Κινήσεις με τις οποίες επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι επιδιώκει τη συντήρηση του καλού κλίματος που δημιουργήθηκε με την Αθήνα, μετά τους φονικούς σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου, κάνει η τουρκική κυβέρνηση, εξέλιξη που εντάσσεται από διπλωματικές πηγές στη στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν για προσέγγιση με τις ΗΠΑ και γενικότερα με τη Δύση.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται κατά τις ίδιες πηγές η συμφωνία των υπουργών άμυνας των δύο χωρών για επανέναρξη του διαλόγου για τα μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Νίκος Δένδιας και Γιασάρ Γκιουλέρ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων τους και συμφώνησαν όπως στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα φιλοξενηθεί στο Βίλνιους την ερχόμενη βδομάδα (11-12 Ιουλίου) ασχοληθούν με τις ρυθμίσεις για την επανέναρξη του διαλόγου Αθηνών-Αγκυρας για τα ΜΟΕ. Οι δύο υπουργοί σημείωσαν την ανάγκη διατήρησης του καλού κλίματος μεταξύ των χωρών τους το επόμενο διάστημα. Πληροφορίες από την ελληνική πρωτεύουσα υποστηρίζουν ότι Αθήνα και Άγκυρα φαίνεται να είχαν συμφωνήσει πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ότι η διαδικασία στον ελληνοτουρκικό διάλογο που θα πρέπει να προηγηθεί είναι εκείνη των ΜΟΕ σε στρατιωτικό επίπεδο.
Ανακοινώσεις από Βίλνιους
Σύμφωνα με πληροφορίες, Ταγίπ Ενρντογάν και Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να ανακοινώσουν την επανέναρξη των ελληνοτουρκικών επαφών, αμέσως μετά τη συνάντηση που θα έχουν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν να τα πουν κατ’ ιδίαν κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος στον Έλληνα ηγέτη, με την ευκαιρία της επανεκλογής του. Πληροφορίες από την Αθήνα υποστηρίζουν ότι η συνάντηση θα είναι σύντομη και σε κλειστό κύκλο συνεργατών. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αθήνα, την οποία θεωρεί κρίκο της επαναπροσέγγισης και με τη Δύση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τις οποίες ασπάζονται και Τούρκοι αναλυτές, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να προχωρήσει στην επίλυση προβλημάτων και τακτοποίηση διαφορών, αλλά θα αποφύγει το συγκρουσιακό κλίμα και θα επιδιώξει την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με άλλες χώρες. Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία καθιστά επιβεβλημένη την προσέγγιση με τη Δύση, ενώ η συνεργασία σε επίπεδο αμυντικής πολιτικής με τις ΗΠΑ, είναι εκ των ων ουκ άνευ.
ΚΑΙ ΚΛΑΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ-ΠΑΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ- ΠΟΥ ΕΠΙΜΟΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ”ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ”.
ΠΟΣΕΣ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΩΛΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥΣ;;; .
ΤΩΡΑ ΠΟΥ ”ΟΡΦΑΝΕΨΑΝ ”ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ.ΤΣΙΠΡΑ -ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΕΚΑΝΑΝ ΦΙΛΙΚΗ-”ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ” ΠΡΟΣΦΟΡΑ- ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ . ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ .
η προσέγγισή σου είναι αφελής.
Θα το εξηγήσω με μια αναλογία: το γεγονός ότι οι τούρκοι δεν αποβιβάζονται στα Ίμια επειδή δεν αποβιβαζόμαστε κι εμείς δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στα Ίμια.
Κατά πρώτον τι αναφέρατε τα Ίμια -που έγιναν από τις αφέλειες τοπικού Δημάρχου, υπουργών και του τότε πρωθυπουργού κ. Σημίτη ,-τα οποία βδελύσσεται από τότε σύμπασα η Νέα Δημοκρατία και οι φίλοι της -και κατά δεύτερον προβλήματα είχαμε και έχουμε με όλους τους γείτονες μας ,που κατά καιρούς το έβαλαν σκοπό να μας μικρύνουν ή να μας κομμουνιστοποιήσουν .
Τώρα τους έμειναν οι ιστορικές ντροπές τους και οι καταστροφές που μας έκαναν και όσοι έχουν όνειρα-και εμείς έχουμε όνειρα εθνικής ολοκλήρωσης – θα μείνουν ανεκπλήρωτα αν θέλουμε να συμβιώσουμε ειρηνικά ως γείτονες.
Ε…λοιπόν τώρα που φαίνεται ότι ”γονάτισε” ο κ.Ερντογάν εμείς θα είμαστε τρομαγμένοι -παρ’ ότι και δυναμώνουμε κιόλας-, με τόσες φιλίες και συμμαχίες με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε, για να ”τσοντάρουμε τους προβληματικούς αναλυτές , μερικοί από τους οποίους κάνουν πολιτική και επαγγελματική καριέρα ;;;.
Δεν είναι προς θάνατον να διαφωνούμε φίλε κ. Λούμπεν .
Οι Τούρκοι ψαρεύουν στα Ίμια και το ελληνικό Λ.Σ. κυνηγά τούς … Έλληνες ψαράδες.