Έκτακτη Ισλαμική Συνδιάσκεψη στο Ριάντ. Μετά απο 11 χρόνια ιρανός πρόεδρος στην Σαουδική Αραβία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Οι προτάσεις των Ιρανών εμπειρογνωμόνων στην έκτακτη Ισλαμική Σύνοδο στο Ριαντ και η επισκεψη του Ιρανού Προέδρου στην Σαουδική Αραβία μετά από 11 χρόνια 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Ιρανός πρόεδρος Σεϊέντ Ιμπραήμ Ραΐσι μετέβη στην Σαουδική Αραβία το πρωί του Σαββάτου, για να συμμετάσχει στην έκτακτη συνάντηση των ηγετών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Ριάντ, με επίκεντρο τις εξελίξεις στα κατεχόμενα στην Παλαιστίνη.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Ιρανού Προέδρου στο Ριάντ, μετά από 11 χρόνια. Παρότι η κύρια ατζέντα της έκτακτης συνάντησης των ηγετών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας είναι η εξέταση των εξελίξεων στα κατεχόμενα και η επίτευξη ενιαίας προσέγγισης μεταξύ των ισλαμικών κρατών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εγκλημάτων του Σιωνιστικού καθεστώτος, φαίνεται ότι αυτό το ταξίδι είναι επίσης, στρατηγικής σημασίας, όσον αφορά την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ.

Οι δύο λόγοι για τη σημασία του ταξιδιού στο Ριάντ

Η παρουσία του Προέδρου του Ιράν στη συνάντηση του Ριάντ είναι σημαντική από δύο βασικές πτυχές. Πρώτον, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της σύγκλισης των ισλαμικών κρατών για να σταματήσει η γενοκτονία του Σιωνιστικού καθεστώτος στα κατεχόμενα και δεύτερον, η πραγματοποίηση της επίσκεψης του Ιρανού Προέδρου στην Σαουδική Αραβία, μετά από περίπου 11 χρόνια. Εν τω μεταξύ, από τις 19 Μαρτίου 2023, όταν δημοσιεύτηκε η είδηση της συμφωνίας Τεχεράνης-Ριάντ για την επανέναρξη των σχέσεων, εντάθηκαν οι εικασίες για το ταξίδι του Ραΐσι στη Σαουδική Αραβία. Το ταξίδι, το οποίο, αν και πραγματοποιείται στη σημερινή συγκυρία των περιφερειακών εξελίξεων, μπορεί να θεωρηθεί ως μια νέα εξέλιξη στις διμερείς σχέσεις.

Κριτική της κοινής γνώμης στον αραβικό κόσμο

Αυτό το ταξίδι λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο  όπου, τον περασμένο μήνα, η Ισλαμική Δημοκρατία είχε γίνει το επίκεντρο της αυξανόμενης σύγκλισης των ισλαμικών κρατών προκειμένου να στοχοποιηθούν τα εγκλήματα και η γενοκτονία του Ισραήλ. Μια προσέγγιση που έχει επίσης, προκαλέσει ευρεία κριτική για τους Άραβες πολιτικούς στην αραβόφωνη κοινή γνώμη.

Έρευνες δείχνουν ότι σημαντικό μέρος των αραβόφωνων, σε αντίθεση με την περίεργη αδράνεια και την σιωπή ορισμένων αραβικών κυβερνήσεων κατά της γενοκτονίας του Ισραήλ, πιστεύουν ότι στην παρούσα κατάσταση το Ιράν θεωρείται πρότυπο «υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού ».

Γιατί είναι σημαντική η σύνοδος κορυφής του Ριάντ

Η παρουσία του Προέδρου του Ιράν στην Σαουδική Αραβία για να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας δείχνει την ιδιαίτερη σημασία αυτής της συνάντησης, που αφενός τα αποτελέσματα της μπορούν να έχουν στρατηγικό αντίκτυπο στις εξελίξεις στα κατεχόμενα και αφετέρου θα αποτελέσει τη βάση για να αμβλυνθεί μέρος της οργής της κοινής γνώμης του αραβικού κόσμου, λόγω της αδράνειας των κυβερνήσεων τους. Αν και σημαντικό μέρος των αραβικών κυβερνήσεων παρείχε «σιωπηρή υποστήριξη» στον καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, το σημαντικό είναι ότι τέτοιες κινήσεις δεν ήταν πειστικές για την αραβική κοινή γνώμη και ένα σημαντικό μέρος του αραβικού κόσμου θέλει να υιοθετήσει προσεγγίσεις παρόμοιες με αυτές που ακολουθεί η Τεχεράνη. Οι τρέχουσες εξελίξεις στην Παλαιστίνη βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Αντισιωνιστικές διαβουλεύσεις Τεχεράνης-Ριάντ

Η έκτακτη συνάντηση των ηγετών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Ιρανού Προέδρου στην Σαουδική Αραβία, όπου η Τεχεράνη και το Ριάντ έχουν συνεχείς διαβουλεύσεις για περισσότερο από ένα μήνα, προκειμένου να ενισχυθεί η ισλαμική σύγκλιση με στόχο την αντιμετώπιση  των εγκλημάτων του Ισραήλ.

Η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων  

Πριν από τη συνάντηση των ηγετών των ισλαμικών και αραβικών χωρών στην Σαουδική Αραβία, η ιρανική ομάδα εμπειρογνωμόνων υπέβαλε τις προτάσεις της βάσει δύο σημείων:

την υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων της Παλαιστίνης και το μποϊκοτάρισμα της σιωνιστικής οντότητας από τις ισλαμικές χώρες.

Το Διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων Tasnim μετέδωσε ότι έκτακτη συνάντηση των ηγετών των ισλαμικών χωρών και του Αραβικού Συνδέσμου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο 11 Νοεμβρίου, στο Ριάντ για την υπεράσπιση της Παλαιστίνης και την καταδίκη των εγκλημάτων της σιωνιστικής οντότητας.

Πριν από αυτή τη συνάντηση, η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Ιράν έφτασε στο Ριάντ, το βράδυ της Πέμπτης, και διεξήχθησαν συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων των συμμετεχόντων κρατών μελών.

Από την άποψη αυτή, μια ενημερωμένη πηγή δήλωσε στο πρακτορείο «Tasnim» ότι το Ιράν επιδίωξε να επιτύχει δύο βασικούς στόχους στις συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Πρώτον, για να επισημάνουμε ότι η υπεράσπιση του νόμιμου δικαιώματος της Παλαιστίνης θα πρέπει να βασίζεται στο μοντέλο της Βοσνίας, το 1992 και δεύτερον οι ισλαμικές χώρες πρέπει να οργανώσουν επιχειρησιακά μέτρα και στρατιωτική βοήθεια για να υπερασπιστούν το νόμιμο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού.

Το 1992, που συνέπεσε με τη διάπραξη εγκλημάτων των Σέρβων στη Βοσνία κατά των Μουσουλμάνων, το δικαίωμα του βοσνιακού λαού για νόμιμη αυτοάμυνα αναγνωρίστηκε μέσω της ιρανικής πρότασης και η βοήθεια της Βοσνίας με όπλα ώθησε τους Σέρβους να υποχωρήσουν και να μειώσουν τα εγκλήματά τους.

Το δεύτερο σημείο που έθεσε το Ιράν στην προπαρασκευαστική συνάντηση είναι να αποδεχθούν οι ισλαμικές και αραβικές χώρες ένα μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Ειδικά οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο σε αυτή τη σιωνιστική οντότητα.

Σε αυτές τις συναντήσεις τέθηκαν επίσης και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η διακοπή της χρήσης του εναέριου χώρου της περιοχής των ισλαμικών χωρών από τη Σιωνιστική οντότητα και η αποτροπή αποστολής όπλων από αμερικανικές βάσεις στην περιοχή στα κατεχόμενα.

Το σημαντικό σημείο σε αυτές τις συζητήσεις εμπειρογνωμόνων είναι ότι ορισμένες χώρες, ειδικά αυτές που εξάγουν πετρέλαιο στα κατεχόμενα, όπως η Τουρκία και η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, δεν συνεργάστηκαν σε ορισμένα από τα θέματα που τέθηκαν και αρκέστηκαν μόνο στην καταδίκη των πρακτικών της Σιωνιστικής οντότητας.

Η έκτακτη συνάντηση των ηγετών των ισλαμικών χωρών αναμένεται να οργανώσει επιχειρησιακά μέτρα για να σταματήσουν τα σιωνιστικά εγκλήματα στη Γάζα αντί να δημοσιεύονται επίσημες και αναποτελεσματικές δηλώσεις.

https://www.tasnimnews.com/ar/news/2023/11/11/2986673/خاص-تسنیم-تفاصیل-المقترحات-الإیرانیة-لاجتماع-قادة-الدول-الإسلامیة-والعربیة-فی-الریاض

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
26,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα