Έτοιμο κοίτασμα κλέβει η Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 21 Ιανουαρίου 2020, 7:46 πμ
Η Τουρκία, με κλοπή ή υποκλοπή των μελετών της ΕΝΙ, έστειλε το γεωτρύπανο Yavuz, για γεώτρηση στο τεμάχιο 8, στο ακριβές σημείο όπου από το τέλος του 2017, η ΕΝΙ καθόρισε ως τον στόχο γεώτρησης με την ονομασία «Ερατοσθένης Νότιο», αφού μελέτησε λεπτομερώς και με δειγματοληψία με υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ. 
Η Τουρκία απλά μετονόμασε τον ίδιο στόχο από «Ερατοσθένης Νότιο» σε «Λευκωσία-1». Η ΕΝΙ, είχε αδειοδοτηθεί στο τέλος του 2017 για γεώτρηση στο ίδιο ακριβώς σημείο (η διαφορά είναι μερικά μέτρα σε μια έκταση 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων), στον ίδιο στόχο.

Μάλιστα, πρόκειται για το «σημείο 3» από εννέα συνολικά σημεία στην επιφάνεια του βυθού που είχε μελετήσει η ΕΝΙ, η οποία επέλεξε το εν λόγω σημείο επειδή ήταν το πιο ασφαλές για ναυάγιο και συγκεντρώσεις αμφορέων στην γύρω περιοχή. Κάτι για το οποίο προφανώς καμία έγνοια δεν έχει η Τουρκία.

Επίσης, τα τεχνικά δεδομένα της παράνομης γεώτρησης του «Yavuz», όπως θαλάσσιο βάθος και βάθος στόχου κάτω από τον βυθό, είναι ακριβώς αυτά που περιλαμβάνονται στον λεπτομερή σχεδιασμό της ENI και για τα οποία αδειοδοτήθηκε.
Τεκμηριωμένες πληροφορίες του «Φ», αναφέρουν ότι σε κάποιο στάδιο στις αρχές φθινοπώρου του 2017, υπηρεσίες ασφαλείας της Κύπρου και της Ιταλίας, διερευνούσαν ιδιαίτερα διακριτικά το ενδεχόμενο διαρροής τεχνικών στοιχείων των σχεδιασμών της ΕΝΙ για γεωτρήσεις στα κοιτάσματα «Καλυψώ», «Σουπιά» και το «Ερατοσθένης Νότιο» που έστειλε τώρα το Γιαβούζ η Τουρκία.
Προφανώς, απογοητευμένοι από τους στόχους των πέντε προηγούμενων παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ με τα γεωτρύπανα Πορθητής και Γιαβούζ, η Τουρκία αποφάσισε να μην εμπιστευθεί τους γεωλόγους και αναλυτές των δικών της σεισμογραφικών και να δοκιμάσει «έτοιμη» συνταγή της ΕΝΙ.
Πάντως, τα στοιχεία του «Φ», δείχνουν ότι μετά τις ανακαλύψεις σε Καλυψώ και Γλαύκο και την αποτυχία στην Ανθία, η ΕΝΙ αναθεώρησε για γεωλογικούς λόγους με βάση τα ευρήματα, τις πιθανότητες για κοίτασμα στο εν λόγω σημείο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ
  Πέτρος Θεοχαρίδης   
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα