The Wall Street Journal: Ένας κόσμος χωρίς αμερικανική αποτροπή

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

The Wall Street Journal

Walter Russell Mead

Ένας κόσμος χωρίς αμερικανική αποτροπή© Miriam Alster/Associated Press

Ξαφνικά, η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια τεράστια και περίπλοκη κρίση στη Μέση Ανατολή. Πύραυλοι και πολεμικά αεροσκάφη διασχίζουν τους ουρανούς πάνω από τη Γάζα. Η Σαουδική Αραβία επικρίνει την απάντηση του Ισραήλ στις θηριωδίες της Χαμάς και μεγάλο μέρος του αραβικού και ισλαμικού κόσμου έχει εκραγεί εναντίον του εβραϊκού κράτους. Τα πλήθη ξεσπούν στους δρόμους και Αμερικανοί διπλωμάτες βρίσκουν καταφύγιο, εν μέσω διαδηλώσεων, έξω από τις πρεσβείες των ΗΠΑ από τη Βαγδάτη ως τη Βηρυτό. Το Ιράν απειλεί το Ισραήλ με περισσότερες επιθέσεις και η Χεζμπολάχ ασκεί πίεση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Η απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν να “πετάξει” στο Ισραήλ έδειξε ενέργεια και θάρρος. Χρειάζονται όμως περισσότερα. Όπως έγραψα στην τελευταία στήλη μου, ο κ. Μπάιντεν δεν έχει ακόμη καταπιαστεί με την οδυνηρή αλήθεια ότι το βασικό πρόβλημα της Αμερικής στη Μέση Ανατολή είναι η πορεία ενός ακατανίκητου Ιράν προς περιφερειακή δύναμη ανεξάρτητα από ηθικό ή ανθρώπινο κόστος.

Αυτό δεν είναι το μόνο πράγμα που ο κ. Μπάιντεν και η ομάδα του δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει. Η καταιγίδα της Μέσης Ανατολής είναι απλώς ένα καυτό σημείο σε έναν κόσμο που περιστρέφεται εκτός ελέγχου. Η επιτυχία της Χαμάς έστειλε κύματα ενθουσιασμού μέσω των τζιχαντιστικών ομάδων και των τρομοκρατικών πυρήνων στην Αφρική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο. Εξεγέρσεις στη Γαλλία, πυροβολισμοί στο Βέλγιο, αντισημιτικές πορείες στο Βερολίνο και άλλες εξεγέρσεις σε όλη την Ευρώπη δείχνουν μια αναζωπύρωση του ριζοσπαστισμού. Η Αφρική, όπου οι αδύναμες κυβερνήσεις έχουν χάσει την ικανότητα να ελέγχουν τζιχαντιστικές ομάδες σε περιοχές της επικράτειας, και όπου η ομάδα Wagner της Ρωσίας υποστηρίζει πολλά διεφθαρμένα και βίαια στρατιωτικά καθεστώτα, προετοιμάζεται για περισσότερο τρόμο σε περισσότερα μέρη της ηπείρου. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας επιστρέφει ακόμη και όταν ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και των αναθεωρητικών δυνάμεων θερμαίνεται.

Καθώς η Χαμάς έβαλε φωτιά στη Μέση Ανατολή, το νομοθετικό σώμα της Ρωσίας ανακάλεσε την επικύρωση της  Συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και ήρε τους περιορισμούς στις πωλήσεις τεχνολογίας πυραύλων στο Ιράν. Συνεχίζονται οι μυστηριώδεις διακοπές στον αγωγό φυσικού αερίου και τα καλώδια τηλεπικοινωνιών στη Βαλτική Θάλασσα.

Πετώντας προς το Πεκίνο, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξήρε την αυξανόμενη φιλία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας και γιόρτασε ένα ιστορικό υψηλό στο διμερές εμπόριο τους.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχική εισβολή του κ. Πούτιν στην Ουκρανία το 2014.

Το εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας έχει επίσης ανθίσει. Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βόρεια Κορέα έχει παραδώσει περισσότερα από 1.000 κοντέινερ με στρατιωτικές προμήθειες και όπλα στη Ρωσία. Τι θέλει σε αντάλλαγμα η Πιονγκγιάνγκ; «Μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους εδάφους-αέρος, τεθωρακισμένα οχήματα, εξοπλισμό παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων ή άλλα υλικά και άλλες προηγμένες τεχνολογίες», είπε ο κ. Kirby. Με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να επισκέπτεται αυτή τη στιγμή τη Βόρεια Κορέα, αυτός και οι οικοδεσπότες του θα έχουν πολλά να συζητήσουν.

Η Κίνα γίνεται επίσης ζωηρή. Τα τελευταία δύο χρόνια, κατεγράφησαν περισσότερες από 180 τεκμηριωμένες περιπτώσεις αεροσκαφών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού να παρενοχλούν αμερικανικά αεροσκάφη, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα το Πεντάγωνο. Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τον αριθμό τέτοιων περιστατικών όλη την προηγούμενη δεκαετία. Το πιο δυσοίωνο, η πίεση της Κίνας στην Ταϊβάν συνεχίζει να αυξάνεται. Ο αριθμός των κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών που έκαναν εξόδους στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν αυξήθηκε από 380 το 2020 σε περισσότερα από 1.700 το 2022. Η Κίνα αύξησε επίσης τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών και των βομβαρδιστικών (συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδιστικών ικανών να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα) που επιχειρούν κοντά στο νησί. Μια μέρα τον περασμένο μήνα, περισσότερα από 100 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη πέταξαν σε αποστολές κοντά στην Ταϊβάν, με 40 να εισέρχονται στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας.

Γιατί τόσοι πολλοί δρώντες αμφισβητούν την αμερικανική ισχύ σε τόσα πολλά μέρη του κόσμου;

Επειδή οι ΗΠΑ χάνουν τη δύναμή τους να τους αποτρέψουν.

Όπως και η χρεοκοπία του Mike Campbell, η διάβρωση της αποτροπής, συνήθως, αρχίζει σταδιακά και τελειώνει ξαφνικά.

Ενθαρρυμένοι από τις αμερικανικές αποτυχίες να ανταποκριθούν αποτελεσματικά (όπως όταν ο κ. Πούτιν εισέβαλε στη Γεωργία το 2008 και στην Ουκρανία το 2014, όταν ο Πρόεδρος Ομπάμα απέτυχε να επιβάλει την «κόκκινη γραμμή» του στη Συρία ή όταν η Κίνα έχτισε και στρατιωτικοποίησε τεχνητά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας) ,

οι αντίπαλοί μας εξάλειψαν σταδιακά τις αναστολές τους και τόλμησαν να μας αμφισβητήσουν πιο άμεσα με πιο επιζήμιους τρόπους.

Η εισβολή του κ. Πούτιν το 2022 στην Ουκρανία σε πείσμα των άμεσων αμερικανικών προειδοποιήσεων ήταν ένα σημαντικό βήμα. Η υποστήριξη του Ιράν στο χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ είναι μια ακόμη πιο τολμηρή επίθεση στην αμερικανική τάξη.

Εάν η απάντηση του Προέδρου Μπάιντεν στη Χαμάς και τον προστάτη της Ιράν αποτύχει να αποκαταστήσει τον σεβασμό για την αμερικανική ισχύ, τη σοφία και τη βούληση, οι εχθροί μας παντού θα βγάλουν συμπεράσματα και θα λάβουν μέτρα που δεν θα αρέσουν σε εμάς και στους συμμάχους μας.

Καθώς ο κ. Μπάιντεν αναλύει τις επιλογές του και την υποστήριξη που είναι διατεθειμένος να προσφέρει στο Ισραήλ, πρέπει να θυμάται ότι ο κόσμος παρακολουθεί. Η στρατηγική παθητικότητα καθώς διαβρώνεται η αποτροπή είναι μια συνταγή για κλιμάκωση κρίσεων και, τελικά και μερικές φορές εντελώς ξαφνικά, πολέμου.

The Wall Street Journal

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα