Όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ, έκτακτη τηλεδιάσκεψη είχε το βράδυ της Δευτέρας (26/9) ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου και τους διοικητές δυνάμεων και μονάδων.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο Ερντογάν κλιμάκωσε την απειλητική ρητορική του κατά της Ελλάδας. Ο Χουλουσί Ακάρ πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γιασάρ Γκιουλέρ και τους διοικητές δυνάμεων, τους αναπληρωτές Υπουργούς και τους διοικητές τουρκικών μονάδων.

Προηγήθηκε διάβημα προς την Ελλάδα, αλλά και τις ΗΠΑ, καλώντας τον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα για να δώσει «εξηγήσεις» για τις δήθεν «παραβιάσεις στα νησιά» και τους ισχυρισμούς περί αποστρατικοποίησης.

Διάβημα διαμαρτυρίας από την Τουρκία, με τίτλο «Νησιά του Αιγαίου», έλαβαν και οι ΗΠΑ, μέσω του οποίου ζητά από την Ουάσινγκτον να σεβαστεί το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και να λάβει μέτρα για την αποφυγή παραβίασής του.

Οι προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας συνεχίστηκαν με τις δηλώσεις Ερντογάν. ο οποίος εκτόξευσε νέες κατηγορίες κατά της Ελλάδας για «προκλήσεις», λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα αποτύχει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν δήλωσε η Τουρκία δεν θα σταματήσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. «Οι στρατιωτικές αναπτύξεις – που μοιάζουν με κατοχή – ξένων χωρών σε όλη την Ελλάδα θα έπρεπε βασικά να ενοχλούν τον ελληνικό λαό, όχι εμάς», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε: «η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Τουρκία».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας «σε αυτά τα νησιά» δεν αμφισβητείται

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται, διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις νέες απειλές που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της χώρας μας. Ωστόσο όπως πάντα επισημαίνει ότι …πρέπει να τα βρούμε.

Σε γραπτή του δήλωση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται.

Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

https://www.militaire.gr/ektakti-diaskepsi-akar-me-tin-igesia-toy-toyrkikoy-stratoy/