Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί το Ισραήλ στις 16 Οκτωβρίου προκειμένου να εκφράσει την υποστήριξή του στη χώρα, αλλά οι ισραηλινές αρχές του κατέστησαν σαφές ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή». Μετά από μία μακρά περίοδο που όλες οι πόρτες ήταν ανοιχτές, ήρθε αυτή η ταπεινωτική απόρριψη, παρ’ όλο που ο Ζελένσκι είναι εβραϊκής καταγωγής. Αντίθετα, άλλοι ηγέτες επισκέπτονται το Ισραήλ.

Το Ισραήλ δεν είναι πρόθυμο, ιδιαίτερα αυτήν τη χρονική στιγμή, να επιδεινώσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία. Όπως έγραψαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης στις 16 Οκτωβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Ynet, ο Ζελένσκι ήταν πρόθυμος να ταξιδέψει στο Ισραήλ και αργότερα, αλλά ούτε αυτό κατέστη εφικτό.

Ταπεινωτική άρνηση

Εκτός από το ότι ο Νετανιάχου δεν θέλει αυτές τις κρίσιμες ώρες να αποσπάται η προσοχή του από άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν θέλει τη σύνδεση των δύο κρίσεων, ούτε να μοιραστεί το ενδιαφέρον της Δύσης με την Ουκρανία, καθώς υπάρχει πλέον ανταγωνισμός για την εξωτερική βοήθεια. Υπενθυμίζεται ότι, ο Ζελένσκι ήδη εξέφρασε τους φόβους του ότι η σύγκρουση στη Γάζα θα επηρεάσει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Με την σκοπούμενη επίσκεψή του επεδίωκε να συνδέσει τις δύο συγκρούσεις ως μία ενιαία έξαρση επιθετικότητας, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διασφαλίσει ότι δυτικά όπλα και κεφάλαια θα συνεχίσουν να ρέουν στην Ουκρανία.

Μια μετατόπιση της προσοχής από την ουκρανική κρίση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή απειλεί να υπονομεύσει σοβαρά την ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να συνεχίσουν τη στρατιωτική τους δράση κατά της Ρωσίας. Ως εκ τούτου, η απόρριψη του αιτήματος του Ζελένσκι από το Ισραήλ να συναντήσει τον Νετανιάχου δεν είναι μόνο ταπεινωτική, αλλά ίσως σημαίνει και την αρχή του τέλους του δυτικού ενδιαφέροντος για την Ουκρανία. Ο Νετανιάχου υπολόγισε ότι η επίσκεψη Ζελένσκι θα απέφερε κέρδη μόνο για την Ουκρανία ενώ δεν θα ήταν επωφελής για το Ισραήλ. Επί πλέον, δεν ήταν διατεθειμένος να τον συναντήσει και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των αναμενόμενων αντιρωσικών δηλώσεών του.

Δεύτερο χαστούκι στη Ρουμανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόσφατα πραγματοποίησε επίσκεψη στη Ρουμανία όπου είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Κλάους Γιοχάνις. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Ζελένσκι επρόκειτο να μιλήσει ενώπιον του Kοινοβουλίου. Επίσημα, η ομιλία του Ζελένσκι ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας. Η εφημερίδα Libertatea απέδωσε όμως την ακύρωση της ομιλίας Ζελένσκι στην Ντιάνα Σοσοάκα, μια “φιλορώσο γερουσιαστή”, η οποία ζήτησε να μην εμφανιστεί ο Ουκρανός πρόεδρος στο Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, γιατί η παρουσία του θα αμαυρώσει την εικόνα της χώρας. Βέβαια για τους τύπους, ο Ρουμάνος πρόεδρος επισήμως επιβεβαίωσε «τη δέσμευση του Βουκουρεστίου στην άνευ όρων υποστήριξη της Ουκρανίας», καθώς και «την ιδιαίτερη φύση και τις δυνατότητες των διμερών σχέσεων και την ανάγκη για συζήτηση στο υψηλότερο επίπεδο», έγραψε η Libertatea.

  Ανθρώπινο κρέας με σάλτα σόγιας! – Περιπτώσεις κανιβαλισμού στον Β’ Παγκόσμιο

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ Γιοχάνις και Ζελένσκι περιελάμβανε την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας. Η απόφαση των ρουμανικών αρχών αποτελεί ένα πολύ κακό μήνυμα για τον Ζελένσκι, καθώς το ρουμανικό κοινοβούλιο είναι αυτό που λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την προαναφερθείσα ατζέντα. Σημειωτέον ότι, η πλειονότητα των Ρουμάνων πολιτών δεν υποστηρίζει τη βοήθεια που παρείχε η κυβέρνηση της χώρας τους στην Ουκρανία. Άρθρο στην εφημερίδα Libertatea, επισημαίνει ότι τα φιλοουκρανικά κόμματα της Ρουμανίας αναμένεται να καταποντιστούν στις εκλογές του 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ακύρωση της ομιλίας Ζελένσκι στο ρουμανικό Κοινοβούλιο προκάλεσε αίσθηση και στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός πολιτικός Όλεγκ Τσάρεφ έγραψε στο Telegram ότι «η ακύρωση της προγραμματισμένης ομιλίας στο ρουμανικό Κοινοβούλιο είναι εξωφρενική. Ήταν ένα χαστούκι στο πρόσωπο δημοσίως. Συνήθως δεν γίνονται τα πράγματα έτσι. Συζητούν και αποφασίζουν τα πάντα εκ των προτέρων, εκτός εάν πλέον για τον Ζελένσκι δεν μετρούν οι κανόνες ευπρέπειας» έγραψε ο Τσάρεφ.

Μήνυμα ΗΠΑ σε Ουκρανία

Υπενθυμίζεται ότι, η απόφαση της Ρουμανίας ήλθε σχεδόν έναν μήνα μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να μη μιλήσει ο Ζελένσκι στο Κογκρέσο. Για να δικαιολογήσει την απόφασή του το αμερικανικό νομοθετικό σώμα, επικαλέστηκε φόρτο εργασίας. Ωστόσο στις ΗΠΑ υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και κόπωση για την τεράστια οικονομική στήριξη που παρείχε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο, κυρίως στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία επ’ αόριστον, δήλωσε ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι: «Aνακοινώσαμε τη διάθεση 200 εκατομμυρίων και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε όσο μπορούμε, αλλά η βοήθεια δεν θα είναι ατελείωτη», σημείωσε.

Όπως διευκρίνισε ο Κίρμπι, βραχυπρόθεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να υποστηρίξουν τόσο την Ουκρανία όσο και το Ισραήλ. Ωστόσο, αρνήθηκε να πει συγκεκριμένα τι σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Πολλά εξαρτώνται από το πόσο εντατικά ξοδεύει πυρομαχικά ο Ισραηλινός Στρατός και πόσο μπορεί το ισραηλινό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα να προμηθεύσει τον στρατό του με οβίδες, είπε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζος Χόλεϊ ζήτησε να ανακατευθυνθούν όλα τα κονδύλια που διατέθηκαν στην Ουκρανία για να υποστηριχθεί το Ισραήλ, καθώς οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στο Ισραήλ που είναι ο στενότερος σύμμαχος της Αμερικής στη Μέση Ανατολή.
. Οι ανησυχίες του Κιέβου είναι βάσιμες καθώς οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν στο Ισραήλ βλήματα πυροβολικού που προορίζονταν για την Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ειδησεογραφικό δίκτυο Axios.

  Πού θα οδηγήσει μία επίθεση Ισραήλ-ΗΠΑ κατά του Ιράν

Πιο συγκεκριμένα, το Πεντάγωνο σχεδιάζει να στείλει δεκάδες χιλιάδες βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών στο Ισραήλ – κάτι που επιβεβαιώνουν στο δίκτυο τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι που επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Μάλιστα, τα εν λόγω πυρομαχικά θα προέλθουν από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης των ΗΠΑ που προορίζονταν για την Ουκρανία πριν από αρκετούς μήνες. Ωστόσο, πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο η βοήθεια προς την Ουκρανία να τεθεί σε,,,,,,,,,,,,,,,,

η συνέχεια στο https://slpress.gr/diethni/archise-na-svinei-to-astro-toy-zelenski/