Άγιο Όρος: Ρώσοι υπερεθνικιστές με λάβαρα και στρατιωτικές στολές στη Μονή Εσφιγμένου καταγγέλλει ο ηγούμενος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ρώσοι υπερεθνικιστές με λάβαρα στη Μονή Εσφιγμένου

09/05/2022  19:50
Σοκαριστική είναι η νέα καταγγελία του ηγούμενου της Μονής Εσφιγμένου, που μιλά για την παρουσία Ρώσων υπερεθνικιστών στο υπό κατάληψη κτίριο της Μονής.

Αρκετά είναι τα ζητήματα που αφορούν τη Μονή Εσφιγμένου και που έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας στο παρελθόν, όπως η αυτοκεφαλία της ουκρανικής εκκλησίας και η στήριξη προς τον ουκρανικό λαό εκ μέρους του ηγούμενου της μονής, αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου.

Ρωσικά λάβαρα και Ρώσοι υπερεθνικιστές στο υπό κατάληψη κτίριο της Μονής Εσφιγμένου
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στους κατειλημμένους χώρους της Μονής Εσφιγμένου είναι η νέα καταγγελία του ηγούμενου. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που η μονή αποκαλύπτει στοιχεία για τη δράση εθνικιστικών ομάδων της Ρωσίας στη μονή.


Φωτογραφία που είχε δημοσιεύσει η Μονή Εσφιγμένου στην καταγγελία της
Μάλιστα, στα τέλη Απριλίου, είχε δημοσιευθεί μια ακόμα καταγγελία της μονής, που έλεγε, μεταξύ άλλων, ότι στο κατειλημμένο κτίριο μπήκε ομάδα «(με επικεφαλής κάποιον ιερέα) Ρώσων υπερεθνικιστών, φέροντες σημαία της πάλαι ποτέ Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μαζί με τον αντίστοιχο θυρεό του εθνοσήμου και την εικόνα του τσάρου».

Σύμφωνα με την καταγγελία, «μόνο τυχαίες δεν είναι οι σχέσεις των καταληψιών με Ρώσους υπερεθνικιστές, νοσταλγούς της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της για κάθοδο στο Αιγαίο», ενώ «τα ίδια σύμβολα, σημαίες και λάβαρα χρησιμοποιούνται σε πορείες υπερεθνικιστών ρατσιστών στη Μόσχα».

Στη νέα καταγγελία της, η Μονή Εσφιγμένου μιλά για κρεμασμένα ρωσικά λάβαρα στο υπό κατάληψη κτίριο και για έλεγχο στην είσοδο ώστε να μπαίνουν μόνον όσοι έχουν λάβει έγκριση από τον αρχηγό της κατάληψης.

Συγκεκριμένα, η καταγγελία αναφέρει τα εξής:

Επί μακρόν ήταν κρεμασμένο ρωσικό στρατιωτικό λάβαρο στο αρχονταρίκι του κατειλημμένου κτηρίου.
Στην κατάληψη δεν μπορεί να μπει όποιος θέλει. Μόνο αν είναι συστημένος ή συμφωνεί μαζί τους μετά από μικρή κατήχηση περί των ιδεών τους και αφού πάρει έγκριση από τον αρχηγό της κατάληψης.
Οι καταληψίες ελέγχουν ποιος μπαίνει μέσα και δεν επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον διαφωνεί μαζί τους ή φέρει λάβαρα και λοιπά στοιχεία με τα οποία διαφωνούν, στην οποία περίπτωση τους ζητούν να τα μαζέψουν.
Ρώσοι Κοζάκοι εθνικιστές στη Μονή Εσφιγμένου
Παράλληλα, αναφέρει πως «ο αρχηγός της κατάληψης παρουσιάστηκε σε τηλεοπτικό δελτίο λέγοντας τη γελοία δικαιολογία πως άνοιξε τις πόρτες του μοναστηριού στους σημαιοφόρους Ρώσους εθνικιστές, διότι διψούσαν και ήθελαν νερό».

Φωτογραφία που είχε δημοσιεύσει η Μονή Εσφιγμένου στην καταγγελία της

Ο Ηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, συνεχίζει στην καταγγελία του, λέγοντας ότι «οι Ρώσοι εθνικιστές πήγαν αρχικά ως την πόρτα της Μονής, όπου μίλησαν με τους φύλακες της κατάληψης, έλειψαν για αρκετή ώρα, καθώς καταγράφεται ότι πήγαν ως το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου Πετσέρσκι, και μετά επέστρεψαν στο κτήριο της Μονής, όπου τους επέτρεψαν την είσοδο με υψωμένη τη σημαία, παρουσία ρωσόφωνου καταληψία».


Φωτογραφία που είχε δημοσιεύσει η Μονή Εσφιγμένου στην καταγγελία της
Στη συνέχεια, μιλά για την παρουσία Ρώσων Κοζάκων εθνικιστών στο υπό κατάληψη κεντρικό κτίριο.

«Στο παρελθόν έχουν επισκεφθεί το υπό κατάληψη κεντρικό κτήριο της Μονής μας Ρώσοι Κοζάκοι εθνικιστές με τις στρατιωτικές τους στολές. Η επίσκεψη έγινε συνοδεία κάποιων ιερέων που ήταν μαζί τους. Οι Ρώσοι Κοζάκοι είναι σώμα πολιτοφυλακής, κάνουν περιπολίες και παρεμβαίνουν υπέρ των συμφερόντων της ρωσικής εξουσίας», γράφει σχετικά η ανακοίνωση της Μονής.

Την ευλογία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν οι Ρώσοι εθνικιστές στη Μονή Εσφιγμένου, σύμφωνα με τον ηγούμενο
Η καταγγελία τονίζει πως αυτοί οι Ρώσοι εθνικιστές έχουν σχέσεις και συνεργασία με το καθεστώς της Μόσχας, με την ευλογία είτε του Ρώσου πατριάρχη είτε του Βλαντίμιρ Πούτιν.


Φωτογραφία που είχε δημοσιεύσει η Μονή Εσφιγμένου στην καταγγελία της
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση γράφει: «Το Όρος γενικότερα, συχνά επισκέπτονται ομάδες Ρώσων εθνικιστών. Για παράδειγμα, μια από αυτές τις ομάδες είναι το εθνικιστικό κίνημα “40 σαραντάρια”, αλλά και η ομάδα “Λύκοι της Νύχτας”», και τονίζει ότι «όλες αυτές οι εθνικιστικές ομάδες λειτουργούν σε συνεργασία με το καθεστώς της Μόσχας. Είτε ευλογούνται από τον Ρώσο πατριάρχη, είτε συγχαίρονται από τον πρόεδρο της Ρωσίας».

Βίντεο που δημοσιεύει η Μονή Εσφιγμένου:

 

Επιπλέον, ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου τονίζει στην καταγγελία του πως «ο πρώην Ρώσος πρωθυπουργός Στεπάσιν πρότεινε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό SPIEGEL, το Άγιο Όρος να γίνει ανεξάρτητο κράτος, δηλαδή να αποκοπεί από την Ελλάδα», και προσθέτει ότι «η ίδια η ρωσική ηγεσία θεωρεί τμήμα του Αγίου Όρους ως “μικρή άκρη της Ρωσίας”».

iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα