Έλληνες επιχειρηματολογούν υπέρ απαιτήσεων της Τουρκίας.

11/4/21 | 0 | 0 | 145 εμφανίσεις

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Διαβάζω για τη διαρροή από τα wikileaks ότι στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ συνεβούλευε την Τουρκία. Δεν χρειάζεται να πάμε τόσο βαθιά για να καταλάβουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Ας πιάσουμε ένα απτό παράδειγμα.

Η Τουρκία έθεσε αιτία πολέμου την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια. Δεν επιχειρηματολογεί για αυτό. Δεν λέει πού το βασίζει. Μόνο επειδή «έτσι γουστάρει» η Τουρκία, παρόλο που όλες οι χώρες εφαρμόζουν το δικαίωμα χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ακόμη και η Τουρκία σε Εύξεινο Πόντο και Αν. Μεσόγειο, και μάλιστα προγενέστερα του Δικαίου της Θάλασσας.

Ποιος επιχειρηματολογεί περί αυτού; ποιος παίρνει το «έτσι θέλω, επειδή έτσι μου αρέσει» της Τουρκίας και προσπαθεί να το ντύσει με επιχειρήματα; ποιος επιχειρεί να εκλογικεύσει μία παράλογη απαίτηση. Έλληνες! καθηγητές, στελέχη του ΕΛΙΑΜΕΠ, πολιτικοί κλπ. Αυτοί μας λένε δύο πράγματα.

Πρώτον, ότι δεν πρέπει να επεκτείνουμε, διότι η Τουρκία θα μας κάνει πόλεμο.

Δηλαδή τι; Αν επεκτείνουμε και μας κάνει πόλεμο, θα είναι δικαιολογημένη;

Αν ένα παιδί εκφοβίζει ένα άλλο παιδί ότι αν το δεύτερο φάει την τυρόπιτά του, τότε θα το δείρει, τότε αν αυτό συμβεί, θα είναι δικαιολογημένο; όχι βέβαια. Το ότι μας απειλεί με πόλεμο δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται να ρίξει το πρώτο πυρ. Σε καμία περίπτωση.

Επίσης, βάσει του άρθρου 2(4) του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, απαγορεύεται στα μέλη η χρήση βίας, αλλά και η απειλή χρήσης βίας. Η αιτία πολέμου συνιστά απειλή χρήσης βίας. Θα έπρεπε λοιπόν να φερόμαστε σαν να δεν υφίσταται η απειλή πολέμου.

Δεύτερον, ότι δεν πρέπει να επεκτείνουμε στα 12 ναυτικά μίλια, επειδή, θα «παρεμποδιστεί η διεθνής ναυσιπλοΐα»!

Μέγα ψεύδος! Υπάρχει η ρήτρα της αβλαβούς διέλευσης. Όλα τα πλοία που διέρχονται από το Αιγαίο, όπως από κάθε άλλη θάλασσα, μπορούν να περνούν από τα χωρικά ύδατα, εφόσον τηρούν σταθερή πορεία (χωρίς ελιγμούς), την οποία γνωστοποιούν.

Κυρίως όμως, αυτό είναι ψεύδος, διότι ουδέποτε, κανένα πλοίο που διέσχισε ποτέ το Αιγαίο πέλαγος, όχι μόνο δεν πέρασε, αλλά ούτε διανοήθηκε ποτέ να διέλθει από τα περάσματα μεταξύ 6 και 12 μιλίων. Είναι δε και στρεβλή η διαδρομή. Άλλωστε, δεν υπάρχει και κανένας λόγος λόγω της ρήτρας της αβλαβούς διέλευσης, η οποία γίνεται απόλυτα σεβαστή. Όλα τα πλοία περνούν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, δηλαδή εντός της ζώνης των 6 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές. Αυτό πολύ εύκολα μπορεί να το ελέγξει κανείς στο marinetraffic.com, όπου εμφανίζεται το στίγμα όλων των πλοίων.

Ε λοιπόν, την ίδια ακριβώς πορεία με σήμερα, θα ακολουθούν και σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων. Καμία διαφορά, καμία επίπτωση σε κανέναν. Ούτε κλειστή ελληνική λίμνη, ούτε τίποτα άλλο.

Είναι κωμικοτραγικό να προσπαθούν ορισμένοι να πείσουν την ελληνική κοινή γνώμη, εδώ και 25 χρόνια, για το ότι η Τουρκία έχει δίκιο να ζητάει όσα ζητάει (με τσαμπουκά) και σ’ αυτήν την προσπάθεια να λένε τόσα ψεύδη χρησιμοποιώντας το κύρος τους από τις θέσεις που βρίσκονται.

Κωμικό, επειδή σε άλλες συνθήκες οι αποδέκτες θα γελούσαν μαζί τους, μια που τόσο εύκολα διαπιστώνει κανείς την αλήθεια. Και τραγικό, επειδή παρά την ευκολία επιβεβαίωσης της αλήθειας, κοιτάνε πολλοί με ανοιχτό το στόμα και «πείθονται» από αυτές τις ανοησίες.

Πηγή – https://www.antibaro.gr/article/30156

Category: Προτεινόμενα άρθρα

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Υπάρχουν τέσσερα ζητήματα της σημερινής επικαιρότητας τα οποία, πολύ σύντομα, θα ήθελα να σχολιάσω. 1.- Το πρώτο είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν και η αρχή της μετα-ερντογανικής εποχής. Δεν είναι σαφές πως θα διαμορφωθεί. Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε ...

Ροή Ειδήσεων

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ "Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει πως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» με αριθμό καταχώρησης 5/2018 στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας, έχει διαγραφεί από το ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
     Σε λιγότερες από 24 ώρες από τη στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα το ΑΤΟΠΗΜΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, εκδόθηκε η ανάκληση της έγκρισης του αυτονομιστικού φορέα από την Αριδαία.         Η τοπική κοινωνία της Πέλλας έδωσε ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση της Λιζ Τσέινι από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας μπορεί να ευνοήσει βραχυπρόθεσμα το κόμμα, συσπειρώνοντας τους οπαδούς του Τραμπ (φωτ. REUTERS/Evelyn Hockstein). ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την υπ’ αριθμόν τρία στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ρούλα Σαλούρου 13.05.2021 • 07:54  «Τεκτονικές» θεωρούνται οι αλλαγές που επιβάλλει στο συνδικαλιστικό κίνημα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς προβλέπει την υποχρέωση καταγραφής των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ένα ενιαίο μητρώο, περικόπτει δικαιώματα συνδικαλιστών, τροποποιεί την προστασία τους έναντι των απολύσεων, προβλέπει ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας