«Σκληρή» επιστολή από Έλληνες ομογενείς από τη Ρωσία

Την αγανάκτησή της προς μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ αλλά και των πολιτικών εξέφρασε η ελληνική κοινότητα της Ρωσίας, με αφορμή τα απαξιωτικά δημοσιεύματα για την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνεται στη Μαριούπολη μέσω του Ντονμπάς.

Ο Έλληνας ομογενής από τον Πόντο και Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου της Ανάπα και της Επιτροπής Δημογερόντων των Ελλήνων του Νομού Κρασνοντάρ, Βαλέριος Ασλανίδης, εκ μέρους των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας, απηύθυνε επιστολή στην ελληνική κοινωνία, περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση στο Ντονμπάς και εξαπέλυσε επίθεση σε όσους, όπως αναφέρει, «εμφάνισαν με σκανδαλώδεις χαρακτηρισμούς την είδηση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τις Οργανώσεις των Ελλήνων της Ρωσίας προς τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Μαριούπολης και των γύρω χωριών».

Ο Βαλέριος Ασλανίδης είναι γνωστός ως ο «τσάρος του κρασιού της Μαύρης Θάλασσας» και τον Μάιο του 2021 είχε δεχθεί την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, ο οποίος ξεναγήθηκε στο οινοποιείο του.

Να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα μέλη της ελληνικής κοινότητας της Ρωσίας είναι πρόσφυγες οι οποίοι διώχθηκαν από το Ντονμπάς από τους Ουκρανούς νεοναζί. 

Αναλυτικά:

Απευθύνομαι με την επιστολή αυτή σε όλη την Ελληνική κοινωνία, σε όλους τους Έλληνες πολίτες, πολιτικούς, δημοσιογράφους και δημόσιους λειτουργούς, επιθυμώντας επίσης να ακουστώ και από όλους τους απόδημους Έλληνες, τα αδέλφια μας σε όλο τον κόσμο.

Εμείς, οι Έλληνες της Ρωσίας, έχουμε αποδείξει πολλάκις με έργα, ότι βρισκόμαστε σταθερά πλάι σε όλους τους αδελφούς μας, Ελλαδίτες και απόδημους, κάθε φορά που αυτοί δοκιμάζονται, όπως σήμερα τα αδέλφια μας στην Ουκρανία, και συγκεκριμένα στο Ντονέτσκ, την Μαριούπολη, το Λουγκάνσκ και το Μπρντιάνσκ, τούτο δε πράττουμε χωρίς να λογαριάζουμε την πολιτική προπαγάνδα και τις προσπάθειες διάφορων καιροσκόπων να αμαυρώσουν την ειλικρινή μας προσπάθεια να στηρίξουμε τα αδέλφια μας. Θεωρούμε καθήκον μας να βρισκόμαστε πάντα πλάι στους αδελφούς μας Έλληνες που υποφέρουν, όπου και αν βρίσκονται, όποιες συνθήκες και αν επικρατούν.

Προσφάτως έλαβαν χώρα,  παντελώς απαξιωτικές και δυσφημιστικές δημοσιεύσεις στον ελλαδικό τύπο, οι οποίες εμφάνισαν με σκανδαλώδεις χαρακτηρισμούς την είδηση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τις Οργανώσεις των Ελλήνων της Ρωσίας προς τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Μαριούπολης και των γύρω χωριών, οι οποίες προκάλεσαν ένα κύμα οργής και αγανάκτησης στα μέλη των τοπικών ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας.

Απευθυνόμενος στους συντάκτες των προαναφερθέντων δημοσιευμάτων, ερωτώ:

Κύριοι, είστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε την πραγματική κατάσταση που επικρατεί  στη Μαριούπολη και γενικότερα στην Ουκρανία;

Καθημερινώς, λαμβάνουμε εκατοντάδες τηλεφωνήματα και  μηνύματα με εκκλήσεις για βοήθεια από συγγενείς, φίλους και γνωστούς, που έχουν εγκλωβιστεί και αποκλειστεί στην εμπόλεμη περιοχή. Τα χωριά Σαρτανά, Ταλακόβκα, Τσερμαλικ, Μπουγκάς, Γκρανίτνοε και άλλα χωριά με ελληνικό πληθυσμό στέλνουν εκκλήσεις για βοήθεια. Το Ντομπάς βιώνει μια ανήκουστη ανθρωπιστική κρίση. Οι μεγάλες ελλείψεις σε νερό, φαγητό, θέρμανση, ηλεκτροδότηση και φάρμακα έχουν ως συνέπεια να χάνονται καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Λόγω των μεγάλων καταστροφών στο οδικό δίκτυο, οικισμοί και χωριά έχουν αποκλειστεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσει οι ζωτικής σημασίας γι’ αυτούς ανθρωπιστική βοήθεια.

Κύριοι, έχετε αναρωτηθεί ποτέ, αν υπάρχουν και ποιοι τρόποι για να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους των περιοχών που έχουν αποκλειστεί και χαροπαλεύουν;

Σας πληροφορώ λοιπόν, ότι η μόνη οδός που παραμένει σήμερα ανοικτή για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην δοκιμαζόμενη περιοχή της Μαριούπολης,  περνάει από το Ντονέτσκ.

Σας πληροφορώ επίσης, ότι ματαίως κοπιάτε, εμείς θα συνεχίσουμε την ανθρωπιστική μας αποστολή, διότι πάνω από τα όποια πολιτικά παιχνίδια και προσκαίρως εξυπηρετούμενα θεμιτά και μη συμφέροντα, είναι η ανθρώπινη ζωή. Αυτή προσπαθούμε να διασώσουμε.

Οι Έλληνες της Ρωσίας, ήδη έχουμε προσφέρει στους κατοίκους της Μαριούπολης είκοσι βαν – μικρά λεωφορεία, τα οποία εξυπηρετούν καθημερινά τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής παραδίδοντας σ’ αυτούς, αναγκαία τρόφιμα και φάρμακα,  ενώ  χρησιμοποιούνται και για την απομάκρυνση  των τραυματιών και των αρρώστων από την περιοχή.

Επίσης προσφέρουμε καθημερινά στους κατοίκους πόσιμο νερό, εξυπηρετώντας κάθε φορά εκατοντάδες πολίτες,  που αναμένουν σε τεράστιες ουρές  για να προμηθευθούν νερό.

Έχουμε προσφέρει επίσης σημαντικό αριθμό γεννητριών, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιοχής  για την ηλεκτροδότηση των πληγέντων.

Πείτε μου παρακαλώ, αν πράγματι πιστεύεται ότι σας έχει παραχωρηθεί το αποκλειστικό προνόμιο και  δικαίωμα να κρίνετε πως και ποιος δύναται να προσφέρει βοήθεια στον δοκιμαζόμενο συμπατριώτη και ομοεθνή του;

Αλήθεια, πιστεύεται ότι υπό της επικρατούσες συνθήκες, όταν κάθε ποτήρι νερού και κάθε πιάτο φαγητού που προσφέρεται μετράει, είναι καιρός για να επιχειρηματολογεί κανείς το αν η  επιλεγείσα οδός για την μεταφορά και παράδοση  της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι η πλέον ενδεδειγμένη σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα;

Τα διδάγματα που προσφέρει, το γεμάτο από τραγωδίες, πρόσφατο ιστορικό παρελθόν μας, δεν επιτρέπουν να εμφιλοχωρήσουν  στη σκέψη μας τα διλήμματα, το αν είναι πρέπον ή όχι να ανταποκριθούμε στο αίτημα των αδελφών μας για βοήθεια, το αν έχουμε ή όχι το δικαίωμα να τους στερήσουμε την απολύτως αναγκαία  για την επιβίωση τους βοήθεια.

Πιστέψτε με, σήμερα δεν είναι καιρός για πολιτική σπέκουλα, απόδοση ευθυνών και « κυνήγι μαγισσών». Εμείς οι Έλληνες, όπως και κάθε πολιτισμένος λαός, προκειμένου να σωθεί έστω και μία επιπλέον  ύπαρξη – ζωή που είναι κλειδωμένη – εγκλωβισμένη σε υπόγειο κάποιου κτηρίου της Μαριούπολης,   οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων,  να απαλλαγούμε από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, τα οποία μας επιβάλλονται έξωθεν.

Με  εντολή των μελών των Ελληνικών Κοινοτήτων  της Ρωσίας,

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου της πόλεως Ανάπα και της Επιτροπής Δημογερόντων των Ελλήνων του Νομού Κρασνοντάρ Ρωσίας, Βαλέριος Ασλανίδης

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/omogeneia/ellines-tis-rosias-kata-ellinikon-mme-oi-omogeneis-kindyneyoun-sto-ntonmpas-kai-eseis-mas-dysfimeite/