«Tο μοιραίο ζεύγος François και Penelope Fillon παραπέμπεται στο ποινικό δικαστήριο»

26/4/19 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 260 εμφανίσεις

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, alkis@kalkis.eu   www.kalkis.eu

Αυτή είναι η είδηση του Simon Piel στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας « Le Monde » στις 23-4-2019. «Οι δικαστές που διερεύνησαν την υπόθεση εξέδωσαν το βούλευμά τους που έχει στη διάθεσή του ο « Le Monde. Δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας, τίποτα δεν παρεμποδίζει πια τη δίκη που θα μπορούσε να διεξαχθεί στα τέλη του 2019», αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα. Πράγματι, δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη μιας ποινικής έρευνας εναντίον του ζεύγους Fillon, οι δικαστές του Παρισιού που διερεύνησαν την υπόθεση, ο Serge Tournaire, η Aude Buresi και η Stéphanie Tacheau, έδωσαν την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 την εντολή τους για παραπομπή στο Ποινικό Δικαστήριο. Στο παραπεμπτικό τους βούλευμα των 150 σελίδων, ζητούν την παραπομπή του François Fillon, της συζύγου του Penelope και του πρώην αναπληρωματικού βουλευτή του κ. Fillon, Marc Joulaud.

Επεξήγηση : στη Γαλλία κάθε εκλεγόμενος βουλευτής εκλέγεται μαζί με τον αναπληρωματικό του, εξ ου κι ο Marc Joulaud ο οποίος όταν πήρε τη θέση του Fillon, συνέχισε και αυτός να την «απασχολεί» εικονικά ως κοινοβουλευτική βοηθό του. Για αυτό κατηγορείται και αυτός.

Ας θυμηθούμε τις χρονολογίες και το περιεχόμενο της υπόθεσης

2017

25 Ιανουαρίου

Η σατυρική εφημερίδα Le Canard enchaîné (η αλυσοδεμένη πάπια) αποκαλύπτει την ύπαρξη της ύποπτης απασχόλησης της Penelope Fillon δίπλα στον σύζυγό της και στη συνέχεια πλάι στον αναπληρωτή του, Marc Joulaud, από το 1998 έως το 2013, ως κοινοβουλευτική βοηθός, αμειβόμενη από τον Γάλλο φορολογούμενο, δίχως να εργάζεται πραγματικά !!! Την ίδια ημέρα, η αρμόδια δικαστική αρχή (δηλαδή le parquet financier) ανοίγει μια προκαταρκτική έρευνα.

24 Φεβρουαρίου

Το γραφείο του εισαγγελέα ανοίγει μια δικαστική έρευνα, η οποία ανατίθεται στον δικαστή Serge Tournaire.

14 Μαρτίου

Στη μέση της προεκλογικής εκστρατείας των προεδρικών εκλογών, κατηγορείται ο François Fillon για αυτήν την υπόθεση και δεν παραιτείται, παρά την προγενέστερη υπόσχεσή του. Αντί να παραδεχθεί το αδίκημα, οδύρεται ότι τον «κατατρέχουν τα ΜΜΕ».

23 Απριλίου

Ο François Fillon χάνει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 20,01% των ψήφων, αν και ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί πριν ξεσπάσει αυτή η υπόθεση. Κι έτσι γίνεται, μαζί με τη σύζυγό του, ο μοιραίος άνθρωπος της δεξιάς παράταξής του Les Républicaines η οποία δεν έχει συνέλθει ακόμα.

2018

18 Οκτωβρίου

Ο δικαστής Tournaire ολοκληρώνει  την έρευνά του.

11 Δεκεμβρίου

Στο μεταξύ στις 11-12-2018 καίει δικονομικά τον Francois και την Penelope Fillon για να ελαφρύνει τη θέση

 

του και ο φίλος τους, εκδότης, Marc Ladreit de Lacharrière. «Ο επιχειρηματίας φίλος του François Fillon παραδέχτηκε ότι είχε αμείψει υπερβολικά, και εικονικά, τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού ενώ βρισκόταν ακόμα στην εξουσία», ως «αρθρογράφος» του περιοδικού του Revue des deux mondes. Το δικαστήριο καταδίκασε τον εν λόγω εκδότη με ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή και πρόστιμο ύψους 375.000 ευρώ για κατάχρηση της φιλίας που είχε με τον François Fillon. Κι όμως ο François Fillon ηρνείτο κατηγορηματικά το 2017, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο νεποτισμού για τη σύζυγο (Penelopegate) και τα παιδιά του, ότι πράγματι είχε ευνοήσει τα μέλη της οικογενείας του με καταβληθέντα εισοδήματα τα οποία δεν αντιστοιχούσαν παρά μόνο σε «εικονική απασχόλησή» τους. Βλέπε σχετικό άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις  12-12-2018 http://www.anixneuseis.gr/?p=199397.

9 Ιανουαρίου 2019

Ο εθνικός οικονομικός εισαγγελέας ζητεί την παραπομπή στο ποινικό δικαστήριο τον Francois και την Penelope Fillon και τον Marc Joulaud,  για «υπεξαίρεση δημόσιων κονδυλίων», για «απόκρυψη καταχρήσεων κοινωνικών αγαθών»,  για «βεβαρημένη απάτη» και απόκρυψη αυτών των αδικημάτων.

19 Απριλίου 2019 : Παραπομπή σε δίκη.

Αν δεν είχε συμβεί το σκάνδαλο Penelopegate, πιθανόν να μην είχε εκλεγεί ποτέ ο Μακρόν στη γαλλική προεδρία. Όπως και αν δεν είχε συμβεί πρωτύτερα το δονζουανικό σκάνδαλο του Ντομινίκ Στροσκάν (το μεγάλο φαβορί τότε των σοσιαλιστών), δεν θα είχε εκλεγεί πρόεδρος ο FrançoisHollande.

Οι χιλιάδες υποψήφιοι, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι στις επικείμενες εκλογές της 26ης Μαίου 2019, ας προσέξουν λοιπόν τον νεποτισμό και το κολλητιλίκη. Αν δεν θέλουν φυσικά μια μέρα να βρεθούν στη θέση των François και Penelope Fillon.

 

 

 

 

Category: Διπλωματία

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

  24/6/19 | (1 σχόλια)
  του Κώστα Ν. Χατζηκωστή 24/6/19  Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Μητέρα Πατρίδα μας. Είναι και η Εγγυήτρια της «Ζυριχικής Δημοκρατίας». Η Μητέρα μας, το 1964, όταν βομβαρδιζόταν η Τηλλυρία με βόμβες Ναπάλμ, δεν θέλησε, δεν μπόρεσε, δεν έτρεξε ...

Διαφήμιση

Ροή Ειδήσεων

  26/6/19 | (0 σχόλια)
    Στο εδώλιο του 7ου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, θα καθίσει την ερχόμενη Πέμπτη ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης κατά συρροή μετά από μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος του η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Σε σχετική ανακοίνωση της, η ...

  26/6/19 | (0 σχόλια)
  Παντελής ΚαρκαμπάσηςΣυνταξιούχος Διπλωματικός. Η Αθήνα θα πρέπει να αντιληφθεί επιτέλους την κατεύθυνση του πνέοντος ανέμου και να πράξει τα δέοντα, χωρίς περιττούς και αναποτελεσματικούς χαριεντισμούς Ο τόπος: ο μειονοτικός Δήμος Φοινίκης στη Βόρεια Ήπειρο (την κατά την πολιτικώς ορθή ορολογία Νότια ...

  26/6/19 | (1 σχόλια)
  Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακαρ, είχε ο υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στο περιθώριο της συνόδου ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι τέθηκαν επί τάπητος «διάφορα θέματα όπως κάνουμε συχνότατα, ...

  26/6/19 | (0 σχόλια)
      ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ Τελικά 20 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων θα λάβουν μέρους στις εθνικές εκλογές της 7ης  Ιουλίου. Το Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου προέβη στην ανακήρυξη των κομμάτων,   συνασπισμών κομμάτων, των βουλευτών, των βουλευτών Επικρατείας  και των μεμονωμένων βουλευτών που ...
Εφημερίδες


Φωτογραφία της ημέρας