Ένας «πληγωμένος νικητής» και ο διχασμός στους Τόρις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Καταιγιστικός ο βρετανικός Tύπος σήμερα για τον Μπόρις Τζόνσον καθώς βλέπει κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου εντός του κόμματος. Αναμένεται σύντομα ανασχηματισμός.

    Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

Οι μέρες που ο Μπόρις Τζόνσον χάρισε τη μεγαλύτερη νίκη που είχε να δει το Συντηρητικό κόμμα από το 1987, με την Μάργκαρετ Θάτσερ, έχουν σίγουρα περάσει ανεπιστρεπτί.

Τώρα θεωρείται αυτός που έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο διχασμό στους Τόρις, με επιβεβαίωση της θεωρίας αυτής το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής με 211 υπέρ και 148 κατά.

Ο σημερινός βρετανικός Τύπος, ακόμα και ο πιο φιλοκυβερνητικός, κάνει λόγο για έναν «πληγωμένο νικητή» και για μια «άδοξη νίκη που διχάζει βαθιά τους Συντηρητικούς», με πολλά άρθρα να υιοθετούν διάφορα σενάρια που καταλήγουν στην παραίτηση Τζόνσον.

Και όντως ο εμφύλιος πόλεμος εντός του κόμματος κλιμακώνεται. Στους Financial Times της Τρίτης ένας από τους αντάρτες βουλευτές ανώνυμα δήλωσε ότι «η επιμονή του Τζόνσον να μην παραιτηθεί μας οδηγεί σε ανταρτοπόλεμο καθώς πλέον αποδεικνύεται ότι πρέπει να τον σκοτώσουμε και όχι απλά να τον τραυματίσουμε».

Πληροφορίες λένε ότι η τακτική για να πετύχουν κάτι τέτοιο τους επόμενους μήνες είναι να σαμποτάρουν οποιαδήποτε κυβερνητική πρόταση έρχεται στη βρετανική Βουλή ενώ παράλληλα ψάχνουν τρόπους να αλλάξουν τον κανονισμό που δίνει ένα χρόνο ασυλία στον Τζόνσον μετά την χθεσινή νίκη του στην ψηφοφορία της πρότασης δυσπιστίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι ήρθε η ώρα για την «πραγματική δουλειά» και την επίτευξη της προεκλογικής του ατζέντας στο μακρινό 2019. Θα λέγαμε βέβαια ότι όχι μόνο ήρθε η ώρα αλλά είναι και επιτακτική.

Οι κρυμμένοι άσσοι του «ευάλωτου» πρωθυπουργού

Ανασχηματισμός στις 14/09/21Φωτογραφία από τον ανασχηματισμό στις 14/09/21

Σήμερα, νωρίς το πρωί, συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο θέλοντας να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του για την στήριξή τους ενώ δήλωσε εμφατικά ότι «τραβάω γραμμή στο θέμα της ψηφοφορίας και θα επικεντρωθώ πια σε αυτά που ενδιαφέρουν πραγματικά τον βρετανικό λαό», συνεχίζοντας με τα σχέδια των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης.

Και ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει αλήθεια κρυμμένους άσσους στο μανίκι με την προώθηση της φιλοσυντηρητικής ατζέντας από την Πέμπτη κιόλας.

Η αρχή θα γίνει με την επέκταση του προγράμματος για τη διευκόλυνση της αγοράς κατοικίας «Right to Buy», την οποία είχε ξεκινήσει η Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ μέσα στο μήνα, «αγκαζέ» με τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, θα ανακοινώσουν οικονομικές παρεμβάσεις με έμφαση στην μείωση των φόρων.

Μάλιστα σύντομα αναμένεται ο Τζόνσον να κάνει ανασχηματισμό, πριν κλείσει για καλοκαίρι το βρετανικό κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια να χτίσει νέες ισορροπίες εντός του κόμματος.

Τώρα αν όλα αυτά αρκούν, θα φανεί στις επόμενες αρκετές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Τζόνσον όπως οι εμβόλιμες εκλογές σε δυο αγγλικές περιφέρειες στις 23 Ιουνίου και το σοκ του Οκτωβρίου που περιλαμβάνει το συνέδριο του κόμματος, την κατάθεση του προϋπολογισμού αλλά και τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας που εκκρεμεί σχετικά με το «Partygate» και το αν τελικά ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ψέματα εντός του Κοινοβουλίου.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα