Για άλλη μία φορά είμαστε στην τελευταία θέση

Δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της τελευταίας έκθεσης που συνέταξε η Ένωση Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων {ACEA), Αναφορικά με τον μέσο όρο ηλικίας των οχημάτων που υπάρχουν στους δρόμους των 27 χωρών της Ευρώπης.

Τα αποτελέσματα είναι εφιαλτικά. Για την Ελλάδα φυσικά, που βρίσκεται στην τελευταία θέση από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τη μέση ηλικία των επαγγελματικών – και πλέον επίφοβων για τροχαία ατυχήματα – οχημάτων. Στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν τα πλέον γηρασμένα φορτηγά και λεωφορεία.

Είναι ένα εύρημα το οποίο έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία εάν αναλογιστούμε την κακή ποιότητα των δρόμων, το τουριστικό προϊόν που απασχολεί την συντριπτική πλειοψηφία των λεωφορείων και μεταφράζεται στην μεταφορά εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως, αλλά και χιλιάδων λεωφορείων σε καθημερινή βάση, τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και τα νησιά.

Για τα φορτηγά δε χρειάζεται να σχολιάσουμε. Η απαγόρευση κυκλοφορίας τους τις ημέρες και ώρες που αναμένεται αυξημένη κίνηση στις εθνικές οδούς, δείχνει την επικινδυνότητα.

Όταν όμως αναλογιστούμε τα πλέον φρικτά τροχαία ατυχήματα που έχουν βάψει με αίμα τους ελληνικούς δρόμους, θα διαπιστώσουμε αμέσως ότι είχαν ως «πρωταγωνιστές» είτε φορτηγά είτε λεωφορεία.

Τα βασικά ευρήματα της έκθεσης

Τα αυτοκίνητα της ΕΕ έχουν μέσο όρο ηλικίας 11,8 ετών. Η Λιθουανία και η Ρουμανία έχουν τους παλαιότερους στόλους αυτοκινήτων, με οχήματα σχεδόν 17 ετών. Τα νεότερα επιβατικά αυτοκίνητα βρίσκονται στο Λουξεμβούργο (6,7 χρόνια).

Η μέση ηλικία των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων στην ΕΕ είναι 11,9 έτη. Από τις τέσσερις μεγάλες αγορές της ΕΕ, η Ιταλία έχει τον παλαιότερο στόλο τέτοιων (13,8 έτη), ακολουθούμενη από την Ισπανία (13,3 έτη).

https://www.pronews.gr/travel/metafores/enosi-eyropaikon-kataskeyaston-aytokiniton-i-ellada-exei-ta-pio-epikindyna-leoforeia-se-oli-tin-ee/