“Άνοιγμα” της Λιβύης προς την Ελλάδα;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

8 Ιανουαρίου 2023

Αούν: Φιλικές λύσεις μπορούν να βρεθούν με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων

Αούν Αούν

Ο Μοχάμεντ Αούν, υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, δήλωσε ότι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ύδατα της ανατολικής Λιβύης είναι ισοδύναμα με τα αναμενόμενα αποθέματα στη δυτική πλευρά.

Ο Αούν πρόσθεσε, σε τηλεοπτικές δηλώσεις: «Μπορούν να βρεθούν φιλικές λύσεις μεταξύ της Λιβύης και ορισμένων χωρών όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

Επισήμανε ότι ο κόσμος έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο εξορθολογισμού για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, είτε μέσω φιλικών λύσεων είτε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Και συνέχισε: «Υπάρχουν ορισμένες χώρες που καταφεύγουν σε μονομερείς λύσεις αντί για διάλογο και συναίνεση, εξηγώντας ότι οι θαλάσσιοι νόμοι περιορίζουν τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια από το πρώτο χερσαίο σημείο της ενδιαφερόμενης χώρας, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί μέτρησης διαχωρίζοντας την απόσταση μεταξύ οποιωνδήποτε δύο γειτονικών θαλάσσιων χωρών».

Επεσήμανε ότι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου κατάφερε να φτάσει την παραγωγή ενός δισεκατομμυρίου και 600 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου κατά το έτος 2022. Ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα θα καταναλωθούν για εσωτερικές ενεργειακές ανάγκες, ενώ η πλεονάζουσα παραγωγή θα πωληθεί σε ευρωπαϊκές αγορές, ιδίως στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Και συνέχισε: «Τα έσοδα από το πετρέλαιο στη Λιβύη αυξήθηκαν στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης, και η λιβυκή παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά η χώρα ανυπομονεί να επιστρέψει στην επίπεδα του 2010 όταν η παραγωγή έφτασε τα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Τόνισε ότι η Λιβύη επωφελήθηκε από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η οποία αναζωογόνησε τις μελλοντικές προσδοκίες της οικονομίας, παρά τις ασφυκτικές κρίσεις που βιώνει η χώρα, όπως η άνοδος των συναλλαγματικών ισοτιμιών και το κόστος των τροφίμων, συγκρούσεις και πολιτικοί διαχωρισμοί.

Εξήγησε: «Υπάρχει μια αναμενόμενη επιστροφή διεθνών εταιρειών πετρελαίου για να επαναλάβουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μετά την αποχώρησή τους το 2011 λόγω ανωτέρας βίας».

Τόνισε ότι υπάρχουν περιοχές για εξερεύνηση νέων πετρελαιοπηγών και η κυβέρνηση της Λιβύης είναι υποχρεωμένη να επισπεύσει τις επενδύσεις σε αυτόν τον στρατηγικό τομέα, δεδομένων των ευρωπαϊκών αναγκών και της συνέχισης του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

Σημείωσε ότι οι επιστημονικές ανασκαφές έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα νερά της ανατολικής Λιβύης ισοδυναμούν με το ίδιο ποσό των αναμενόμενων αποθεμάτων στη δυτική πλευρά

 

مع اليونان ومصر وقبرص.. «عون»: يُكمن إيجاد حلول ودّية بشأن ترسيم الحدود

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα