«Άποψη» του μη Ειδικού για το Εμβόλιο

3/1/21 | 3 | 10 | 984 εμφανίσεις

Νίκος Χ. Βαρσακέλης

Καθηγητής Βιομηχανικής Πολιτικής

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

barsak@econ.auth.gr

Στο άρθρο αυτό δεν θα ασχοληθώ με τα οικονομικά, αλλά θα σχολιάσω τις απόψεις του Παντελή Θαλασσινού, της Μαρίας Σολωμού και του πρώην αθλητή και παίκτη του Survivor Κώστα Κοκκινάκη. Η αναφορά στα συγκεκριμένα ονόματα γίνεται διότι οι ίδιοι επωνύμως εξέφρασαν τις «απόψεις» τους για επιστημονικά και ειδικά για ιατρικά θέματα και επομένως υπόκεινται σε δημόσια κριτική.

Ο κ. Κοκκινάκης δήλωσε ότι διάβασε πολύ και είναι εναντίον του εμβολίου. Προφανώς, ο κ. Κοκκινάκης διάβασε τα εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά, όπως το Lancet, Nature, Science, New England Journal of Medicine, κ.α., και αφού τα ανέλυσε διεξοδικά, κατέληξε στην «άποψη» που εξέφρασε. Και ως βαθύς γνώστης της λοιμωξιολογίας, της επιδημιολογίας, της φαρμακολογίας, της γενετικής και άλλων ειδικοτήτων που εμπλέκονται, θεώρησε σωστό να εκφράσει την «βαρύνουσα άποψή» του. Από την άλλη μεριά, ο κ. Τσουκαλάς, ο οποίος κάνει εκπομπή για τον Ολυμπιακό (φανατικός οπαδός του) κατακεραύνωσε ακροατή του που είχε «άποψη» για το εμβόλιο και τον κορωνοϊό, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είναι ούτε γιατρός ούτε ειδικός επιστήμονας για να έχει άποψη για το θέμα. Ο δε κ. Αντετοκούμπο, ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας, με το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ, ένδειξη της υψηλής αθλητικής του αξίας, δήλωσε ότι «εγώ είμαι 25 χρονών μπασκετμπολίστας και δεν μπορώ να έχω άποψη για τόσο ειδικά θέματα». Ο κ. Τσουκαλάς και ο κ. Αντετοκούμπο είναι ο ορισμός του ορθολογικού και σκεπτόμενου ανθρώπου.

Η ηθοποιός κ. Μαρία Σολωμού δήλωσε ότι έχει 1.500 λόγους να είναι εναντίον των εμβολίων και θα μπει ασπίδα μπροστά στο παιδί της! Προφανώς, και αυτή διάβασε την ογκώδη επιστημονική βιβλιογραφία. Προχθές, είδα την φωτογραφία του κ. Ian McKellen, του κορυφαίου βρετανού ηθοποιού, να κάνει το εμβόλιο. Η μεγάλη εικόνα ενός πραγματικά σοφού ανθρώπου (δείτε στο διαδίκτυο την διδασκαλία του για τον Macbeth), που πέρασε από το μεγάλο θέατρο σε κορυφαίο ρόλο της πραγματικής ζωής, αυτόν του παραδείγματος. Ο κ. Ian McΚellen δεν εξέφρασε άποψη για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, την επικινδυνότητα, δεν αμφισβήτησε α-νοήτως την επιστήμη, όπως, προφανώς δεν θα δεχόταν ένας γιατρός να του υποδείξει πως θα ερμηνεύσει τον ρόλο του Macbeth! O καθένας τον ρόλο του σε μια κοινωνία. Είναι μεγάλη κατάκτηση της ανθρωπότητας που ξεφύγαμε από τον μάγο – ιερέα – γιατρό, κ.α.

Ο τραγουδιστής  κ. Παντελής Θαλασσινός εξέφρασε την «άποψη» ότι το εμβόλιο που έκαναν οι πολιτικοί και οι γιατροί ήταν φυσιολογικός όρος και  επομένως εμείς θα είμαστε τα πειραματόζωα. Βέβαια, ύστερα από την απειλή των μηνύσεων έκανε λίγο πίσω. Αλλά με μίζερο τρόπο. Το όνομα του κ. Θαλασσινού μου έφερε στο μυαλό το παλιό «σκωπτικό» τραγούδι που είχε γράψει ο Π. Τζαβέλας για τον «έντιμο άνθρωπο κυρ Παντελή», το οποίο από τότε χρησιμοποιείται από ορισμένη «καλλιτεχνική ελίτ», και όχι μόνο, ως υποτιμητικό για τον μικροαστό. Ο κυρ Παντελής του σήμερα είναι αυτός που αναγνωρίζει την πρωτοκαθεδρία της επιστήμης στο θέμα της πανδημίας. Είναι αυτός που τήρησε τα μέτρα που πρότειναν οι ειδικοί, έστω και με τεράστιο κόστος οικονομικό και ψυχολογικό, και προφύλαξε από την αρρώστια και τον θάνατο χιλιάδες συνανθρώπους μας. Είναι αυτός που εμβολίασε τα παιδιά του και έτσι εξαλείφθηκε η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα και άλλες ασθένειες που αποδεκάτιζαν τον παιδικό πληθυσμό.  Είναι αυτός που πρώτος θα στηθεί στην σειρά για να εμβολιαστεί, διότι ο κυρ Παντελής γνωρίζει ότι μόνο η γνώση και όχι η «άποψη» οδηγεί τον κόσμο μπροστά. Ο κόσμος προχώρησε διότι ο κυρ Παντελής κατανοεί τον ρόλο του καθενός στην κοινωνία και δεν διανοήθηκε ποτέ να παίξει Macbeth, ούτε να τραγουδήσει Nessun Norma, ούτε να πηδήξει άλμα εις ύψος, ούτε να χειρουργήσει.

Ο Βασίλης Χατζηπαναγής, ο επονομαζόμενος και Νουρέγιεφ των γηπέδων, μεσουρανούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Θυμάμαι τότε που έκανε τις περίφημες ντρίπλες του, λέγαμε στις εξέδρες: «πω, πω Χατζηπαναγιά μου». Διάβασα χθες το σχόλιο του ηθοποιού Χρήστου Χατζηπαναγιώτη για τους παραπάνω αρνητές του εμβολίου που εκφράζουν «άποψη» και μου ήλθε στο μυαλό : «πω, πω Χατζηπαναγιά μου», τι γκολ ήταν αυτό κ. Χατζηπαναγιώτη!

 

Category: Προτεινόμενα άρθρα, Το σχόλιο της ημέρας

( 3 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Enhancing (δια μπούργκας και εμβολίου και υγειονομικού διαβατηρίου) says:

  Μπορεί να μάς απαντήσει ο ευφυολόγος αρθρογράφος καθηγητής, ποιος είναι ο ειδικός για να κρίνει τους ειδικούς (όταν μάλιστα αυτοί προτείνουν μέτρα που αφορούν το τι θα κάνει με το σώμα και την ζωή της και η κα Σολωμού μεταξύ άλλων) ;

  Κι αν ο Τσουκαλάς είναι παράδειγμα ορθολογισμού, ο Πρωθυπουργός, ο οποίος σπεύδει να καταστήσει εαυτόν δέσμιο των αποτελεσμάτων της μη εισέτι καταλήξασας επιστημονικής έρευνας για τις επιπτώσεις του εμβολίου, παραθεωρώντας τον περιορισμένο χαρακτήρα της άδειας που εξασφάλισε κατεπειγόντως το εμβόλιο (βλ την αδειοδοτούσα ευρωπαϊκή αρχή ΕΜΑ) , και ο οποίος Πρωθυπουργός ενδέχεται να συμπαρασύρει πολλούς ανυποψίαστους στην ίδια τουλάχιστον δέσμευση στα μελλοντικά αποτελέσματα, αλλά και στην ίδια την διακινδύνευση της ζωής και της υγείας τους, τί είναι αυτός ο Πρωθυπουργός; Αστόχαστος και ανόητος ή κακόβουλος και απατεών;

  Αυτά, κε καθηγητά, πρέπει να τα απαντάτε, αν θέλετε να στηλιτεύετε την ορθολογική απόφαση όσων κατονομάζετε στο άρθρο σας, να μη βαρέσουνε ενέσεις με ανεπαρκώς ελεγμένες και αδοκίμαστες καινοτόμες ουσίες, επειδή δήθεν δεν διάβασαν το Science και το Nature . Την ώρα που εσείς δεν διαβάσατε καν την ευρωπαϊκή περιορισμένη και υπό προϋποθέσεις και επιφυλασσομένη μέχρι τουλάχιστον την ολοκλήρωση της αρχικής έρευνας το 2023, πριν αποφασίσετε “ορθολογιστικότατα” να αναγάγετε σε παράδειγμα την τυφλή υποταγή στην ψυχολογία της μάζας και την κοινωνική μηχανική.

  Ξέρετε, δεν υπήρξε εποχή που ο ορθός λόγος και ο ολοκληρωτικός αυταρχισμός να συμπορεύθηκαν. Και η σημερινή θα πρέπει να διαλέξει : θα είναι ή ορθολογική ή ολοκληρωτική .

  • 1.1
   Μίλτος says:

  • 1.2
   kon.mpats says:

   Ο κύριος καθηγητής μιλά σαν μη ειδικός και κρίνει όσους μιλούν σαν μη ειδικοί. Η ιατρική επιστήμη σώζει αναρίθμητες ζωές καθημερινά και ΄αντιμετωπίζει ασθένειες που στο παρελθόν θεωρούντο ανίατες. Δεν καταλαβαίνω γιατί τον 21ο αιώνα να αμφισβητούμε την επιστήμη που έφτασε το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων τόσο ψηλά.

   Υ.Σ. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει, αρκεί με τη συμπεριφορά του να μη μπαίνει εμπόδιο στην ελευθερία των υπολοίπων

   • 1.2.1
    Enhancing says:

    @kon.mpats
    Προφανώς και έχετε δίκιο για τους γιατρούς. Και για τους ειδικούς εν γένει.

    Αλλά δεν μπορεί οι ιδιώτες (οι μη ειδικοί) να εξαναγκάζονται σε πράξεις που τις επιβάλλει μόνο η γνώμη των ειδικών. Πρέπει να συναινούν. Αλλιώς είναι σαν να σας χτίσει κάποιος ένα οικοδόμημα του γούστου του μέσα στο οικόπεδό σας (με δικά σας έξοδα) επειδή είναι πολιτικός μηχανικός. Αυτή η νοοτροπία που καλλιεργείται υπέρ δήθεν της συμμόρφωσης με την γνώμη των ειδικών είναι εκ του πονηρού και πολλάκις στην Ιστορία ύποπτη, γιατί υποκρύπτει την πολιτική βούληση για την επιβολή τυραννίας. Ένα σωρό ειδικούς στρατολογούσε και επεκαλείτο ο Χίτλερ, υπέρ της μισάνθρωπης κοινωνικής οργάνωσης που επεδίωξε. Δεν επετίθετο στην “ειδικότητα” των ειδικών τότε, όποιος αντιστρατευόταν στην τυραννία του Χίτλερ!

    ΥΓ
    Καθόλου ελεύθερο δεν πρέπει να αφήσουμε τον δόκτορα Φραγκενστάιν, να παίξει τους αλγορίθμους του στην πλάτη μας. Μπαίνει εμπόδιο στην ελευθερία της!

    • 1.2.1.1
     kon.mpats says:

     Ωραίο το παράδειγμα που δώσατε για τους πολιτικούς μηχανικούς. Είναι σαν να προτείνουν οι πολιτικοί μηχανικοί να χτίζουμε σε μια σεισμογενή περιοχή σπίτια από τσιμέντο, αλλά οι κάτοικοι να θέλουν από άχυρο, επειδή είναι πιο ωραία στα μάτια τους. Όταν όμως έρθει ο σεισμός και τα αχυρενια σπίτια θα κατατεθούν, θα απαιτούν από την πολιτεία να τους βοηθήσει, εις βάρος των πολιτών που άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών και έχτισαν τα κακόγουστα σπίτια από μπετό.

     • Ε says:

      Τα σπίτια από άχυρο δεν πέφτουν στον σεισμό. Μόνο τον κακό λύκο φοβούνται.

     • Μίλτος says:

     • kon.mpats says:

      Αλληγορικό ήταν το παράδειγμα με το άχυρο, το οποίο όπως σωστά σκέφτηκες είναι εμπνευσμένο από το γνωστό παραμύθι.

     • Ε says:

      @Μίλτος

      Κρίκα κρι κρακ…

      …αγαπάτε και ξαγρυπνάτε

     • Μίλτος says:

      Σέ φιλώ,

      Ε!

 2. 2
  Μίλτος says:

  Nessun dorma

  «”Nessun dorma” “Nessun dorma” (nesˌsun ˈdɔrma; “None shall sleep”)
  is an aria from the final act of Giacomo Puccini’s opera Turandot
  and one of the most famous tenor arias in opera history.
  It is sung by Prince Calaf,
  who has fallen in love with the beautiful but cold Princess Turandot.»
  από: https://sing.fandom.com/wiki/Nessun_dorma

  • 2.1
   Νικος Βαρσακέλης says:

   Ευχαριστώ για την διόρθωση. Ο δαίμονας του τυπογραφείου και του word. Nessun Dorma με Luciano Pavarotti!

 3. 3
  Αιτιοκράτης, πού λ ό λ says:

  Κρίκα κρί κράκ…, άλλως
  πώς καί
  «Ζούμε στην εποχή της εκπούστευσης και εκπουτάνευσης του Έθνους μας!…
  Κίναιδοι και σπεκουλαδόροι διευθύνουν τη χώρα!».
  Δυστυχώς είχε καί σ’ αυτό δίκιο, μέχρι τήν τελευταία κουβέντα,
  ό Σαράντος Καργάκος, έ;!,

  καθώς:

  Οί σειρήνες καί πάλι μάς κυκλώσαν
  μέ λιβάνι μέ σμύρνα καί χρυσάφι
  ξαγρυπνάτε καί πολεμάτε,
  αγαπάτε καί ξαγρυπνάτε
  τού λαού η χάρη ήλιος καί φεγγάρι.

  Πλημμυρίσαν τούς δρόμους τής Ασίας
  ποταμοί καί κραυγές ελευθερίας
  ξαγρυπνάτε καί πολεμάτε,
  αγαπάτε καί ξαγρυπνάτε
  τού λαού τό χέρι ξίφος καί μαχαίρι.

  Πλημμυρίσαν τούς δρόμους τής Ευρώπης
  ποταμοί καί κραυγές απελπισίας
  ξαγρυπνάτε καί πολεμάτε,
  αγαπάτε καί ξαγρυπνάτε,
  τού λαού τά μάτια φέραν μονοπάτια.

  Σύντροφοι δ΄ εποχής – 1983

  Στίχοι: Κ.Χ. Μύρης
  Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
  1. Ηλίας Κλωναρίδης & Χορωδία

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  17/1/21 | (2 σχόλια)
  Του Παντελή Σαββίδη Επειδή η εξουσία απομονώνει από το λαό, το ερώτημα αν θέλει να αυτοκτονήσει ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ανεδαφικό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η ομάδα των Συμβούλων του με ορισμένες από τις επιλογές τους δίνουν την εντύπωση ...

Ροή Ειδήσεων

  21/1/21 | (0 σχόλια)
  ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΜΠΛΙΝΚΕΝ Ο Ντάνιελ Σμιθ ανέλαβε προσωρινά την θέση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ / Φωτογραφία: Wikipedia NEWSROOM IEFIMERIDA.GR Ο Ντάνιελ Σμιθ, διευθυντής του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υπηρεσιών (FSI), ορίστηκε προσωρινός υπουργός Εξωτερικών, μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στην ...

  21/1/21 | (0 σχόλια)
  ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑ-ΛΑΜΠΡΟΥ Ο Πάνος Λάμπρου και η Αννέτα Καββαδία / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIMENEWS NEWSROOM IEFIMERIDA.GR Κείμενο υπέρ του αρχιεκτελεστή της «17Ν» Δημήτρη Κουφοντίνα κατέθεσαν 17 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσά τους η πρώην βουλευτής Αννέτα Καββαδία, ο Πάνος Λάμπρου, ο Γιώργος Κυρίτσης, ο ...

  21/1/21 | (0 σχόλια)
  Το Πανεπιστήμιο Αθηνών φωτισμένο το βράδυ / Φωτογραφία αρχείου: Nikos Libertas/SOOC Μάλλον απογοητευτική ήταν η τηλεδιάσκεψη της συνόδου των πρυτάνεων με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, που προωθεί η κυβέρνηση. Στην έκτακτη σύνοδο πρυτάνεων και ...

  21/1/21 | (0 σχόλια)
  Ο Τζουζέπε Κόντε είναι ακόμη πρωθυπουργός, αλλά με κυβέρνηση μειοψηφίας. Χθες βράδυ στη Γερουσία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά τα «ναι» δεν ξεπέρασαν τα 156,  ενώ η απόλυτη πλειοψηφία απαιτεί 161 γερουσιαστές.      Σύσσωμος ο ιταλικός Τύπος σήμερα αναφέρεται στις δυσκολίες ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας