Σε έγγραφο που αποχαρακτηρίστηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, επιβεβαιώνεται ότι το 1995, ο τότε Αλβανός πρόεδρος Σαλί Μπερίσα ήταν κατά των εκκλήσεων για ανεξαρτησία του Κοσόβου.

 Στην έκθεση που δημοσίευσε η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών- CIA, τονίζεται ότι την παραμονή της εκστρατείας εκείνης της εποχής, ο Μπερίσα σκλήρυνε τη στάση του στα εθνικά ζητήματα χρησιμοποιώντας το εθνικιστικό χαρτί για να νικήσει τους σοσιαλιστές.

Είχε ταχθεί τότε εναντίον των εκκλήσεων για ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Στο έγγραφο της CIA μελετώνται οι πιθανότητες για συγκρούσεις στα Βαλκάνια και στο κεφάλαιο «Η δυνατότητα των Τιράνων να επηρεάσει την περιοχή», αναφέρεται ότι ο κύριος πολιτικός που τηρείται υπό παρακολούθηση είναι ο Σαλί Μπερίσα, ο οποίος ως πρόεδρος της Αλβανίας εκείνη την περίοδο συναντήθηκε με Αμερικανούς διπλωμάτες στους οποίους εξέφρασε τη θέση του που ήταν εναντίον της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

«Ο Μπερίσα – πιθανότατα αναγνωρίζοντας την αδύναμη διαπραγματευτική θέση των Αλβανών – συνεχίζει να επιμένει στον Ρουγκόβα να εγκαταλείψει τα αιτήματα για ανεξαρτησία και είπε στους Αμερικανούς διπλωμάτες ότι πιστεύει ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα βοηθήσει τον Ρουγκόβα να αποφύγει την πίεση από περισσότερους Αλβανούς ακτιβιστές του Κοσσυφοπεδίου», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Αναλύθηκε περαιτέρω ο κίνδυνος ο Μπερίσα να υποκινήσει τη σύγκρουση την παραμονή της εκστρατείας με την πολιτική του ρητορική.

«Μια πολιτική πρόκληση από τους σοσιαλιστές της Αλβανίας –πρώην κομμουνιστές– στις κοινοβουλευτικές εκλογές την ερχόμενη άνοιξη θα μπορούσε να κάνει τον Μπερίσα να ακολουθήσει μια πιο σκληρή γραμμή σε περιφερειακά ζητήματα αλβανικής εθνικότητας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει την εθνικιστική κάρτα για να λάβει υποστήριξη από μικρά δεξιά κόμματα», συνεχίζει η έκθεση.

Αυτό το έγγραφο χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 1995 και τότε ο Μπερίσα ζήτησε από τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα να συμμετάσχει στη διαδήλωση της Σερβικής αντιπολίτευσης.

Αυτός πιστεύεται ότι ήταν ο λόγος που ο Ρουγκόβα διέκοψε τις σχέσεις με τον Μπερίσα, για να μην τις αποκαταστήσει ποτέ ξανά.

Ο Μπερίσα έδειξε τέτοια θέση να μην κηρυχθεί την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου ακόμη και αργότερα όταν ζήτησε από τον Θάτσι να μην υπογράψει τη συμφωνία Ραμπουγιέ, κατά την οποία η πρώην Γιουγκοσλαβία εντάσσονταν στο ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ, όπου έγινε το πρώτο βήμα της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Shqiptarja, Sot,

Ο Σαλί Μπερίσα με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα- 1995

The Hellenic Information Team