Άδικη η επίθεση στο Νίκο Δένδια

31/3/20 | 6 | 13 | 825 εμφανίσεις

του Γιώργου Χατζηθεοφάνους*

Ο Νίκος Δένδιας δέχθηκε μια αδικαιολόγητη επίθεση, ακόμη και από νεοδημοκράτες, για τη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών με την οποία χαιρέτισε την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας κάτι που έπρεπε να πράξει  για τυπικούς λόγους αλλά και για ουσιαστικούς.  Γιατί ουσιαστικούς;  Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί.

Αναμφισβήτητα η Ελλάδα έπρεπε να λύσει τα προβλήματα με τους γείτονες και να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια για δύο λόγους: Πρώτον για να αναβαθμίσει τη θέση της στο διεθνές περιβάλλον και κυρίως εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.  Και δεύτερον να συγκρατήσει (Στρατηγική ανάσχεσης)  την Τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια, η οποία επιχειρεί να επιβάλει την Τουρκική Εθνική Συνείδηση σε όλες τις μουσουλμανικές μειονότητες και προωθεί το θρησκευτικό φονταμενταλισμό εκμεταλλευόμενη τα θεσμικά προβλήματα και τη διαφθορά των γειτόνων καθώς επίσης και τη φτώχεια των λαών. Και οι δύο λόγοι άπτονται ζωτικών εθνικών μας συμφερόντων.

Ωστόσο οι περισσότεροι Έλληνες διαφώνησαν, με δυναμικό μάλιστα τρόπο, στην παραχώρηση του ονόματος, έστω κι ως συνθετικό, παρά τα παραπάνω,  θεωρώντας ότι η ζημιά που τελικά προκλήθηκε στα εθνικά συμφέροντα με τη Συμφωνία μακροχρόνια θα είναι πολύ μεγαλύτερη και παρουσιάζονται βέβαιοι πως το μέλλον θα τους δικαιώσει.  Και βέβαια αυτό είναι κατανοητό και σεβαστό στο πλαίσιο της δημοκρατίας για όλους πλην της προηγούμενης Κυβέρνησης που διαχειρίστηκε με αλαζονικό τρόπο τη Συμφωνία αγνοώντας όλους όσους εξέφρασαν διαφωνία.

Η Συμφωνία παρά τις αντιρρήσεις τους όμως προχώρησε, τέθηκε σε ισχύ και πλέον δεν αλλάζει.  Σύμφωνα με το άρθρο 20 οι διατάξεις της Συμφωνίας θα παραμείνουν σε ισχύ για αόριστο χρονικό διάστημα και είναι αμετάκλητες ενώ δεν επιτρέπεται καμία τροποποίηση στα άρθρα 1(3) και 1(4) δηλαδή στα ζητήματα της ονομασίας και εθνότητας-Γλώσσας. Με βάση το άρθρο 19 οι όποιες διαφορές προκύψουν θα επιλύονται μεταξύ των δύο χωρών ενώ σε περίπτωση αδυναμίας θα ζητούν τη συνδρομή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και εάν οι διαφορές παραμένουν τη λύση θα δίνει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.   Κι αν υποθέσουμε πως η Ελλάδα πετύχει την λύση, καταγγελία ή ακύρωση της Συμφωνίας το αποτέλεσμα θα είναι δυσμενές για τη Χώρα μας καθόσον η Κυβέρνηση των Σκοπίων με νέο έγγραφο στον ΟΗΕ θα επανέλθει, εφόσον η Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει λυθεί, στην αρχική ονομασία δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας».  Στο μεταξύ η ενδιάμεση Συμφωνία έχει πάψει να ισχύει και βέβαια η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν αναστέλλεται. Και βέβαια ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσο δύσκολο είναι για μια Χώρα που στην αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής επικαλείται μονίμως το διεθνές δίκαιο να δώσει την εντύπωση στο διεθνές περιβάλλον ότι δεν σέβεται τις συμφωνίες. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να ζητάς την αναθεώρηση μιας πρόσφατης συμφωνίας έχοντας δίπλα μια Τουρκία που με κάθε τρόπο επιδιώκει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923.

Δεν αποτελεί οδυνηρή ήττα και ανοσία,  από τη στιγμή που το όνομα, ως συνθετικό,  παραχωρήθηκε αμετάκλητα πλέον,  να συνεχίσουμε την εχθρική μας στάση απέναντί τους που αναμφισβήτητα  οδηγεί σε βλάβη των εθνικών μας συμφερόντων; Τι εξυπηρετεί πλέον αυτή η στάση πέραν του εγωισμού μας; Το εθνικό συμφέρον επιβάλει να ασχοληθούμε από δω και πέρα με το δεύτερο μέρος της Συμφωνίας που αφορά στην προώθηση της συνεργασίας με τους γείτονες σε πολιτικό, οικονομικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό επίπεδο για τους λόγους που έχουν παραπάνω αναφερθεί.

Πρέπει επίσης να τους στηρίξουμε στην προσπάθεια ικανοποίησης των προϋποθέσεων ένταξης στην ΕΕ αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.  Η ΕΕ δεν είναι όπως το ΝΑΤΟ. Υπάρχουν κανόνες η παραβίαση των οποίων οδηγεί σε επιβολή σοβαρών κυρώσεων και συμπεριφορές εκτός των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών δεν γίνονται αποδεκτές. Το ίδιο ισχύει και για την Αλβανία. Κανένας Ράμα δεν θα μπορεί να προβαίνει σε αυθαιρεσίες διώξεων της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο όπως τώρα πράττει με εντολές του Ερτογάν.  Ούτε ως σκέψη θα του περνά από το μυαλό να δεχθεί με εντολή του Ερτογάν μετανάστες στη Β. Ηπειρο, που θα αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για τη Χώρα μας εάν τελικά υλοποιηθεί.

Με την ένταξή τους στην ΕΕ,  δεν θα έχουμε πλέον δίπλα μας failed states με ότι αυτό σημαίνει για την Τουρκία και την ασφάλειά μας γενικότερα.    Δεν είναι τυχαίο που η Συμφωνία με τους γείτονες ενόχλησε την Τουρκία. Δημόσια τους μάλωσε ο Τσαβούσογλου πριν  μερικούς μήνες γιατί δέχθηκαν να αλλάξουν το όνομά τους. Καταλαβαίνουν πως χάνουν το προνόμιο να κάνουν ότι θέλουν εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση που σήμερα στις χώρες αυτές επικρατεί. Και βέβαια κανείς δεν είπε πως όλα αυτά θα γίνουν εύκολα από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως είναι μονόδρομος πλέον για τη Χώρα μας.

Κάποια στιγμή πρέπει να παραμερίζουμε τον εγωισμό μας όσο δύσκολο κι αν αυτό είναι για εμάς τους Έλληνες,  που  η ιστορία μας είναι γραμμένη με αγώνες και η πολεμική αρετή κατέχει ξεχωριστή θέση στο αξιακό μας σύστημα, με αγάλματα και ονόματα ηρώων σε δρόμους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας,  και να σκεφτούμε στη βάση του Εθνικού Συμφέροντος όπως άλλωστε κάνουν ακόμη και οι ισχυρές δυνάμεις του πλανήτη. Είναι ο μόνος δρόμος για μια πραγματικά ισχυρή Ελλάδα που θα  μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα εθνικά της συμφέροντα. Είναι ο μόνος δρόμος για να πάψουμε να προσθέτουμε νέες επετείους για χαμένες πατρίδες και νεκρούς ήρωες σε εποχές που το διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από μια επικίνδυνη για την ειρήνη αστάθεια!!!

Η επίθεση που ο κ. Δένδιας δέχθηκε εκτός από άδικη είναι και επικίνδυνη. Δεν γνωρίζω εάν την επόμενη φορά λειτουργήσει στην κατεύθυνση της υποστήριξης των εθνικών συμφερόντων ή επιλέξει την αποφυγή νέων επιθέσεων. Και βέβαια όλα αυτά θα είχαν αντιμετωπιστεί εάν είχε εκπονηθεί και εφαρμοστεί μια αποτελεσματική εθνική στρατηγική. Όταν τα εθνικά συμφέροντα δεν έχουν προσδιοριστεί από την Κυβέρνηση και δεν έχουν συμφωνηθεί με το λαό όπως επιβάλλεται στη δημοκρατία ο καθένας τα προσδιορίζει μόνος του. Τι έχεις Γιάννη;  Τι είχα πάντα…

   Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΦΑΝΟΥΣ είναι υποστράτηγος ε.α., οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Εθνική Στρατηγική-Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο», η Β’ έκδοση του οποίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης.  

Category: Διπλωματία

( 6 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  ΠΑΝΤΕΛΗΣ says:

  ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΝ ΔΙΑΦΩΝΩ / ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΑΣ, ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ.

 2. 2
  Σ.Α.Ν. says:

  Όσοι επετέθησαν στον κ.Δένδια, που ο άνθρωπος συνεχάρη ευγενικά-όπως όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ τα Σκόπια ,που με την Συμφωνία των Πρεσπών οι κ.κ.Τσιπρας ,Καμμενος και Κοτζιάς τα ‘βαφτισαν’ Βόρειο ”Μακεδονία”,χωρίς -και αυτό είναι το αξιοσημείωτο- να ακολουθήσει ο κ.Μησοοτάκης σε ευχές-ήταν όλοι εκείνοι που ”ψεκάσθηκαν”ότι μπορούσε η κυβέρνηση της Ν.Δημοκρατίας -χωρίς συνέπειες- να ακυρώσει αυτήν την Συμφωνία και στην πλειονότητα τους ήταν εκείνοι που ψήφισαν και ξαναψήφισαν τον ΤσιπροΣύριζα ,η, την Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος.
  Αυτό όμως δεν εξουσιοδοτεί κανέναν -αντίθετο με αυτήν την Συμφωνία-, Έλληνα,να την εξωραίζει και να την θεωρεί εθνωφελή ,όταν αντί πινακίου φακής ‘πουλήσαμε” τα Άγια των Αγίων” μας και κυρίως όταν βλεπουμε την απροθυμία των ΑλβανοΣλάβων -αυτοί είναι Σκοπιανοί- να την εφαρμόσουν.
  Τα περί Τουρκίας είναι αναπόδεικτα επιχειρήματα ,γιατί μεσολαβεί και η Βουλγαρία της Ευρώπης και η Σερβία της ”Ρωσίας”.
  Έφυγε ο κ.Κοτζιάς . Μη τον στηρίζουμε στα παραπειστικά και έωλα επιχειρήματα του.
  Να ευχόμαστε να μη συμπέσουν τα συμφέροντα των ”Μεγάλων”στρατηγικών παικτών με την Σκοπιανή Μακεδονία,γιατί τότε θα γίνει όλη η Βόρεια Ελλάδα μαζί με τα Σκόπια σκέτο Μακεδονία ανεξάρτητη.

  • 2.1
   Επισκέπτης says:

   “απροθυμία των ΑλβανοΣλάβων”

   Το γράφεις συχνά αυτό και είναι λάθος. Ο “μακεδονισμός” ενδιέφερε μόνο τούς Σλάβους των Σκοπίων, όχι και τούς Αλβανούς, οι οποίοι ουδέποτε ισχυρίστηκαν ότι είναι κάτι άλλο, εκτός από Αλβανοί και η γλώσσα των, η οποία τώρα είναι η δεύτερη επίσημη τού μορφώματος, η αλβανική. Δεν χαρίσαμε τίποτε στους Αλβανούς, διότι αυτοί ποτέ δεν διεκδίκησαν κάτι άλλο από το να αποκτήσει το μόρφωμα όνομα, ώστε να μπει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αν το όνομα αυτό θα είχε σχέση με την Μακεδονία, ή όχι, τούς ήταν/είναι αδιάφορο.

   Οι Αλβανοί των Σκοπίων πίεσαν τον Ζάεφ, όπως πίεζαν και τον Γκρουέφσκι, να τα βρουν με την Ελλάδα, αποδεχόμενοι την σύνθετη ονομασία, που τούς προσφερόταν από το 2007, ή όποια άλλη, τέλος πάντων, ώστε επιτέλους να αποκτήσουν όνομα σαν κράτος, άλλως απειλούσαν μα απόσχιση με απώτερο σκοπό την ένωση τού Τετόβου με την μητέρα-Αλβανία. Άλλωστε, στον εμφύλιο είχαν φθάσει το 2001.

  • 2.2
   Γιώργος Χατζηθεοφάνους says:

   Αγαπητε ΣΑΝ έχω ζήσει δύο χρόνια στο Κόσοβο, ως διοικητής της Ελληνικής Δύναμης και γνωρίζω πολύ καλά τι κάνει η Τουρκία ακόμη και σήμερα διότι επικοινωνώ συχνά με φίλους που έχω εκεί. Μάλιστα το χρονικό διάστημα που εγώ ήμουν εκεί (2009-2011) παρά τη έντονη δράση της Τουρκίας (κατασκευή πανεπιστημίου, νοσοκομείου, σχολείων κλπ) δεν συνάντησα θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Πριν δύο όμως χρόνια η τότε Ελληνίδα διπλωμάτης επικεφαλής της EULEX (Ευρωπαϊκή αποστολή στο Κόσοβο) και σήμερα Πρέσβης μας στην Ουάσιγκτον με ενημέρωσε πως πλέον υπάρχει θρησκευτικός φονταμενταλισμός με δράση της Τουρκίας. Κι αυτό μου το επιβεβαίωσαν πολλοί φίλοι εκεί. Αυτό ως απάντηση στο σχόλιό σου περί αναπόδεικτων επιχειρημάτωνσε ότι αφορά τη δράση της Τουρκία. Δεν ξέρω τις δικές σου πηγές από τις οποίες αντλείς την πληροφόρησή σου. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι πως είναι λάθος να απαξιώνεις γενικά τον κ. Κοτζιά. Η επιχειρηματολογία του δεν ήταν λάθος. Λάθος ήταν ο αλαζονικός, απαράδεκτος στο πλαίσιο της δημοκρατίας, τρόπος που χειρίστηκε το θέμα. Με τον ίδιο τρόπο γελάνε σήμερα πολλοί με το Μαρξ (χωρίς οι περισσότεροι να έχουν διαβάσει ούτε μια παράγραφο από το έργο του) την προβληματική του οποίου ασπάστηκαν ακόμη και οι αντίπαλοί του και είναι γνωστό πως χωρίς αυτόν η επιστήμη της κοινωνιολογίας δεν έφθανε στο επίπεδο που έφθασε. Σαφώς και απορρίπτουμε την πρότασή του όχι όμως να τον απαξιώνουμε γενικά. Ο Κοτζιάς και γνώσεις έχει και έξυπνος είναι. Το πρόβλημά του κατ εμέ είναι ο χαρακτήρας του. Αυτό δεν σημαίνει ότι οτιδήποτε είπε ή λέει είναι εξ ορισμού λάθος. Ειδικά η επιχειρηματολογία του στην οποία αναφέρεσαι είναι αποδεκτή από το 90% των σοβαρών αναλυτών. Δεν αναφέρομαι σε αυτούς που δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί το διεθνές περιβάλλον και προσεγγίζουν τα ζητήματα με εκθέσεις ιδεών και κοινή λογική.

   • 2.2.1
    Σ.Α.Ν. says:

    Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας και εκτιμώ πως οι απόψεις σας για τον ικανό κ.Κοτζιά οφείλονται στην εκτίμηση των αναλόγων γνώσεων σας ως αναλυτού με σύγχρονες γνώσεις και τεχνικές χειρισμού των πληροφοριών ,-όπως αυτές που επικαλείσθε- ,οι οποίες όμως δεν είναι διαβαθμίσεως Α1-για να σας θυμίσω και την πρώην επαγγελματική σας ιδιότητα-,αλλά προιόντα προσωπικών εκτιμήσεων των πηγών σας ,για όσα κατηγορηματικώς θεωρείτε ως δεδομένα ,τα οποία όμως ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν για να υποστηρίζονται ,όπως εσείς υποστηρίζετε για κάτι ,που είχατε ιδίαν αντίληψη προ 12ετίας(όταν υπηρετούσατε στο Κόσοβο)).
    ‘Ο θρησκευτικός φονταμελισμός δεν υπάρχει στην ίδια την Τουρκία και θα υπάρχει στα Σκόπια στα οποία το 60% των κατοίκων είναι χριστιανοί ορθόδοξοι;;;.
    Μη μεγενθύνετε τον κίνδυνο για να δικαιολογήσετε τον ικανό και σπουδαγμένο κ.Κοτζιά , ενώ ταυτοχρόνως απορρίπτετε τις γνώσεις όλων των Νεοδημοκρατών- και πολλών άλλων -.των Νεοδημοκρατών οι οποίοι από ηγεσίας μέχρι του τελευταίου ήσαν αντίθετοι με αυτό ,που μας φόρτωσε και δεν μπορούμε να πια ξεφορτωθούμε η τριάδα των κ.κ.Κοτζια,Τσιπρα και Καμμένου στις 17 Ιουνίου του 2ο18.
    Αγαπητέ μου φίλε η Ελλάδα μας δεν έγραψε αυτή την ένδοξη Ιστορία με γραμματισμένους,αλλά με Έλληνες ψυχωμένους -αγράμματους και γραμματισμένους -,που την αγαπούσαν και λειτουργούσαν” με την αίσθηση αυτής της τρισχιλιετούς Ιστορίας.
    Η προτεσταντική λογική και ο πολιτικός ρεαλισμός επικρατούν- αν επικρατούν -ΜΟΝΟ μετά τις ατιμωτικές ήττες μας και τέτοια δεν είχαμε υποστεί από τα Σκόπια ,όταν μάλιστα είχαμε και το Βουκουρέστι του 2008 και τα προηγούμενα 27 χρόνια της ΜΗ υποταγής μας σε γεωπολιτικές σκοπιμότητες.
    Υ.Γ Θεωρώ παντελώς αδικαιολόγητη την αναφορά σας στον Μαρξισμό ,λόγω κυρίως της στρατιωτικής σας προυπηρεσίας και σας προτρέπω να διαβάσετε και άλλους κοινωνιολόγους , αρχίζοντας από τον δικό μας Μακεδόνα Αριστοτέλη.
    Και τέλος το διεθνές περιβάλλον το διαμορφώνουν ΠΑΝΤΑ οι ηγέτες,αγνοώτνας τους ”καλαμαράδες”-σημερινούς περινούστατους αναλυτές ,που καλά κάνουν και υπερασπίζονται τις επαγγελματικές γνώσεις τους ,που δυστυχώς μένουν στα χαρτιά γιατί σχεδόν ουδέποτε προβλέπουν τα επιγενόμενα (πολιτικές ,οικονομικές και τώρα υγειονομικές κρίσεις).
    Χάρηκα για την ανταλλαγή των απόψεων μας. Μαζί μας μπορεί να κέρδισαν και άλλοι.

    • 2.2.1.1
     Γιώργος Χατζηθεοφάνους says:

     Με επιχειρηματολογία καφενείου δεν μπορώ να συνεχίσω την κουβέντα. Είναι η τελευταία φορά που παρεμβαίνω σε σχόλιό σου. Καλή συνέχεια.

     • Σ.Α.Ν. says:

      Γιατί χάσατε και εσείς την ψυχραιμία σας ,ενώ θα μπορούσατε να γράψετε -όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι – μετά τις διεθνείς συζητήσεις τους.
      ”Διαπιστώσαμε ότι διαφωνούμε”, με το οποίο και καταλήγω .
      Υ.Γ Σίγουρα σας άγγιξαν οι αναφορές μου στην ένδοξη Ιστορία μας και στους αγωνιστές και υπερασπιστές της, που την έγραψαν ,χωρίς πολιτικό ρεαλισμό ,για να τους δοξάζουμε για το Μολών λαβέ , το ΟΧΙ του ’40 ,καθώς και την δακρυσμένη φράση ”Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική”,γιατί η λευτεριά και η αξιοπρέπεια μας δεν μετριέται με το στρέμμα ,αλλά με της καρδιάς το πύρωμα και με το αίμα.
      Σας εύχομαι και εγώ,καλή συνέχεια ,με υγεία.

 3. 3
  Σ.Α.Ν. says:

  Δηλαδή τώρα οι Αλβανοί των Σκοπίων δεν ονομάζονται με την Συμφωνία των Πρεσπών Βορειομακεδόνες;;.
  Παληά (1993)δεν δέχθηκαν το όνομα Σλαβομακεδονία ,γιατί δεν ήταν Σλάβοι ,αλλά τώρα το δέχθηκαν ευχαρίστως ,ίσως για να έχει δικαιώματα στην ”Βόρειο Μακεδονία” και η μαμά τους Αλβανία.

  • 3.1
   Επισκέπτης says:

   Οι Αλβανοί δεν ενδιαφέρθηκαν, ούτε ενδιαφέρονται για το όνομα. Η πλύση εγκεφάλου για νέο όνομα, έθνος και γλώσσα, η οποία γίνεται από το 1944, στόχο έχει τούς Σλάβους και μόνον, όχι τούς Αλβανούς.

   “Σλαβομακεδονία” και “Β. Μακεδονία” σού ακούγονται εσένα το ίδιο πράγμα; Ευνόητο ότι είχαν αντίρρηση στο πρώτο, όχι όμως και στο δεύτερο.

 4. 4
  Γιώργος Χατζηθεοφάνους says:

  Δυο μέρες μετά το άρθρο μου, στο οποίο υποστηριζω πόσο σημαντική για τα εθνικά μας συμφέροντα είναι η ενταξη Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, διαβάζω πως και οι δυο υιοθέτησαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο…ποιος θα περίμενε κυρώσεις απο το Ραμα κατα της Τουρκίας του Ερτογαν …δεν έχει όμως άλλη επιλογή για την ένταξη στην ΕΕ…

  https://www-capital-
  gr.cdn.ampproject.org/v/s/www.capital.gr/diethni/3442540/pente-xores-uiothetisan-tis-kuroseis-kata-tourkias-gia-tin-kupriaki-aoz?amp_js_v=a3&amp_gsa=1&amp=true&usqp=mq331AQFKAGwASA%3D#aoh=15857826495266&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=%CE%91%CF%80%CF%8C%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.capital.gr%2Fdiethni%2F3442540%2Fpente-xores-uiothetisan-tis-kuroseis-kata-tourkias-gia-tin-kupriaki-aoz

  • 4.1
   Επισκέπτης says:

   Nομίζω ότι είστε έξυπνος άνθρωπος. Τι ουσιαστικές κυρώσεις έχει επιβάλει η ΕΕ στην Τουρκία, όχι μόνο για τις γεωτρήσεις, αλλά και την παράνομη κατοχή τού 38% τού εδάφους τής ΚΔ, κράτους-μέλους τής ΕΕ και τον εποικισμό της, ο οποίος είναι έγκλημα; Αντιθέτως, πριν τις “κυρώσεις” και αγνοώντας κατοχή και εποικισμό, καλούσε τον “ΑΤΤΙΛΑ” σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα, δηλαδή.

   Μα μην αυτοδουλευόμαστε, στρατηγέ!
   Η Αλβανία, όπως και τα Σκόπια, σαφώς δηλώνουν συμμετοχή στα μέτρα, αφού θέλουν να γίνουν μέλη τής ΕΕ, αλλά εσείς πιστεύετε ότι ο Ράμα αλλάζει στάση έναντι τής Τουρκίας; Δέχτηκε, ή δεν δέχτηκε την εγκατάσταση στην Β. Ήπειρο 30.000 μεταναστών από την Τουρκία, τούς οποίους μπορεί ευχερώς μα “σπρώξει” στην Ελλάδα;

   • 4.1.1
    Γιωργος Χατζηθεοφάνους says:

    Έχετε δίκιο. Όμως έχει πολύ μεγάλη σημειολογική σημασία. Η επιβολή κυρώσεων σημαίνει πως οι γεωτρήσεις είναι παράνομες.Δηλαδή ακόμη και ο φίλος του Ερτογάν Ράμα δηλώνει πως οι γεωτρήσεις είναι παράνομες και συμβάλλει στην διεθνή απομόνωσή του. Στις διεθνείς σχέσεις αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό μην υποβαθμίζετε την αξία του. Η εγκατάσταση να είστε σίγουρος πως θα προχωρούσε και άμεσα μάλιστα εάν δεν υπήρχε το ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων κι αυτό θα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστο. Όχι μόνο διότι θα είχε ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού στη Β.Ηπειρο αλλά και διότι θα είχαμε μια υπερκέρασης των ελληνοτουρκικών συνόρων για τη διοχέτευση στην Ελλάδα των μεταναστών. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ και δεν νομίζω πως θα προχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση μην το προσεγγίζεται στη βάση άσπρο μαύρο. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αύριο θα αρματωθουν Αλβανία και Β.Μακεδονία και θα έρθουν να πολεμήσουν μαζί μας κατά της Τουρκίας. Αυτό κανείς δεν θα το κάνει. Όμως η Ελλάδα θα έχει οφέλη από την ένταξη διότι πέρα των άλλων δεν θα έχει στα σύνορά της failed state όπως τώρα. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και βέβαια ο καθένας μπορεί να διαφωνήσει στη βάση μιας άλλης δικής του επιχειρηματολογίας.

    • 4.1.1.1
     Επισκέπτης says:

     Η ουσία και όχι η σημειολογία (θα έπρεπε να) μάς ενδιαφέρει. Εννοείται ότι ο Ράμα δρα με την “άδεια τής αστυνομίας”. Το “συμβάλλει στην διεθνή απομόνωσή του” μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει.

     “Στις διεθνείς σχέσεις αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό μην υποβαθμίζετε την αξία του”

     Δηλαδή τι θ’ αλλάξει;

     Η υποχώρηση τής Ελλάδος, διότι περί υποχωρήσεως (πάλι) πρόκειται, και η συμφωνία της στην ένταξη τής Αλβανίας(*) και Σκοπίων στην ΕΕ, χωρίς καμμία επιφύλαξη για τον εξανδραποδισμό των Β/Ηπειρωτών αδελφών μας, στην πρώτη και τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις τής ΣτΠ, από τα δεύτερα, μόνον ως αδυναμία εκλαμβάνεται και αποθρασύνει τούς δράστες. Έπρεπε να είχαμε μάθει το μάθημά μας τόσα χρόνια, αλλά δυστυχώς…

     (*) Στην Αλβανία, δόθηκε για πρώτη φορά το 2008 το “πράσινο φως” από την Βουλή των Ελλήνων, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, πάλι χωρίς καμμία επιφύλαξη και είδαμε πώς μάς το ανταπέδωσαν και ανταποδίδουν.

    • 4.1.1.2
 5. 5
  Σ.Α.Ν. says:

  Με έκπληξη διαπιστώνω ότι ο κ.αρθρογράφος πήρε θάρρος -και επανήλθε- από την συμμόρφωση της Αλβανίας και των Σκοπίων ,-που μετά την Συμφωνία των Πρεσπών τα λένε Βόρεια Μακεδονία”-προς την ομόφωνη απόφαση της Ευρωπαικής Επιτροπής ΤΩΡΑ και όχι πριν πάρουν την απόφαση για ένταξή τους ,-που θα είχε πραγματική αξία-όπως έχει περισσότερη αξία η αποδοχή για το παράνομο Τουρκολιβυκό μηνμόνιο από την Ισλανδία και την Αρμενία ,που δεν είναι μέλη της Ευρωπαικής Ενώσεως.
  Δεν δικαιώνεται φίλοι και σαυτήν την περίπτωση ο κ.Κοτζιάς,που χωρίς καμιά έγκριση των κομμάτων και του Ελληνικού λαού φορώντας το καουμπόικο καπέλο του υπέγραψε-με την αριστερά του χείρα- αυτήν την Συμφωνία της ντροπής για τον Ελληνισμό και ιδίως τον Μακεδονικό .
  Ας τον αφήσουμε ”να βράζει στο ζουμί του”.

 6. 6

  Καθόλου άδικη η κριτική.

  Ορθότατη και συνεπής.

  Έχει πιάσει πάρα πολλούς «βορειομακεδονίτιδα» με τον ίδιο τρόπου που έχει πιάσει (εδώ και 30 χρόνια) «μακεδονίτιδα» τους Σκοπιανούς.

  Μέσα σε μία παράγραφο του Ζάεφ την επίμαχη περίοδο πριν τις Πρέσπες είχα βρει 7 φορές τη λέξη «Μακεδονία» (σκέτο), με κάθε ευκαιρία.

  Και ασφαλώς δεν ξεχνάμε ότι εκεί στις Πρέσπες, λίγα λεπτά μετά την υπογραφή, οι πρώτες δημόσιες λέξεις τους ήταν «Εμείς οι Μακεδόνες κι εσείς οι Έλληνες …» (υπογράψαμε κλπ κλπ).

  Λοιπόν, ο ελληνικός λαός ποτέ δεν πρόκειται να δεχθεί να ονομάσει Μακεδόνες τους Σκοπιανούς. Όσο οι Κινέζοι δικαιούνται να ονομαστούν Σκανδιναβοί, τόσο και οι Σλάβοι δικαιούνται να ονομαστούν Μακεδόνες.

  Ακόμη περισσότερο για μας τους Έλληνες, διότι στην δεύτερη περίπτωση ΕΜΕΙΣ είμαστε οι Μακεδόνες.

  Αντί να αποφεύγουν επιμελώς να χρησιμοποιούν τον απεχθή όρο, το κάνουν με κάθε ευκαιρία.

  Καλά θα κάνει λοιπόν το πολιτικό σύστημα να συνηθίσει αυτές τις αντιδράσεις, διότι δεν ξεχνάμε με τίποτα.

  Όταν λέμε Μακεδονία, εννοούμε την Μακεδονία. Βόρεια και Νότια δεν υπάρχει. Ποτέ δεν υπήρχε. Άνω (δηλαδή ορεινή) και Κάτω (πεδινή) υπήρξαν. Από πότε; Από τον 6ο αιώνα π.Χ. Ο Ηρόδοτος τις έχει ορίσει.

  Τους γείτονές μας θα τους αποκαλούμε Σκοπιανούς και τη χώρα τους Σκόπια, μέχρι νεωτέρας.

  http://www.antibaro.gr/article/26436

  Ανδρέας.

  • 6.1
   αφ' τό λογιστήριο says:

   Σωστά γράφετε, αγαπητέ κ.

   Ανδρέα Σταλίδη(έχοντας σέ εκτίμηση τήν ώς τώρα πορεία σας, γράφω):

   «Μέσα σε μία παράγραφο του Ζάεφ την επίμαχη περίοδο πριν τις Πρέσπες είχα βρει 7 φορές τη λέξη «Μακεδονία» (σκέτο), με κάθε ευκαιρία.»,

   κι εμένα μού έχει μείνει αλυσμόνητη
   η παραφορά τού 63ου υπουργού εξωτερικών τών ΗΠΑ, ό οποίος,
   μέ συσπασμένη τή φάτσα του
   (η χρήση τής λέξης «πρόσωπο» εδώ θά ήταν προστυχιά)
   από τό μισόθεο/μισάνθρωπο/μισελληνικό μίσος, έφτυνε μέ ρυθμό πολυβόλου,
   όλη τήν ώρα τής τετραετούς θητείας του,
   τά αστοιχείωτα “ματσεντόνια”,
   σέ παγκόσμια μετάδοση,

   αφήνετε όμως κι εσείς στήν αφάνεια
   τόν “περιουσιο” πατέρα τής, έξ αυτού εκπορευομένης, «μακεδονίτιδας»,
   ό οποίος οιστρηλατεί αυτή τήν παραφορά τών κριστοφερ καί τών ζαεφ, τών ολμπραϊτ κι έν τέλει τού νιμιτς,
   τών τσιπρας, καμμενος, κοτζιας…, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  ΑΡΙΑΔΝΗ ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΓΗ Ο κορονοϊός τους ήρθε λουκούμι. Οι υπάλληλοι χωρίστηκαν σε τέσσερις κυλιόμενες ομάδες: η μία δούλευε από τα γραφεία, οι άλλες τρεις από τον υπολογιστή στο σπίτι. H δουλειά έβγαινε η ίδια και στην αρχή ήταν όλοι μάλλον ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας