Έρχεται ο Χόκσταϊν για να διαμοιράσει τον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου με τη βούλα της ΕΕ..!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Ο Ελληνοκύπριος έγκριτος δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος με δημοσίευμα στον Φιλελεύθερο Κύπρου (4/12/22) επιβεβαιώνει τα όσα γράφουμε στο iEpikaira εδώ και μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός Ανώτερος Σύμβουλος Ενεργειακής Ασφάλειας (Senior Advisor for Energy Security) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν, λαμβάνει και επίσημα το πράσινο φως από την ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας διαμοιρασμού των ενεργειακών πόρων της Κύπρου (σε πρώτη φάση…). Οι πηγές του Κ. Βενιζέλου επιβεβαιώνουν ότι:
“[Η αξιωματούχος της ΕΕ] Angelina Eichhorst έκανε λόγο στους Κύπριους συνομιλητές της για το ενδεχόμενο εμπλοκής του Αμερικανού αξιωματούχου Άμος Χόκσταϊν”.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκης Κασουλίδης είχε στις αρχές του Νοεμβρίου του 2022  δηλώσει δημόσια ότι πρόκειται να επικοινωνήσει με τον Άμος Χόκσταϊν για να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας για τα ενεργειακά της Κύπρου όμοια με το ισραηλολιβανικό μοντέλο κατά το οποίο οι δύο πλευρές (οι οποίες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση) πέτυχαν να συνάψουν συμφωνία χωρίς κατ’ ιδίαν επαφές.
Στις 18/11/22 επισημάναμε στο παρόν βήμα ότι:
“Η λογική του Χόκσταϊν είναι να προωθηθούν κι άλλα ενεργειακά project στην Αν. Μεσόγειο ώστε να προκύψουν διακρατικές συμφωνίες και συνεργασίες οι οποίες διαφορετικά θα ήταν σχεδόν ανέφικτες. Με αυτόν τον τρόπο θα αμβλυνθούν οι όποιες διαμάχες και θα αποφευχθούν οι διενέξεις. Αυτό σαν ιδέα φυσικά ακούγεται πολύ ελκυστικό αλλά το ζήτημα είναι οι συμφωνίες που θα προωθηθούν, να γίνουν βάσει του Δικαίου της Θαλάσσης, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, και όχι βάσει των παράνομων και εξόφθαλμα φιλοτουρκικών προβλέψεων του χάρτη Μπάιντεν, του οποίου «αρχιτέκτονας» υπήρξε ο ίδιος [ο Χόκσταϊν] κατά δήλωσή του“.
Και προσθέσαμε ότι:
“[Θέλουμε] να προειδοποιήσουμε για άλλη μια φορά για την επικείμενη παρέμβαση των Αμερικανών υπό τον Χοκσταϊν για την μοιρασιά της Αν. Μεσογείου, ο οποίος για να καλλιεργήσει το κατάλληλο κλίμα θα επικαλεστεί τους ίδιους λόγους περί μοναδικής ευκαιρίας για ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών με όχημα την ενέργεια… Το ζήτημα είναι πιο θα είναι το κόστος για τον ελληνισμό από την πρόταση που θα βάλει στο τραπέζι;”
Ετοιμαστείτε λοιπόν για άλλη μια άρον-άρον “λύση” στο κυπριακό η οποία θα λειτουργήσει σαν όχημα για τον διαμοιρασμό του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου. Δεν ήταν τυχαία η σχετική αναφορά για το Κυπριακό του Ρ. Μενέντεζ στις 2/12/22 αλλά και η δήλωση Γ. Κασουλίδη που προηγήθηκε.
Η ομογενειακή εφημερίδα Ελευθερία του Λονδίνου έγραψε στις 1/12/2022:
“Θα μετατρέψουν το φυσικό αέριο σε δικοινοτική διαφορά; […]
Στην περίπτωση που δεχθούμε το φυσικό αέριο να τεθεί στη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο κοινοτήτων για λύση του Κυπριακού και σε καθεστώς συν-διαχείρισης, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταστεί πραγματικά «εκλιπούσα», όπως την θεωρεί η Τουρκία. Είναι άμεση παραδοχή ότι σε όλο τον κόσμο ΑΟΖ έχουν μόνο κράτη αλλά στην περίπτωση της Κύπρου (μας ζητούν) ΑΟΖ έχουν οι… κοινότητες, σαν να μην υπάρχει κράτος.
Όταν, λοιπόν, έρχονται σοβαροί διεκδικητές της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και λένε ότι θα «ξεκλειδώσουν» τις συνομιλίες για το Κυπριακό «βάζοντας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το θέμα της ενέργειας και την ασφάλεια» (Αβέρωφ Νεοφύτου), ή ότι θα δημιουργήσουν «οργανικές συνθήκες ειρήνης με χρήση όλων των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως το φυσικό αέριο» (Ανδρέας Μαυρογιάννης), τι εννοούν και ποιον «ξεγελούν» (ή εξυπηρετούν);”
Η ισραηλολιβανική συμφωνία επετεύχθη λίγες ημέρες πρίν την αλλαγή φρουράς στην λιβανική προεδρία, ίσως κάποιοι να οραματίζονται κάτι αντίστοιχο και για την Κύπρο. Ίσως κάποιες αποφάσεις να λαμβάνονται από πολιτικούς που ξέρουν ότι μετράνε ημέρες. Αν όχι, έχουν τις ελπίδες τους στους νέους υποψήφιους οι οποίοι ήδη λειτουργούν ως λαγοί της όποιας “λύσης” βασισμένη στα ενεργειακά…
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα