Politico: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της μοιρασιάς των κορυφαίων θέσεων της ΕΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΠΑΖΑΡΙ

ΚΟΣΜΟΣ 04|07|2019 | 13:34
Φωτογραφία: Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους κερδισμένους και τους χαμένους στον απόηχο της συμφωνίας για τη μοιρασιά των κορυφαίων πόστων της ΕΕ μετά το παρασκηνιακό μπρα-ντε-φερ, τις μαραθώνιες, δραματικές διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών και τους τελικούς συμβιβασμούς, επιχειρεί να εντοπίσει το Politico.

«Κάποιοι χαμένοι βρέθηκαν τελικά κερδισμένοι και κάποιοι κερδισμένοι κέρδισαν απλώς επειδή δεν έχασαν. Κι η Άνγκελα Μέρκελ κατέληξε να είναι η μόνη ηγέτιδα που δεν ψήφισε τη δική της υποψήφια», σχολιάζει.

Οι κερδισμένοι
Εμανουέλ Μακρόν

Πρώτο-πρώτο στη λίστα των κερδισμένων τοποθετεί το Politico τον Εμανουέλ Μακρόν, που κατάφερε να μπει στην άκρη η αρχή των κορυφαίων υποψηφίων και να σκοτώσει την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο θεωρούσε ανεπαρκή για το τιμόνι της Κομισιόν.

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει κάθε λόγο να νιώθει ικανοποιημένος από τη συμφωνία, σύμφωνα με το Politico / Φωτογραφία: ΑΡ
Εξασφάλισε την προεδρία της ΕΚΤ για τη συμπατριώτισσά του Κριστίν Λαγκάρντ κι έβαλε τον Βέλγο φίλο του, Σαρλ Μισέλ, στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Κι αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξασφαλίσει την προεδρία της Κομισιόν, θα το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον Μακρόν-ένα χρέος που ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα διστάσει να της υπενθυμίσει».

Φεμινιστές

Για πρώτη φορά δύο γυναίκες αναλαμβάνουν ηνία στην ΕΕ, η Φον ντερ Λάιεν και η Κριστίν Λαγκάρντ με αξιοσημείωτα βιογραφικά, έστω κι αν δεν έλειψαν τα σκάνδαλα κι οι αμφισβητήσεις στις καριέρες τους, λέει το Politico, αναφέροντας ακόμη ως κέρδος για το στρατόπεδο των φεμινιστών και την υποψηφιότητα της Δανής Επιτρόπου Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, έστω κι αν δεν τα κατάφερε τελικά, αλλά μπορεί να καταλήξει σ’ ένα ανώτερο πόστο.

Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ

Κερδισμένη κατά το Politico βγαίνει και η εξωτερική πολιτική της ΕΕ καθώς και όσοι επιθυμούν την προώθηση της πολιτικής ασφάλειας ψηλά στην πολιτική ατζέντα της Ένωσης με την επιλογή δύο υπουργών Εξωτερικών (του νυν της Ισπανίας, Χοσέπ Μπορέλ, ως διαδόχου της Φεντερίκα Μογκερίνι, του πρώην της Ολλανδίας Φρανς Τίμερμανς) και μιας ΥΠΑΜ (της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) για ανώτερα πόστα στην επόμενη Κομισιόν.

Σαρλ Μισέλ

 

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ θα διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου / Φωτογραφία: ΑΡ
Αν και υπέστη σημαντικές ήττες στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του Μαϊου στο Βέλγιο ο Σαρλ Μισέλ θα γίνει στα 43 του ο νεότερος που αναλαμβάνει τα ηνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Νταβός

Στους winners μετρά το Politico και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου συχνάζουν τόσο ο Μισέλ, όσο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Κριστίν Λαγκάρντ, που κάποιοι μάλιστα αποκαλούν «βασίλισσα του Νταβός».

Οι πολιτικές δυναστείες

Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η επιλογή των ηγετών για το τιμόνι της Κομισιόν είναι παιδιά πολιτικών. Ο πατέρας της Φον ντερ Λάιεν εργάστηκε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αργότερα έγινε πρωθυπουργός στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, ενώ ο πατέρας του Σαρλ Μισέλ, Λουί διετέλεσε ΥΠΕΞ του Βελγίου και επίτροπος της ΕΕ.

Γαλλικές τράπεζες

Η Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να μην είναι ειδική στη νομισματική πολιτική, σημειώνει το Politico, αλλά μπορεί να φανεί χρήσιμη στο Παρίσι σε περίπτωση που κάποια γαλλική τράπεζα αποτύχει σε ευρωπαϊκό stress test και βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.

Οι χαμένοι
Μάνφρεντ Βέμπερ

 

Μεγάλος χαμένος είναι σίγουρα ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που απέτυχε να εξασφαλίσει τη θέση μολονότι η παράταξή του αναδείχθηκε πρώτη στις ευρωεκλογές.Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ / Φωτογραφία: ΑΡ
Και σαν να μην έφθανε αυτό, ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα πρέπει τώρα να πείσει το ΕΛΚ, του οποίου ηγείται, να επικυρώσει τον διορισμό μιας άλλης κεντροδεξιάς Γερμανίδας πολιτικού στο τιμόνι της Κομισιόν.

Η ανατολική Ευρώπη

Μπορεί οι χώρες του Βίζεγκραντ να μπλόκαραν σε συνεργασία με την Ιταλία την υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς για την ηγεσία της Κομισιόν, αλλά ο Ολλανδός παραμένει ισχυρός, ενώ δεν κατάφεραν να προωθήσουν ούτε έναν δικό τους πολιτικό σε κάποιο από τα ύπατα αξιώματα της ΕΕ.

Οι χώρες του Βορρά

Με άδεια χέρια έφυγαν και οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά μολονότι κατέβασαν μακρά λίστα υποψηφίων για όλα τα κορυφαία πόστα -εξαιρουμένης της Δανής Μαργκρέτε Βεστάγκερ που αναμένεται να αναλάβει ανώτερο αξίωμα στην Κομσιόν.

Η νέα γενιά

Δεν ήταν λίγοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, που ζήτησαν «νέο αίμα» για τη στελέχωση των κορυφαίων πόστων της ΕΕ, αλλά στο τέλος πάλι η παλιά φρουρά επικράτησε: ο 72χρονος Ισπανός Μπορέλ στη θέση της Μογκερίνι, η 64χρονη Λαγκάρντ στην ΕΚΤ, ο 63χρονος Νταβίντ Μαρία Σασόλι στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, η 60χρονη Φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν. Μόνη εξαίρεση ο διάδοχος του Ντόναλντ Τουσκ, ο 43χρονος Σαρλ Μισέλ.

Τα δυτικά Βακάνια

Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων που ευελπιστούν να ενταχθούν κάποια μέρα στην ΕΕ υπέστησαν διπλό πλήγμα, λέει το Politico. Μετά την αποτυχία της ολονύκτιας συνεδρίασης -Κυριακή προς Δευτέρα- του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συμφωνήσει για τη νομή της εξουσίας -εν μέρει λόγω του αντάρτικου από μέρους των χωρών του Βίζεγκραντ- ο Γάλλος πρόεδρος διεμήνυσε οργισμένος ότι θα βάλει βέτο σε περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ μέχρις ότου γίνει μεταρρύθμιση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ένωση. Το δεύτερο πλήγμα ήλθε με την επιλογή ως διαδόχου της Μογκερίνι του Ισπανού Μπορέλ, η χώρα του οποίου δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο -λόγω Καταλονίας-.

Κερδισμένη και χαμένη η Άνγκελα Μέρκελ

 

Το μόνο πρόσωπο που εντάσσει το Politico και στις δύο κατηγορίες είναι η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ / Φωτογραφία: ΑΡ
Ο υποψήφιός της, Μάνφρεντ Βέμπερ, απορρίφθηκε τόσο από την πολιτική της οικογένεια, το ΕΛΚ όσο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου υποτίθεται ότι έχει κυρίαρχη θέση. Τα ΜΜΕ στη χώρα της την «έκραξαν» επειδή δέχθηκε να μπει στην άκρη η αρχή των κορυφαίων υποψηφίων για την επιλογή του προέδρου της Κομισιόν, ενώ αναγκάστηκε να απέχει από την ψηφοφορία για την «εκλεκτή» της, την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν λόγω των σφοδρών αντιδράσεων από τους συγκυβερνώντες στο Βερολίνο Σοσιαλδημοκράτες. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, βγήκε και κερδισμένη, αφού τα ηνία της Κομισιόν αναμένεται να περάσουν -όλα θα εξαρτηθούν πλέον από τη σχετική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου- για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα σε γερμανικά χέρια και μάλιστα εκείνα μιας στενής συμμάχου της από το κόμμα της και την κυβέρνησή της.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/politico-kerdismenoi-kai-hamenoi-moirasias-poston-ee

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα