Άρχισαν οι κοινές περιπολίες Τουρκίας- ΗΠΑ στη βόρεια Συρία

9/9/19 | 0 | 0 | 465 εμφανίσεις

Η πρώτη κοινή  στρατιωτική τουρκο-αμερικανική περιπολία στην προγραμματισμένη ζώνη ασφάλειας στη Συρία έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση NTV.

Το τηλεοπτικό κανάλι ανέφερε ότι οι περιπολίες άρχισαν στις 10.24 το πρωί τοπική ώρα και διήρκεσαν δύο ώρες και 20 λεπτά.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στην περιπολία είχαν λάβει μέρος μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα.

Το πρακτορείο Ρόιτερ ανέφερε, επίσης, ότι αυτοκινητοπομπή  έξι τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού με τουρκικές σημαίες πέρασαν το πρωί τα τουρκο-συριακά σύνορα για να ενταχθούν στο στρατό των ΗΠΑ, περίπου 15 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Ακτσάκαλε κοντά στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ.

Δύο ελικόπτερα επέβλεπαν την περιοχή καθώς τα τουρκικά οχήματα περνούσαν τα σύνορα όπου υπάρχει τεράστιος τσιμεντένιος φράχτης μεταξύ των δύο πλευρών.

Στις 7 Αυγούστου, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να συσταθεί στη Συρία Κέντρο Κοινών Επιχειρήσεων.

Στις 12 Αυγούστου στην τουρκική πόλη Σανλιούρφα, 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, έφθασε η πρώτη ομάδα των αμερικανικών στρατευμάτων που θα βρίσκεται στο επιχειρησιακό κέντρο.

Στόχος του Κέντρου, είναι να πραγματοποιηθεί το σχέδιο για τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης για την ασφάλεια στη βορειοανατολική Συρία, όπου μπορούν να μεταφερθούν Σύριοι πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή η λεγόμενη ζώνης ασφάλειας που θα προστατεύει τα τουρκικά σύνορα δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η Τουρκία επιδιώκει ότι αυτή θα εισέρχεται τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα στο έδαφος της Συρίας.

Η Άγκυρα επιμένει στον έλεγχο της σχεδιαζόμενης ζώνης ασφάλειας, η οποία πρέπει να ελέγχεται πλήρως από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Η αντίδραση της Δαμασκού

Η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα το πρωί την έναρξη της τουρκο-αμερικανικής περιπολίας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Η Συρία καταδικάζει με τον εντονότερο δυνατό τρόπο τις κοινές περιπολίες που πραγματοποιούνται από τις ΗΠΑ και το τουρκικό καθεστώς», ανακοίνωσε το επίσημο πρακτορείο SANA, επικαλούμενο πηγή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.

dnes.dir.bg

http://www.echedoros-a.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    1.- Χθές το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρόμενο για την τουρκική NAYTEX που προκάλεσε την τελευταία κρίση. Καχύποπτος, εξ ορισμού, έψαξα την περιοχή στην οποία αναφέρεται η Αίγυπτος. Θέλω να ελπίζω πως η κατάληξή μου στην περιοχή που δείχνει ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας