Έντι Ζεμενίδης για νομοσχέδιο Μενέντεζ: «Η Αμερική δεν μπορεί να βασιστεί στην Τουρκία, χρειάζεται την Ελλάδα»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

“Το νέο νομοσχέδιο Μενέντεζ δίνει την ευκαιρία να δημιουργηθεί μια νέα γεννιά Φιλελλήνων, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας HALC Έντι Ζεμενίδης, για το νέο νομοσχεδιο αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών και την επόμενη ημέρα.

Επίσης, προβλέπει ότι θα είναι δύσκολη η συνάντηση Μπάιντεν- Ερντογάν εκτιμώντας ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση.

Γιατί είναι σημαντικό το νέο νομοσχέδιο του κ Μενέντεζ;

“Είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ, που σταμάτησαν εδώ και δεκαετίες να δείχνουν ενδιαφέρον για αμυντικές συνεργασίες στην περιοχή μας από τότε που η ΕΕ επιχείρησε να αναλάβει αυτό τον ρόλο για τα μέλη της, επιστρέφουν δυναμικά. Και επιστρέφουν γιατί μια σειρά δεδομένων έχουν αλλάξει και οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Η Αμερική δεν μπορεί να βασιστεί στην Τουρκία, η Αμερική χρειάζεται την Ελλάδα για να περιορίσει την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στα Βαλκάνια, οι περιφερειακές και διεθνείς ισορροπίες μεταβάλλονται διαρκώς, τα ενεργεικά αναδεικνύουν την Ανατολική Μεσόγειο σε μια άλλη περιοχή από αυτή που γνωρίζαμε πριν από δεκαετίες. Σε αυτό το νέο πλαίσιο η Ελλάδα αποκτά κεντρικό ρόλο στον στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ. Το είδαμε αυτό με τον προηγούμενο νόμο EastMed ο οποίος ήταν πρωτίστως επικεντρωμένος στα ενεργειακά, στα οποιά δινόταν την τελευταία δεκαετία η έμφαση, το βλέπουμε τώρα με τα θέματα ασφαλείας τα οποία κυριαρχούν”.

Ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα;

Αυτό το νομοσχέδιο δείχνει την προθυμία των ΗΠΑ να πάνε την σχέση ένα βήμα παραπέρα. Οι αμερικάνοι έθεσαν με σαφήνεια το πλαίσιο και τώρα είναι στο χέρι της Ελλάδας να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και να κάνει τις δικές της προτάσεις, να βάλει στο τραπέζι συγκεκριμένα ζητήματα και αιτήματα. Η Αθήνα πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει απέναντι της έναν πρόθυμο εταίρο. Το που θα οδηγηθεί αυτή η σχέση μέσα από αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει να το υποδείξει η Αθήνα, δυστυχώς υποπτεύομαι ότι δεν είναι απολύτως κατανοητό αυτό. Πρέπει να διαβάσουν προσεχτικά το νομοσχέδιο, να δουν τις κατηγορίες των παροχών και των διευκολύνσεων για τις οποίες το Κογκρέσο δίνει το πράσινο φως και να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις. Οι πρωτοβουλίες πια πρέπει να έρθουν από την Αθήνα.

Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας, πιστεύετε ότι τελικά θα γίνει νόμος των ΗΠΑ;

Ναι πιστεύω ότι θα γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους, είμαι αισιόδοξος. Το επόμενο στάδιο είναι να περάσει από την Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, μετά κάτι αντίστοιχο πρέπει να συμβεί στην Βουλή, είτε με το ίδιο νομοσχέδιο, είτε με κάποια παρόμοια εκδοχή που θα πρέπει να καταθέσουν Βουλευτές. Μετά θα τεθεί σε ψηφοφορίες στις δύο Ολομέλειες. Στο τέλος πρέπει να υπογραφεί από τον Πρόεδρο. Ακούγεται μακρύς ο δρόμος αλλά αυτή είναι η διαδικασία και την έχουμε ξαναπεράσει με επιτυχία.

Τι να περιμένουμε από την συνάντηση Μπάιντεν Ερντογάν, καταλαβαίνω οτι δεν θα είναι μια εύκολη συνάντηση.

Θα είναι σίγουρα μια δύσκολη συνάντηση στην οποία ότι και αν συμβεί θα πρέπει να περιμένουμε θριαμβολογίες από τον απόλυτα ελεγχόμενο τουρκικό τύπο. Ήδη είδαμε τα τελευταία 24ωρα ένα μπαράζ παραπληροφόρησης από την Άγκυρα. Είδαμε να στήνεται σκηνικό δήθεν συμφωνίας για τους S -400. Δεν υπάρχει καμία αλήθεια σε όλα αυτά. Αυτά πρέπει να σας πω ότι ήταν και είναι τελείως αναμενόμενα. Τα ανοιχτά θέματα είναι πολλά και δεν μπορούν να λυθούν σε μια συνάντηση. Κανένα από αυτά δεν θα λυθεί. Αυτές οι συνομιλίες μου θυμίζουν τις διερευνητικές Ελλάδας Τουρκίας, θα συζητήσουν για να πουν ότι συζητάνε, θα συμφωνήσουν ότι θα συνεχίσουν να συζητάνε, δεν θα πρέπει να περιμένουμε καμία ουσιαστική αλλαγή. Ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει την συνάντηση με τον δικό του τρόπο, όπως κάνει πάντα ενώ ο Μπάιντεν θα κρατήσει την πραγματική ένταση για την συνάντηση του με τον Πούτιν. Οι ΗΠΑ υπό τον Μπάιντεν δεν επιζητούν να αναβιώσουν την παλιά σχέση με την Τουρκία, θέλουν να βάλουν τα θεμέλια για μια καινούργια διαφορετική σχέση, δεν θέλουν να επιστρέψουν σε μια “στενή σχέση αγάπης” με την Τουρκία αλλά περισσότερο σε μια σχέση εργασίας. Μην περιμένετε να αλλάξει η στάση της Ουάσιγκτον για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, η Τουρκία είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει βήματα και να επιδείξει καλή θέληση. Και μάλλον ούτε αυτό θα συμβεί, εκτός και αν ο Ερντογαν κάνοντας τους πολιτικούς σχεδιασμούς του αποφασίσει ότι πρέπει να κάνει τα πάντα για να κερδίσει πίσω τις ΗΠΑ.

Βλέποντας τον κ Μενέντεζ να σηκώνει εδώ και χρόνια το βάρος της προώθησης των εθνικών μας θεμάτων στις ΗΠΑ, δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ πως μπορούμε ως χώρα να αποκτήσουμε μεγαλύτερη διείσδυση στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Καταρχάς πρέπει να αντιληφθούμε πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε τον κ Μενέντεζ να στηρίζει με πάθος τα θέματα Ελλάδος και Κύπρου και δεν θα πρέπει αυτή την στάση ή την πρόθεση να την θεωρούμε δεδομένη και αυτονόητη. Θα πρέπει να χτίσουμε νέες βαθιές σχέσεις με στελέχη και από τα δύο κόμματα σε όλο το φάσμα του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Το νέο νομοσχέδιο το έχει προβλέψει αυτό, για αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας η δημιουργία διακοινοβουλευτικής επιτροπής από τις χώρες 3 συν 1. Οι 6 γερουσιαστές από τις ΗΠΑ σε συνεργασία με τα αντίστοιχα κοινοβουλευτικά μέλη από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ θα φέρουν τις χώρες πιο κοντά επί της ουσίας, θα μάθουν σε βάθος τα θέματα, πως λειτουργούν τα συστήματα, ποια είναι τα συμφέροντα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο αυτή η πρόβλεψη του νομοσχεδίου δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διεκπεραιωτικά από την ελληνική κυβέρνηση. Θα πρέπει τα στελέχη που θα τοποθετηθούν σε αυτήν την Επιτροπή να είναι σοβαρά στελέχη, να είναι έτοιμα να σηκώσουν το βάρος ενός τέτοιου εγχειρήματος, να διαθέτουν όραμα, χρόνο και διάθεση να πάνε την σχέση με τις ΗΠΑ ένα βήμα παραπέρα. Δεν είναι κάτι απλό αυτό. Από την πλευρά των ΗΠΑ, αν ο ένας από τους 6 γερουσιαστές της Επιτροπής είναι ο κ. Μενέντεζ, οι υπόλοιποι 5 θα μάθουν από αυτόν, θα εκπαιδευτούν για τα θέματα μας δίπλα του, θα δουν την περιοχή μας μέσα από τις δικές του γνώσεις. Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά φιλελλήνων. Αυτό έχει εξαιρετική σημασία και νομίζω ότι δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό πόσο χρήσιμο εργαλείο είναι η σύσταση της διακοινοβουλευτικής επιτροπής.

ertnews.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα