Έφαγε… ήττα η “Τουρκική Κοινότητα Δυτικής Θράκης”!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης ήταν μια απογοήτευση για την “Τουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκης”.

Πρόεδρος ABTTF: «Δηλώνουμε την απόλυτη μη αποδοχή του πορίσματος της Διακομματικής το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τις δίκαιες απαιτήσεις της κοινότητας μας, αποτελείται μόνο από κενές υποσχέσεις και όχι συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής και προφανώς εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό.»

Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, η οποία συστάθηκε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2020 μετά από αίτημα του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης. Το πόρισμα, το οποίο έγινε δεκτό μόνο με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) στην επιτροπή, δεν περιελάμβανε τις απόψεις και τα αιτήματα θεσμών και οργανώσεων που εκπροσωπούν την Τουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκης.

Στο πόρισμα υποστηρίζεται ότι η Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης αποτελείται από τρεις διαφορετικές εθνοτικές ταυτότητες και ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).

Στο πόρισμα προτείνεται το άνοιγμα νέων δημόσιων σχολείων στις περιοχές όπου ζουν τα μέλη της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης και ένταξη των Τουρκικών ως μάθημα επιλογής στα σχολεία αυτά. Προβλέπεται επίσης ο ορισμός των υποψηφίων Μουφτήδων οι οποίοι αποτελούν θρησκευτικοί ηγέτες της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης μέσω ενός «Εισηγητικού Συμβουλίου» που θα δημιουργηθεί και ο διορισμός τους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας.

Όσον αφορά το ζήτημα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης ο Χαλήτ Χαμπίπ Ογλού δήλωσε:

«Όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης εκπονήθηκε με την νοοτροπία «Δούρειου ίππου» έναντι της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης και το περιεχόμενο του δεν είναι αντάξιο του ονόματος της Επιτροπής. Το πόρισμα, που δεν περιέχει συγκεκριμένες και νέες προτάσεις για την ανάπτυξη της Δυτικής Θράκης, επαναλαμβάνει τις κενές υποσχέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων για την περιοχή που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας απολύτως προϋπολογισμός και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των προτάσεων και έργων που αναφέρονται στην έκθεση, ούτε γίνεται αναφορά σε επίσημη αρχή για την επίβλεψη της υλοποίησής τους. Ένα άλλο σημείο που εφιστά την προσοχή μας είναι ότι η έκθεση δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες συστάσεις για την πρόληψη της μετανάστευσης για οικονομικούς λόγους, που είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της κοινωνίας μας τα τελευταία χρόνια, και με αυτό υποστηρίζεται στην ουσία η δημογραφική αλλαγή εις βάρος της κοινωνίας μας. Από την άλλη, στο πόρισμα, το οποίο απέχει πολύ από το να λύσει τα χρόνια προβλήματα της κοινότητας μας που περιμένουν λύση, αντιθέτως, στοχεύει στην πλήρη εξάλειψη της εκπαιδευτικής και θρησκευτικής μας αυτονομίας, η οποία έχει διασφαλιστεί. με διμερείς και διεθνείς συμφωνίες, με βάση τις εισηγήσεις που διατυπώνονται όσον αφορά τα σχολεία και τους μουφτήδες μας. Δηλώνουμε την απόλυτη μη αποδοχή του τελικού πορίσματος της Διακομματικής το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τις δίκαιες απαιτήσεις της κοινότητας μας, αποτελείται μόνο από κενές υποσχέσεις και όχι συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής και προφανώς εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό.»

ΠΗΓΗ: xanthinews.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “Προβλέπεται επίσης ο ορισμός των υποψηφίων Μουφτήδων οι οποίοι αποτελούν θρησκευτικοί ηγέτες της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης μέσω ενός «Εισηγητικού Συμβουλίου» που θα δημιουργηθεί και ο διορισμός τους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας.”

    Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Αθήνας του 1913 οι Μουφτήδες εκλέγονται. Αυτό θεωρητικά ίσχυε και μέχρι τις αρχές του 1990.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα