Άλκης Καλλιαντζίδης: μετά τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ο οίκος Fitch ενδέχεται να αμφισβητήσει την βαθμολογία Α+ της Κίνας ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, alkis@kalkis.eu   www.kalkis.eu

Εχω ήδη αναφερθεί με άρθρα μου στις Ανιχνεύσεις για το πόσο πόνεσε στο γόητρο και το κόστος δανεισμού της Γαλλίας και των ΗΠΑ, πριν λίγο χρόνο, όταν ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης  Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο των γαλλικών και αμερικανικών ομολόγων.

Μετά από χρόνια μιας εξαιρετικής ανάπτυξης που βασίστηκε στο χρέος των ΟΤΑ και του ιδιωτικού τομέα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, της Κίνας, αντιμετωπίζει το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων της και μια σοβαρή επιβράδυνση.

Είναι όμως η οικονομία της Κίνας στο χείλος του γκρεμού ;

Τις  δύο τελευταίες εβδομάδες, έχουν συσσωρευτεί άσχημα νέα για την οικονομία της, όπως : πτώση 14,5% στις εξαγωγές τον Ιούλιο, αδυναμίες πληρωμών και χρεοκοπία των κύριων κατασκευαστικών εργολάβων, είσοδος της χώρας σε αποπληθωριστικό έδαφος…, όπως αναφέρει στις 19-8-2023 σε άρθρο του ο Simon Leplâtre στον ηλεκτρονικό Le Monde, με τίτλο : «Στην Κίνα, οι πηγές μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης που ανησυχεί τον κόσμο» (En Chine, les ressorts d’une crise économique inédite qui inquiète le monde).

Όμως δεν είναι μόνο η εφημερίδα Le Monde που μετέδωσε αυτά τα ανησυχητικά μηνύματα. Κι ο δημοσιογράφος Ambar Warrick έφτασε στο σημείο να προβλέψει δυνητικά στις 17-8-2023 στον ιστότοπο Investing.com την αμφισβήτηση από τον οίκο Fitch την υφιστάμενη σήμερα βαθμολογία  A+ της Κίνας στο άρθρο του με τίτλο : «Ο οίκος Fitch ενδέχεται να αμφισβητήσει την βαθμολογία  A+ της Κίνας εν μέσω οικονομικών ανησυχιών» (Fitch pourrait remettre en question la note A+ de la Chine face aux inquiétudes sur l’économie). «Ο οίκος Fitch Ratings, αναφέρει, θα μπορούσε  να σχεδιάσει την επανεξέταση της βαθμολογίας της πιστοληπτικής ικανότητας Α+ της Κίνας εν μέσω αυξανόμενων οικονομικών αντίξοων ανέμων για τον ασιατικό κολοσσό, ιδιαίτερα εάν οι συνθήκες του εταιρικού χρέους επιδεινωθούν στη χώρα».

Ο James McCormack, διευθύνων σύμβουλος, επικεφαλής της παγκόσμιας αξιολόγησης κρατικών βαθμολογιών του οίκου Fitch, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Bloomberg TV την περασμένη Τετάρτη ότι ενώ τα τρέχοντα επίπεδα δημόσιου χρέους της Κίνας είναι αποδεκτά, οποιαδήποτε επιδείνωση των συνθηκών εταιρικού χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο, ειδικά εάν η κυβέρνηση επεκτείνει το προϋπολογισμό της για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

«Εάν ορισμένες από αυτές τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις σε άλλους τομείς -δηλαδή τους μη χρηματοπιστωτικούς εταιρικούς τομείς, τις ίδιες τις τράπεζες- γίνουν πραγματικές υποχρεώσεις για την κυβέρνηση, εάν επεκτείνει πραγματικά τον προϋπολογισμό της για να στηρίξει την οικονομίατότε μπορεί να το ξανασκεφτούμε , επειδή ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι λίγο υψηλός για την περίπτωση βαθμολογίας απλού A», δήλωσε ο McCormack στη Bloomberg TV.

Ωστόσο, ο McCormack είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει τον προϋπολογισμό της σε αυτό το επίπεδο πολιτικής υποστήριξης, ούτε ο οίκος Fitch περίμενε βραχυπρόθεσμα μια τέτοια κίνηση από τις κινεζικές αρχές. Να σημειωθεί ότι το κινεζικό δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό και οι εκτιμήσεις του οίκου Fitch το τοποθετούν στο 60% του συνολικού ΑΕΠ της.

Τα σχόλια αυτά του McCormack γίνονται καθώς υπάρχουν ενδείξεις κρίσης χρέους στον τομέα ακινήτων της Κίνας, με την Country Garden Holdings π.χ. (HK:2007) – δηλαδή τη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίναςνα ανακοινώνει τεράστια ζημιά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Μάλιστα  ανέστειλε τις συναλλαγές σε 11 υπεράκτια ομόλογα, λόγω των πιθανών δυσκολιών στην αποπληρωμή των οφειλόμενων υποχρεώσεών της. Η εν λόγω κινεζική εταιρεία επίσης απέτυχε να πληρώσει ορισμένα κουπόνια νωρίτερα αυτό το μήνα, ενισχύοντας τους φόβους για ευρύτερη μετάδοση στις κινεζικές αγορές του χρέους, λόγω πιθανής χρεοκοπίας. Ενώ το Πεκίνο δήλωσε σχετικά ότι τα ερείπια που προκλήθηκαν από την Country Garden θα πρέπει να είναι προσωρινά, ο McCormack του οίκου Fitch είπε ότι ο κινεζικός κλάδος των ακινήτων υφίσταται διαρθρωτικές αλλαγές. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση της κινεζικής οικονομίας από την ακίνητη περιουσία και ότι είναι λίγο πιθανό να παράσχει ευρύτερη πολιτική υποστήριξη στον εν λόγω κλάδο. Ωστόσο, η ψύξη του κλάδου των ακινήτων οδήγησε σε απότομη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Η ανάπτυξη αναμένεται επίσης να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό υπό πίεση, καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει επίμονα αντίθετους ανέμους από την επιβράδυνση των πωλήσεων και την πτώση των ιδιωτικών επενδύσεων. Ο κλάδος των ακινήτων αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της κινεζικής οικονομίας και συνιστά την κύρια οικονομική κινητήρια δύναμη της χώρας. Ό,τι π.χ. ο ευρύτερος κλάδος του τουρισμού και αναψυχής για την ελληνική οικονομία.

Ας θυμηθούμε ότι :

ο οίκος Fitch υποβάθμισε πρόσφατα την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ από AAA σε AA+, επικαλούμενος αυξημένες ανησυχίες για δημοσιονομικές δαπάνες και τις διαταραχές στη χάραξη πολιτικών, λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.

ο οίκος Fitch υποβάθμισε την βαθμολογία της Γαλλίας από «ΑΑ» που ήταν σε «ΑΑ-», γιατί «υποτίμησε τις συνέπειες των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό» και είχε μια «απαισιόδοξη» εκτίμηση.

Να δούμε ποια θα είναι η πολύ-αναμενόμενη βαθμολογία του Fitch για την Ελλάδα ;

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα