Aναγόρευση του Νομπελίστα Φυσικής, Kip Thorne, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ  Oμιλία του Kip Thorne για τα βαρυτικά κύματα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Θεσσαλονίκη, 20/5/2019

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευτεί  ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2017, Ομότιμος Καθηγητής στην έδραFeynman στη Θεωρητική Φυσική του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, Kip Thorne.

Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019, στις 14.00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Φυσικής, ο διακεκριμένος Ομότιμος Καθηγητής Kip Thorne προτείνεται για την απονομή του τίτλου, διότι έχει πλούσιο και διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό, εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο στην επιστημονική περιοχή των βαρυτικών κυμάτων, καθώς και πλούσια δράση στην εκλαΐκευση της επιστήμης.

O Kip Thorne μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσικής 2017 με τους Rainer Weiss και Barry Barish «για την καθοριστική συνεισφορά στον ανιχνευτή LIGO και την παρατήρηση βαρυτικών κυμάτων».

Το πρόγραμμα της τελετής είναι το ακόλουθο:

 Έναρξη – Προσφώνηση

από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής, Καθηγητή Αλκιβιάδη Μπάη

Χαιρετισμός

από τον Πρύτανη, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Χαιρετισμός

από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής, Καθηγητή Αλκιβιάδη Μπάη

Έπαινος του τιμωμένου

από τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής, Νικόλαο Στεργιούλα

Τελετή Αναγόρευσης

Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής, Καθηγητή Αλκιβιάδη Μπάη

Επίδοση διασήμου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής, Καθηγητή Αλκιβιάδη Μπάη

Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας τιμής από τον Πρύτανη, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, με θέμα: «A Vision for Gravitational Wave Science –  Ένα Όραμα για την Επιστήμη των Βαρυτικών Κυμάτων»

 Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, 24 Μαΐου και ώρα 19.00, στην Aίθουσα Tελετών του ΑΠΘ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η Ελληνική Εταιρεία Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας, ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ και οι εκδόσεις «Ροπή», υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, διοργανώνουν ομιλία για το κοινό με θέμα «Εξερευνώντας το Σύμπαν με τα Βαρυτικά Κύματα: Από τη Μεγάλη Έκρηξη στις Μαύρες Τρύπες». Η είσοδος επιτρέπεται μόνο με δελτία ελεύθερης εισόδου, τα οποία θα αρχίσουν να διανέμονται από τις 17.30 στο φουαγιέ της Aίθουσας Tελετών.

Η ομιλία θα γίνει στην αγγλική γλώσσα.

Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο https://www.astro.auth.gr/n/?p=Ομιλία_kip_thorne

Μία μέρα νωρίτερα, στις 23 Μαΐου (19.00), ο Κip Thorne θα μιλήσει στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα.

 Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα τιμωμένου

Ο Kip Thorne γεννήθηκε το 1940 στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, έλαβε πτυχίο Φυσικής από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (California Institute of Technology – Caltech) το 1962 και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον το 1965. Διετέλεσε Καθηγητής στο Caltech από το 1967 έως το 2009, οπότε και αναγορεύτηκε σε Ομότιμο Καθηγητή στην έδρα Feynman της Θεωρητικής Φυσικής, ενώ στη διάρκεια της καριέρας του έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία, τιμητικούς τίτλους, καθώς και θέσεις σε επιστημονικές ακαδημίες.

Η συνεισφορά του Kip Thorne στην επιστήμη είναι ανεκτίμητη. Από τη δεκαετία του 1960 έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των Αστροφυσικών εφαρμογών της Θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας και ειδικότερα στη μελέτη των σχετικιστικών αστέρων και των Μελανών Οπών, καθώς και στην παραγωγή και τις ιδιότητες των βαρυτικών κυμάτων, συμβάλλοντας έτσι στη γέννηση και τη θεμελίωση του κλάδου της Αστρονομίας Βαρυτικών Κυμάτων. Ήταν από τους ιδρυτές του πειράματος Ανίχνευσης Βαρυτικών Κυμάτων LIGO το 1984, μαζί με τους Rainer Weiss και  Ronald William Prest Drever, και με την ερευνητική δουλειά του ιδίου και των φοιτητών του βοήθησε στην επιτυχή εξέλιξή του. Παράλληλα με το ερευνητικό του έργο έχει εμπνεύσει και διαμορφώσει γενιές αστροφυσικών είτε ο ίδιος ως δάσκαλος και επιβλέπων διδακτορικών διατριβών (συνολικά 52), είτε με τους ακαδημαϊκούς απογόνους του, που αριθμούν τους 224 μέχρι σήμερα, είτε με συγγράμματα όπως η βίβλος της σχετικότητας «Gravitation», που συνέγραψε το 1973 μαζί με τους Charles W Misner και John Archibald Wheeler, είτε, τέλος, με το σημαντικό εκλαϊκευτικό του έργο, που περιλαμβάνει από βιβλία όπως το βιβλίο «Μαύρες Τρύπες και Στρεβλώσεις του Χρόνου» και το πιο πρόσφατο «Η Επιστήμη του Interstellar», μέχρι και τη συμμετοχή του στην παραγωγή και επιστημονική επιμέλεια της ομώνυμης ταινίας.

Μόνο για τη συνεισφορά του στην ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων με το πείραμα LIGO έλαβε τα εξής βραβεία: Special Breakthrough Prize in Fundamental Physics (2016), Kavli Prize in Astrophysics (2016), Gruber Cosmology Prize (2016), Shaw Prize in Astronomy (2016), Smithsonian American Ingenuity Award in the Physical Sciences (2016), Harvey Prize for Breakthroughs in Science and Technology (2016), Fudan-Zongzhi Science Award (2017), Princess of Asturias Award for Technical & Scientific Research (2017), Giuseppe and Vanna Cocconi Prize for an Outstanding Contribution to Particle Astrophysics and Cosmology (2017) και μοιράστηκε με τους R. Weiss και B. Barish το βραβείο Nobel Φυσικής (2017).

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα