Έμμεσο μήνυμα σε Ερντογάν η αναφορά Πούτιν για συνεργασία με Ελλάδα;

6/2/20 | 2 | 0 | 693 εμφανίσεις

Ένα έμμεσο, αλλά ταυτόχρονα σαφές μήνυμα έστειλε στην Τουρκία ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίον φαίνεται τις τελευταίες μέρες να αλλάζει στάση απέναντι στη Ρωσία, με φόντο τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη. Μπορεί να μην αναφέρθηκε ποτέ ονομαστικά στη Ρωσία, ωστόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν συνηθίζει να τις «κορώνες», σε πλήρη αντίθεση με τον Τούρκο ομόλογό του.

Έτσι επέλεξε για μια ακόμα φορά, με αφορμή τα διαπιστευτήρια της νέας πρέσβειρας της Ελλάδας στη Μόσχα, Κατερίνας Νασίκα, να στείλει το δικό του μήνυμα στην Άγκυρα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, όπως αναφέρει το Sputnik.

«Είμαι σίγουρος ότι η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδος ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των δύο κρατών και φυσικά, αντιστοιχεί στις παραδόσεις αιώνων της φιλίας και της αμοιβαίας συμπάθειας των λαών μας» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος Πούτιν. «Μαζί με τη συνεργασία στην πολιτική, την οικονομία και την ενέργεια, υπάρχουν καλές ευκαιρίες για την επέκταση των επαφών στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού» κατέληξε.

Τι κρύβει ο «καυγάς» Πούτιν και Ερντογάν

Προ μερών ο τούρκος πρόεδρος στη συνήθη τακτική του, έσπευσε να τραβήξει περισσότερο το σκοινί λέγοντας πως η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας. «Θα ήθελα και πάλι να υπογραμμίσω ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας.

‘Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωσε χαρακτηριστικά στη «βόμβα» που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος. Πολλοί έσπευσαν να κάνουν λόγο για ρήγμα στις σχέσεις των δύο ηγετών. Ωστόσο, κατά πόσο αυτή είναι η πραγματικότητα; Κατά πόσο περνάει κρίση η σχέση των δύο ηγετών;

Τι κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις του Ερντογάν

Σύμφωνα με αναλυτές οι δηλώσεις Ερντογάν ήταν απλώς… για τα μάτια του κόσμου. Έτσι, δεδομένου ότι καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει την Κριμαία, ούτε η Τουρκία την έχει αναγνωρίσει ως έδαφος της Ρωσίας, ούτε και της έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο.

Έτσι λοιπόν είναι κατανοητό πως οι εν λόγω δηλώσεις δεν έχουν κάποιον ουσιαστικό χαρακτήρα, παρά μόνο την δημιουργία κλίματος για άλλες συζητήσεις που κάνει με τους Ρώσους και πιθανώς να αφορούν τη Συρία και τη Λιβύη. Οι δύο ηγέτες, ήταν αυτοί που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο τέλος της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία, ενώ είναι αυτοί που πάνε τώρα να τη «σμπαραλιάσουν» μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα. Παράλληλα, κατά πολλούς είναι οι πραγματικοί νικητές του διχασμού στη Λιβύη, μοιράζοντας τρόπον τινά τα εδάφη.

Εκτός από τη… συνεργασία τους σε Συρία και Λιβύη οι δύο χώρες εργάζονται αρμονικά και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμά στο θέμα των S-400. Η Άγκυρα όχι μόνο δεν κάνει πίσω παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ, αλλά ετοιμάζεται να στραφεί στη Μόσχα και για τα Su-35 σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον κάνει πραγματικότητα τις απειλές και τη διώξει από το πρόγραμμα των F-35. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες μέρες αμφότεροι επιδίδονται σε ένα σκληρό γεωπολιτικό πόκερ που εκτείνεται τόσο στη Συρία, όσο και στη Λιβύη.

ΠΗΓΗ: in.gr

Έμμεσο μήνυμα σε Ερντογάν η αναφορά Πούτιν για συνεργασία με Ελλάδα;

Category: Ειδησεις

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Smith says:

  Η δήλωση του Ερντογάν είναι μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης των Τούρκων με τις ΗΠΑ. “Δίνοντας” διεθνώς τους Ρώσσους για ένα θέμα που πονάει πολύ την Ρωσσία, ο Τούρκος γίνεται εξ ορισμού αγαπητός στους μεγαλύτερους αντιπάλους των Ρώσσων, τους Αμερικανούς. Οι οποίοι δεν θα φήσουν ενκμετάλλευτη την ευκαιρεία. Τώρα πρέπει ταχύτατα να εξετάσουμε δυνατότητες συνεργασίας και επαναπροσέγγισης με τους Ρώσσους, στο θέμα της Λιβύης.

 2. 2
  Σ.Α.Ν says:

  Μάλλον στις παντουρανικές-παντουρκιστικές απόψεις του ”Σουλτάνου” κ.Ερντογάν οφείλεται η δήλωση του για την Κριμαία ,όπου και τώρα κατοικούν οι μουσουλμάνοι Τάταροι.
  Καμάρι που θα έχουν τώρα οι Τούρκοι για την ανεξάρτητη και πατριωτική στάση του ,όπως καμάρωναν -εκατομύρια απο το 1981 μέχρι το 1989- οι Έλληνες για τον Ανδρέα τους ,που ασκούσε ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική ,θέτοντας αστερίσκους στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και έδιωχνε τις Βάσεις του θανάτου.
  Δεν βγάζουν τόσο εύκολα συμπεράσματα οι Αμερικανοί -ούτε η σηνμερινή Ελληνική κυβέρνηση- ,ειδικά από τον κ.Ερντογάν ,που ”λέει και ξελέει”.
  Ξέρουν και από τον κ. Τραμπ.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  22/6/21 | (0 σχόλια)
  του Παντελή Οικονόμου Ο νόμος για τα εργασιακά που ψηφίστηκε στην Βουλή, πέρα και πάνω από επί μέρους διατάξεις, έχει ένα και μόνον ένα κύριο θέμα: την διαιώνιση του 8ωρου. Και αιτιολογική βάση δυο γνωστά επιχειρήματα. Πρώτο η, erga ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο