Άλλη μια αποτυχία για το Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό απέτυχαν, αλλά ο Γκουτέρες δεν το βάζει κάτω, γράφει η tagesschau. Η SZ για την Ελλάδα που θέλει να γίνει «Καλιφόρνια της Μεσογείου».

    
ΚύπροςΚύπρος, το διχοτομημένο νησί της Μεσογείου

Στο αδιέξοδο της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη αναφέρονται γερμανικά ΜΜΕ, εστιάζοντας στις δηλώσεις του ΓΓ Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες περί «αποτυχίας» των συνομιλιών αλλά και διάθεσης να συνεχίσει την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.

Η ιστοσελίδα tagesschau.de σημειώνει: «‘Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση’ ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάτι που με απλά λόγια σημαίνει: Οι συνομιλίες για ακόμη μια φορά απέτυχαν. Από την Τρίτη είχαν συνέρθει για επαφές οι πολιτικές ηγεσίες Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων μαζί με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία (…) Οι απόψεις για το μέλλον της Κύπρου απέχουν πολύ η μια από την άλλη. Οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία θέλουν μια λύση δύο κρατών για το διχοτομημένο νησί. Υπό αυτό το πρίσμα, μια επανένωση, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, θα αποκλειόταν. Οι εκπρόσωποι των Ελληνοκυπρίων βλέπουν μια ομοσπονδία με δύο ομόσπονδα κράτη και μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση ως λύση. Αυτός ήταν ο στόχος και προηγούμενων ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Πενταμερής ΚύπροςΑπό την πενταμερή στη Γενεύη

Από την πλευρά του το περιοδικό Stern στην ιστοσελίδα του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Κύπρος είναι διχοτομημένη από το 1974. Τότε η Τουρκία κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού της Μεσογείου. Εδώ και χρόνια ο ΟΗΕ προσπαθεί να διαμεσολαβήσει (…) Οι τελευταίες ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ απέτυχαν το 2017. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος έκανε εκστρατεία υπέρ της επανένωσης, έχασε τις εκλογές. Αντικαταστάθηκε από τον σκληροπυρηνικό Ερσίν Τατάρ.»

Η Ελλάδα ονειρεύεται να γίνει «Καλιφόρνια της Μεσογείου

«Η Αθήνα παρουσίασε φιλόδοξα σχέδια για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για περίπου 30 δις ευρώ. Οι Βρυξέλλες εντυπωσιάζονται από το μελλοντικό πρότζεκτ “Greece 2.0″» αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ddeutsche Zeitung. Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ: «Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Η χώρα είχε μόλις ανακάμψει από την ευρωκρίση και την κρίση εθνικού χρέους, όταν ήρθε η επόμενη καταστροφή πέρυσι: η πανδημία του κορωνοϊού και η επακόλουθη κατάρρευση του τουρισμού παγκοσμίως (…) Τουλάχιστον μια στις πέντε θέσεις εργασίας συνδέεται με τον τομέα του τουρισμού και σε ορισμένα νησιά το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο. Το 2020 το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε σχεδόν κατά 10%. Τώρα η κυβέρνηση κάνει πολλά, ώστε φέτος το καλοκαίρι να επαναφέρει τις τουριστικές κρατήσεις τουλάχιστον στο 50% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019: μέσω της επιτάχυνσης του εμβολιασμού, με αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς εντός της χώρας, ώστε να μην οδηγήσουν οι διακοπές του Πάσχα σε εκτίναξη του κρουσμάτων κορωνοϊού λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν τον Μάιο. Αλλά ακόμη κι αν εκπληρωθούν οι ελπίδες, η χώρα θα χρειαστεί επειγόντως βοήθεια από το εξωτερικό».

Αθήνα παραλία«Καλιφόρνια της Μεσογείου»

Το ρεπορτάζ σε άλλο σημείο αναφέρεται στον συνολικό οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και παρατηρεί: «Το ότι η χώρα θα χρειαζόταν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ώστε να σταθεί βιώσιμα στα πόδια της μετά την κρίση, ήταν κάτι που γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση από τότε που εξελέγη το 2019. Γι αυτό ζήτησε από τον βραβευμένο με Νομπέλ Κύπριο οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη να εκπονήσει σχέδιο για περισσότερη καινοτομία, θέσεις εργασίας και παραγωγικότητα. Σε αυτό το σχέδιο μπόρεσε να βασιστεί η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το σχέδιο αξιοποίησης των αναπτυξιακών κονδυλίων της ΕΕ. Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι, χωρίς φιοριτούρες: η Ελλάδα πρέπει να γίνει ‘Καλιφόρνια της Ευρώπης’, σύμφωνα με τον Πισσαρίδη.»

Μεταξύ άλλων το ελληνικό σχέδιο των 4.104 σελίδων έχει ως στόχο εκτός από τον οικονομικό και τον «κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας». Όπως σημειώνει η SZ: «η κυβέρνηση επιθυμεί να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή πιο αποτελεσματικά και να ξεκινήσει προγράμματα κατά των διακρίσεων. Επίσης η γενιά κάτω των 30, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, θα πρέπει να λάβει πρόσθετη υποστήριξη μέσω προγραμμάτων εύρεσης εργασίας και κατάρτισης αλλά και με επιδόματα για αγορά υπολογιστών. Σε συνομιλία με την SZ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ αποτελεί ‘μια ευκαιρία που εμφανίζεται μόνο μία φορά ανά γενιά’».

Δήμητρα Κυρανούδη

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα