Άγριος τσακωμός Τραμπ με Αυστραλό πρωθυπουργό: «Αυτό ήταν το χειρότερο τηλεφώνημα που είχα»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Νέο μέτωπο ανοίγει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αυτή τη φορά με την Αυστραλία, ενός από τους πιο στενούς συμμάχους της.

Ένα τηλεφώνημα μεταξύ του Τραμπ και του πρωθυπουργού της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ, ήταν αρκετό για να έρθουν σε ρήξη μεταξύ τους καθώς οι δύο άντρες αντάλλαξαν βαριές κουβέντες. Σύμφωνα με τους New York Times, αφορμή στάθηκε το πρόσφατα διάταγμα του Τραμπ για τους πρόσφυγες.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός στο τηλεφώνημά του το περασμένο Σάββατο, πίεσε τον Τραμπ να τηρήσει την συμφωνία που είχε υπογράψει ο τέως πρωθυπουργός της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και να δεχτεί 1.250 πρόσφυγες από ένα αυστραλιανό κέντρο κράτησης.

Ωστόσο, την Τετάρτη το βράδυ, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την οργή του για την συμφωνία που είχε κάνει ο Μπαράκ Ομπάμα, μέσω twitter. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συμφωνία «χαζή» και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ενώ στη συνέχεια είπε πως θα την «μελετήσει».

Όσον αφορά το τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο ανδρών κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος, οι πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post αναφέρουν επίσης πως ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον πρωθυπουργό: «Αυτή δεν είναι “καλή μέρα”, φίλε», χρησιμοποιώντας την αγαπημένη, καθημερινή έκφραση των Αυστραλών, το «mate». Οι πληροφορίες λένε επίσης, πως αφού ο Τραμπ τα έψαλε στον Τερνμπουλ για την συμφωνία που είχε υπογράψει με τον προκάτοχό του για τους πρόσφυγες, τον «κορόιδεψε» για την εκλογική του πλειοψηφία, που είναι οριακή, ενώ δεν δίστασε να του πει πως με την συμφωνία αυτή, οι Αυστραλοί ουσιαστικά «εξάγουν» στις ΗΠΑ τους «επόμενους βομβιστές της Βοστώνης».

Παράλληλα, ο Τραμπ ενημέρωσε τον Τέρνμπουλ πως είχε μιλήσει και με άλλους ηγέτες εκείνη την ημέρα και ευθαρσώς του ανακοίνωσε πως το μεταξύ τους ήταν «το χειρότερο τηλεφώνημα»!

Η επίσημη διοίκηση του Τραμπ είπε ότι η κλήση ήταν μικρότερη από ό, τι είχε προγραμματιστεί, και τελείωσε απότομα αφότου ο Αυστραλός πρωθυπουργός επισήμανε στον Αμερικανό πρόεδρο όταν είναι απαραίτητο η συμφωνία να γίνει δεκτή.

Πάντως, ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ μιλώντας την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη νότια πολιτεία της Βικτώρια της Αυστραλίας, αρνήθηκε να σχολιάσει εκτενώς σχετικά με το τηλεφώνημα, ή να αναφέρει αν τελείωσε νωρίτερα από το αναμενόμενο.

«Έχω δει τις δημοσιέυσεις», δήλωσε ο Τέρνμπουλ για λογαριασμό της Washington Post, «δεν πρόκειται να σχολιάσω τη συζήτηση, εκτός από το να πω ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπως γνωρίζετε και όπως επιβεβαιώθηκε από επίσημο εκπρόσωπο του προέδρου στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος με διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει τη συμφωνία που έχουμε συνάψει με την κυβέρνηση Ομπάμα όσον αφορά την επανεγκατάσταση των προσφύγων».

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις της Αυστραλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ισχυρές, αλλά αν η συμφωνία για την επανεγκατάσταση των προσφύγων δεν πραγματοποιηθεί, τότε θα υπάρξει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην χώρα του.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει μια πολιτική που απαγορεύει της είσοδο σε πρόσφυγες, οι οποίοι προσπάθησαν να φτάσουν με βάρκα. Η πλειοψηφία των προσφύγων που κρατούνται στα νησιά του Ειρηνικού Ναουρού και Μάνου είναι από το Ιράν και το Ιράκ.

koutipandoras.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα