Έλληνας Υποστράτηγος ε.α. ειδικός στα εκρηκτικά: «Υπήρχαν και άλλα εκρηκτικά μαζί με τη νιτρική αμμωνία» 

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Υποστράτηγος ε.α. και Διδάκτορας στη Χημεία εκρηκτικών υλών Παναγιώτης Κιούσης επιβεβαιώνει τη μαρτυρία πρώην πράκτορα της CIA πως υπήρχαν και άλλα εκρηκτικά υλικά μαζί με την νιτρική αμμωνία, τα οποία προκάλεσαν την μεγάλη έκρηξη, κάτι που δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το αν όντως η αμμωνία ήταν «ξεχασμένη» εκεί, καθώς υπάρχουν και πληροφορίες για ανάμιξη της Χεζμπολάχ.

Όπως εξήγησε ο Υποστράτηγος ε.α. Παναγιώτης Κιούσης η ανατίναξη στην Βηρυτό πιθανότατα προήλθε από έκρηξη πρωτογενούς εκρηκτικής ύλης η οποία έδωσε την απαραίτητη ενέργεια στη δευτερογενή εκρηκτική ύλη (αμμωνία) η οποία βρίσκονταν σε κοντινό χώρο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εξ συμπαθείας έκρηξη. 

Σύμφωνα με τον ίδιο το 90% των νατοϊκών ατυχημάτων από εκρηκτικά οφείλονται σε ενεργοποίηση πρωτογενούς εκρηκτικής ύλης είτε από πρόκληση σπινθήρα, τριβής ή κρούσης.

Παράλληλα θα πρέπει να τηρούνται οι νατοϊκές προδιαγραφές για το πώς πρέπει να είναι η αποθήκη αλλά και πόσο τονάζ μπορεί κάθε φορά να αποθηκευτεί, «Είναι εγκληματική ενέργεια να αποθηκεύεις πρωτογενή και δευτερογενή εκρηκτική ύλη μαζί». 

Οι συνηθέστερες από τις πρωτογενείς εκρηκτικές ύλες οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πυροτεχνημάτων είτε για στρατιωτικούς σκοπούς είναι μεταξύ άλλων ο υδραζωτικός μόλυβδος και ο βροντώδης υδράργυρος. 

Η δευτερογενής εκρηκτική ύλη χρησιμοποιείται για την κατεδάφιση μεγάλων κτιρίων, ανατίναξη φραγμάτων και για πολεμικούς σκοπούς. Εκεί γίνονται ελεγχόμενες εκρήξεις ούτως ώστε το ωστικό κύμα που θα δημιουργηθεί να σπρώξει το κτίριο προς τα μέσα κυκλικά και αυτό καταρρέει σαν τραπουλόχαρτο. Η δευτερογενής εκρηκτική ύλη είναι πολύ σταθερή. Ακόμη και 60% υγρασία να πάρει λειτουργεί όπως την πρώτη μέρα κατασκευή της.

Τουλάχιστον σε 13.750 κλασικές αμερικανικές βόμβες TNT (200 λιβρών) αντιστοιχεί η εκρηκτική ύλη περίπου 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου που εξερράγη το βράδυ της Τρίτης 4 Αυγούστου σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού όπου φυλάσσονταν τα τελευταία έξι χρόνια. Η έκρηξη των πρωτογενών εκρηκτικών υλών προκλήθηκε πιθανότατα από σπινθήρα.

«Οι μεγάλες αμερικανικές βόμβες περιλαμβάνουν 200 λίβρες ΤΝΤ. Δημιουργήθηκαν ασύλληπτες ωστικές δυνάμεις στη Βηρυτό. Φανταστείτε ότι με μια λίβρα ΤΝΤ αν την ενεργοποιήσεις με πυροκροτητή και κάνεις μία έκρηξη σε μία κολόνα από χάλυβα, όπως αυτή της ΔΕΗ,  αυτή κόβεται λες και είναι πράσο. Οι εκρήξεις δημιουργούν ισχυρά εξώθερμες αντιδράσεις» δήλωσε ο Υποστράτηγος ε.α. Παναγιώτης Κιούσης και πρόσθεσε «Κάθε φορά που πέφτει μία βόμβα TNT 200 λιβρών από αεροπλάνο, “φεύγει” ένα οικοδομικό τετράγωνο. Το ότι δεν ισοπεδώθηκε όλη η Βηρυτός είναι θαύμα». 

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/geetha/903116_ellinas-ypostratigos-ea-kai-eidikos-sta-ekriktika-ypirhe-kai-kati-allo

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα