Ένα ‘αιρετικό’ άρθρο, που αξίζει να διαβάσετε: «Οι Σολζενίτσιν της Δύσεως»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Μανώλη Κοττάκη

Φθάσαμε μέχρις εκεί, λοιπόν! Να λογοκρίνεται στον αέρα από τηλεοπτικούς σταθμούς ο πρόεδρος της χώρας που σε υποδέχεται στο λιμάνι της με το άγαλμα της Ελευθερίας.

Να διακόπτεται βάρβαρα η ζωντανή μετάδοση τηλεοπτικού διαγγέλματός του. Και, το χειρότερο, να ενδύεται η ασύλληπτη αυτή λογοκρισία μανδύα ιδεολογικό: «Διακόπτουμε τη μετάδοση, διότι ο πρόεδρος παραπλανά και δεν λέει την αλήθεια». Έτσι δικαιολόγησαν το μαύρο οι «χασάπηδες» της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον. Αποφεύγω να αρχίσω το σημείωμά μου ρωτώντας πώς θα χαρακτήριζε η Δύση τον Πούτιν, τον Ερντογάν, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον Ορμπαν, τον Καζίνσκι και τον Μπολσονάρου -ηγέτες, όχι απλώς έναν τηλεοπτικό σταθμό- αν τυχόν διέταζαν τη βάρβαρη λογοκρισία διαγγέλματος αντιπάλου τους. Αποφεύγω, γιατί αυτά που συμβαίνουν στον δυτικό κόσμο τα τελευταία χρόνια ανταγωνίζονται ορισμένες στιγμές τα καθεστώτα της Βορείου Κορέας και τη βαθιάς Ανατολίας, απλώς τώρα τα συνειδητοποιούμε και επισήμως. Θα θέσω όμως ένα συγκεκριμένο ερώτημα.

Οι δημοσιογράφοι των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων διέκοψαν τον πρόεδρο της χώρας τους τη στιγμή που υποστήριζε ότι έγινε νοθεία στις εκλογές. Το twitter έβαλε προειδοποιητική σήμανση στα τιτιβίσματα του ιδίου και του υιού του όταν υποστήριξαν ανάλογα πράγματα στον ιστό. Το ερώτημα είναι: Ποιος ορίζει την αλήθεια; Ποιος διορίζει τον εαυτό του επόπτη της αλήθειας; Πότε μαθαίνουμε την αλήθεια; Και ακόμα πιο προβοκατόρικα: Η ελευθερία της έκφρασης σε μια δυτική δημοκρατία επιτρέπει τη διατύπωση ανακριβών ισχυρισμών; Παραπλανητικών απόψεων; Ακόμα και ψεμάτων;

Προτού βιαστεί να απαντήσει κανείς σε αυτά τα νέα, δύσκολα ερωτήματα που μας έβαλε η Αμερική με τις εκλογές της, ας απαντήσει πρώτα στα εξής φιλοσοφικά: Είμαστε σίγουροι ότι μας λένε την αλήθεια, ότι δεν μας παραπλανούν όσοι λαμβάνουν αποφάσεις για την πανδημία με βάση έναν αλγόριθμο προβλέψεων; Είμαστε σίγουροι ότι μας έλεγαν την αλήθεια όσοι την άνοιξη μας καθησύχαζαν ότι η ύφεση θα περιοριστεί στο 4% και όχι στο 10%-12% που φθάνει σήμερα, δοθέντος ότι τα σημάδια υπήρχαν από τότε; Είμαστε σίγουροι ότι μας έλεγαν την αλήθεια όσοι υποστήριζαν βάσει ανακριβών δημοσκοπήσεων ότι στο δημοψήφισμα του 2016 το «Ναι» θα επικρατήσει με 51%; Ως παλαιός σε αυτή τη δουλειά, πλέον μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι εύκολα διακρίνουμε την πιθανότητα να μας λέει κάποιος ανακρίβειες ή ακόμα και ψέματα.

Και τι να κάνουμε όμως που το διακρίνουμε; Να του αφαιρέσουμε τον λόγο; Να τον φιμώσουμε; Να τον βάλουμε φυλακή; Να του βάλουμε σήμανση «ακατάλληλο για ανηλίκους»; Εάν ήταν έτσι, τόσο ο Τσίπρας, που υποσχέθηκε ότι θα σκίσει τα Μνημόνια, όσο και ο διάδοχός του, που δεσμεύτηκε τετράκις ότι δεν θα ξαναγίνει γενικό lockdown, δεν θα έπρεπε να σταθούν ποτέ ξανά μπροστά σε δημοσιογραφικό μικρόφωνο! Δεν λειτουργούν έτσι οι δημοκρατίες. Έτσι λειτουργούν οι δικτατορίες. Στις δημοκρατίες υπάρχει δυναμική. Οι αποφάσεις, οι εκτιμήσεις, οι απόψεις και ελεύθερα διατυπώνονται και ελεύθερα αναδιατυπώνονται και ελεύθερα αξιολογούνται. Αυτό τουλάχιστον μάθαμε σε αυτή τη χώρα, που γέννησε τη δημοκρατία. Να ακούμε, να αξιολογούμε, να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε. Το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» το πληρώσαμε ακριβά σε αυτό τον τόπο.

Η δημοκρατία που δεν αντέχει την ανακρίβεια στην ουσία δεν εμπιστεύεται τους πολίτες της, δεν εμπιστεύεται το εκπαιδευτικό σύστημά της, δεν εμπιστεύεται τον αξιακό κώδικά της. Εν τέλει, μια δημοκρατία χωρίς αυτοπεποίθηση ρέπει προς τον αυταρχισμό. Μεταλλάσσεται σε άλλο πολίτευμα. Και, δυστυχώς, όσο περνούν τα χρόνια, παρά τις κατοχυρωμένες ελευθερίες μας, πρέπει να ομολογήσουμε στους εαυτούς μας ότι με την ταχύτητα που μεταλλάσσεται η Δύση καθίσταται αυταρχικός πυλώνας του κόσμου αυτού.

Σε λίγο η Στάζι, που παρακολουθούσε τις ζωές των άλλων, θα μοιάζει με αγγελούδι μπροστά της. Και στο εγγύς μέλλον, αντί για αντικαθεστωτικούς της ΕΣΣΔ και της Κούβας, θα γνωρίζουμε τους αντικαθεστωτικούς της Δύσης. Τους Σολζενίτσιν και τους Ζαχάροφ των ΗΠΑ. Με την κατηφόρα που έχει πάρει, μην το αποκλείετε καθόλου. To twitter και το facebook εξελίσσονται σε νέα γκουλάγκ. Στέλνουν για καταναγκαστικά έργα όποιον δεν τηρεί το Σύνταγμα της Πολιτικής Ορθότητας του ψευδοφιλελευθερισμού. Θα επιστρέψω στο συγκεκριμένο ερώτημα εξειδικεύοντας: Ποιος ορίζει την αλήθεια; Αν ο πρόεδρος Τραμπ λέει ψέματα ότι έγινε νοθεία, ποιος είναι αυτός που με βεβαιότητα, με το χέρι στο Ευαγγέλιο μπορεί να ορκιστεί ότι δεν έγινε τίποτε με τις επιστολικές ψήφους; Το ερώτημα δεν είναι απλώς φιλοσοφικό. Είναι και πραγματικό. Υποστηρίζεται. Το 2000 στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη κέρδισε στις εκλογές με σχεδόν μία μονάδα τη Ν.Δ. του κ. Καραμανλή. Οσοι μίλησαν για νοθεία τότε τα κυρίαρχα μέσα τούς έβγαλαν ψεκασμένους και συνωμοσιολόγους, σχεδόν τρελούς. Αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, όμως αγαπάει και τον νοικοκύρη. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, στη δίκη για τη Siemens, ο ίδιος ο Θεόδωρος Τσουκάτος, στενός συνεργάτης του Σημίτη, ομολόγησε πως μετέφεραν χιλιάδες «Ρωσοπόντιους» από τέως σοβιετικές δημοκρατίες με πτήσεις τσάρτερ την ημέρα των εκλογών, για να αλλοιώσουν τη βούληση του ελληνικού λαού. Αλλη μία ντροπή του Ελληνος «δημοκρατικού» κ. Σημίτη.

Και όχι μόνο αυτό: Κάποιοι σε ιδιωτικές τους συζητήσεις ισχυρίζονταν αργότερα τι μπορούσε να κάνει με τα αποτελέσματα μιας εκλογής ένας φυτεμένος αλγόριθμος σε υπολογιστή και πώς ενδεχομένως μπορούσε να επηρεάσει -αν δεν τον σταματούσε η ελληνική Δικαιοσύνη- τα εκλογικά αποτελέσματα από απόσταση. Εάν, δηλαδή, ο Κώστας Καραμανλής έβγαινε και αμφισβητούσε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2000 με διάγγελμά του, έχοντας ισχυρότατες ενδείξεις στα χέρια του και επιφυλασσόταν για τις αποδείξεις, τι θα έπρεπε άραγε να κάνει το ελληνικό ΑΒC της εποχής, το Mega; Να τον κόψει σαν «χασάπης»;

Δυστυχώς, αυτό που ανακαλύπτουμε με αφορμή τις εναντίον του Τραμπ βαρβαρότητες είναι ότι η ελευθερία της έκφρασης υποχωρεί σταδιακά στον δυτικό κόσμο. Και μαζί της υποχωρεί και το δικαίωμα στην πληροφόρηση. Τόσο τα παραδοσιακά ηλεκτρονικά ΜΜΕ όσο και τα νέα μεταδίδουν την πληροφορία επιλεκτικώς. Οποιος υπερασπίζεται το σύστημα και τις επιλογές του έχει απεριόριστη ελευθερία έκφρασης, είτε λέει αλήθεια είτε ψέματα. Οποιος όμως έχει διαφορετική άποψη, έστω και λάθος, έχει να επιλέξει από μια γκάμα «ποινών»: Να κάνει ανταρτοπόλεμο, λέγοντας τα μισά από όσα ξέρει, εν γνώσει του ότι θα οδηγηθεί στην ιδεολογική χωματερή αν τα πει όλα. Να τα πει όλα, αλλά να δεχθεί ανηλεή πόλεμο επαγγελματικής εξόντωσης, να μη φθάνει η φωνή του στο κοινό του (πόσες φορές σας λένε ψέματα στα περίπτερα ότι η εφημερίδα μας εξαντλήθηκε από τις 11 το πρωί;). Να τα πει όλα και να γίνει στόχος δικαστικών διώξεων. Να τα πει όλα και το σύστημα να σιωπήσει όταν η ελευθερία της έκφρασής του δέχεται επίθεση από ξένο ηγέτη, όπως π.χ. ο Ερντογάν.

Να τα πει όλα και να του κολλούν πάνω από το πρόσωπο κάθε φορά που μιλά τη σήμανση «ψεκασμένος» και «ακραίος». Αυτές είναι οι επιλογές. Μόνο που αυτό δεν βγάζει πουθενά. Η γενιά μου πάλεψε το 1989 για την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην ενημέρωση. Ονειρεύτηκε μια φιλελεύθερη δημοκρατία, στην οποία χωρούν όλες οι απόψεις. Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας δεν πιστεύαμε ότι τώρα στα «γεράματα» πρέπει να δώσουμε τη μάχη για μια νέα άνοιξη στην ενημέρωση και την πληροφόρηση. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ο φιλελευθερισμός και η Δύση προδίδουν κάθε μέρα τις αρχές με τις οποίες επικράτησαν του σοσιαλισμού. Καταγγέλλουν τον Πούτιν και γίνονται Πούτιν. Καταγγέλλουν τον Κιμ και γίνονται Κιμ. Καταγγέλλουν τον «υπαρκτό σοσιαλισμό» και γίνονται «υπαρκτός» και αυτοί. Δεν πρέπει να το αφήσουμε έτσι αυτό.

Πηγή: Εφημερίδα «Εστία»

https://europost.gr/airetiko-arthro-poy-axizei-na-diavasete-oi-solzenitsin-tis-dyseos/
spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αγαπητε Κυριε Κοττακη εξαιρετικο το αρθρο σας σε ολη του την εκταση τεκμηριωμενο και γλαφυρο στην αναγνωση οπως και η δημοσιογραφια που ασκειτε η οποια δεν εχει παρει διαζυγιο απο την στοιχειωδη αρετη, την δεοντολογια και την ηθικη στον χωρο σας εστω και αν καποιοι θελησουν να με αμφισβητησουν εγω αυτο θα πιστευω μεχρι να εχω απτες αποδειξεις περι του αντιθετου. Θελω ομως να σταθω σε μια φραση κλειδι ,σε μια φραση που ξεχωρισα απο τις πολλες με ιδιαιτερη σημασια ….”πώς θα χαρακτήριζε η Δύση τον Πούτιν, τον Ερντογάν, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον Ορμπαν, τον Καζίνσκι και τον Μπολσονάρου και Νετανιαχου θα προσθεσω -ηγέτες, όχι απλώς έναν τηλεοπτικό σταθμό- αν τυχόν διέταζαν τη βάρβαρη λογοκρισία διαγγέλματος αντιπάλου τους”…. Εδω πραγματικα αντικατοπριζεται η διαφαινομενη αποτυχια των δυτικων αξιων οπως αρεσκομεθα να λεμε.Ομως θα μου επιτρεψετε να διαφωνησω σε κατι πολυ απλοικα και γενικευμενα για να μην μπουμε σε κουραστικες αναλυσεις αυτη την στιγμη . Ως πιλοτος εχοντας σπουδες στο εξωτερικο οπου επιπροσθετως εχω ζησει και ταξιδεψει για χρονια η εμπειρια μου εχει δειξει οτι οταν υπαρχει ενορχηστρωμενη αντιδραση , μαζικη προσπαθεια γελοιοποιησης και απαξιωσης καποιων ηγετων απο σκοτεινα κεντρα αποφασεων και συμφεροντων σε υπερεθνικο επιπεδο τοτε οι πιθανοτητες λενε οτι ο συγκεκριμενος ηγετης μαλλον εργαζεται για το καλο της πατριδας του και του λαου του. Αυτο μπορει να χωραει πολυ νερο και αναλυση αλλα με ενδεχομενες καποιες ακραιες εξαιρεσεις θεωρω οτι ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα . Ενας απο αυτους που υπηρξε θυμα στο παρελθον αυτων των πρακτικων και λοιδωρηθηκε αγρια στην χωρα μας ηταν ο Κωστας Καραμανλης και προσφατα στις ΗΠΑ ο προεδρος Trump o οποιος ως πολιτικο ον απολυτα ξενο ως προς το συστημα με τον αυθορμητισμο που τον διεκρινε και το παρορμητικο χαρακτηρα του επιτυχημενου businessman ισως καπου απο πλευρας του να προκαλεσε.
    Σας ευχαριστω για την φιλοξενια και συνεχιστε παντα στις επαλξεις αυτης της δημοσιογραφιας που σας καθιστα απο τους πλεον εγκυρους για να διαβαζει καποιος και να ενημερωνεται.

    Βασιλειος Δουσκας

    Χειριστης Αεροσκαφων Πολιτικης Αεροποριας
    Εκπαιδευτης Αεροσκαφων
    Ιπταμενος Μηχανικος Αεροσκαφων
    Πτυχιουχος Επιμελητης Πτησεων
    Β.of Sc. Airport Management and Operations

    Διπλωματουχος Ηλεκτρολογος Μηχανικος
    Πανεπιστημιου Πατρων

    ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ , ΑΤΤΙΚΗΣ

    • Εσείς ,αγαπητέ κ.Δούσκα συγχαρήκατε τον κ.Κοττάκη και εγώ συγχαίρω και αυτόν και εσάς και θα σας συνέχαιραν και άλλοι ,αν δεν γράφατε τη φράση ”Ένας από αυτούς που υπήρξε θύμα στο παρελθόν αυτών των πρακτικών και λοιδωρήθηκε άγρια στη χώρα μας ήταν Κώστας Καραμανλής…” ,φράση που θα ”εξεγείρει” όλους τους ΠΑΣΟΚΟΑριστερούς -και δυστυχώς και όχι λίγους Νεοδημοκράτες -,οι οποίοι ΟΛΟΙ τους μετά το 2009 του ”φόρτωσαν” όλο το οικονομικό χρέος από το 1981 -αφού προηγουμένως με το Βατοπέδι -και όχι μόνο- ”του ΄άλλαξαν τα φώτα” και ας ήταν αυτός που εξασφάλισε ομόφωνη απόφαση των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 για τα Σκόπια και είχε στενές σχέσεις με Ρωσία και Κίνα -τι τις ήθελε;;;-..
      Συμπεριφορές σαν αυτήν που περιέγραψε ο κ.Κοττάκης συμβαίνουν όταν τα πολιτικά κόμματα σε μια πολυκομματική Δημοκρατία επιδιώκουν και επιβάλουν νοοτροπία και σύστημα ,για να μη εναλλάσσονται στην εξουσία, όπως συνέβη στην χώρα μας με το ΠΑΣΟΚ-επί 22 χρόνια – από το 1981-2011 και στις ΗΠΑ με την 16ετία Κλίντον -Ομπάμα ,που δεν άντεχε εκτός εξουσίας άλλη 4ετία.
      Εδώ που τα λέμε όμως ο κ.Τραμπ λεκτικώς βοηθούσε τον θρασύ και αχόρταγο κ.Ερντογάν ,αλλά έστελνε και τον ΥΠΕΞ κ.Πομπέο στο σπίτι του πρωθυπουργού μας στην Κρήτη.
      Ας μη ξαναδούμε την ”βοήθεια” προς Ελλάδα και Κύπρο του Δημοκρατικού κ.Κάρτερ και από τον Δημοκρατικό κ.Μπάιντεν .

      • Κατ’αρχην σας ευχαριστω πολυ που διαθεσατε μερος απο τον πολυτιμο χρονο σας, φανταζομαι, για να μου απαντησετε. Σιγουρα το γεγονος με τιμα ιδιαιτερα.
        Θα συμφωνησω απολυτα με τα γραφομενα σας μεχρις τελευταιας κεραιας.
        Οι ανιχνευσεις απο την εποχη της ΕΡΤ 3 ηταν μια εκπομπη κοσμημα σε οτι αφορα την Δημοσια αλλα και γενικοτερα την Ελληνικη Τηλεοραση. Θα μου επιτρεψετε να πω οτι μαζι με την εκπομπη της Κυριας Φλεσσα υπηρξαν οτι καλυτερο,υπευθυνο,και σοβαροτερο ανεβηκε στην μικρη οθονη απο πλευρας ενημερωσης αποψεων και σχολιασμου αλλα και αξεπεραστης ποιοτικης θεματολογιας οσον και η επιλογη των καλεσμενων.
        Θεωρω περιττο να εκφρασω καθυστερημενα τα πιο θερμα συγχαρητηρια.
        Ευχομαι απο καρδιας καθε επιτυχια στις προσπαθειες σας.
        Με εκτιμηση
        Β.Δ.

        • Αγαπητέ κ.Δούσκα ,καλημέρα σας.
          Είμαι ένας ”φαν” ελληνιστί και ως τηλεθεατής των ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΩΝ της ΕΡΤ 3 και ως αναγνώστης του ιστοτόπου Ανιχνεύσεις του ίδιου Θεσσαλονικιού δημοσιογράφου κ.Παντελή Σαββίδη ,που ανήρτησε το άρθρο του κ.Κοττάκη ,μαζί με την επιστολή σας -προφανώς προς την Εστία.
          Να συνεχίσετε να διαβάζετε τις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ .
          Υ.Γ Και για την εκπομπή της κ.Φλέσσα έχετε δίκηο.

          • Καλημερα και σε σας αγαπητε.

            Ευχαριστω πολυ, φυσικα και θα διαβαζω ανελλιπως τις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ.
            Αυτη η δημοσιογραφια αξιζει καθε στηριξης.

            Να ειστε καλα.
            ΒΔ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα