Έξω οι Τούρκοι από το Ιράκ ζητάει η Βαγδάτη – Τα διλήμματα του Ιράν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Για αποικιοκρατικές πολιτικές κατηγόρησε την Τουρκία, σε συνέντευξη του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ-Αχράμ, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Αχμέντ Αμπντούλ Γκέιτ επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της Τουρκίας, που είχαν διατυπώσει προσφάτως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εστιάζοντας όμως και στην «αποσταθεροποιητική» συμμαχία της με το σιιτικό Ιράν.

Είναι αυτή ακριβώς η συμμαχία που προκαλεί τρόμο σε όλα τα αραβικά καθεστώτα, που θεωρούν τον Ερντογάν και το σιιτικό ισλαμικό καθεστώς ως υπονομευτές του status quo της Μέσης Ανατολής. Η σύγκρουση Τουρκίας και Ιράν στην Συρία, με την Τεχεράνη να στηρίζει το καθεστώς Άσαντ έναντι της φιλότουρκης τζιχαντιστικής αντιπολίτευσης, αποδείχτηκε πως δεν ήταν αρκετή για να οδηγήσει τις δύο πλευρές σε ρήξη.

Το τελευταίο ειδικά διάστημα, το Ιράν έχει μετατραπεί στον καλύτερο “συνήγορο” της νεοοθωμανικής ατζέντας του Ερντογάν. Υποστήριξε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως και την τουρκόφιλη κυβέρνηση Σαράτζ στην Λιβύη. Όλα αυτά την στιγμή που ο σύμμαχος της Τεχεράνης Άσαντ, προσβλέπει σε συνεργασία με τον αντίπαλο του Σαράτζ, τον Χαλίφα Χαφτάρ.

Μάλιστα ο μεσολαβητής των επαφών του Σύρου ηγέτη με τον Λίβυο στρατηγό, ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η πρώτη χώρα που έσπασε την πολυετή απομόνωση της Συρίας στον αραβικό κόσμο. Το Άμπου Ντάμπι, με μία σειρά από διπλωματικές (και όχι μόνο) πρωτοβουλίες, αντιστρατεύεται τόσο τα νεοθωμανικά σχέδια του Ερντογάν, όσο και την επιρροή του Ιράν στην Μέση Ανατολή.

“Παιχνίδια” εις βάρος του Ιράκ

Είναι χαρακτηριστικό πως το Άμπου Ντάμπι είχε καταγγείλει, από τον περασμένο Ιούνιο, την πολιτική του “διαίρει και βασίλευε” που εφαρμόζουν Άγκυρα και Τεχεράνη στο Ιράκ. Με την “υπόγεια” συνδρομή του Ιράν, η Τουρκία πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εις βάρος θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ. Αυτήν ακριβώς την “υπόγεια συνδρομή” είχαν επισημάνει τα Εμιράτα, αναφερόμενα σε «επεμβάσεις της Τουρκίας και του Ιράν, εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας μιας αδελφής-αραβικής χώρας».

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας θα πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην χώρα, η οποία ακυρώθηκε μόλις μετά την επιδρομή της περασμένης Τρίτης που προκάλεσε τον θάνατο των δύο ανώτατων Ιρακινών αξιωματικών. Από τότε η ιρακινή κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία, ανακοινώνοντας πως θα ξεκινήσει διπλωματική εκστρατεία για την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων που δρουν στην χώρα, ζητώντας την συνδρομή του Αραβικού Συνδέσμου.

Η Άγκυρα εμφανίζεται να περιφρονεί την αντίδραση των αραβικών κρατών, με μία προκλητική ανακοίνωση που ανέφερε πως «πολεμά την τρομοκρατία του PKK στο βόρειο Ιράκ». Η Τουρκία έχει πολυετή στρατιωτική παρουσία στο ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ είχε σταθερούς δεσμούς με τον Μασούντ Μπαρζανί, ηγέτη μίας εκ των ισχυρών κουρδικών φατριών της χώρας.

Μήνυμα στο Ιράν

για την συνέχεια https://slpress.gr/diethni/exo-oi-toyrkoi-apo-to-irak-zitaei-i-vagdati-ta-dilimmata-toy-iran/

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα