Έχασε τα F-35, “έφαγε” και κυρώσεις: Η “σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης” της Τουρκίας με τις ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Η ιστορία είναι πλέον γνωστή: η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα F-35 και τιμωρήθηκε από τις ΗΠΑ επειδή αποφάσισε να αποκτήσει τα πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400 που παρήγαγε η Ρωσία.

Η Άγκυρα αρχικά αποκλείστηκε από το πρόγραμμα F-35 παρά το γεγονός ότι είχε ήδη αγοράσει και πληρώσει για αρκετές μονάδες εκ των προτέρων και οι πιλότοι της ήταν στις ΗΠΑ για να λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση για να οδηγήσουν οχήματα μυστικής πέμπτης γενιάς.

Στη συνέχεια ήρθαν οι απειλές, μια μακρά σειρά, η οποία δεν έκανε την Τουρκία να υποχωρήσει από την πρόθεσή της να αποκτήσει το ρωσικό σύστημα και για αυτόν τον λόγο ήρθαν τελικά οι κυρώσεις…

Τα παραπάνω αναφέρει η lantidiplomatico.it σε κύριο άρθρο. Προσθέτει:

Τώρα ο υπουργός Άμυνας της Άγκυρας Χουλουσί Ακάρ επέστρεψε στο θέμα δηλώνοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την απόκτηση της δεύτερης παρτίδας του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.

Προσθέτει ότι η αποτροπή της επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, όπως ανέφερε η εφημερίδα Daily Sabah.

…Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο επέβαλαν κυρώσεις στην τουρκική προεδρία αμυντικών βιομηχανιών (SSB), στο αφεντικό της Ισμαήλ Ντεμίρ και σε πολλούς άλλους αξιωματούχους για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 από τη χώρα.

Ο Akar σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία θέλει να επανέλθει στο πρόγραμμα F-35, διότι εάν δεν συμβεί αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει «σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο χωρών. Η Ουάσινγκτον απέσυρε την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 Lightning II, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να αποκτήσει κρυφά διαβαθμισμένες λεπτομέρειες για τα αεροσκάφη Lockheed Martin F-35 και δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ…

Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει ότι το S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσει απειλή για τη συμμαχία. Ο Άκαρ πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν χρησιμοποιήσει τόσο το ΝΑΤΟ όσο και τη Ρωσία…

Τρία μέλη του ΝΑΤΟ – Ελλάδα, Σλοβακία και Βουλγαρία – κατέχουν αμυντικά συστήματα S-300. Το 1998, σε μια εποχή που η ένταξη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ ψιθυρίστηκε μόνο και οι δεσμοί ΗΠΑ-Ρωσίας ήταν με μέτρια καλούς όρους, η ελληνοκυπριακή διοίκηση αγόρασε ρωσικά αμυντικά συστήματα S-300 και σκόπευε να τα εγκαταστήσει στο νησί.

Ωστόσο, μετά τις αντιρρήσεις της Άγκυρας, η Ελλάδα αποφάσισε να τα εκτρέψει στο νησί της Κρήτης. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται τώρα για ασκήσεις του ΝΑΤΟ.»

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

ΠΗΓΗ: lantidiplomatico.it – F-35 e sanzioni. Per la Turchia “grave crisi di fiducia” con gli USA

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα