Κ. ΚΟΜΒΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

28/1/14 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 2,581 εμφανίσεις

ΚΟΜΒΟΠΟΥΛΟΣ1«Υπάρχει μια κατάσταση που μεταλλάσσεται διαρκώς στην Ελλάδα. Πολλοί παράγοντες καθορίζουν τις εξελίξεις, όμως έχουμε την άποψη ότι πρέπει να φανούμε γενναίοι για να δώσουμε λύση στα προβλήματα»

Η παραπάνω διαπίστωση ανήκει σε έναν έλληνα επιστήμονα που βρίσκεται μακριά από τη χώρα του εδώ και 34 χρόνια. Επισκέπτεται όμως συχνά τη Θεσσαλονίκη καθώς συνεργάζεται στενά με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ.

Ο Κυριάκος  Κομβόπουλος καθηγητής Μηχανολογίας στο  University of California, Berkeley είναι ένας από τους διεθνούς κύρους ερευνητές απ όλο τον κόσμο που έρχονται στο πλαίσιο του RoleMak να διδάξουν σε φοιτητές και ερευνητές του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

«Εχω συνεργασία εδώ και 15 χρόνια με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και μπορώ με σιγουριά να πω ότι το επίπεδο των σπουδών στην Ελλάδα όπως και το επίπεδο των φοιτητών είναι εφάμιλο με των ΗΠΑ . Η διαφορά είναι ότι οι νέοι στην Ελλάδα παίρνουν γνώσεις που δεν ξέρουν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν».

Ο Κυριάκος Κομβόπουλος ασχολείται με αυτό που γενικά μπορούμε να ονομάσουμε «νέα υλικά» . Δημιουργεί μ αλλα λόγια τα προϊόντα του αύριο, αφού όπως τονίζει «προηγηθεί η σχετική έρευνα αγοράς για να καταγραφούν πλήρως οι ανάγκες της αγοράς και του καταναλωτικού κοινού που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το ερευνητικό έργο. Εμείς ασχολούμαστε περισσότερο με τις επιφάνειες σε  υπολογιστές, οθόνες, μικροτσίπς, καταλύτες κ.ά και χρησιμοποιούμε υλικά όπως για παράδειγμα τα πολυμερή, το διαμαντένιο κλπ. Στόχος είναι πάντα η καλύτερη απόδοσή τους και το χαμηλότερο κόστος κατασκευής».

Ο ίδιος άν και βρίσκεται πολύ μακριά από την πατρίδα του και δεν σκέφτεται να εγκατασταθεί μόνιμα εδώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις:

«Συμμετέχουμε χιλιάδες έλληνες επιστήμονες απ όλο τον κόσμο σε ένα δίκτυο προβληματισμού και διαλόγου ένα think tank (δεξαμενή σκέψης) που ονομάζεται «Δημόκριτος» και ανταλλάσουμε απόψεις για όσα συμβαίνουν αλλά και για επιστημονικά θέματα.

Αυτό που θα μπορούσα να πω , να συμβουλεύσω εάν θέλετε είναι να προχωρήσουν άμεσα στην Ελλάδα οι επενδύσεις στην Τεχνολογία. Για παράδειγμα η Νανοτεχνολογία που έχει αναπτυχθεί πολύ μπορεί να καλύψει με προϊόντα δεκάδες τομείς και να δημιουργήσει πολλές εφαρμογές. Η τεχνολογία στην Ελλάδα βρίσκεται πολύ μπροστά . Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει στήριξη από το Κράτος και επενδύσεις».

  ο Καθηγητής κ. Κ. Κομβόπουλος – University of California, Berkeley βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ως επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ στο πλαίσιο του προγράμματος RoleMak  και θα δώσει διαλέξεις στις 28.1, 29.1 και 30.1 του 2014

Ο στόχος του RoleMak είναι η ενδυνάμωση της Ερευνητικής και Τεχνολογικής Δυναμικής της Κεντρικής Μακεδονίας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά , τα οποία αποτελεούν έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα και μια επαναστατική τεχνολογική δραστηριότητα με απεριόριστες εφαρμογές όπως τα οργανικά φωτοβολταϊκά, οι βιο-αισθητήρες, οι οργανικές δίοδοι εκπομπής φωτός  κ.ά Στα πλαίσια του έργου συμμετέχουν πολλά από τα εργαστήρια του τμήματος Φυσικής με επιστημονικά υπεύθυνο του έργου τον καθηγητή Σ  Λογοθετίδη (Διευθυντή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας) .

 Το πρόγραμμα προβλέπει την ενίσχυση εξοπλισμού και την μετακίνηση των καλύτερων στο είδος τους επιστημόνων από την ΕΕ , οι οποίοι θα παραμείνουν από 4 έως 18 μήνες στο ΑΠΘ και θα διδάξουν τους φοιτητές και τους νέους ερευνητές. Αντίστοιχα, προσωπικό από το Αριστοτέλειο αναμένεται να μετακινηθεί στα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα Οργανικών Ηλεκτρονικών της Ευρώπης , προκειμένου να αποκτήσει εξιδείκευση σε νέες τεχνικές των Οργανικών Ηλεκτρονικών.

…………..

Στο πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ στο πλαίσιο του RoleMak θα έρθουν να διδάξουν οι καθηγητές Γ Μαλλιαράς, R Owens , Κ Φωστηρόπουλος και ο Δρ Ν Κεχαγιάς.

 

http://www.me.berkeley.edu/faculty/komvopoulos/

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

Ροή ειδήσεων

  16/2/19 | (1 σχόλια)
  ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Φωτογραφία: AP Photo/Boris Grdanoski 15|02|2019 23:06 NEWSROOM IEFIMERIDA.GR Μια τρομοκρατική επίθεση που σχεδίαζαν υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους αποτράπηκε από τις αρχές στη Βόρεια Μακεδονία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Μετά από "ανταλλαγή πληροφοριών" με ...

  16/2/19 | (0 σχόλια)
  Ο επικεφαλής της Παράταξης Πράξεις Για τη Μακεδονία,Χρήστος Παπαστεργίου, μαζί με στελέχη της παράταξης( Κ.Βαλταδώρου, Δ.Πουλτουρτζιδης, Γ. Τρέντσιος) επισκέφθηκαν χθες 15/2/2019, τον Δήμο Αμφίπολης. Συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Κώστα Μελίτο,ο οποίος τους ενημέρωσε για τα κρίσιμα ζητήματα της περιοχής. Εν ...

  16/2/19 | (0 σχόλια)
  ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΙΝΑΛ Η Φώφη Γεννηματά και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης 15|02|2019 22:33 NEWSROOM IEFIMERIDA.GR Λάβρος κατά των μέχρι πρότινος στελεχών του ΠΑΣΟΚ, Θάνου Μωραΐτη και Αγγελου Τόλκα που έγιναν υπουργοί στον ανασχηματισμό του Αλ. Τσίπρα, εμφανίστηκε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ,Μανώλης Χριστοδουλάκης. Αποκάλυψε μάλιστα τι ζητούσαν τα ...

  15/2/19 | (1 σχόλια)
  Ο Τούρκος πρέσβης, μιλά για άλυτα ζητήματα στο Αιγαίο και εκτοξεύει νέες απειλές καθώς όπως σημειώνει «καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες δεν είναι δυνατή ερήμην της Τουρκίας» Σηκώνει ξανά τους τόνους η Άγκυρα έναντι της Αθήνας βάζοντας στο επίκεντρο των αξιώσεων της ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας