Για την επισιτιστική κρίση λόγω Ουκρανίας και τα ελληνοτουρκικά μίλησε στην DW o γερμανός υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας Τζεμ Έζντεμιρ, που συμμετέχει στο Συμπόσιο της Σύμης.
«Κρίση – Το μεγάλο διακύβευμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία – Η ανάγκη για σχεδιασμό αποτελεσματικών απαντήσεων» είναι ο τίτλος του 24ου Συμποσίου της Σύμης, που διοργανώνεται φέτος στο Λαγονήσι από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Στο συμπόσιο συμμετέχουν προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.
Μεταξύ αυτών είναι και ο τουρκικής καταγωγής υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας Τζεμ Έζντεμιρ από το Κόμμα των Πρασίνων. Βασικό θέμα της ομιλίας του η επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση στην Ουκρανία και η αναζήτηση άμεσων λύσεων για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών έξω από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
«Μόνιμες εγγυήσεις επισιτιστικής ασφάλειας»
Μιλώντας αποκλειστικά στο ελληνικό πρόγραμμα της Ντόιτσε Βέλε για ενδεχόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία, τουλάχιστον στον επισιτιστικό τομέα, ο Τζεμ Έζντεμιρ ανέφερε ότι «η Ουκρανία δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της, ακόμη κι αν τελειώσει πόλεμος, όπως όλοι ελπίζουμε».
«Η Μαύρη Θάλασσα θα πρέπει να ξαναγίνει ασφαλής, όπως παλιά» τόνισε ο Γερμανός υπουργός από την Αθήνα. «Όσο είναι ο Πούτιν στην εξουσία θα υπάρχει πάντα μια πίεση στην Ουκρανία και θα μπορεί οποτεδήποτε να μπλοκάρει τα σιτηρά», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Γι αυτό πρέπει να αναζητήσουμε όχι μόνο προσωρινές αλλά μόνιμες οδούς μεταφοράς σιτηρών, ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και όσο το δυνατόν περισσότερα σιτηρά να βγουν εκτός Ουκρανίας».
«Οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα δώσουν τη λύση»
Σε ερώτηση σχετικά με τη νέα επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο – δεδομένου ότι γνωρίζει ο ίδιος σε βάθος την Τουρκία, αλλά και την πολιτική Ερντογάν – ο Τζεμ Έζντεμιρ ανέφερε στην Ντόιτσε Βέλε ότι η Τουρκία βρίσκεται «υπό τεράστια πίεση από τον πληθωρισμό και τα οικονομικά προβλήματα».
Σε αυτό το πλαίσιο ο Ερντογάν κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα: «Δημιουργεί προβλήματα με τις γειτονικές χώρες, στην Ανατολή και τη Δύση». Όπως υπογράμμισε: «Θα είναι μια δύσκολη φάση για όλους και η συμβουλή μου είναι ότι δεν θα πρέπει να πέσετε στην παγίδα των τουρκικών προκλήσεων, αλλά να αφήσετε τους τούρκους ψηφοφόρους να αποφασίσουν. Το πρόβλημα θα το λύσουν εκείνοι».
Όσο για τη στάση της Γερμανίας είναι «ξεκάθαρη», λέει χαρακτηριστικά: «Είμαστε αλληλέγγυοι με την χώρα-εταίρο μας στην ΕΕ, την Ελλάδα. Παραβιάσεις των συνόρων, είτε στην Ουκρανία, είτε στην Ελλάδα, δεν είναι ανεκτές».
Δήμητρα Κυρανούδη, Αθήνα
DW