Ένοχος ο πρώην υπουργός Παπαγγελόπουλος – Αθώα η εισαγγελέας Τουλουπάκη: Εκδόθηκε η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Eνοχο έκρινε το Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για δυο υποθέσεις παράβασης καθήκοντος.

Επίσης, το Δικαστήριο έκρινε αθώα την Ελένη Τουλουπάκη  για κατάχρηση εξουσίας.

Ο πρώην υπουργός κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για παράβαση καθήκοντος για δυο περιπτώσεις: Σε βάρος της Ελένης Ράικου με πλειοψηφία 7-6 και σε βάρος του Παναγιώτη Αθανασίου για την υπόθεση Μιχάλη Σάλλα με πλειοψηφία 8-5.

Επίσης, κατά πλειοψηφία 8-5 αθωώθηκε για την υπόθεση της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη και του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου, ενώ απαλλάχθηκε με πλειοψηφία 7-6 για τις υποθέσεις Βγενοπούλου και Αλαφούζου.

Η εισαγγελέας Τουλουπακη κρίθηκε αθώα κατά πλειοψηφία 9-4 για κατάχρηση εξουσίας και κατ’ επιτρεπτή μεταβολής κατηγορίας παράβασης καθήκοντος αθώα κατά πλειοψηφία 8-5, ενώ ομόφωνα αθώος κρίθηκε για την ηθική αυτουργία ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Η πρόταση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου Ολγας Σμυρλή ήταν απαλλακτική προς το Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην υπουργό, αλλά και την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη.

Η κυρία Σμυρλή στην αγόρευση της είχε υποστηρίξει,ότι οι κατηγορίες σε βάρος τους δεν αποδείχθηκαν στο δικαστήριο.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Ο υπουργός αντιμετώπισε κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος μετά από καταγγελίες εισαγγελέων, ότι παρενέβη στο έργο τους, αλλά και κατηγορία για κατάχρηση εξουσίας ως ηθικός αυτουργός της Ελένης Τουλουπάκη, για παράλειψη της να στείλει στη Βουλή αναφορά βουλευτών του ΚΙΝΑΛ κατά δύο υπουργών επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τιμολογήσεις φαρμάκων.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, διετέλεσε επί μακρόν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και δικάστηκε για τις καταγγελίες τριών εισαγγελέων, πως όσο ήταν υπουργός παρενέβη στο έργο τους και σε συγκεκριμένες υποθέσεις, αξιώνοντας συγκεκριμένους χειρισμούς.

Καταγγελίες σε βάρος του έκανε στη Βουλή και στη δικαιοσύνη η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου, ότι παρενέβη κατά την έρευνα της υπόθεσης με τις παράνομες πρακτικές της Novartis,προκειμένου να ενοχοποιηθούν, χωρίς στοιχεία, πολιτικά πρόσωπα.

Επίσης τον κατήγγειλε η επίτιμη εισαγγελέας εφετών Γεωργία Τσατάνη ότι την πίεσε για συγκεκριμένους χειρισμούς στις έρευνες για τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο, ο οποίος έχει αποβιώσει, ενώ καταγγελίες για παρεμβάσεις εκ μέρους του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου έκανε και ο πρώην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Παναγιώτης Αθανασίου για σειρά υποθέσεων.

Ειδικότερα, ο κ. Αθανασίου είχε καταγγείλει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις σε υποθέσεις του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, σε υπόθεση φορολογικού ελέγχου του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Σκαι, πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, με σκοπό να μην μπορέσει να λάβει μέρος, αλλά και για τον δημοσιογράφο των Νεων Γιώργο Παπαχρήστο, ότι είχε ζητήσει την ενοχοποίηση του χωρίς στοιχεία, γιατί διατύπωνε επικρίσεις με τα γραπτά του στην τότε κυβέρνηση.Επίσης καταγγελίες είχε κάνει ο κ. Αθανασίου και για την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα.

Εκτός από τις καταγγελίες για παρεμβάσεις, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δικάστηκε και για κατάχρηση εξουσίας, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, ως ηθικός αυτουργός της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, η οποία διετέλεσε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και κατηγορήθηκε ότι δεν έστειλε στη Βουλή για τα περαιτέρω αναφορά βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για τιμολογήσεις φαρμάκων σε βάρος δύο πρώην υπουργών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθού.

Η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο άρχισε στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου και η διάρκεια της πέρασε τους έξι μήνες.

Πρόεδρος της δίκης ήταν η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου και εισαγγελέας η Ολγα Σμυρλή, που ήταν και η εισαγγελέας στη δίκη για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, που καταδικάστηκε ομόφωνα σε δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή, ενώ η εισαγγελική πρόταση γι αυτόν ήταν απαλλακτική.

Δηλώσεις Ελένης Τουλουπάκη

Για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης.

Το Ειδικό Δικαστήριο με την απόφασή του αποκατέστησε την αλήθεια. Υπό τις παρούσες τραγικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες, γίνεται άλλη μια φορά φανερό ποσό σημαντική είναι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την δικαίωση εκείνων που την αναζητούν.

Εκείνοι που προσπάθησαν να κάμψουν το ελεύθερο φρόνημα των λειτουργών της Δικαιοσύνης, δεν επεδίωξαν τίποτα λιγότερο από το να αυθαιρετούν χωρίς περιορισμούς.

Όρθια Δικαιοσύνη σημαίνει όρθια Ελλάδα! Γι’ αυτό υπόσχομαι ότι θα μείνω όρθια».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης της Ελένης Τουλουπάκη, προέβησαν στις παρακάτω δηλώσεις:

Ιωάννης Μαντζουράνης:

«Η αθώωση της κ. Ελένης Τουλουπάκη αποτελεί ένα ηχηρό ράπισμα στους ‘ανέγγιχτους’, δηλαδή τους ισχυρούς της οικονομίας και πολιτικής, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν την γνωστή ‘θεωρία της σκευωρίας’ σε βάρος τoυς, με σκοπό την υποταγή των έντιμων εισαγγελέων και δικαστών στις εντολές τους.

Όσοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω υποψίας, κριτικής και εν τέλει των νόμων, σήμερα ηττήθηκαν, αφού το προμελετημένο σχέδιό τους σε βάρος εισαγγελέων και δημοσιογράφων, κατέρρευσε με πάταγο μπρος στην αλήθεια μιας έντιμης και γενναίας εισαγγελικής λειτουργού, η οποία έπραξε το καθήκον της στο ακέραιο κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, που οι διώκτες της επιδίωξαν και δυστυχώς πέτυχαν να μείνει αδιερεύνητο και στο βαθύ σκοτάδι της διαπλοκής.

Ωστόσο, η Ελληνική Δικαιοσύνη, όταν είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη, με τις αποφάσεις της προσφέρει στους πολίτες παραδείγματα προς μίμηση και έτσι ενισχύει το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό πολίτευμα».

Βασίλης Χειρδάρης:

«Μία άδικη ποινική δίωξη σε βάρος μιας έντιμης και ασυμβίβαστης εισαγγελέως έληξε σήμερα με μια πανηγυρική δικαίωση.

Το Ειδικό Δικαστήριο, που αποτελείται από έμπειρους και εξαίρετους ανώτατους δικαστές του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, αθώωσε αμετάκλητα την κα Τουλουπάκη.

Δεν ήταν απλά μια αθωωτική απόφαση, ήταν η δικαστική επιβράβευση μιας γυναίκας που προάσπισε την καθαρότητα των συναλλαγών, την προστασία του κράτους και των πολιτών και προσπάθησε να πατάξει τη διαφθορά, χωρίς να κάνει διακρίσεις, μη υπολογίζοντας το κόστος και αδιαφορώντας για τον εαυτό της.

Σήμερα είναι μια νίκη των θεσμών, είναι μια νίκη αυτών που αγωνίζονται για το δημόσιο συμφέρον. Είναι μια νίκη του κράτους δικαίου!».

Βαγγέλης Γεωργακόπουλος:

«Τις μέρες αυτής της μεγάλης εθνικής τραγωδίας, η αθώωση της Ελένης Τουλουπάκη δεν αποτελεί απλώς την δικαίωσή της, αλλά το πιο επίκαιρο μήνυμα – εντολή προς τους δικαστές και τους εισαγγελείς, ότι δεν θα πρέπει να διστάζουν να τα βάλουν με τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews.gr/skai.gr

https://hellasjournal.com/2023/03/enochos-o-proin-ipourgos-papangelopoulos-athoa-i-isangeleas-touloupaki-ekdothike-i-apofasi-tou-idikou-dikastiriou/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα