Ένταση στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν: Έκλεισε η βασική διέλευση, κάτοικοι λένε πως ακούν πυρά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η βασική διέλευση στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν έκλεισε σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχους και στις δυο χώρες, αφού κάτοικοι της περιοχής όπου βρίσκεται ανέφεραν πως ακούστηκαν πυρά στο συνήθως πολυάσχολο πέρασμα.

Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής ποια πλευρά έκλεισε τη διέλευση Τουρχάμ, κοντά στο Χάιμπερ Πας, όμως η εξέλιξη καταγράφεται καθώς οι σχέσεις της de facto κυβέρνησης των Ταλιμπάν και αυτής του Πακιστάν έχουν επιδεινωθεί πολύ.

«Τα σύνορα είναι κλειστά, θα δώσουμε λεπτομέρειες αργότερα», ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας των Ταλιμπάν στην ανατολική επαρχία Νανγκαχάρ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα σύνορα έκλεισαν την Κυριακή, χωρίς να είναι ακόμα γνωστός ο λόγος.

Δεν ήταν διαθέσιμοι εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας, ούτε της κυβέρνησης του Πακιστάν για να σχολιάσουν. Δυο πηγές προσκείμενες στις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή πάντως επιβεβαίωσαν ότι το φυλάκιο έκλεισε και ότι ανταλλάχθηκαν πυρά.

Οι εντάσεις για τα πορώδη σύνορα 2.600 χιλιομέτρων των δυο χωρών κρατάνε δεκαετίες.

Το Τουρχάμ είναι το κυριότερο σημείο διέλευσης προσώπων και αγαθών προς τη μια και την άλλη χώρα.

Ακούν πυρά οι κάτοικοι στην παραμεθόριο Αφγανιστάν-Πακιστάν
Ο Μοχαμάντ Αλί Σινβάρι, κάτοικος της περιοχής στην πλευρά του Πακιστάν, ανέφερε πως τα σύνορα έκλεισαν την Κυριακή και ότι άκουσε πυρά νωρίς σήμερα.

«Ανησυχήσαμε, πιστέψαμε ότι άρχισαν μάχες ανάμεσα σε στρατιώτες των δύο χωρών», εξήγησε.

Οι συγκρούσεις στα σύνορα δεν ήταν ασυνήθιστες τις δυο δεκαετίες που βρισκόταν στην εξουσία η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους κυβέρνηση· συνεχίζονται αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021.

Συγκρούσεις ανάμεσα στις αφγανικές και τις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν οδηγήσει επίσης στο κλείσιμο της δεύτερης κυριότερης συνοριακής διέλευσης, της Τσάμαν (νότια).

Χθες Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι είπε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι ο κίνδυνος του εξτρεμισμού που πηγάζει από το Αφγανιστάν μπορεί να πλήξει όλο τον κόσμο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της de facto κυβέρνησης των Ταλιμπάν παρότρυνε το Πακιστάν να θέτει όποια ζητήματα θεωρεί πως πρέπει στην Καμπούλ, όχι σε διεθνή φόρα.

Οι Ταλιμπάν δεν θα επιτρέψουν το έδαφος του Αφγανιστάν να χρησιμοποιηθεί εναντίον άλλων κρατών, ιδίως των γειτόνων του, πρόσθεσε.

“https://www.iefimerida.gr/kosmos/ekleise-dieleysi-sta-synora-afganistan-pakistan”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα