Άλκης Καλλιαντζίδης: Ας συγκρατήσουμε 7 σημεία από τον 1ο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών

- Advertisement -

 

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected],  www.kalkis.eu

Πριν δυο μέρες (9-4-2022) σας έδωσα, μέσα από τις στήλες των Ανιχνεύσεων, τα προγνωστικά των γαλλικών δημοκοπικών εταιρειών οι οποίες κατά βάση δεν έπεσαν και πολύ έξω στις προβλέψεις τους τουλάχιστον ως προς τη σειρά κατάταξης των 6 πρώτων υποψηφίων, όπως δείχνουν τα παρακάτω σχετικά στοιχεία προβλέψεων και αποτελεσμάτωνΕΔΩ

 

  • Ο Emmanuel Macron κυμαινόταν μεταξύ 25 και 28 % της πρόθεσης ψήφου, ενώ έλαβε 27,6%
  • Η MarineLe Pen πιστωνόταν με 22 έως 25 % ενώ έλαβε 23,4%
  • Ο JeanLucMélenchon κυμαινόταν μεταξύ 16 % και 18 %, ενώ έλαβε 21,95%
  • Ο Éric Zemmour  μεταξύ 8 και 11 %, ενώ έλαβε 7,05%
  • Η Valérie Pécresse κυμαινόταν μεταξύ 7 έως 9 %, ενώ έλαβε 4,79%
  • Ο Yannick Jadot κυμαινόταν μεταξύ 4 έως 5 %, ενώ έλαβε 4,58%
  • Ο Fabien Roussel μεταξύ 2,5 και 3 %, ενώ έλαβε 2,31%
  • Ο Jean Lassalle μεταξύ 2 και 3 %, ενώ έλαβε 3,16%
  • Η Anne Hidalgo μεταξύ 2 και 2,5 %, ενώ έλαβε 1,74%
  • Ο Nicolas DupontAignan μεταξύ 1,5 και 2,5 %, ενώ έλαβε 2,07%
  • Ο Philippe Poutou στο 1 %, ενώ έλαβε 0,77%
  • Η Nathalie Arthaud μεταξύ 0,5 και 1 %, ενώ έλαβε 0,57%

Ιδού τα 7 σημεία που συγκρατούμε από τον 1ο Γύρο των γαλλικών εκλογών

  • Η επανάληψη της ίδιας μονομαχίας με το 2017

Όπως και το 2017, ήταν ο Μακρόν και η Λεπέν που προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο. Ο απερχόμενος πρόεδρος βγήκε καθαρά πρώτος με 27,6% των ψήφων. Δηλαδή τα πήγε καλύτερα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια (τότε είχε πάρει 24%), αν και έχει την φθορά της πενταετούς εξουσίας του. Η υποψήφια της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) κατετάγη και πάλι στη δεύτερη θέση με 23,4% των ψήφων. Μπορεί μεν να έχει πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία της πολιτικής της οικογένειας στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ήρθε όμως δεύτερη και τα αποθέματα ψήφων της είναι ίσως λιγότερα από όσα ήλπιζε να έχει.

  • Μια μεγάλη αποχή

Το δημοκρατικό άλμα δεν έγινε. Στο τέλος μιας περίεργης προεκλογικής εκστρατείας (χωρίς τον Μακρόν στην πράξη), το 27,4% των ψηφοφόρων γύρισε τις πλάτες στις κάλπες χθες Κυριακή. Πλησίασε στα επίπεδα της 21ης ​​Απριλίου 2002, έτος ρεκόρ  αποχής που είχε φτάσει στο 28,4%. Ωστόσο, είναι λιγότερο ισχυρή από ό,τι κατά τη διάρκεια των περιφερειακών και νομαρχιακών εκλογών πριν από ένα χρόνο, με τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων που δεν είχαν ψηφίσει.

  • Ο JeanLuc Mélenchon έχασε για λίγο το στοίχημά του

Το θαύμα δεν έγινε για τον JeanLuc Mélenchon. Παρά την δυναμική που έδειξε τις τελευταίες εβδομάδες, ο υποψήφιος της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο. Μετά από μια 4η θέση το 2012 (με 11,1%) και το 2017 (με 19,58%), ήταν αυτή τη φορά ο τρίτος άνθρωπος, με 21,95% των ψήφων. Με μόνο 1,45% πίσω από τη Μαρίν Λεπέν.

Σε μια θεατρική ομιλία του χθες βράδυ, ο JeanLuc Mélenchon αναγνώρισε «τη βία της απογοήτευσης», αλλά υπογράμμισε «την υπερηφάνεια του έργου που επιτεύχθηκε» : «Ο λαϊκός πόλος υπάρχει! Αν δεν ήμασταν εκεί, τι θα έμενε; Τι θα είχαμε; Τίποτα! Και έχουμε χτίσει αυτή τη δύναμη […] Ο αγώνας συνεχίζεται», είπε στους οπαδούς του.

  • Ο Ζέμουρ δεν επιβλήθηκε στο χώρο της ακροδεξιάς

Ο Έρικ Ζεμούρ, του οποίου η είσοδος στην πολιτική είχε ταράξει την προεκλογική εκστρατεία με προθέσεις ψήφου περίπου μεταξύ 15% έως 16%, τελικά πέτυχε το φτωχό 7,05% των ψήφων. Δεν μπόρεσε να επιβληθεί στην ακροδεξιά πολυκατοικία, τερματίζοντας πολύ πίσω από τη Μαρίν Λεπέν.

«Ναι, είμαστε απογοητευμένοι, αλλά έχουμε αποκτήσει τη δύναμη και την εμπειρία», συνόψισε, αποκαλώντας την Επανάκτηση (Reconquête) «το μεγαλύτερο κόμμα της Γαλλίας»! Ο ίδιος, χωρίς κανένα ενδοιασμό, κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν την υποψήφια της RN στις 24 Απριλίου, ξεχνώντας τις «πολλές διαφωνίες» που είχε επί μήνες με την Λεπέν.

  • Παρά την κλιματική έκτακτη ανάγκη, ο οικολόγος Jadot απέτυχε

Ήθελε να γίνει ο «πρόεδρος του κλίματος» και «να φέρει την οικολογία στο κορυφαίο επίπεδο του κράτους». Για την πρώτη του προεδρική προεκλογική εκστρατεία, ο Yannick Jadot έλαβε μόλις 4,58% στον πρώτο γύρο της κάλπης την Κυριακή, στην 6η θέση. Πικρό σκορ για τον υποψήφιο των Πρασίνων που είχε ταχθεί πίσω από τον Μπενουά Αμόν πέντε χρόνια πριν. Αν και τα πήγε καλύτερα από την Eva Joly υποψήφια των οικολόγων το 2012 (που έλαβε 2,3%), δεν ξεπέρασε το 5,25% του Noël Mamère, υποψηφίου πριν από 20 χρόνια. Αφού δεν κατάφερε να περάσει το μοιραίο εκλογικό όριο του 5% που καθορίζει την κρατική επιχορήγηση των εξόδων της προεκλογικής εκστρατείας, έκανε έκκληση για δωρεές για να καλύψει τα έξοδα της εκστρατείας του.

  • Το Σοσιαλιστικό κόμμα και οι Ρεπουμπλικάνοι στα τάρταρα όλων των εποχών

Το Σοσιαλιστικό κόμμα  και οι Ρεπουμπλικάνοι κατέγραψαν, κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου, τα ιστορικά χαμηλά τους σε προεδρικές εκλογές. Η Anne Hidalgo, η υποψήφια των Σοσιαλιστών, συγκέντρωσε το ισχνό 1,74% των ψήφων, ενώ η Valérie Pécresse, η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων έλαβε μόνο 4,79%.

Η δήμαρχος του Παρισιού τα πήγε λιγότερο καλά από τον πρώην σοσιαλιστή υποψήφιο Benoît Hamon το 2017 ( αυτός είχε λάβει 6,36% των ψήφων), ο οποίος είχε ήδη σημειώσει ένα  ιστορικά χαμηλό αποτέλεσμα. Στους Ρεπουμπλικάνους, η Valérie Pécresse, ήρθε πάρα πολύ πίσω από το αποτέλεσμα του François Fillon το 2017 (που είχε λάβει 20,1% παρά το σκάνδαλο της εικονικής απασχόλησης της κ. Πηνελόπης). Σήμερα δε το πρωί και μπροστά σε ένα δάσος καμερών έκανε δραματική έκκληση στους Γάλλους να την ενισχύσουν οικονομικά, με έρανο από σήμερα μέχρι τις 15 Μαϊου, σε ειδικό λογαριασμό που ανέβασε στο ίντερνετ, για να καλύψει τα 5 εκατομμύρια ευρώ έλλειμμα που είχε η προεκλογική της εκστρατεία (και που τα δανείστηκε η ίδια από τις Τράπεζες), αφού θα χάσει την οικονομική «αποζημίωση» 7 εκατομμυρίων ευρώ που δίνει το γαλλικό κράτος στους υποψηφίους που έλαβαν από 5% και άνω των ψήφων.

Τόσο η Anne Hidalgo όσο και η Valérie Pécresse κάλεσαν χωρίς αστερίσκους χθες βράδυ τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν τον Μακρόν στο 2ο γύρο.

Για τα δύο αυτά κυρίαρχα κόμματα επί δεκαετίες στη γαλλική πολιτική ζωή,  η χθεσινή μέρα μοιάζει με μια κάθοδο στην κόλαση που απαιτεί μια τεράστια ανασυγκρότηση και που είναι το ζητούμενο, πριν τις βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά τις προεδρικές μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

  • Τι θα γίνει με την «μεταφορά ψήφων» στον δεύτερο γύρο ;

Η προεκλογική εκστρατεία ανάμεσα στους δύο γύρους ανοίγει μια βεντάλια ερωτήσεων σχετικά με την αποκαλούμενη στη Γαλλία «μεταφορά ψήφων» (report de voix) από την οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν ο Μακρόν και η Λεπέν στις 24 Απριλίου. Οι δύο μονομάχοι απηύθυναν εκκλήσεις για συσπείρωση το απόγευμα της Κυριακής κάτω από τα αντίστοιχα λάβαρά τους.

«Θέλω να τείνω το χέρι μου σε όλους εκείνους που θέλουν να δουλέψουν για τη Γαλλία», δήλωσε ο Μακρόν, καλώντας για την δημιουργία, πέρα ​​από τις «διαφορές», «ενός μεγάλου πολιτικού κινήματος ενότητας και δράσης». Η  Λεπέν, που θέλει να είναι η «πρόεδρος όλων των Γάλλων», κάλεσε «όλους όσους δεν ψήφισαν» τον Μακρόν να «ενωθούν» μαζί της για τη «μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται η Γαλλία».

«Δεν πρέπει να δώσουμε ούτε μια ψήφο στη Μαντάμ Λεπέν!», δήλωσε 4 φορές μπροστά στο αλαλάζων κοινό του ο JeanLuc Mélenchon χθες βράδυ, χωρίς όμως να τους λέει καθαρά ότι ο ίδιος θα ψηφήσει τον Μακρόν. Το 2017 από την ίδια θέση είχε δηλώσει ότι θα έκανε εσωτερικό δημοψήφισμα, πριν πάρει θέση.

Ο Eric Ciotti, o φιναλίστ των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε : «Προσωπικά, δεν θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο», ενώ το ίδιο το κόμματο του κάλεσε τους ψηφοφόρους του να μη δώσουν ψήφο στην Λεπέν στο 2ο γύρο, χωρίς να τους προτρέπει να ψηφήσουν τον Μακρόν.

Ταυτόχρονα, το ελατήριο του «δημοκρατικού μετώπου» κάλεσε τους ψηφοφόρους να μπλοκάρουν την Λεπέν, μέσα από τους υποψηφίους τους Yannick Jadot, Fabien Roussel (Κομμουνιστής) και Anne Hidalgo, οι οποίοι κάλεσαν αμέσως και χωρίς περιστροφές να «νικήσουν την ακροδεξιά», ψηφίζοντας τον Emmanuel Macron.

Πριν από πέντε χρόνια, το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος δεν ήθελε να διαλέξει μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν, και έτσι 4 εκατομμύρια Γάλλοι, ή σχεδόν 1 στους 10 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, προτίμησαν να ψηφίσουν λευκό ή άκυρο.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα