατί συμφωνούσα απολύτως με τα αιτήματα που τέθηκαν
    από τους διοργανωτές.

    2. Συμμετείχα γιατί με τη παρουσία μου ήθέλα να δηλώσω ότι δέν συναινώ
    και δέν αποδέχομαι τη παρούσα πολιτειακή τάξη της “Προεδρευομένης
    Κοινοβουλευτικής Ολιγαρχίας”[*], που:
    α. Νομικά περιγράφεται από το υπάρχον σύνταγμα της χώρας μας.
    β. Λειτουργικά διευθύνεται από μιά ομάδα επαγγελματιών πολιτικών
    υποτελών στην “Αγγλοσιωνιστική αυτοκρατορία”[**].

    3. Συμμετείχα χωρίς να με απασχολεί το πολιτικό παρελθόν οποιουδήποτε.
    Με απασχολούν οι πράξεις του και οι συμπεριφορές του. Η κα Καρυστιανού
    έθεσε για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση του 1974, αίτημα για
    κατάργηση της συνταγματική πρόβλεψης της παρέμβασης της κυβέρνησης στη
    λειτουργία της δικαιοσύνης μέσω πρωτοβουλίας πολιτών. Είμαι
    συνοδοιπόρος με αυτήν και όσους συνυπέγραψαν το αίτημα. Μού δόθηκε
    η ευκαιρία να ανανεώσω την υποστήριξή μου σε αυτό το αίτημα με τη
    συμμετοχή μου στη κινητοποίηση.

    [*] Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Ολιγαρχία := Το πολίτευμα της χώρας μας
    όπως αυτό περιγράφεται στο ισχύον σύνταγμα.
    [**] Αγγλοσιωνιστική αυτοκρατορία := Οι ΗΠΑ όπως έχουν μετεξελιχθεί
    μετά την προσπόριση της Αγγλικής αυτοκρατορίας με το τέλος του 2ου
    παγκοσμίου πολέμου. Κυριαρχούνται από μία ελίτ που εκπροσωπεί τα
    συμφέροντα του 1% του πληθυσμού, μιλάει αγγλικά και υπερασπίζεται
    πάντα το Ισραήλ. Βασικό της γνώρισμα είναι η τάση της για
    επιβολή, επέκταση και υποταγή χωρών, με τη δημιουργία υποτελών ελίτ
    σε αυτές.
    Μια τέτοια υποτελής είναι η Ελληνική πολιτική/οικονομική και
    πνευματική ελίτ από το 1944 τουλάχιστον και μετά.

  2. Δεν μπορούν να αποφασίσουν οι θεσμοί, να φθάσουν σε τόσο βάθος. Και για άλλους λόγους. Διότι α) οι υπηρετούντες τους θεσμούς διατηρήθηκαν στο απυρόβλητο;Δεν υπέστησαν την ίδια διάβρωση μέσα στην επικρατούσα νοοτροπία που διαχέεται εδώ και πολλά χρόνια στην κοινωνία; και β) για να αντιληφθεί κανείς το συμβάν στα Τέμπη δεν αρκεί να γνωρίζει τον σιδηρόδρομο ως μάθημα προς διδαχή. Θα πρέπει να γνωρίζει τον ελληνικό σιδηρόδρομο, τις παθογένειές του που αντανακλούν τις παθογένειες της κοινωνίας. Και αν αντιληφθεί τις παθογένειες του σιδηροδρόμου θα αντιληφθεί και πού ζει. Διότι ο σιδηρόδρομος είναι η ακτινογραφία της κοινωνίας άσχετα αν οι άλλοι τομείς δεν αιμορραγούν. Πώς θα κρίνει ο δικαστής τα Τέμπη; Έχει τη γνώση; Έχει βιώματα; Θα κρίνει με τα επιφαινόμενα.
    . Τα Τέμπη δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Είναι μια ακολουθία. Αυτό πρέπει να αναδειχθεί. Διότι αν ερμηνευθεί σαν μεμονωμένο γεγονός, αθωώνουμε όλα όσα μας οδήγησαν εδώ.
    Ας μήν αναπαράγουμε ψευδαισθήσεις. Ότι δηλαδή αν θα φύγει η ΝΔ από την κυβέρνηση και έλθει ένα άλλο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ που βρυχάται για τα Τέμπη, ή ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αλλάξουμε πορεία. Ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ που κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτοδύναμα στη διάρκεια της μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα διαμόρφωσαν αυτό το σκηνικό που απεχθανόμαστε μεν, ψηφίζουμε δε. Και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη μικρότερη χρονική συμμετοχή στην εξουσία την ίδια λογική υιοθέτησε αφού μπολιάστηκε από το ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά τα Ακροδεξιά κόμματα, που πολλοί τα εκλαμβάνουν ως διέξοδο στα πλαίσια του συστήματος που τα κανακεύει, ούτε λόγος να γίνεται
    Μόνον ένα κίνημα από κάτω χωρίς κομματικό πατρονάρισμα μπορεί να οδηγήσει στην εξυγίανση. Όχι να φύγει ο ένας και να έλθει ο άλλος που κουβαλάει τις ίδιες ασθένειες. Γιαυτό η φυγή τόσων εκατοντάδων χιλιάδων νέων που αναζήτησαν το μέλλον τους στα ξένα, χτυπημένοι από το διεφθαρμένο σύστημα της συναλλαγής και της αναξιοκρατίας είναι τεράστια απώλεια για την κοινωνία, για το μέλλον της.

    • Τα ειπατε ολα….Ενα διαβρωμενο κρατος. Μια ελιτ-ολιγαρχια που ελεγχει το συνολο των ‘μεγαλων’ κομματων.
      Κανενα ιχνος δικαιοσυνης και αξιοκρατιας. Η χωρα βαδιζει η μαλλον τρεχει στον γρκεμο….Η καλυτερες γενιες μεταναστες….Και καλα κανουν …θα χασουν τα χρονια τους για να ξεπληρωσουν 400 δισ χρεος.? Ο Ερντογαν εχει αποθρασυνθει….μεχρι την Θεσσαλονικη του κ Σαββιδη θελει να φτασει. Γιατι οχι?…εξαλλου κατοικοι Ελληνες δεν θα υπαρχουν…Ελλαδα ειναι μονο η Αθηνα. Η ολιγαρχια θα εξακολουθει να πινει τον καφε της στο Κεφαλαρι και στην Ανω Κηφισια…..

  3. Ἀναζητούνται γονεῖς, ἀδέλφια, σύντροφοι, παιδιά, ἀναζητεῖται ὁ σεβασμός στήν ὕπαρξη τοῦ ἀνθρώπου.
    «Μόνο ἡ ἐξουσία τῆς ἀγάπης μπορεῖ νά νικήσει τήν ἀγάπη γιά ἐξουσία» ἔχει πεῖ ὁ ἀείμνηστος Ἀρχιεπίσκοπος Ἀλβανίας Ἀναστάσιος.

  4. Να λογικευθούμε και να κάνουμε μια εθνική αυτοκριτική.
    Το κράτος μας ,που δεν λειτουργούσε έτσι προ 40ετίας (μας το βεβαιώνει πέραν εμού και ο κ. Μακροδημόπουλος, ο οποίος τότε το υπηρετούσε από τον ΟΣΕ ), γιατί είχε άλλου επιπέδου -και με φόβο Θεού, (για να ικανοποιήσω και την κυρία Ελένη Π.)- υπαλλήλους ,με προϊσταμένους που δεν έπαιρναν εντολές από τους πολιτικούς για το πως να διοικήσουν και το πως να διαθέσουν το προσωπικό τους -και το οποίο μετεκινείτο κατά συχνά χρονικά διαστήματα -πέραν του ότι δεν ήταν μέλος κανενός πολιτικού κόμματος και στις Οργανώσεις του εξέλεγε από κοινό ψηφοδέλτιο τους εκπροσώπους του (ΦΕΑΠΘ και ΕΦΕΕ είχαμε και στα Πανεπιστήμια) .
    Μετά όλοι -οι κάποιας ηλικίας -γνωρίζουμε τι έγινε και εκατομμύρια μέχρι το 2019 ψήφιζαν και συντηρούσαν αυτό το κράτος .
    Έκτοτε ”χάθηκε η μπάλα” .Έφυγαν οι δύο τελευταίοι ”εμβληματικοί” αρχηγοί αυτού του αποκαλούμενου αντι-Δεξιού αλλά ουσιαστικά εναντίον των φιλήσυχων και νοικοκυραίων Ελλήνων πολιτών κράτους , που δεν θέλουν να κυβερνά και να δικάζει το πεζοδρόμιο.
    Τα ονόματα αυτών των Αρχηγών κ. κ Γεώργιος .Α .Παπανδρέου και Αλέξης Τσίπρας (ζωή πολλή να έχουν), των οποίων τα σημερινά απομεινάρια των κομμάτων τους δεν μπορούν να τους ξεπεράσουν και αν συνεχίσουν με παρουσίες σε ”αυθόρμητες ” σαν τις σημερινές διαδηλώσεις, θα δώσουν περισσότερη πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές στην Νέα Δημοκρατία , με οποιονδήποτε Αρχηγό της .
    Ε.., ΜΕΤΑ ΤΟ 2031 ΘΑ ”ΑΠΟΤΙΝΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΖΥΓΟ” ΤΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ”ΚΑΜΙΑ ΣΤΡΑΒΗ”ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ -ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ , ΣΑΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ,ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΩΡΑ ΖΟΥΝ .
    Μέρα ήταν και πέρασε. Αύριο θα ξημερώσει άλλη μέρα -καλή συνέχεια σε όλους μας.

  5. Δεν θα συμφωνήσω απόλυτα. Καλά κάνατε και πήγατε. Έτσι νιώσατε. Έτσι πράξατε. Καταλήγετε όμως σε γενικεύσεις.

  6. “Δεν θα αποφασίσει κανένα λαϊκό δικαστήριο τι συνέβη. Θα αποφασίσουν οι θεσμοί.”

    Δηλαδή Θεσμοί όπως το ΔΝΤ και η Ε.Ε που μας έμαθαν οι δημοσιογράφοι τόσα χρόνια

  7. Στο κόλπο και η διεφθαρμένη δικαιοσύνη με τα βρώμικα χέρια. Κανείς ένοχος στο πλαίσιο της συλλογικής ανευθυνότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
39,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Τελευταία Άρθρα