Άρχισε από σήμερα να χορηγείται σε Έλληνες ασθενείς το “φάρμακο του Τραμπ”

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Ήρθε στην Ελλάδα και άρχισε να χορηγείται από σήμερα το σκεύασμα με τα δύο μονοκλωνικά αντισώματα της Regeneron σε ευπαθείς Έλληνες ασθενείς που παρουσιάζουν σχετικά ήπια συμπτώματα. Τα αντισώματα δεν έχουν λάβει ακόμη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά χορηγούνται στο πλαίσιο κλινικής έρευνας. Στις ΗΠΑ έχουν λάβει έγκριση για ειδική χρήση.

Πρόκειται για πολλά υποσχόμενο σκεύασμα που έχει αντιγράψει τεχνητά δύο ισχυρά αντισώματα που αναπτύσσει με φυσικό τρόπο ο ανθρώπινος οργανισμός όταν μολύνεται από τον ιό.  Η θεραπεία δυστυχώς δεν φαίνεται να βοηθά όσους ήδη χρειάζονται οξυγόνο ή είναι διασωληνωμένοι και στις ΗΠΑ όπου έχει δοθεί ειδική έγκριση για χορήγηση, τονίζεται ότι πρέπει να χορηγείται μόνον σε ευπαθείς ομάδες (σε άτομα δηλαδή που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό), υπό την προϋπόθεση όχι μόνον να μην έχουν χρειασθεί διασωλήνωση αλλά ίσως ούτε καν οξυγόνο.

Παρότι τα αντισώματα έγιναν ευρύτερα γνωστά επειδή χορηγήθηκαν στον Τραμπ και εκείνος ανέρρωσε, πολλοί πιστεύουν ότι είναι σωτήριο φάρμακο. Ομως η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει αν τα αντισώματα βοήθησαν ή όχι τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο, καθώς πρώτον, είχε πάρει παράλληλα και τις συμβατικές, συνήθεις θεραπείες, και δεύτερον, μπορεί να ανήκε στην πλειοψηφία των ασθενών, δηλαδή εκείνων που ούτως ή άλλως αναρρώνουν από τον ιό.

Πόσο βοηθούν και ποιους

Τα δύο αντισώματα χορηγούνται ενδοφλεβίως και ταυτοχρόνως, αλλά άπαξ.  Δεν χορηγείται δηλαδή δεύτερη δόση. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι στους περισσότερους ηπίως ασθενούντες, περιορίζει το χρόνο ανάρρωσης και μειώνει στο 1/3 τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης.  Οι περισσότεροι ευάλωτοι που τα έλαβαν, δηλαδή, γλίτωσαν από τις επιπλοκές. Ομως μόνον όταν τα έλαβαν σε πρώιμα στάδια της νόσου.

Παρόμοιο σκεύασμα με τεχνητά αντισώματα έχει παρασκευασθεί και από την εταιρεία Eli Lilly που όπως και η Regeneron έκαναν αίτηση και αναμένουν αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δεν γνωρίζουμε ούτε πόση ποσότητα εισήχθη στην Ελλάδα, ούτε ποια πανεπιστημιακά νοσοκομεία ανέλαβαν τη χορήγηση στο πλαίσιο κλινικής μελέτης για παρενέργειες και αποτελεσματικότητα.

Την ειδηση ότι ήρθαν τα αντισώματα και χορηγούνται στο πλαίσιο κλινικής έρευνας “έδωσε’ στο ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου. Ο ίδιος είπε ότι για την τιμή (1.300 ευρώ όπως ακούγεται) “δεν μπορούμε να ξέρουμε, θα καθοριστεί μόνον όταν η θεραπεία αδειοδοτηθεί”.

Άρχισε από σήμερα να χορηγείται σε Έλληνες ασθενείς το “φάρμακο του Τραμπ” (upd)

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
19,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα