Άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα ζητούν οι ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου: Για ειρήνη μιλά και ο υποστηρικτής της Χαμάς, Ερντογάν- Πρώτη συνάντηση Ραϊσί και πρίγκιπα Σαλμάν

- Advertisement -

Οι άραβες ηγέτες και ο ιρανός πρόεδρος συμμετέχουν στη Σαουδική Αραβία σε μια κοινή σύνοδο κορυφής κατά την οποία σε γενικές γραμμές υπογραμμίσθηκε ότι επείγει να μπει ένα τέλος στις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον της Γάζας πριν η σύγκρουση προκαλέσει ανάφλεξη σ’ ολόκληρη την περιοχή.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι έκανε έκκληση για άμεση βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα “χωρίς περιορισμούς ή προϋποθέσεις”. “Οι πολιτικές συλλογικής τιμωρίας των ανθρώπων στη Γάζα… είναι απαράδεκτες και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με την αυτοάμυνα ή άλλους ισχυρισμούς. Πρέπει να σταματήσουν αμέσως”, πρόσθεσε κατά την ομιλία του στην έκτακτη κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Στη δική του ομιλία στη σύνοδο κορυφής, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν που υποστηρίζει ανοικτά την Χαμάς σε μια προσπάθεια να το παίξει ισορροπιστής είπε ότι θα πρέπει να συγκληθεί διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη προκειμένου να εξευρεθεί μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους. “Αυτό που χρειαζόμαστε στη Γάζα δεν είναι παύσεις μερικών ωρών, μάλλον χρειαζόμαστε μόνιμη κατάπαυση του πυρός” είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Δήλωσε ακόμη ότι θα πρέπει να συγκληθεί διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη προκειμένου να εξευρεθεί μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους.
“Το Ισραήλ παίρνει εκδίκηση… στα μωρά, στα παιδιά και στις γυναίκες της Γάζας”, είπε ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός, “Αυτό που είναι επείγον στη Γάζα δεν είναι παύσεις για λίγες ώρες, μάλλον χρειαζόμαστε μόνιμη κατάπαυση του πυρός”.

Η Τουρκία, που κλιμάκωσε απότομα τις επικρίσεις για το Ισραήλ καθώς η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα εντείνεται, υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών και φιλοξενεί στελέχη της Χαμάς, την οποία δεν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, αντίθετα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και άλλες χώρες στη Δύση. “Δεν μπορούμε να βάλουμε τους αντιστεκόμενους της Χαμάς που υπερασπίζονται την πατρίδα τους στην ίδια κατηγορία με εκείνους της κατοχικής δύναμης”, είπε ο Ερντογάν.
Μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους εξαρτάται από τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στη βάση των συνόρων του 1967, είπε ο Τούρκος πρόεδρος. “Πιστεύουμε πως μια διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη θα παράσχει την πιο κατάλληλη βάση για αυτό. Είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε τις απαραίτητες προσπάθειες, περιλαμβανομένων και εκείνων μιας εγγυήτριας δύναμης, προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη που θα εγκαθιδρυθεί σε αυτό το πλαίσιο”, είπε.

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμιχάι Ελιγιάχου για την ιδέα διενέργειας ενός ισραηλινού πυρηνικού πλήγματος στη Γάζα αποκάλυψε ότι το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα, είπε ο Ερντογάν, ζητώντας να διεξαχθεί διεθνής έρευνα. “Αν υπάρχουν πυρηνικές βόμβες που είχαν κρυφτεί από την εξέταση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, θα πρέπει επίσης να αποκαλυφθούν”, είπε ο Ερντογάν.
Το Ισραήλ δεν παραδέχεται δημόσια ότι έχει πυρηνικά όπλα, αν και η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων υπολογίζει πως το Ισραήλ έχει περίπου 90 πυρηνικές κεφαλές.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάσχου απέκλεισε τον Ελιγιάχου από τις κυβερνητικές συνεδριάσεις “μέχρι νεωτέρας” μετά τις δηλώσεις του.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε πως το Ισραήλ φέρει ευθύνη για “εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του παλαιστινιακού λαού”, κάνοντας έκκληση για τερματισμό της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας. Μιλώντας κατά την έκτακτη κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στο Ριάντ, ο πρίγκιπας διάδοχος έκανε επίσης έκκληση για άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων και απελευθέρωση των ομήρων.
Παράλληλα, ο πρίγκιπας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιράν στο Ριάντ για πρώτη φορά αφότου η Σαουδική Αραβία και το Ιράν αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις τους τον Μάρτιο, σύμφωνα με το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Το πρακτορείο ανήρτησε στην πλατφόρμα X φωτογραφία των ηγετών των δύο χωρών με ιδιαίτερο βάρος στη Μέση Ανατολή, καθισμένους ο ένας δίπλα στον άλλον, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για τη Γάζα που διεξάγεται στο Ριάντ.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί χαιρέτισε την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς για τον πόλεμό της εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε τις ισλαμικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ. “Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αντίσταση στο Ισραήλ, φιλάμε τα χέρια της Χαμάς για την αντίστασή της εναντίον του Ισραήλ”, είπε ο Ραϊσί απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ο Ιρανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τις ισλαμικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο πετρέλαιο και σε άλλα προϊόντα στο Ισραή

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε πως οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν έναν “γενοκτονικό πόλεμο που δεν μπορεί να παραβληθεί με άλλον”, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα. Μιλώντας κατά την έκτακτη κοινή ισλαμοαραβική σύνοδο κορυφής στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, ο Αμπάς είπε επίσης πως οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται διεθνή προστασία απέναντι στις ισραηλινές επιθέσεις.

Στη δική του ομιλία ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι δήλωσε πως η χώρα του καταβάλλει προσπάθειες διαμεσολάβησης προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα και πως ελπίζει ότι θα επιτευχθεί σύντομα ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα. “Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να αναλάβει τις νομικές και ηθικές υποχρεώσεις της”, δήλωσε ο σεΐχης Ταμίμ στην κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Ριάντ. “Για πόσο η διεθνής κοινότητα θα συμπεριφέρεται στο Ισραήλ σαν να είναι υπεράνω των διεθνών νόμων” πρόσθεσε.

Οι επείγουσες συνεδριάσεις του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας διεξήχθησαν στο Ριάντ πέντε εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου που ξέσπασε με την αιματηρή επίθεση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, σύμφωνα με ένα νέο, αναθεωρημένο προς τα κάτω απολογισμό που ανακοινώθηκε χθες, Παρασκευή, από τις αρχές. Επίσης 239 άνθρωποι έχουν απαχθεί και οδηγηθεί μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έκτοτε το Ισράηλ βομβαρδίζει ακατάπαυστα το παλαιστινιακό έδαφος που ελέγχεται από τη Χαμάς, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους τουλάχιστον 4.500 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας επρόκειτο αρχικά να συνεδριάσουν χωριστά, όμως το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου πως οι σύνοδοι κορυφής των δύο οργανισμών θα διεξαχθούν από κοινού.

Η απόφαση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει «μια ενοποιημένη συλλογική θέση που να εκφράζει την κοινή αραβική και μουσουλμανική βούληση σχετικά με τα επικίνδυνα και χωρίς προηγούμενο γεγονότα που παρατηρούνται στη Γάζα και στα παλαιστινιακά εδάφη», μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συζητήσει «την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί στη διεθνή σκηνή για να μπει τέλος στην επίθεση, να υποστηριχθούν η Παλαιστίνη και ο λαός της, να καταδικασθεί η ισραηλινή κατοχή και να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά της», δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Χόσαμ Ζακί.

Η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, σύμμαχος της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πάντως ότι δεν περιμένει «τίποτα» απ’ αυτή τη συνάντηση. «Δεν ελπίζουμε τίποτα από τέτοιες συναντήσεις», οι οποίες ουδέποτε έφεραν αποτελέσματα, δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο Μοχάμεντ αλ-Χίντι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της οργάνωσης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό.

«Το γεγονός ότι η διάσκεψη αυτή πραγματοποιείται έπειτα από 35 ημέρες (πολέμου)» είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη, πρόσθεσε.

Η αναμενόμενη συμμετοχή στη διάσκεψη του ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί θα σηματοδοτήσει επίσης την πρώτη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση το Μάρτιο της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο μεγάλες χώρες της Μέσης Ανατολής έπειτα από επτά χρόνια ρήξης.

Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

https://hellasjournal.com/2023/11/o-sisi-zitise-amesi-katapafsi-tou-piros-sti-gaza-sti-sinodo-korifis-aravikou-sindesmou-o-ipostiriktis-tis-chamas-erntogan-tolmise-na-milisi-gia-irini/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα