War Machine, Μακ Κρύσταλ, Μπράν Πίτ και Τράμπ.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Καθώς όλοι αναζητούν τον λόγο της απερίσκεπτης ενέργειας του Αμερικανού προέδρου να σκοτώσει τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμάνι, αξίζει να διαβάσετε το άρθρο στους New York Times του συνεργάτης του Iνστιτούτου Hudson Michael Doran ο οποίος υπηρέτησε στα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας και στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Σε κάποιο σημείο αναφέρει: “Ο πρόεδρος αντιλήφθηκε ότι η διασφάλιση της περιφερειακής ισχύος των ΗΠΑ απαιτεί ισχυρή και αποφασιστική απάντηση στην κλιμάκωση που επεδίωκε ο Σουλεϊμανί. Μία τέτοια απάντηση ήταν επιβεβλημένη”.
Δηλαδή, με δύο λόγια ο Doran μας λέει πως οι ΗΠΑ για να μπορούν να διαδραματίσουν το ρόλο της παγκόσμιας δύναμης πρέπει να επιβεβαιώνουν την ισχύ τους εκεί που αμφισβητείται.
Αυτό το είδαμε, βεβαίως, με το Ιράν. Δεν το βλέπουμε με την Τουρκία της οποίας ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χορεύει στο ταψί τον Αμερικανό ομόλογό του.
Φαίνεται πως η αρχή αυτή αποτελεί δόγμα των Αμερικανών όχι , μόνο, στην πολιτική αλλά και στο στρατό.
Δεν ξέρω αν έχετε δει την ταινία war machine με τον Μπράν Πίτ. Διηγείται την ιστορία του Αμερικανού στρατηγού Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Είναι ο στρατηγός που είπε εκείνα τα περιφρονητικά λόγια για τον Ομπάμα και απεπέμφθη.
Ο στρατηγός ζητούσε ενισχύσεις απο τον Ομπάμα για να εφαρμόσει την στρατηγική του αλλά ο πρόεδρος εκώφευε. Φαίνεται πως αγανάκτησε και τα είπε στο περιοδικό Rolling Stone.
Για να επανέλθω στο ζητούμενο: Ο Μακ Κρίσταλ πήγε στο Αφγανιστάν απο το Ιράκ και εθεωρείτο απο τους καλύτερους Αμερικανούς στρατηγούς. Όταν έφθασε στο Αφγανιστάν έκανε μια περιοδεία σε ολόκληρη τη χώρα για να δει ποια πολιτική θα ακολουθούσε.
Οι δύο επιλογές του ήταν τα στρατεύματά του να εμφυσήσουν στους Αφγανούς τη αίσθηση ότι βρίσκονται εκεί για να τους παράσχουν ασφάλεια. Αλλά ασφάλεια δεν μπορούσε να παρασχεθεί αν η αμερικανική δύναμη δεν ήλεγχε ολόκληρη τη χώρα.
Έτσι, όταν ο στρατηγός ρωτήθηκε απο τους συνεργάτες του τι θα κάνει απάντησε: Θα καταλάβουμε την Χελμάντ. Η Χελμάντ είναι μια απο τις 34 Αφγανικές περιφέρειες στην οποία δεν μπόρεσε να πατήσει, μέχρι τότε, Αμερικανός στρατιώτης.
Πως δικαιολόγησε ο Μακ Κρύσταλ (Μπράντ Πίτ) την επιλογή του;
Ως εξής:
Πως θα νοιώσουν ασφαλείς οι Αφγανοί με την παρουσία του αμερικανικού στρατού αν δεν έχουν την αίσθηση ότι ο στρατός μπορεί να ελέγξει ολόκληρη την επικράτεια.
Κάτι τέτοιο θα σκέφθηκαν οι επιτελείς και του Τράμπ. Πως θα ανακτήσουν την αξιοπιστία τους οι ΗΠΑ αν δεν μπορούν να απαντήσουν στις στρατιωτικές προκλήσεις που δέχονται.
Αυτό ήταν και το λάθος του Κασέμ Σουλεϊμανί. Θεώρησε πως ό,τι και να έκανε οι Αμερικανοί δεν θα απαντούσαν.
Μια μικρή λεπτομέρεια. Θα πρέπει οι Αμερικανοί να απαντήσουν και στον Ερντογάν. Διαφορετικά, αξιοπιστία δεν ανακτούν.
ΥΓ: Η απώλεια Σουλεϊμανί ευνοεί τον Ερντογάν. Τα στρατηγικά συμφέροντα Τουρκίας- Ιράν δεν συμπίπτουν. Και όσο εξασθενεί το Ιράν, ευνοείται η Τουρκία.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα