Το παιχνίδι (με την κρατική τηλεόραση) τελείωσε;

4/1/14 | 35 σχόλια | 34 απαντήσεις | 13,869 εμφανίσεις

No 652690Του Παντελή Σαββίδη, δημοσιογράφου.-

1.-Καθημερινά, όπου και να βρεθούμε ακούμε πόσο διαλυμένη είναι η χώρα μας σαν να πρόκειται για την πιο κοινή και αποδεκτή διαπίστωση. Για όσους έξυσαν λίγο την επιφάνεια, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Το αντίκρισμα της πραγματικότητας, και όχι απλώς η διαπίστωσή της, προκαλεί τρόμο. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας και η ελληνική πολιτεία το σύστημα οργάνωσής μας. Οφείλουμε και τα δύο να τα φροντίσουμε, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και ιδεολογιών.

2.-Δεν είμαι σίγουρος αν η διάλυση οφείλεται στην κρίση που διανύουμε ή αν, απλώς, η κρίση αποκάλυψε ένα διαλυμένο και βαθιά διεφθαρμένο σύστημα. Εκείνο για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι, παρά την κρίση και την όποια αυτοκριτική έχουμε κάνει, τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα. Όπου γίνεται κάποια προσπάθεια ανασυγκρότησης, οι ανασυγκροτούμενοι, έστω και μερικώς, χώροι διαμορφώνονται χειρότερα από ότι ήσαν πριν την κρίση. Η έλλειψη παιδείας και μια αντίληψη γρήγορου και εύκολου πλουτισμού, κυρίαρχα χαρακτηριστικά της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, παίρνουν, τώρα, δραματικές διαστάσεις. Η αίσθηση συλλογικότητας, εκδηλώνεται μόνο από το φόβο μήπως βρεθούμε και εμείς σε παρόμοια κατάσταση. Η αντίληψη ότι μπορούμε να φθάσουμε ακόμη και στην κορυφή, έστω, και χωρίς προσόντα, αρκεί κάποιος να μας προστατεύσει, είναι επίσης κυρίαρχη. Και το χειρότερο: το σύστημα που κυβέρνησε τη χώρα και την οδήγησε στο γκρεμό, μιλάω για σύστημα, όχι για πολιτικά κόμματα, τα οποία είναι μέρος του συστήματος, παραμένει αλώβητο. Τα πάντα πρέπει να εξαρτώνται από αυτό, τίποτε πέραν του απολύτου ελέγχου του, η ελληνική περιφέρεια αποτελεί μια ιδιότυπη εσωτερική αποικία.

3.- Η διεθνής συγκυρία επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και αναδεικνύει τους τεράστιους κινδύνους. Η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού ως οικονομικού συστήματος με κύριο χαρακτηριστικό τη χρηματοπιστωτική οικονομία, επιβάλει μια νέα οργάνωση της παγκόσμιας κοινωνίας. Η διεθνής οργάνωση στη βάση των εθνικών κρατών ήταν αποτέλεσμα του κλασικού αστικού τρόπου παραγωγής. Τα κράτη έθνη δεν χρειάζονται στο νέο παγκόσμιο σύστημα. Πρέπει να αποδομηθούν και να αντικατασταθούν από νέους τρόπους λειτουργίας της παγκόσμιας κοινότητας. Η τελευταία, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, τείνει να οργανωθεί εν είδη παγκόσμιου δικτύου. Όλος ο κόσμος, ένα δίκτυο. Και επειδή για να λειτουργήσει ένα δίκτυο χρειάζονται τα κομβικά του σημεία, οι κόμβοι στο παγκόσμιο δίκτυο θα είναι με τη σειρά: οι παγκόσμιες πόλεις, οι διεθνείς επιχειρήσεις, ενώ τα εθνικά κράτη θα διαδραματίζουν μικρό ρόλο. Θα νομοθετούν για να εντάξουν τις κοινωνίες τους στο παγκόσμιο δίκτυο και, ίσως, θα διαδραματίζουν το ρόλο που απέδιδε ο Γκράμσι σ αυτά: να διαμορφώνουν την ισορροπία μεταξύ των καταναγκαστικών και ηγεμονικών θεσμών. Διαφωνώ με την τάση αυτή αλλά δεν νομίζω ότι μπορώ να την επηρεάσω. Όσοι υποστηρίζουν την αναγκαιότητα του εθνικού κράτους, τείνουν να καταστούν μειοψηφία. Η κρίση, άλλωστε, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για τέτοιου είδους αναζητήσεις. Το ζήτημα είναι που και πως μπορούμε να παρέμβουμε, ώστε να διατηρήσουμε ως κοινωνία, κάποια διαχρονικά χαρακτηριστικά μας, προσαρμοζόμενοι, παράλληλα, στο νέο διεθνές περιβάλλον. Διότι, όποιος δεν μπορεί να προσαρμοστεί, εξαφανίζεται.

4.-Εκείνο που αναδύεται, λοιπόν, είναι η πόλη. Η διεθνής, σχετική, βιβλιογραφία, (Σάσκια Σάσσεν, Κοινωνιολογία της παγκοσμιοποίησης), επισημαίνει την ύπαρξη 40 διεθνών πόλεων. Από την Ελλάδα, καμιά πόλη δεν περιλαμβάνεται σ αυτές. Συνειδητά, ή ασυνείδητα, όμως, στην ελληνική πρωτεύουσα, όλο το σύστημα εργάζεται ώστε το κέντρο να αποκτήσει ένα ρόλο, κατά το δυνατόν, κάποιου είδους κόμβου. Γι αυτό, εν ονόματι της κρίσης, όλα όσα με πολλές προσπάθειες είχαν αποσυγκεντρωθεί, επαναφέρονται στο κέντρο. Ρωτήστε όποιον εργάζεται σε κάποιον χώρο του δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά ακόμη και του ιδιωτικού. Θύμα αυτής της τάσης, στα ελληνικά δεδομένα, είναι η Θεσσαλονίκη. Και χαρακτηριστική περίπτωση η ΕΡΤ. Η Αθήνα δεν θα μπορέσει μόνη της να διαδραματίσει έναν ρόλο σημαντικού παγκόσμιου κόμβου. Το δίπολο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, παρά την ανισορροπία του, θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη. Η Ελλάδα ολόκληρη να λειτουργήσει σαν μία παγκόσμια πόλη. Διαφορετικά, η Κωνσταντινούπολη, συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις να έχει αυτή τον πρώτο ρόλο στην περιοχή μας. Και το χειρότερο, να δορυφοριοποιήσει και τη Θεσσαλονίκη, όσο η πόλη καθίσταται αδύνατη και ευάλωτη.

5.-Παρά την αποδοχή που είχε στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας η ΕΡΤ3 και παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα αξιόλογο δημοσιογραφικό και τεχνικό προσωπικό που μπορεί να επαναλειτουργήσει έναν αυτοτελή και πλήρη δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα στη Θεσσαλονίκη, η προκήρυξη της ΝΕΡΙΤ και η σχετική αναφορά στο ρόλο του προϊσταμένου της Θεσσαλονίκης, αδικεί και την πόλη και την κοινωνία της ελληνικής περιφέρειας. Δεν χρειάζεται ούτε καν προσεκτική ανάγνωση για να διαπιστώσει ο ενδιαφερόμενος πολίτης ότι με την προκήρυξη υλοποιείται το σχέδιο ενός ανταποκριτικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Είναι αυτό που θέλει η ελληνική κοινωνία; Αν ναι, κανείς δεν μπορεί να αντιστρέψει την σχετική τάση. Αν όχι, θα πρέπει η κοινωνία να ακουστεί. Είτε με τα πολιτικά κόμματα, είτε με τους φορείς, είτε με τις οποιεσδήποτε άλλες συλλογικότητες. Ο χρόνος είναι τώρα. Αύριο θα είναι αργά. Ακριβώς αυτή η αβεβαιότητα, αν δηλαδή, η ελληνική κοινωνία αποδέχεται ή όχι το σχέδιο που υλοποιείται είναι που με κάνει να αναρωτιέμαι αν το παιχνίδι τελείωσε;

6.- Θέλω να πιστεύω πως όχι, δεν τελείωσε. Διότι τις συνέπειες της αποδοχής τέτοιου είδους τετελεσμένων και η κοινωνία και η πολιτεία θα τις εισπράξουν προϊόντος του χρόνου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που επιβάλλουν τη λειτουργία ενός ραδιοτηλεοπτικού φορέα, δημόσιου χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη. Οι πολιτικοί μας ταγοί, αυτοί, τουλάχιστον που παίρνουν τις αποφάσεις, είναι πεπειραμένοι στις θέσεις που κατέχουν και γνωρίζουν την αναγκαιότητα της ύπαρξής του. Ας ελπίσουμε πως θα παρέμβουν. Και αυτοί και οι κοινωνικοί φορείς. Διαφορετικά, η περαιτέρω υποβάθμιση της ελληνικής περιφέρειας είναι νομοτελειακή. Στο παγκόσμιο δίκτυο μπορούν να αναδυθούν περισσότερες της μιας ελληνικές πόλεις. Όχι ως μεγάλοι κόμβοι αλλά, τουλάχιστον, ως περιφερειακοί. Ο ρόλος αυτός δεν χαρίζεται, όπως και τίποτε. Κατακτιέται. Προϋποθέτει, όμως, μια εν εγρηγόρσει κοινωνία. Η διακύβευση είναι τεράστια. Η ιστορία δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Την ώρα που διαβάζονται αυτές οι γραμμές, έχουν ικανοποιηθεί όλες οι προϋποθέσεις που έθεσε ο αρμόδιος υφυπουργός για την επαναλειτουργία, σε πλήρη μορφή, ενός ραδιοτηλεοπτικού φορέα στη Θεσσαλονίκη. Βοηθήστε.

πηγή: εφημερίδα “Μακεδονία” 04.01.14

Category: Προτεινόμενα άρθρα

( 35 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  POLITICSNEW says:

  Καλή χρονιά. Η υπόθεση με την αναδιάταξη ουσιαστικά της Πολιτικής και κατ’ επέκτασιν της Δημόσιας Σφαίρας δεν έχει ακόμη τελειώσει, παρά τις επίπονες προσπάθειες του (άναρχου) χρηματοπιστωτικού συστήματος.Σε καθε περίπτωση όσο και αν φαίνεται παράξενο δεν αποκλείεται πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης να διασώσουν το οικοδόμημα της Κρατικής Οντότητας στα πλαίσια πάντα της απόπειρας ριζικής αναδόμησης του οργαμωμένου-δομημενου αστικού-δημοκρατικού τρόπου λειτουργίας του πολιτεύματος της Κοινοβουλευτικης Δημοκρατίας. Πεποίθηση μας είναι ότι “ΤΩΡΑ το παιχνίδι αρχίζει”.
  Θα επανέλθουμε με συγκερμένο άρθρο.
  Ευτυχισμένο το 2014…

 2. 2
  Α. Δεληγιάννη says:

  Πεῖτε μας πῶς μποροῦμε νὰ βοηθήσομε.
  Θὰ τὸ κάνομε, ἂν καὶ φοβοῦμαι ὅτι αὐτὴ ἡ κυβέρνηση δὲν ἀκούει.

 3. 3
  system failure says:

  Δυστυχώς η παγκόσμια νεοφιλελεύθερη δικτατορία κατευθύνει τα πράγματα εκεί που θέλει, πολύ γρήγορα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από τους πολιτικούς. Η μόνη λύση είναι η αυτοδιαχείριση. Αυτοδιαχείριση των τοπικών κοινωνιών και χώρων εργασίας. Η ΕΡΤ3 είναι ζωντανή και αυτοδιαχειριζόμενη. Μόνο έτσι θα παραμείνει ζωντανή. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι τοπικές κοινωνίες να οργανωθούν με όρους που θα είναι προς το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας και όχι της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας που ευνοείται από τον νεοφιλελευθερισμό. Ο νέος παγκόσμιος ιδεολογικός πόλεμος βρίσκεται προ των πυλών και η μάχη είναι πολύ δύσκολη, αλλά είναι πλέον ο μοναδικός δρόμος:

  http://www.anixneuseis.gr/?p=69265&cpage=2#comment-149860

 4. 4
  Ο Λούμπεν says:

  Δεν αντιλαμβάνομαι τους λόγους για τους οποίους ο Σαββίδης πιστεύει ότι μας αφορά πλέον μια εξέλιξη η οποία κατά τον ίδιο έχει προαποφασιστεί, αντικαθιστά το έθνος-κράτος με αστικά κέντρα (τύπου Αλεξάνδρεια κατά την ελληνιστική εποχή) και η οποία δεν αφήνει άλλα περιθώρια εκτός από την επιλογή “προσαρμόζεσαι ή εξαφανίζεσαι”.

 5. 5
  Γιάννης Χρυσάφης says:

  Η έννοια του Δημόσιου Χώρου έχει πολυσήμαντο περιεχόμενο. Στο πλαίσιό του λειτουργούν –σε μια αμφίδρομη σχέση- τόσο οι δημόσιοι οργανισμοί και οι υπηρεσίες τους όσο και οι πολίτες στη σχέση τους με αυτούς. Αναπτύσσεται, συνεπώς, ένας ευρύτατος δημόσιος διάλογος που κατευθύνεται , συντονίζεται, υποβοηθείται ή και οργανώνεται από την ωραία εκείνη επιστήμη που φέρει το όνομα της Επικοινωνίας. Η Θεσσαλονίκη εδώ και αιώνες αποτελεί για πολλούς λόγους, ιστορικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και κάτω από ένα ιδιαίτερο πρίσμα εθνικούς, ένα ιδανικό Δημόσιο Χώρο γι’ αυτό που είναι και υπάρχει ως Ελλάδα. Υπό οποιοδήποτε ιδεολογικό μάτι και αν το δει κάποιος. Ακόμη και στην ακραία περίπτωση που δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως «ιδανική περίπτωση Δημόσιου Χώρου», μοιραία θα έπρεπε να υιοθετηθεί ως τέτοιος. Η Ιταλία έχει το Μιλάνο, η Τουρκία την Κωνσταντινούπολη, η Ρωσία την Αγία Πετρούπολη, δεκάδες άλλες χώρες έχουν πλέον της μίας δεύτερες πόλεις τους ως «πληρέστατους Δημόσιους Χώρους». Γιατί όχι η Ελλάδα τη δεύτερη πληθυσμιακά –και όχι μόνο- πόλη της. Υπό αυτό το πρίσμα ένα αυτόνομο μέσο αποτελεσματικής Επικοινωνίας είναι απαραίτητο για την οργάνωση και την προς τα έξω έκφραση του Δημόσιου Διαλόγου που αναπτύσσεται σε αυτή την πόλη. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, και όχι γιατί είμαι Θεσσαλονικιός ή γιατί ο Παντελής Σαββίδης είναι συνάδελφος και φίλος μου, ο συντάκτης του άρθρου έχει απόλυτο δίκαιο.
  Γιάννης Χρυσάφης

 6. 6
  Στέφανος Σαμαράς says:

  Μας αφορά λούμπεν, ως προς την εξέλιξη των καταστάσεων , σύμφωνα με τις σπουδαιότατες διαπιστώσεις του Σαββίδη!
  Εκεί που κάνει λάθος ο Σαββίδης, είναι η σκόπιμη υποβίβαση των διαπιστώσεών του στο θέμα της αυτονομίας της όποιας ετ3.

  Ειλικρινά οι διαπιστώσεις σου Παντελή είναι άξιες σοβαρής σκέψης και προβληματισμού!

  Η επικοινωνία και η διαχείρισή της από σοβαρούς ανθρώπους που σίγουρα θα πρέπει να γνωρίζουν τα διεθνή συμβαίνοντα από τη μια και τις μετεξελίξεις των κοινωνιών από την άλλη, είναι πολύ σοβαρό θέμα.
  Για να υπάρχει η ανάγκη επικοινωνίας, όχι ως τοπικής κατανάλωσης ή βολέματος υπασπιστών του όποιου συστήματος , θα πρέπει να υπάρχει και λόγος που αξίζει κάποιος τρίτος να την παρακολουθήσει, θα πρέπει να υπάρχει δηλαδή κοινωνική και οικονομική δομή τέτοια, που θα είναι άξια λόγου και προσοχής από όλους τους Έλληνες και τους γύρω σε εμάς λαούς.
  Τι έχουν να επιδείξουν οι συλλογικότητες της πόλης μας σε αυτούς του τομείς;
  Παραδείγματος χάριν, η συμπεριφορά του Μαγκριώτη και του Καστανίδη έξω από την πύλη του λιμανιού τα προηγούμενα χρόνια είχε κάποια αξία ανάπτυξης της πόλης ως διαμετακομιστικού κέντρου;
  Η μεταφορά όλων των τοπικών μεγάλων επιχειρήσεων από το 1980 και μετά με πρώτη την γκουντ γίαρ που παρεπιπτόντως εγκαινίασε τη βιομηχανική της Σίνδου, δίνει κάποια αξία στις συλλογικότητές μας;
  Η μετατροπή της στάγερ σε καταχρεωμένη έλβο;
  Όταν δεν υπάρχει υποκείμενο δυναμικό και άρα άξιο λόγου, το μόνο που του μένει είναι να αυτολιβανίζεται και να δρα ως νευρόσπαστο κατά Κονδύλη.
  Οπότε μην απαιτείς πράγματα ως πολίτης, ενώ γνωρίζεις πολύ καλά(εάν δε γνώριζες δεν θα είχες και τόσο σπουδαίες διαπιστώσεις) που τα απαιτούν κοινωνίες δρούσες και άξιες!
  Ξεκίνα τη σύγκρουσή σου με το δίπολο Ψωμιάδη και της δικής τους τάσης που επικρατεί δυστυχώς σε όλη την πόλη και μετά ΊΣΩΣ θα μας δοθεί η ευκαιρία και η δυνατότητα να προσβλέψουμε και σε καλύτερες ημέρες..

  ΥΓ: Όπως είναι λοιπόν στημένα τα κοινωνικά μας δρώμενα , ΝΑΙ διαφωνώ στην αυτόνομη δημόσια τηλεόραση της Θεσσαλονίκης και όποιας άλλης περιφέρειας στην Ελλάδα.
  Και αν γίνει κάποιο είδους δημοψήφισμα θα σοκαριστείς με το αποτέλεσμα όταν θα νοιώσεις ότι αν και μόνος εδώ μέσα, τη δική μου οπτική συμμερίζονται οι περισσότεροι…

  ΥΓ: Περί αυτοδιαχείρισης του σύστεμ:
  Η αυτοδιαχείριση θα πρέπει να διαθέτει δύο πολύτιμα θεμέλια , τη συμμετοχή από τη μια και την υλική συνεισφορά από την άλλη!
  Τι είσαι διατεθειμένος να δώσεις από τα δυο πέρα από την γκρίνια της ελλειπούς κρατικής χρηματοδότησης;
  Τι πιστεύω;
  ΤΙΠΟΤΕ διότι μιλάς ως κομματικός κομισάριος των σοβιέτ όπως και ο Λάμπος, σε όλα μέσα και σε όλα απ’έξω..

 7. 7
  Σκύλος says:

  Το καθ’ ημάς κεντρικό πολιτικό σύστημα και τα περιφερειακά παρακλάδια του, ούτε σκέπτεται ούτε ενεργεί με ιστορικούς όρους και ιστορική λογική.

  Συνεπώς, παρά την έξοχη, βασισμένη στην πραγματικότητα, ανάλυσή σας, το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να είναι ο φορέας μιάς τέτοιας πολιτικής.

  Κατά την άποψή μου, αυτό που χρειάζεται, τώρα, είναι :
  – Συσπείρωση των ανθρώπων εκείνων που, αντιμετωπίζουν με ιστορική προοπτική την μελλοντική πορεία της πατρίδας και του έθνους μας και όχι με όρους διάσωσης του παρόντος συστήματος.
  – Ενημέρωση της Ελληνικής κοινωνίας (διαλέξεις, εκδηλώσεις…), αρχίζοντας από τις μικρές πόλεις (θα ήθελα να επιμείνω σε αυτό), επειδή, οι μεγάλες πόλεις συνθλίβουν με τον όγκο τους κάθε δημιουργική ιδέα.

  Προφανώς, όσοι ενταχθούν σε μία τέτοια προσπάθεια, θα πρέπει να το κάνουν με μια θυσιαστική διάθεση, μιάς και, το υφιστάμενο σύστημα δεν θα επιτρέψει την προβολή και διάχυση των ιδεών τους.

 8. 8
  Στέφανος Σαμαράς says:

  Όταν μέμφομαι τον κ. Χρυσάφητην υποκριτική σύμφωνα με την οπτική μου . στάση του, έχεις τη δυνατότητα να το σβήνεις και να φαίνεται ως μη γενόμενο.
  Όταν ο κ. Λάμπος με αποκαλεί κουκουλοφόρο, έμμισθο συκοφάντη και όποιος συνομιλητής που διαφωνεί μαζί μου , μαλάκα, τότε υπερθεματίζεις με εξυπνάδες..

  Καλώς ήλθες MEGA channel στις ανιχνεύσεις, καλώς ήλθες Παπαδάκη…

  Καλώς ήλθες κεντρική διοικητική λογική στην καθημερινότητά μας!!

  Αυτά για να μη νομίζεις ότι διαφέρεις ή διαφέρουμε και πολύ από αυτούς που δήθεν κατηγορείς ή κατηγορούμε μιλώντας στο ιστολόγιο…

 9. 9
  Χρίστος says:

  Ένα τόσο σοβαρό ζήτημα , και τόσο τεκμηριωμένο, προσεγγίζεται με ύβρεις και μικροκομματικές , έως προσωπικές, σκοπιμότητες.
  Δεν είναι περίεργο γεγονός , στην ιστορία υπάρχουν πάντα αυτοί, που πίσω απ όλα αντιλαμβάνονται το προσωπικό τους κέρδος.
  Αν είναι μια εξέλιξη που απευχόμαστε ,δεν σημαίνει και πως δεν θα έρθει.
  Η κάθε πόλις- κόμβος θα πρέπει να διατηρήσει τις προσεγγίσεις στον πολιτισμό που έχει ο χώρος που θα εκπροσωπεί.
  Αν έτσι δούμε την εξέλιξη , την οποία δεν μπορούμε ν ανατρέψουμε αλλά πρέπει να την χειρισθούμε, τότε το δίπολο Αθήνας Θεσσαλονίκης εκφράζει την δυνατότητα , να διατηρηθεί αυτή η κληρονομιά μας ή ο τρόπος που προσεγγίζουμε την ανθρώπινη ύπαρξη.
  κ Σαββίδη ευχαριστούμε και πάλι.

 10. 10
  doukas says:

  Kύριε Σαββίδη καλησπέρα και Καλή Χρονιά. Ειλικρινά απογοητεύτηκα όταν έμαθα ότι θα είστε επικεφαλής του εκτρώματος της ΔΤ στην Θεσσαλονίκη.
  Δεν μπορώ να καταλάβω τι κοινό μπορεί να έχετε εσείς, με αυτόν που παρουσίαζε τις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ, μια εκπομπή που για μένα ήταν μια όαση όταν ερχόμουν κατακουρασμένος από την δουλειά μου ( στον Ιδιωτικό τομέα ) και την παρακολουθούσα.
  Ναι, στην παλιά ΕΡΤ υπήρχαν λαμόγια που έτρωγαν. Ποιος τους διόρισε όμως ;
  Ποιες διοικήσεις τους έδιναν δουλειές ; Ποίοι κυβερνούσαν και κυβερνούν τόσα χρόνια; Κοροιδευόμαστε ;
  Δεν δικαιολογώ τους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές αλλά γνωρίζω, όπως και εσείς κύριε Σαββίδη γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, ότι αν οι ως τώρα κυβερνήσεις ήθελαν, θα μπορούσε η ΕΡΤ να ήταν πρότυπο.
  Αλλά όπως καλύτερα ξέρετε η κυβέρνηση δεν ήθελε να διώξει τους ΙΔΑΧ από τα Υπουργικά γραφεία και τους εποπτευόμενους φορείς που μπήκαν χωρίς ΑΣΕΠ, και που έχουν εξαιρεθεί από οποιαδήποτε αξιολόγηση και από την άλλη πλευρά έδωσε φιλί ζωής ( μέσω της παραχώρησης των ψηφιακών συχνοτήτων ) στα χρεοκοπημένα ιδιωτικά συγκροτήματα τύπου, που καθώς έχετε εργασθεί σε αυτά, ξέρετε σε τι χάλια είναι. Έτσι έκλεισε και η ΕΡΤ
  Ας μην μιλάμε λοιπό για δίπολα Αθηνών – Θεσσαλονίκης και ας αφήσουμε τον Γκράμσι εκεί που είναι.
  Οι καιροί απαιτούν πράξεις και πρότυπα προς μίμηση. Από πρότυπα προς αποφυγή έχουμε γεμίσει.
  Συγχωρήστε με αν μιλάω λίγο οργισμένα αλλά ειλικρινά δεν αντέχω άλλη κοροϊδία πίσω από μεγαλόστομες κουβέντες, που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα

  • 10.1
   says:

   Κύριε Δούκα,

   πιστεύω ότι η ΕΡΤ πρέπει νά περάσει στόν έλεγχο
   τών σοβαρών θεσμών τής οργανωμένης Κοινωνίας,
   πράγμα όμως πού προσώρας φαντάζει ανεπίτευκτο,
   άν λάβουμε υπ’ όψιν κιόλας ότι

   ιστορικοί θεσμοί όπως η
   «Ένωση Δημοκρατικών Δικηγόρων», πού
   στερέωσε τό φρόνημά μου σέ καιρούς δυσκολότερους κατά μιάν έννοια καί
   θά μπορούσαν νά σηκώσουν τό βάρος
   τής νομοτεχνικής επεξεργασίας ενός τέτοιου εγχειρήματος κι όχι μόνον αυτό
   σήμερα μόνο ώς ανέκδοτο ακούγονται, δυστυχώς

   κι έν τώ μεταξύ θά πρέπει νά μήν στερηθούμε τόν κ.

   Παντελή Σαββίδη,

   έ;

 11. 11
  doukas says:

  Δεν θέλω να στερηθώ ούτε και να στερήσω από οποιονδήποτε οτιδήποτε. Ο καθένας ( μεταξύ των οποίων και τα θεσμοποιημένα όργανα, τα οποία η κοινωνία έχει δημιουργήσει ) με τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις τους δικαιολογούν ή όχι την παρουσία τους.

 12. 12
  anixneuseis says:

  Καλησπέρα και Καλή Χρονιά.
  Απαντώ στον κ. Δούκα, επιγραμματικά, διότι δύο από τα ζητήματα που θέτει τα συναντώ συχνά.
  Πρώτον, γιατί ενεπλάκην σε μια προσπάθεια με τέτοιο αρνητικό φορτίο, όπως η επαναλειτουργία κρατικής τηλεόρασης στη Θεσσαλονίκη και δεύτερον, από πού αντλώ το δικαίωμα να επικαλούμαι τον Γκράμσι σήμερα, κάποιον άλλον θεωρητικό του μαρξισμού χθές, κλπ. (Προφανώς, αυτή η ιδιότυπη απαγόρευση, υπονοεί ότι υπάρχει κάποιο ιερατείο από το οποίο πρέπει να παίρνουμε άδεια για να χρησιμοποιήσουμε τις αναλύσεις των κλασικών του μαρξισμού).
  Σε ό,τι αφορά το πρώτο. Κύριε Δούκα, αν δεν ανοίξει τώρα ένα κανάλι δημόσιου χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη, δεν θα ανοίξει, με τη μορφή που περιγράφω στο κείμενο, ποτέ. Αν ρίξετε μια ματιά στην προκήρυξη για τον προϊστάμενο Θεσσαλονίκης της ΝΕΡΙΤ- και όχι της Δημόσιας Τηλεόρασης- θα το διαπιστώσετε. Υπενθυμίζω ότι τη συμμετοχή στη ΝΕΡΙΤ δεν την αρνούνται όσοι επικρίνουν τη Δημόσια Τηλεόραση. Η τύχη που επιφυλάσσει η ΝΕΡΙΤ στη Θεσσαλονίκη είναι να έχει ένα ανταποκριτικό γραφείο. Η προκήρυξη έχει δημοσιευθεί, μπορείτε να το διαπιστώσετε.
  Για μένα αυτό είναι το πρόκριμα. Αν, δηλαδή, η πόλη θα έχει ένα κανάλι αυτοτελούς λειτουργίας. Είμαι απολύτως πεπεισμένος πως αν υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα, αυτή θα πρέπει να δοκιμασθεί τώρα. Πιστεύετε πως αν περάσει ένα μακρύ χρονικό διάστημα χωρίς τη λειτουργία ρ/τ σταθμού στη Θεσσαλονίκη, θα επαναφέρει το ζήτημα μια άλλη κυβέρνηση που θα προκύψει από πολιτική αλλαγή; Αρκετοί το υποστηρίζουν. Είμαι, πλέον, αρκετά πεπειραμένος για να έχω τις επιφυλάξεις μου.
  Ίσως να μην σας ενδιαφέρει το ζήτημα αυτό, αν δηλαδή η Θεσσαλονίκη θα αποτελεί έδρα τηλεοπτικού σταθμού. Κατανοητό και αποδεκτό. Γιατί, όμως, πρέπει να περιβάλλεται με απαξία, όποιος το επιθυμεί και προσπαθεί γι αυτό;
  Αν πάλι πιστεύετε πως υπάρχει πιθανότητα να επανέλθουν τα πράγματα στη 10η Ιουνίου, παραμονή της ημέρας που έκλεισε η ΕΡΤ, τότε, κάνετε λάθος εκτιμήσεις. Ακόμη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέκλεισε το ενδεχόμενο τα πράγματα να επανέλθουν στην προτεραία κατάσταση. Από την εμπειρία μου σας επισημαίνω να μην εξιδανικεύετε την προηγούμενη κατάσταση. Απολύτως κατακριτέα η κυβερνητική ενέργεια αλλά δεν ζούσαμε και στον παράδεισο.
  Δεύτερον: για να μιλάτε με τέτοιον απόλυτο τρόπο για τον Γκράμσι, («ας αφήσουμε τον Γκράμσι εκεί που είναι»), τον κατ εξοχήν πολιτικό φιλόσοφο που συνδύασε τη θεωρία με την πράξη, θα νοιώθετε κάποιο είδος εξοικείωσης και με το έργο του και με τον ευρύ πολιτικό χώρο ο οποίος τον διεκδικεί.
  Δεν θα επικαλεστώ ότι τα κρίσιμα χρόνια της ανάδειξης του πολιτικού- φιλοσοφικού έργου του βρισκόμουν στην Ιταλία και λίγο πολύ παρακολούθησα από κοντά την σταδιακή προβολή του. Ούτε το ανθρώπινο δικαίωμα του πολιτικού- προσοχή, μιλάω για πολιτικό, όχι κομματικό- αυτοπροσδιορισμού. Ο καθένας δημιουργεί το πολιτικό του σύμπαν παίρνοντας πολιτικές, φιλοσοφικές και λοιπές ιδέες από όπου επιθυμεί.
  Θα επικαλεστώ, όμως, το μεγάλο ιστορικό του εικοστού αιώνα, τον Έρικ Χόμπσμπάουμ, που αυτοπροσδιορίστηκε μαρξιστής, και ο οποίος στο βιβλίο του «πώς να αλλάξουμε τον κόσμο» αναφέρεται σε τέτοιες περιπτώσεις, γιατί φαίνεται πως και ο ίδιος θα είχε ανάλογες εμπειρίες.
  Θα τραβούσε σε μάκρος αν αντέγραφα τα σχετικά χωρία αλλά πολύ περιληπτικά και σε δική μου απόδοση, έγραψε λίγο πολύ πως όπως ο χριστιανισμός έχει τη βάση της διαμόρφωσής του στα πρώτα κείμενα και τη διδασκαλία του Χριστού, και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν διάφορα δόγματα (ορθοδοξία, καθολικισμός, καλβινισμός, ευαγγελισμός, κλπ κλπ) έτσι και στην περίπτωση του μαρξισμού, υπάρχουν τα πρώτα κλασικά κείμενα και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν διάφορες τάσεις (λενινισμός, σταλινισμός, τροτσκισμός, μαοϊσμός, ευρωκομμουνισμός κλπ).
  Ποιος από τους οπαδούς όλων αυτών των τάσεων έχει το δικαίωμα να επικαλείται τους πολιτικούς στοχαστές και φιλοσόφους ή και ενεργούς δρώντες όπως ο Γκράμσι ή ο οποιοσδήποτε άλλος; Υπήρξαν-κατά ομολογία τους- όλοι τους μαρξιστές, αλλά και θανάσιμοι αντίπαλοι ο ένας του άλλου.
  Δεν υπήρξα καιροσκόπος μέχρι σήμερα και μετά τα εξήντα μου δεν θα γίνω. Θα μπορούσα, όμως,να το κάνω για να απολαμβάνω της δημόσιας υποστήριξης κάποιας συλλογικότητας. Το απεχθάνομαι. Γράφω και λέω ότι νομίζω πως με εκφράζει. Χωρίς να το κάνω για να δώσω ιδεολογική χροιά στο λόγο ή στο κείμενό μου.
  Έδωσα μεγάλη έμφαση στη σύντομη αναφορά σας στον Γκράμσι γιατί και άλλη φορά, με ύφος, κάποιοι συνομιλητές κατά κάποιον τρόπο μου απαγόρευσαν να χρησιμοποιώ τους κλασικούς του μαρξισμού. Έχουν κάποιους τίτλους ιδιοκτησίας;
  Το κείμενό σας, γι αυτά που αντιμετώπισα ως σήμερα, είναι ευγενικά διατυπωμένο και θα ήθελα να σας διευκρινίσω πως πήρα αφορμή από αυτό για να γράψω τις παραπάνω γραμμές. Δεν θέλω να παρεξηγηθείτε και αν σας οδήγησα σε κάτι τέτοιο δεν το ήθελα.
  Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία. Θα σας παρακαλούσα, όμως, να με βοηθήσετε και εσείς και οι άλλοι συνομιλητές μας στο ερώτημα: εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για λειτουργία κρατικού ρ/τ φορέα στη Θεσσαλονίκη. Ποιο το αποτέλεσμα; Τι θα πρέπει να περιμένουμε και πότε; Τι να κάνουμε;

 13. 13
  doukas says:

  Κύριε Σαββίδη και βέβαια δεν θέλω να ξαναγίνει η ΕΡΤ όπως ήταν πριν τις 10 Ιουνίου.
  Δεν με ενδιαφέρει ένας δημόσιος τομέας , κομματικό φερέφωνο, όπου θα τον απομυζούν οι κάθε λογής παρατρεχάμενοι επιχειρηματίες, λαύροι υποστηρικτές της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που για κάθε επένδυση περιμένουν την κρατική επιδότηση.
  Δεν θέλω να έχω μια ΕΡΤ που να έχει την αποκλειστικότητα πχ των Ολυμπιακών αγώνων και να βλέπω τις τελετές έναρξης & λήξης τους σε dvd εφημερίδας.
  Ας το πούλαγε η ΕΡΤ
  Σε ιδιωτικό τομέα δουλεύω και βλέπω πως λειτουργεί
  Εκτιμώ ότι δεν διαφωνείτε για τις ευθύνες των κυβερνώντων για το ραδιοτηλεοπτικό χάλι, όπως τις έθεσα με τα ερωτήματα μου.
  Σε περίπτωση που συμφωνείτε μαζί μου, πώς είναι δυνατό να δίνετε χείρα βοηθείας σε αυτούς που μας οδήγησαν εδώ;
  Θέλετε να δημιουργήσετε ένα δημόσιο ρ/τ φορέα στην Θεσσαλονίκη;
  Η δική σας εκπομπή και ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ του Τριανταφυλλίδη είχαν την μεγαλύτερη θεαματικότητα των εκπομπών της ΕΤ 3 πανελλαδικά.
  Πηγαίνετε στα κτίρια της ΕΤ 3 και κάντε από εκεί τις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ, όπως από εκεί βγαίνει ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ.
  Θα αναγκάσετε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με εσάς με στόχο την δημιουργία ενός πραγματικά δημοσίου ρ/τ φορέα στην Β. Ελλάδα.
  Έχετε σκεφθεί τι θα γίνονταν αν όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έμεναν στις θέσεις τους και δεν εγκατέλειπαν το κατά τόπους Ραδιομέγαρα για να πάνε στην ΔΤ;
  Η κυβέρνηση θα αναγκάζονταν για πρώτη φορά στην ιστορία της ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα, να επεξεργασθεί ένα σχέδιο πραγματικού εκσυγχρονισμού του θεσμού, που θα εξαφάνιζε τις περιττές δαπάνες, θα πέταγε έξω τους παρατρεχάμενους όλων των πλευρών και θα πάρεσχε σε όλους τους Έλληνες ποιοτικές υπηρεσίες. Θα βλέπαμε τότε τι νούμερα θα έκαναν τα ιδιωτικά κανάλια.

  Να σας θέσω και ένα απτό παράδειγμα. Ακούω μεταξύ των άλλων μπαρόκ μουσική. Άκουγα ιντερνετικά Γ πρόγραμμα και κάποιες εκπομπές του BBC ( Radio 3) Σας πληροφορώ ότι αν το Γ πρόγραμμα είχε το 1/10 από τα μέσα του BBC, οι εκπομπές θα ήταν καλύτερες του BBC.

  Όλα αυτά μπορεί να γίνονταν υπό την πίεση της τρόικας αλλά δεν θα μου δημιουργούσε πρόβλημα. Ας έδιωχνε η κυβέρνηση και μερικούς ΙΔΑΧ, ας μην τριπλασίαζε τον αριθμό των εργαζομένων στις Μόνιμες Εθνικές Αντιπροσωπείες.
  Tέλος πάντων επειδή πρέπει αύριο να πάω και εκκλησία ας σταματήσουμε .
  Καλή Φώτιση

  ΥΓ Δώσατε πολύ μεγάλη έμφαση σε αυτό που είπα να αφήσετε ήσυχο τον Γκράμσι. Πιστεύω ότι είσθε αρκετά έξυπνος για να καταλάβετε, ότι δεν το είπα με την λογική ότι έχω κάποιους τίτλους ιδιοκτησίας.
  Έτσι και έτσι στην ΔΤ έχουν πάει και αρκετοί που κοσμούσαν μέχρι και τις τελευταίες εκλογές ψηφοδέλτια αριστερών παρατάξεων. Είναι εύκολο να το παίζεις Αριστερός και δύσκολο να είσαι, όπως είναι εύκολο να φωνάζεις για την πατρίδα και το έθνος και για την Μακεδονία και στην συνέχεια να ακολουθείς πολιτική ξεπουλήματος της χώρας.
  Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ σήμερα έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό. Αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια τους. Και η αξιοπρέπεια δεν γνωρίζει κόμματα. Γνωρίζει μόνο ανθρώπους.
  Καλή φώτιση και πάλι.
  Σε περίπτωση που ξεκινήσετε το κανάλι, μην αμελείτε το παρόν ιστολόγιο. Μπορεί να διαφωνώ μαζί σας αλλά όπως έχετε καταλάβει διαβάζω τις αναρτήσεις σας ( χωρίς να τις σχολιάζω, σήμερα έγινε εξαίρεση )

 14. 14
  Θεόδωρος Κοκκορόγιαννης says:

  «… Ἡ Ἑλλάδα ὁλόκληρη νὰ λειτουργήσει ὡς παγκόσμια πόλη.»

  Αὐτὴ ἡ διατύπωση ὑπερβαίνει τὸ ἀρχικὸ πλαίσιο ποὺ θέτει τὸ ἄρθρο, δηλαδὴ τὴν αὐτόνομη λειτουργία τῆς ΕΡΤ3 μὲ ἕδρα τὴν Θεσσαλονίκη και σκιαγραφεῖ ἕναν στόχο ποὺ εἶναι ἐντελῶς πολιτικὸς καὶ ἐντελῶς πανελλήνιος (ἄρα ὄχι ἁπλῶς οἰκονομικὸς ἤ ἁπλῶς ἀθηνοκεντρικὸς). Ἐπιπλέον, αὐτὸς ὁ στόχος διαθέτει χρονικὸ βάθος, γεγονὸς ποὺ τὸν καθιστᾶ σχεδὸν ὀραματικὸ.

  Ἄν αὐτὸ εἶναι τό βαθύτερο νόημα τοῦ ἄρθρου, καὶ ὄχι ἁπλῶς ἡ χαμένη ραδιοτηλεοπτικὴ τιμὴ τῆς Συμβασιλεύουσας, τότε ἴσως φανοῦν χρήσιμα τὰ ἐξῆς ἐρωτήματα:
  1) Γιατὶ πρέπει μιὰ περιφεριακὴ τηλεόραση νὰ εἶναι κρατικὴ και δεν μπορεῖ νὰ εἶναι δημοσίου συμφέροντος, π.χ. διαδημοτικὴ;
  2) Γιατὶ δὲν ζητᾶτε (ζητᾶμε) ἀπὸ ἕνα Πανεπιστήμιο ποὺ ὀργανώνει δημοσκοπικὲς ἔρευνες (π.χ. τὴν Πάντειο τοῦ κ. Κοντογεώργη) νὰ διενεργήσει μιὰ τέτοια πανελλήνια (ἤ πανμακεδονικὴ-πανθρακικὴ κλπ.) δημοσκόπηση γιὰ τὸ ἀν θέλει ὁ κόσμος νὰ παραμείνει αὐτόνομη καὶ δημοσίου συμφέροντος ἡ ΕΡΤ3; (Καὶ μὲ ποιὸ ἀκριβῶς σχῆμα θὰ ἔπρεπε νὰ λειτουργεῖ). Θεωρῶ ὅτι λόγω τοῦ κύρους ποὺ ἔχει κατακτήσει ἡ ΕΡΤ3 στὰ χρόνια τῆς λειτουργίας της, ἡ ἀπάντηση θὰ εἶναι ἀποστομωτικὴ, εἰδικὰ γιὰ ἐκεῖνα τὰ κόμματα ποὺ διατυμπανίζουν ὅτι θέλουν νὰ στηρίζονται στὶς κοινωνικὲς δυνάμεις.
  3) Θὰ μποροὺσε ἡ ΚΕΔΚΕ νὰ χρηματοδοτήσει μιὰ διαδημοτικὴ ΕΡΤ3;
  4) Ἀπὸ μόνες τους οἱ Περιφέρειες τῆς Βόρειας Ἑλλάδας θὰ μποροῦσαν νὰ χρηματοδοτήσουν μιά νέα μὴ-κρατικὴ ἀλλὰ δημοσίου συμφέροντος ΕΡΤ3;
  5) Θὰ μποροῦσε ὁ δημόσιος (κρατικὸς ἤ διαδημοτικὸς) χαρακτῆρας τῆς ΕΡΤ3 νὰ τεθεῖ σὲ ψηφοφορία στὶς ἐπικείμενες δημοτικὲς ἐκλογὲς (εἴτε ὡς μεμονωμένο περιφερειακὸ δημοψήφισμα ποὺ ὀργανώνεται παράλληλα μὲ τὶς δημοτικὲς ἐκλογὲς, εἴτε ὡς προγραμματικὴ θέση συνδυασμῶν ποὺ διεκδικοῦν τὴ δημοτικὴ ἐξουσία); Πιστεύω ὅτι ἕνα τέτοιου εἴδους δημοψήφισμα θὰ ἦταν ὁ μόνος τρόπος νὰ ἀπαντηθοῦν τελεσίδικα (εἴτε ὑπέρ εἴτε κατὰ) οἱ ἀντιρρήσεις ποὺ ἔχουν διατυπωθεῖ σχετικὰ (βλέπε Σχόλιο Νο 6).
  7) Γιατὶ δὲν προχωρᾶτε (προχωρᾶμε) σε μιὰ διαδικτυακὴ καμπάνια γιὰ τὴν διοργάνωση ἕνὸς τέτοιου δημοψηφίσματος παράλληλα μὲ τὶς δημοτικὲς ἐκλογὲς;
  8) Εφόσον ἡ ΕΡΤ3 ἐκπέμπει διαδικτυακὰ, γιατὶ δὲν διοργανώνετε μιὰ συζήτηση γιὰ αὐτὸ τὸ θέμα μὲ τὴ συμμετοχὴ τοὺ Μπουτάρη καὶ τοὺ Ἄνθιμου (ἤ τοῦ Καμίνη καὶ τοῦ Βαρθολομαίου); Γιὰ νὰ μάθουμε τὶ λένε οἱ ταγοὶ ἐπὶ τοῦ θέματος.

  Ὄμως, θεωρῶ ὅτι τὰ παραπάνω εἶναι μᾶλλον τεχνικὰ ἐρωτήματα. Το πραγματικὸ ἔρώτημα εἶναι, ἀκόμη καὶ ἄν μείνει ὑπὸ κρατικὸ ἤ δημόσιο ἐλεγχο ἡ ΕΡΤ3, μὲ ποιὸν ἀκριβῶς τρόπο θὰ ὑπηρετήσει τὸν στόχο ποὺ θέσατε, δηλαδὴ τὸ νὰ λειτουργήσει ὁλόκληρη ἡ Ἑλλάδα ως μια παγκόσμια πόλη. Πῶς ἀκριβῶς τὸ φανταζόμαστε αὐτὸ;
  Θεωρῶ ὅτι ἄν καταφέρουμε νὰ ἀπαντήσουμε σὲ βάθος σὲ αὐτὸ τὸ ἐρώτημα, τότε θὰ ξέρουμε καὶ πῶς ἀκριβῶς νὰ χειριστοῦμε τὸ θέμα τῆς αὐτονομίας καὶ τῆς λειτουργίας τῆς ΕΡΤ3. Αὐτὸ διατυπώνεται (ἄν καὶ μέ ἀντίστροφο τρόπο) στὸ γνωστὸ ρητὸ τοῦ Σενέκα, «αν δεν ξέρεις σε πιο λιμάνι θες να πας, κανένας άνεμος δεν είναι ούριος». Ἄν ξέρουμε ποῦ πᾶμε, τότε θα ξέρουμε και ποιὸν ἄλλον συμφέρει ὁ δικὸς μας προορισμὸς, ὀπότε μποροῦμε νὰ ζητήσουμε τὴ συμμαχία του.
  Θὰ συνέφερε π.χ. στὴν πανεπιστημιακη κοινότητα της Μακεδονιας (ἤ κάποιας ἄλλης ἑλληνικῆς περιφέρειας) νὰ παρουσιάζονται στὸ ἑλληνικὸ κοινὸ (ἀλλὰ καὶ δορυφορικὰ στὸ παγκόσμιο φοιτητικὸ κοινὸ) οἱ ἐπιτυχὶες τῶν μακεδονικῶν Πανεπιστημίων στὴν ἔρευνα καὶ γενικότερα στὴ λειτουργία τους; Ἄν ναι, τότε θὰ πρέπει αὐτὴ ἡ πανεπιστημιακὴ κοινότητα νὰ εἶναι ἕνας ἰσχυρὸς σύμμαχος στὸν ἀγώνα γιὰ μια δημόσια ΕΡΤ3. Ἄν αὐτὴ ἡ ἐκτίμηση εἶναι σωστὴ, τότε μπορεῖτε νὰ διοργανώσετε μὲ καθηγητὲς τοὺ Πανεπιστημίου μιὰ δημόσια ἐκδήλωση-συζήτηση (ἀκόμη καὶ μέσα στὰ κτίρια τῆς ΕΡΤ3 ἤ τοῦ Πανεπιστημίου) γιὰ τὸ πῶς θὰ μποροῦσε νὰ δομηθεὶ μιὰ τέτοια ραδιοτηλεοπτικὴ ὑποστήριξη τὴς πανεπιστημιακῆς λειτουργίας. Εἰδικὰ οἱ Ανιχνεύσεις ἔχουν ἀρκετὴ ἐμπειρία σὲ αὺτὸ τὸ θέμα. Ἀκριβὼς γιὰ αὐτὸ τὸ λόγο πιστεύω ὄτι ἄν, ἀπὸ τὸ πλῆθος τῶν πανεπιστημιακῶν καθηγητῶν ποὺ ἔχουν φιλοξενηθεῖ στο κανάλι, βγοῦν δημοσίως καθηγητὲς κύρους (ἀπὸ ὅλον τὸν κόσμο) και ζητήσουν νὰ παραμείνει δημόσια καὶ αὺτοτελὴς ἡ ΕΡΤ3, τότε αὔτὸ θὰ δημιουργήσει ἕνα πολιτικὸ μήνυμα που ἀναγκαστικὰ θα ληφθεῖ ὑπόψη ἀπὸ ὅλα τὰ μέρη, δεξιὰ και αριστερὰ.
  Θεωρῶ ὅτι ὕπάρχουν πολλοὶ λόγοι δημοσίου συμφέροντος γιὰ νὰ παραμείνει ἡ ΕΡΤ3 κρατικὴ καὶ ἐπομένως οἱ δυνητικοὶ σύμμαχοι πρέπει νὰ εἶναι πάρα πολλοὶ.

 15. 15
  anixneuseis says:

  Φοβάμαι πως είναι διαφορετικοί οι πλανήτες που ζούμε. Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στην πραγματικότητα. Δεν έχω, όμως, άλλη δύναμη να φωνάξω. Καλή τύχη σε όλους.

  • 15.1
   Στέφανος Σαμαράς says:

   Θα σου στείλω παστίλιες για το λαιμό, αυτές τις καινούριες και θα φωνάζεις όπως ο Μπαρδέμ να σε ακούν ακόμη και στη μέση ανατολή, ίσως και σε άλλους πλανήτες!!

 16. 16
  Στέφανος Σαμαράς says:

  Κύριε Κοκορογιάννη ,
  δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να βάλετε στη θέση του τον Παντελή Σαββίδη και στην ουσία να τον κάνετε να λακίσει από το διάλογο που με θέρμη επιζητούσε μέχρι χθες!

  Θα πρόσθετα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του λόγου μου, ότι, δεν υπάρχει διάθεση συμμετοχής διότι πολύ απλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο!
  Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, όλοι αυτοί που επικαλείστε θέλουν ακόμη και μέσω της βίας να μην υπάρχει συμμετοχή και κοινή δραστηριότητα των φορέων και των πολιτών.
  Οι ίδιοι δηλαδή οι φορείς που θα έπρεπε να κινητοποιούνται και να κινητοποιούν, είναι τόσο δουλοπρεπείς και ενταγμένοι στα ψευτοκαστράκια τους και απεχθάνονται τη συμμετοχή που κάνουν ότι περνά από το χέρι τους, μέσω των προβεβλημένων εκπροσώπων τους ώστε να μην κινηθεί τίποτε και προς καμία κατεύθυνση..
  Ειδικά αυτή την περιόδο που τους έχει πιάσει ο φόβος του ξεβολέματος και της παύσης ύπαρξης των θέσεών τους και του μισθού τους, τους έχει κόψει κρύος ιδρώτας και ακινητοποιήθηκαν πλήρως..

  Αυτό είναι το παιχνίδι σε όλη την κοινωνικοπολιτική μας πορεία τα τελευταία χρόνια!
  Αυτό πρέπει να αλλάξει με κάθε τρόπο, αυτό αγωνίζεται το σύστημα εξουσίας ώστε να μην αλλάξει, οι αντιδράσεις δε, έρχονται ακόμη και από φορείς και πρόσωπα που ούτε καν θα τα φανταζόμασταν…

  Ευχαριστώ κύριε Κοκορογιάννη για την καταλυτική συμμετοχή σας στο διάλογο!!
  Ειλικρινά ευχαριστώ!!

  • 16.1
   Στέφανος Σαμαράς says:

   Κύριε Κοκκορόγιαννη!!!
   Συγγνώμη για το βιαστικό λάθος στην ορθογραφία του ονόματός σας!

  • 16.2
   Χρίστος says:

   Η τοποθέτηση του σωστού διλήμματος είναι πράγματι βασική παράμετρος για την σωστή προσέγγιση της λύσης.
   Πιστεύω ότι το ερώτημα είναι η διαφαινόμενη αλλαγή στα συστήματα διοίκησης των κρατικών οντοτήτων.
   Το θέμα το βάζει συνεχώς και αδιαλείπτως ο κ Σαββίδης εδώ και χρόνια.
   Όμως , παρά την παρουσίαση του από τις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ ,το θέμα δεν απέκτησε το βάθος του εθνικού θέματος , στην ένταση που θα ήταν αυτονόητη η κίνηση για μια διαφορετική προσέγγιση του μέλλοντος μας.
   Έτσι η κίνηση για την δημιουργία ερεισμάτων για την προβολή του θέματος και συγχρόνως την δυνατότητα της συμμετοχής στον σχεδιασμό της σωστής προσέγγισης και λύσης του προβλήματος, είναι απολύτως απαραίτητη .
   Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζουμε λύση και δημοσκοπήσεις ,όταν το πρόβλημα είναι σχεδόν άγνωστο στον περισσότερο κόσμο.
   Ένας παράγων , όπως ένα κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης, είναι αναγκαίος για την πληροφόρηση του κοινού για το θέμα και συγχρόνως να είναι σε θέση να παρουσιάζει και προτάσεις για την λύση του.
   Είναι ακριβώς η αιτία ύπαρξης των τηλεοπτικών καναλιών , η δημοσιοποίηση τέτοιων θεμάτων όπως και η παρουσίαση απόψεων ένθεν και ένθεν.
   Δεν μπαίνω στην αιτία και στην αφορμή που έκανε τον κ Σαββίδη να παρουσιάσει το θέμα , ίσως να τον οδήγησαν πολλοί και αλληλοσυγκρουόμενοι παράγοντες , το θέμα όμως είναι υπαρκτό και η ανακίνηση του αξίζει την προσοχή μας.

 17. 17
  Χρίστος says:

  Είναι θέση κι όχι απάντηση και κακώς το έβαλα με το reply.

 18. 18
  Θεόδωρος Κοκκορόγιαννης says:

  Δεν ἦταν σκοπὸς τοῦ σχολίου μου νὰ βάλω κάποιον “στὴ θέση του”. Λυπᾶμαι πολὺ κ. Σαββίδη ἄν τὸ πήρατε ἔτσι.
  Συμφωνῶ μὲ το κρατικὸ ραδιοτηλεοπτικό δίπολο Αθήνα-Θεσσαλονίκη (γιατὶ πιστεύω ὅτι εἶναι ἕνας καλὸς τρόπος νὰ ὑπηρετηθεῖ ἡ οἰκουμενικὴ ἀνάγκη τῆς χώρας “νά λειτουργήσει ἡ Ἑλλάδα ὁλόκληρη ὡς μια παγκόσμια πόλη”).
  Προφανῶς δὲν ἀρκεῖ ἡ δικὴ σας φωνὴ γιὰ νὰ μείνει ἀνοιχτὴ ἡ κρατικὴ ΕΡΤ3. Χρειάζονται κι ἄλλες φωνὲς. Καὶ μάλλιστα τέτοιες ποὺ νὰ ἐπαυξήσουν τὴν πολιτικὴ βαρύτητα τοῦ αἰτήματος, νὰ μπορέσουν νὰ ἐπηρεάσουν τοὺς κύκλους λήψεως τῶν ἀποφάσεων καὶ νὰ γείρουν τὴν πλάστιγγα προς τὸ ἐπιθυμητὸ ἀποτέλεσμα. Αὐτὸ ἦταν τὸ νόημα τῆς προταθείσας συστρατεύσεως μὲ ὑποψήφιους δημοτικοὺς ἄρχοντες, γιατὶ αὐτοὶ ἐχουν μιὰ ἐπίκαιρη βαρύτητα στὸ πολιτικὸ παιχνίδι. Ἄλλοι παρόμοιοι παράγοντες εἶναι στρατιωτικοὶ (σαν τον κ. Φράγκο) ποὺ θὰ ἔχουν πολιτικὴ βαρύτητα μετὰ τὶς εὐρωεκλογὲς, ἀλλὰ καὶ ὁ φυσικὸς θῶκος ὄπου διαμορφώνεται ἡ πνευματικὴ ἠγεμονία τοῦ τόπου δηλ. τὰ Πανεπιστήμια. Εἶναι τὀ Ἴδρυμα Μείζωνος Ἑλληνισμοῦ, εἶναι ἡ Ἐκκλησία, εἶναι τὸ Διπλωματικὸ Σώμα. Μὰ κι ἄν τὰ κόμματα τοῦ προσκηνίου δὲν μπορέσουν νὰ καταλάβουν τὴν ἀναγκαιότητα νὰ μείνει ἀνοιχτὴ καὶ δημόσια ἡ ΕΡΤ3, καὶ τελικῶς τὴν κλείσουν, αὐτὴ ἡ ἀπόφαση μπορεῖ νὰ μεταβληθεῖ σὲ λίγους μῆνες. Κυρίαρχο χαρακτηριστικὸ τῆς τωρινῆς κατάστασης εἶναι ἡ ρευστότητα. Στὸ μεταξὺ, ἡ ὄποια προετοιμασία γίνει για νὰ στηθεῖ μια ΕΡΤ3 ὅπως τὴν περιγράφετε στὸ ἄρθρο σας, θεωρῶ ὅτι δὲν θὰ πάει χαμένη. Καὶ ἐπειδὴ ἡ νέα ΕΡΤ3 δὲν θὰ μπορεῖ νὰ στηθεῖ πουθενὰ ἀλλοὺ παρὰ στὴν Θεσσαλονίκη, εἶναι προφανὲς ὅτι τὸν πρώτο λόγο πρέπει σὲ αὐτὸ τὸ στάδιο μετάβασης νὰ τὸν ἔχουν οἰ θεσσαλονικεῖς καὶ οἱ θεσμοὶ τους. Προσωπικὰ, πάντως, δὲν θὰ ἀπέκλεια οὔτε τὸ ἐνδεχόμενο νὰ λειτουργήσει ἡ ΕΡΤ3 ως ΣΔΙΤ καὶ θὰ τὸ ἐξέταζα.
  Γιὰ ἕνα εἶμαι βέβαιος, ὅτι ἡ ΕΡΤ3 ἀργὰ ἤ γρήγορα θὰ ξαναλειτουργήσει.

 19. 19
  Στέφανος Σαμαράς says:

  Προφανώς κύριε Κοκκορόγιαννη, το σχόλιό μου ήταν υπερβολικό, όχι όμως άστοχο εάν εξετάσουμε διεξοδικά τις καταστάσεις.
  Στην προκειμένη περίπτωση της ερτ, ποια φωνή βλέπουμε να φωνάζει υπέρ ενός φορέα δημοσίου συμφέροντος με λόγια και πράξεις ορθολογικές;
  Μόνο όσοι θέλουν να εκμεταλευτούν τα γεγονότα είτε ως εργαζόμενοι που ξεβολεύονται είτε ως φορείς που αποσκοπούν σε ψηφοθηρία..
  Όλοι οι λογικοί, ας εντάξω σε αυτούς και τον Σαββίδη κινούνται όλα αυτά τα χρόνια σε μια οπτική, κρίνουμε τα στραβά της ερτ , όμως ως εκεί, περίμεναν με κάποιο μαγικό τρόπο να λυθούν οι στρεβλώσεις…κοινώς κατίνιαζαν στις ρούγες για ξεκάρφωμα επί έτη ατελείωτα!
  Μετά το απαράδεκτο κλείσιμο του φορέα , τι λένε;
  Μιλούν για αντισυνταγματικότητα , αντιδημοκρατικότητα, αντικοινωνικότητα, κυβερνητική αναλγησία , επιστροφή σε χουντικές μεθόδους και τόσα άλλα γραφικά..
  Γνωρίζουν όμως όλοι πολύ καλά, ότι, μέσω συλλογικών δράσεων(ανύπαρκτες ούτως ή άλλως), δεν θα μπορούσαν με τίποτε να ισιώσουν την όποια στρέβλωση.
  Τώρα, ποιοι επιμένουν στην κατάληψη των κτηρίων(δεν γνωρίζω εάν απελευθερώθηκε η ετ3);
  Επιμένουν τα ψηφοθηρικά λαμόγια της συντηρητικής αριστεράς!
  Δεν έχω διαβάσει ούτε μια προσέγγιση που να χτίζει κάπόιο όραμα για το μέλλον, παρά μόνο συνδέσεις κατά το δοκούν και σύμφωνα με την περίσταση καταστάσεων, όπως για παράδειγμα η σχέση της βορείου Ελλάδος με τα γειτονικά κράτη, λες και η σχέση της Αθήνας είναι διαφορετική ή η σχέση της Θεσσαλονίκης με την Τουρκία.
  Και δεν εννοώ ότι είναι δεν σοβαρές τούτες οι προσεγγίσεις, απλώς δεν μπορούν να υποβιβάζονται και να συσσωρεύονται ως επιχειρήματα για τι ακριβώς;
  Μα για να είναι δημόσιοι υπάλληλοι κάποιοι άνθρωποι και όχι ελεγχόμενοι άμεσα από την κεντρική λεγόμενη εξουσία..
  Έλεος, τι ζητούν πια;

  Λοιπόν, το τι τρέχει και πώς τρέχει στην πόλη μας ιδίως τη Θεσσαλονίκη, όλοι το γνωρίζουν πολύ πολύ καλά, το ποιοι πραγματικά κάνουν κουμάντο επίσης.
  Αυτοί λοιπόν που κάνουν κουμάντο και όλοι οι σοβαροί πολίτες, σε όποιο φορέα κι αν ανήκουν θα πρέπει να τους αντιπαρατεθούν.
  Οι αναφορές σας σε τόσους φορείς, που απλώς αγρόν αγοράζουν κι αν διαφωνείτε σε αυτό παρακαλώ τοποθετηθείτε για το αντίθετο, ίσως να κάνω και λάθος, δεν ψελλίζουν κουβέντα πέρα από στερεότυπες δηλώσεις που χαιδεύουν αυτιά σε διάφορες κατά περίστασή χρονικές περιόδους.

  Πέρα απ’όλα αυτά, θεωρώ το κείμενό σας, το πρώτο ουσιαστικό κείμενο προβληματισμού σε σχέση με τον όποιο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα!
  Καλό θα είναι να το λάβει υπόψη του και ο Παντελής και να το μελετήσει και φυσικά όχι μόνο αυτός, καλό θα ήταν να το δημοσιεύατε και σε εφημερίδες, έστω να το στέλνατε κι ας το πετούσαν…

  ΥΓ: Τα περί Φράγκου μόνο μου φάνηκαν κάπως περίεργα, ποιος είναι αυτός αλήθεια;

  • 19.1
   says:

   «…ότι είναι δεν σοβαρές…», έγραψες

   στραβάδι!

   Καί είν’ αυτό τό ελάχιστο λαθάκι
   αλάνθαστο σημάδι Θεϊκό ότι πλησιάζεις τήν ψυχή σου,
   Δόξα τώ Θεώ!

   Νήπιος ών, ακόμα
   βάνεις γερά σημάδια ότι σκοπεύεις νά ανδρωθείς αληθώς καί
   τότε, ασφαλώς, θά ελέγχεις εσύ τά λαθάκια κι όχι νά φανερώνουν αυτά τόν σταδιακό φωτισμό σου, μόνο, όπως διείδε ό

   Χρίστος μας

   κι όχι μόνο… νά ωφελείς τούς άλλους,
   όπως ήδη συμβαίνει κάπως, αλλά

   αυτός δέν είναι λόγος γιά νά παίρνουν τά μυαλά σου αέρα,

   Στραβάδι!…

 20. 20
  Γρηγόρης Σουλιώτης says:

  Αγαπητέ Κύριε Σαββίδη,

  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

  Από σχόλιο έμαθα ότι πιθανό να είσθε ο ΓΔ της νέας ΕΤ3. Νομίζω ότι είστε αρκετά έμπειρος και ικανός για τη θέση αυτή. Όπως έχω σχολιάσει και παλαιότερα, έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητες των στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Δεν συμπεριλαμβάνω βέβαια τους επίορκους και τους φυγόπονους.
  Θα ήθελα να σας προτρέψω να έχετε σαν όραμα να δορυφοροποιήσετε και να προςελκύςετε ΕΣΕΙΣ πολιτιςμικά την Κωνσταντινούπολη. Βρείτε την Ελληνική ταυτότητα και εξαπλώστε την. Τόσοι και τόσοι πέρασαν από την αξιοπρόσεκτη εκπομπή σας. Μπορούν να βοηθήσουν. Στις δύσκολες στιγμές μας σώζει η κληρονομιά μας: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

  Καλή Επιτυχία στις αναζητήσεις κι ανιχνεύσεις σας,

  Με εκτίμηση,

  Γρηγόρης Γ. Σουλιώτης

 21. 21
  system failure says:

 22. 22
  anixneuseis says:

  Δημόσια Τηλεόραση στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει. Συνεπώς δεν μπορεί να διευθύνω κάτι που δεν υφίσταται. Τι υπάρχει; Μια προσπάθεια να λειτουργήσει ραδιοτηλεοπτικός φορέας στην πόλη. Σ αυτήν την προσπάθεια συμμετέχω. Το τι μορφή θα έχει είναι ζητούμενο. Έχουν γραφεί ενα σωρό πράγματα για κάτι ανύπαρκτο. Εκτός και αν πετροβολούν την προσπάθεια να έχει η πόλη ένα μέσον όπως πριν.
  Σ’αυτήν τη νέα προσπάθεια, αν τελεσφορήσει, κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα να συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι που σήμερα βρίσκονται στα κτίρια. Οι οποίοι,ενώ είναι αντίθετοι με την επαναλειτουργία ενός ενδιάμεσου φορέα (στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης αν η προσπάθεια ήταν κοινή, ο φορέας δεν θα ήταν ενδιάμεσος και μεταβατικός), δεν αποκλείουν συμμετοχή στη ΝΕΡΙΤ. Η οποία ΝΕΡΙΤ, όμως, προβλέπει για τη Θεσσαλονίκη ανταποκριτικό γραφείο. Υπάρχει κάτι που δεν στέκει λογικά σε όλη αυτή την κατάσταση.

  • 22.1
   system failure says:

   Δημόσια τηλεόραση υπάρχει Παντελή. Ένα δείγμα το είδες παραπάνω. Λέγεται ΕΤ3 και είναι αυτοδιαχειριζόμενη.

   • 22.1.1
    Στέφανος Σαμαράς says:

    Με ποίου τον εξοπλισμό;
    Του μπαμπά σου;
    Με ποίου το κτήριο;
    Της μαμάς σου;
    Με ποίου την ενέργεια;
    Με της ΔΕΗ που πληρώνουν οι αυτοδιαχειριστές ή εσύ;

    Θα τους τακτοποιήσει σε λίγο ο εκτελεστικός διευθυντής και πρώην σοσιαλιστής…

    Και ποιόν βρήκες να εκθειάσεις.. Τον Τριανταφυλλίδη , το κομματόσκυλο!
    Σε καλό δρόμο είσαι!

    Το σύστεμ ερτ…φέιλουρντ!

  • 22.2
   Στέφανος Σαμαράς says:

   Σε λίγο, εάν δεν έχει ήδη ξεκινήσει, θα αρχίσει ο διαγωνισμός της παιχνιδιάρας γλώσσας…
   Ακόμη και ΥΕΝΕΔ να την ονομάσουν πάλι θα τρέξουν σαν σκυλάκια…

 23. 23
  anixneuseis says:

  Για πρώτη φορά θα συμφωνήσω με το Σαμαρά και αυτό με ανησυχείιδιαίτερα. Αυτοδιαχείρηση με κρατική χορηγία δεν γίνεται.Φως, νερό, τηλέφωνο, μηχανήματα, κτίριο παρέχονται απο το κράτος.

  • 23.1
   says:

   κάντε κουράγιο,
   όπως όλοι μας, καθώς

   έν’ αστέρι τής Ⓐναρχίας

   γεννιέται μπροστά στά μάτια μας,
   μέσα σ’ αυτόν τόν χώρο πού θέλει ν’ αγαπά καί πού
   Εσείς δημιουργήσατε!

   Σημ:
   γά νά μήν παίρνουν αέρα τά μυαλά παντός στραβαδιού,
   εδώ μέσα,
   υπενθυμίζω: http://www.youtube.com/watch?v=dH7DgIs-P8w

   σπέσιαλ: http://www.youtube.com/watch?v=yxoSseeKtS0

  • 23.2
   system failure says:

   Τα μηχανήματα και το κτίριο είναι περιουσία του Ελληνικού λαού και φυλάσσονται από τους εργαζόμενους μέχρι η νεοφιλελεύθερη χούντα να ξαναστείλει τα ΜΑΤ. Αυτοδιαχείριση με αρωγό το κράτος γίνεται και μπορεί να πετύχει. Έχει γίνει στη Βενεζουέλα. Και το κράτος δεν είναι η κυβέρνηση, τα ΜΑΤ, ο Στρουρνάρας ή ο Κεδίκογλου. Το κράτος ξεκινάει από τον Ελληνικό λαό, χωρίς τον λαό δεν υφίσταται κράτος και ο λαός έχει ξεκάθαρα αποδοκιμάσει την χουντική, πέρα από κάθε νομιμοποίηση, επέμβαση στην ΕΡΤ. Η ΔΕΗ και το νερό είναι περιουσία του Ελληνικού λαού μέχρι να ιδιωτικοποιηθούν και αυτά από την νεοφιλελεύθερη χούντα.

   • 23.2.1
    says:

    Χάνεις τό μέτρο τών πραγμάτων,

    Σύστεμ κι ό

    Στέφανος, πού
    βρίσκεται στήν πολύ ευαίσθητη φάση τής βρεφικής αναπτύξεως

    [εξελίξεως, θά μέ διόρθωνε η ανόητη Ελένη πού χρεώνει τή χαζομάρα της, προϊόν κακοήθειας, στόν Ελύτη, «τόν δάσκαλό της», περικαλώ, αλλά
    μέ τά λεξικά τής ελληνικής δέν καταδέχεται ν’ ανοίξει παρτίδες καθώς τά βρίσκει περιττά, τάλε-κουάλε μέ τήν άλλην ανόητη πού προηγήθηκ’ εδώ μέσα καί ζήλεψε «τή χάρη καί τήν ομορφιά της», όπως φαίνεται!]

    κινδυνεύει ν’ αναπτύξει μόνιμο κουσούρι έξ αυτού τού λόγου,
    έτσι πού χρόνια τώρα σού χρεώνει κρατικοδίαιτη μανιοκατάθλιψη
    κι εσύ τόν δικαιώνεις τώρα μέ τήν «κρατικοδίαιτη αυτοδιαχείριση»!…

    Άν έχεις κατά νού τά κιμπούτζ τών εβραίων πού κάποτε ήταν τής μοδός,
    πάει καιρός πού τό λυόμενο κράτος χωρίς σύνταγμα, καθώς
    δέν μπορεί τό κατσαπλιάδικο μέ λοφίο νά σηκώσει τό βάρος τής εννόμου τάξεως κατά τά γνωστά,
    τό κράτος-τρομοκράτης τού ισραήλ, δηλαδή

    τά έχει πετάξει στά σκουπίδια!…

    • 23.2.1.1
     Ελένη Π. says:

     Προσπάθησε νά ἐξηγήσεις ’Εξαρχείου αὐτό πού γνωρίζεις κι ἐσύ,
     ὅτι εἶναι πανέμορφος ὁ κόσμος τοῦ Θεοῦ
     καί σκέψου ὅτι αὐτή ἡ θέαση εἶναι ἀνοικτή σέ θαύματα καί δές πῶς μπορεῖ νά διορθώσει τίς ἀ-νοησίες.

     • says:

      άσε τά θαύματα, τή μάσκα πέταξε

      κι άνοιξε κανένα λεξικό,

      λέω!

   • 23.2.2
    skatzoxoiros says:

    “Τα μηχανήματα και το κτίριο είναι περιουσία του Ελληνικού λαού” είναι ακόμα; ποιός μας το βεβαιώνει αυτό; ποιός μας ενημερώνει τι γίνεται με την εκκαθάριση και τι αποφάσεις παίρνει το νέοΔΣ; μήπως αυτή ακριβώς τη δουλειά κάνει σήμερα το ΔΣ; μήπως αυτό είναι το νόημα της απαλλαγής τουΜάναλη;

    • 23.2.2.1
     Smith says:

     “…Πέρα από αυτό, ο ραδιοτηλεοπτικός ανταρτοπόλεμος της ΕΡΤ ανέδειξε αυτό που διακυβεύεται σήμερα διεθνώς,δηλαδή το ξεπούλημα του δημόσιου χώρου και την εκμηδένιση των εργασιακών, κοινωνικών κ.ά. δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι ελίτ στην Ελλάδα ξέρουν πως τίποτε πια δεν είναι απλό. Τρέμουν στην ιδέα πως μια μέρα όλα μπορεί να μπουν στη θέση τους και γι’ αυτό αφελώς και απελπισμένα τρέχουν να φτιάξουν νόμους που θα τους απαλλάξουν από τις ευθύνες τους στο μέλλον. …”

     και

     ” …
     Αυτό που βέβαια δεν κατάλαβαν οι νεοφιλελεύθεροι Ταλιμπάν είναι πως όταν υπάρχουν κατακτήσεις που πάνε την κοινωνία πιο μπροστά, στην προκειμένη περίπτωση στο πεδίο της ενημέρωσης και του πολιτισμού, παρά τις όποιες πρόσκαιρες αντιξοότητες, η ιστορία δεν γυρίζει πίσω. Κι όσο οι επιστάτες υψώνουν φράγματα στο ποτάμι της ιστορίας, τόσο πιο πολύ αυτό φουσκώνει και κάποια στιγμή θα σαρώσει ορμητικά κάθε βάρβαρη, οπισθοδρομική και μεσαιωνική ρύθμιση. Κανένα σωσίβιο δεν θα σώσει τους Ταλιμπάν επιστάτες.
     …”

     από
     http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/o-antartopolemos-tis-ert-kai-telos-ton-neofileleytheron-talimpan-toy-maksimoy-al

    • 23.2.2.2
     system failure says:

     Έχεις δίκοιο σ’αυτό. Αλλά έτσι όπως είναι τα πράγματα, με αυτό το μπάχαλο, δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε τότε και για “κρατική χορηγία” όπως είπε ο Παντελής. Τα πάντα διαλύονται. Σήμερα σε μια βιοτεχνία είπαν στους ανθρώπους ότι δεν έχουν πλέον λεφτά για να τους πληρώσουν επειδή χρεοκώπησε η επιχείρηση, αλλά δεν τους απολύουν κιόλας για να μην τους αποζημιώσουν! Ρωτάω: υπάρχει τίποτα που να θυμίζει οργανωμένο κράτος; Γιατί τότε να μην καταλάβουν οι εργαζόμενοι το εργοστάσιο να το δουλέψουν μόνοι τους; Για ποιο κράτος πλέον μιλάμε;

     • says:

      δείχνεις νά μήν ξέρεις γιατί πράγμα μιλάς,

      Σύστεμ!…

      η Βιοτεχνία είναι κύτταρο ζωής ανθρώπων σέ κοινωνία
      καί οί εργαζόμενοι σ’ αυτήν
      έχουν προσωπική σχέση
      μέ τόν Βιοτέχνη
      κι έτσι γνωρίζουν τήν κοινά ωφέλιμη αξία του!…

      δείχνεις ακόμη νά μήν κατανοείς τί είναι η
      Εθνική Λαϊκή Ενότητα,
      χωρίς τήν οποία

      εσύ μπορεί νά πνίξεις τόν όποιο πόνο σου
      στό ουΐσκι καί στά αντικαταθλιπτικά,

      η Πατρίδα μας όμως, πού ούτε
      τήν αρχαία όσο καί σοφή κι άγια ώς φιλάνθρωπο Παράδοσή της
      θέλησες ποτέ νά κατανοήσεις,
      αρκούμενος στά πιό ραφινάτα
      -σού τό αναγνωρίζω αυτό, πού νά μήν έσωνα!-
      εισαγόμενα καλιαρντά κουλτούρας,
      ώς τώρα

      έτσι θά πάει εντελώς κατά διαβόλου!…

      Μαζί μέ τόν Βιοτέχνη σάν έναν από μάς θά προχωρήσουμε

      κι όχι χωρίς αυτόν,
      Σύστεμ, πού
      θλίβομαι νά σέ βλέπω ν’ ανοηταίνεις μπροστά στά μάτια μας

      κι άς ήταν αυτό αναμενόμενο, καθώς
      τά προειδοποιητικά καμπανάκια τ’ άκουσες εγκαίρως
      εκεί έξω κι εδώ μέσα,
      αρνήθηκες όμως πάντα νά τ’ ακροασθείς,

      ώς βλέπων, μόνο
      κι αρνούμενος ψυχαναγκαστικά τή λειτουργία τού οράν, πού
      ταιριάζει σ’ ανθρώπους ηθικά γερούς
      κι όχι παραγεμισμένους μ’ αριστεριτζίδικη σχιζοφρένεια εισαγωγής…

      άς μή σού κάνει εντύπωση πού η φυσιολογική γέννηση
      προϋποθέτει διέλευση από σκοτεινό καί στενάχωρο πέρασμα
      χωρίς ανάσα,

      αδελφέ μου!

     • system failure says:

      Ας μπει και ο βιοτέχνης ισότιμα μαζί με τους εργαζόμενους αν θέλει, αρκεί να μην είναι από εκείνα τα λαμόγια τους αεριτζίδες που έστειλαν μαύρα λεφτά στις Ελβετικές τράπεζες. Αν είναι τέτοιος τι πρέπει να κάνουν τότε οι εργαζόμενοι Εξαρχείου; Να κάτσουν να πεθάνουν απ’την πείνα για να μη χάσει τα λεφτά του ο βιοτέχνης;

 24. 24
  Ελένη Π. says:

  Θαύμασε τήν ὀμορφιά τῆς φύσης καί προσπάθησε νά διαβάσεις τό δικό μου λεξικό γιά νά καταλάβεις
  ΄΄ και το δέντρο μονάχο του
  χωρίς κοπάδι
  για να το κάνεις φίλο σου
  και να γνωρίζεις τ’ ακριβό του τ’ όνομα΄΄

  ΄΄ΑΛΛΑ ΠΡΙΝ ακούσω αγέρα η μουσική
  που κινούσα σε ξάγναντο να βγω
  (μιαν απέραντη κόκκινη άμμο ανέβαινα
  με τη φτέρνα μου σβήνοντας την Ιστορία)
  πάλευα τα σεντόνια Ήταν αυτό που γύρευα
  και αθώο και ριγηλό σαν αμπελώνας
  και βαθύ και αχάραγο σαν η άλλη όψη τ’ ουρανού
  Κάτι λίγο ψυχής μέσα στην άργιλο
  Τότε είπε και γεννήθηκεν η θάλασσα
  Και είδα και θαύμασα
  Και στη μέση της έσπειρε κόσμους μικρούς κατ’ εικόνα
  και ομοίωσή μου:
  Ίπποι πέτρινοι με τη χαίτη ορθή
  και γαλήνιοι αμφορείς
  και λοξές δελφινιών ράχες
  η Ίος η Σίκινος η Σέριφος η Μήλος
  «Κάθε λέξη κι από ‘να χελιδόνι
  για να σου φέρνει την άνοιξη μέσα στο θέρος» είπε
  «Και πολλά τα λιόδεντρα
  που να κρησάρουν στα χέρια τους το φως
  κι ελαφρό ν’ απλώνεται στον ύπνο σου
  και πολλά τα τζιτζίκια
  που να μην τα νιώθεις
  όπως δε νιώθεις το σφυγμό στο χέρι σου
  αλλά λίγο το νερό
  για να το ‘χεις Θεό και να κατέχεις τι σημαίνει ο λόγος του
  και το δέντρο μονάχο του
  χωρίς κοπάδι
  για να το κάνεις φίλο σου
  και να γνωρίζεις τ’ ακριβό του τ’ όνομα
  φτενό στα πόδια σου το χώμα
  για να μην έχεις που ν’ απλώσεις ρίζα
  και να τραβάς του βάθους ολοένα
  και πλατύς επάνου ο ουρανός
  για να διαβάζεις μόνος σου την απεραντοσύνη»

  ΑΥΤΟΣ
  ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!

  «ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΥΤΟΝ ανάγκη να τον βλέπεις και να τον
  λαβαίνεις»
  είπε: «Κοίταξε!» Και τα μάτια μου έριξαν τη σπορά
  γρηγορότερα τρέχοντας κι από βροχή
  τα χιλιάδες απάτητα στρέμματα
  Σπίθες ρίζα μες στο σκότος πιάνοντας και νερών άξαφνων πίδακες
  Η σιγή που εκχέρσωνα για ν’ αποθέσω
  γόνους φθόγγων και χρησμών φύτρα χρυσά
  Το ξινάρι ακόμη μες στα χέρια μου
  τα μεγάλα είδα κοντόποδα φυτά, γυρίζοντας το πρόσωπο
  άλλα υλακώντας άλλα βγάζοντας τη γλώσσα:
  Να το σπαράγγι να ο ριθιός
  να το σγουρό περσέμολο
  το τζεντζεφύλλι και το πελαργόνι
  ο στύφνος και το μάραθο
  Οι κρυφές συλλαβές όπου πάσχιζα την ταυτότητά μου ν’ αρθρώσω
  «Εύγε» μου είπε «και ανάγνωση γνωρίζεις
  και πολλά μέλλει να μάθεις
  αν το Ασήμαντο εμβαθύνεις΄΄

  ἀπό τό ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ (Ο.Ε.)

 25. 25
  Smith says:

  Από το ίδιο άρθρο
  http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/o-antartopolemos-tis-ert-kai-telos-ton-neofileleytheron-talimpan-toy-maksimoy-al

  ” … Μπορεί να νομίσει κάποιος πως ο ραδιοτηλεοπτικός ανταρτοπόλεμος της ΕΡΤ είναι σημαντικό γεγονός μόνο για τους Έλληνες. Λάθος. Όπως τόνισε ο Μαζάουερ, η Ελλάδα βρέθηκε για μια ακόμα φορά στην εμπροσθοφυλακή της παγκόσμιας ιστορίας και οι Ελληνες εργαζόμενοι στην εμπροσθοφυλακή των εργαζόμενων μεγάλου μέρους του δυτικού κόσμου. Αυτό που στην Ελλάδα γίνεται τόσο ακραία, δραματικά και βάρβαρα γίνεται και αλλού. Γίνεται στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και αλλού. …”

  Αὐτὸ ποὺ σκέφτομαι εἶναι ὅτι τὸ κλείσιμο τῆς ΕΡΤ δὲν ἔχει μόνο κοινωνικὴ και εργασιακὴ διάσταση ἀλλὰ καὶ ἐθνικὴ, ιδιαιτέρως σὲ ὅ,τι ἀφορᾶ την ΕΡΤ3. Ἠ κατάργηση ἤ ἐκποίηση τῆς ΕΡΤ3 σὲ ἰδιώτη, στὴν πραγματικότητα σημαίνει καὶ κατάργηση τῆς ἐθνικῆς πολιτικῆς τῆς ΕΡΤ3. Σημαίνει ὅτι δεν πρόκειται νὰ ξανακουστοῦν ἐκπομπὲς γιὰ την γενοκτονία τῶν Ποντίων, ἀναλύσεις γιὰ τὴν νεοοθωμανικὴ πολιτικὴ τῆς Τουρκίας, ἐνημερωτικὲς ἐκπομπὲς για τὶς ἐξελίξεις στὰ Βαλκάνια κλπ.
  Ἀπὸ ἐδῶ κι ἐμπρὸς μόνο λατινότιτλα κανάλια και ακραία ευρώδουλη προπαγάνδα.

  • 25.1
   oloxias says:

   ρε παντελο εδω η αθηνα συμφωνα με τις γεωπολιτικες παπαριες που λες δεν βρισκεται σε αυτες τις 20 πολεις κρατη θα γινει η θεσσαλονικη αν ξανανοιξει η ερτ3, νεριτ,υενεδ?προφανως τα λες αυτα για να δικαιολογησεις την κινηση που εκανες και πιστεψες τους ψευτες και τους απατεωνες και τωρα τρεχεις ζητιανευοντας το αυτονοητο χωρις ιχνος αξιοπρεπειας.ΚΡΙΜΑ.

   • 25.1.1
    system failure says:

    Ο Παντελής έχει αποδείξει ότι δεν είναι τέτοιος. Τον ξέρουμε χρόνια και τον παρακολουθούμε, τον εμπιστευόμαστε, μην τον αδικείς. Σίγουρα παίζονται πολλά στο παρασκήνιο τα οποία δεν γνωρίζουμε και απ’ότι κατάλαβα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή ο ίδιος να αποκαλύψει για διάφορους λόγους. Σίγουρα δεν είναι απλά τα πράγματα και εύκολα όπως τα βλέπουμε εμείς απ’έξω. Αυτό που θα κάνω εγώ είναι να συνεχίσω να τον παροτρύνω να συμμετάσχει στο εγχείρημα της ελεύθερης ΕΤ3. Το τι θα κάνει αυτός είναι δική του δουλειά. Και ας ελπίσουμε ότι μια μέρα θα μας αποκαλύψει όλο το παρασκήνιο για να καταλάβουμε τι ακριβώς έγινε.

  • 25.2
   • 25.2.1
    Στέφανος Σαμαράς says:

    H επιλεκτική επίκληση του ΣτΕ και φυσικά των συνταγματικών επιταγών που συμφέρουν κατά περίσταση τα προσωπικά σου ιδεολογικά συμφέροντα, δεν σου παρέχει αυτόματα και την ιδιότητα του νομοταγούς πολίτη..
    Και δεν εννοώ ότι εσύ προσωπικά δεν είσαι νομοταγής πολίτης(έχω την αίσθηση ότι ο βίος σου είναι άκρως συστημικός και υποστηρικτικός στην κρατική τάξη).
    Όταν δεν μπορείς να αντιληφθείς ότι το 95% των τοποθετήσεών σου και των δράσεων των καθοδηγητών της ιδεολογίας σου, έρχεται σε ρήξη με το νομικό πλαίσιο που επικαλείσαι, τότε απλώς κοροϊδεύεις τον εαυτό σου φίλε μου…
    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκεσαι σε μόνιμη σύγχυση και φυσικά σίγουρα επιδρά και στην καθημερινότητά σου!!

    Ή θα υποστηρίζεις την αντισυστημικότητά σου συνέχεια , μέσω της άρνησής σου στο πλαίσιο που εφαρμόζει η κρατική διοίκηση ή θα υποστηρίζεις το όλο και θα προσπαθείς μέσω των νόμιμων κατά σύστημα δρόμων να τον βελτιώσεις…
    Εάν επιλλέγεις κομμάτια του, το μόνο που κάνεις είναι να δηλώνεις εμμέσως δούλος του και βολεψάκιας κατά περίσταση!

    Ή ματώνεις ή το “βουλώνεις” κοινώς!!

 26. 26
  says:

  οloxias

  πρέπει νά ‘ναι ό τρίτος τής νεανικής παρέας, μαζί μέ τόν

  «τυφεκιοφόρο»,

  δηλαδή!

  • 26.1
   oloxias says:

   μην αδικεις τον εαυτο σου system failure.ολοι καταλαβαινουμε τι συμβαινει και τι διακυβευεται.οι ανθρωποι αλλαζουν και ο σαββιδης εγινε μελος του συστηματος αναλαμβανοντας στην ΕΡΤ3 τη θεση του συμβουλου,θεση που προυποθετει κυβερνητικη εγκριση..ας μην ξεχναμε τη συναντηση προβληματισμου στον ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ πριν δυο περιπου χρονια με ολα τα παρελκομενα..

   • 26.1.1
    system failure says:

    Μπερδεύτηκες, απάντησες στον Εξαρχείου. Τέλος πάντων, δεν τα γνωρίζω αυτά περί Αγίου Αθανασίου, εγώ κρίνω από αυτά που ξέρω. Και θα επιμείνω να παροτρύνω τον Παντελή να κάνει έστω μία εκπομπή στην ελεύθερη ΕΤ3.

    • 26.1.1.1
     says:

     λίγο έκ μέρους σου,
     ατό του τό 26.1.1

     Σύστεμ, καθώς

     αναφέρεται ευθέως σέ σένα καί
     γιά τόν «Άγιο αθανάσιο» μάς είχε ενημερώσει τότε ό κ.

     Σαββίδης(πού νά ψάχνω τώρα)!

 27. 27
  Στέφανος Σαμαράς says:

  Κύριοι διαμαρτυρόμενοι,
  δεν προτείνετε λύσεις!
  Πέρα από την καταγγελία ή τα εύηχα περί κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτοοργάνωσης, δηλαδή περί του κοινοτισμού, δηλαδή περί συμμετοχής, το μόνο που μένει ως καταστάλαγμα της σκέψης σας στο πρακτικό πεδίο, είναι η χρηματοδότηση από την υπόλοιπη κοινωνία δράσεων που στην ουσία θέλετε να χρησιμοποιούνται μόνο για τη διατυμπάνιση των δικών σας ιδεολογικών θέσεων..
  Στην προκείμενη περίπτωση, ο Σμιθ που νοσταλγεί το πολυτονικό σύστημα, θέση και στάση που υποδηλώνει τις πολιτικές του πεποιθήσεις, συμφωνεί με τον σύστεμ που υπερασπίζεται κάτι το εντελώς διαφορετικό..
  Κι όμως σε αυτό το σημείο της ερτ, συμφωνούν!

  Τι είναι αυτό που δένει αυτούς τους διαφορετικούς κόσμους των δύο προαναφερθέντων κυρίων και υπερασπίζονται τη συγκεκριμένη μορφή έκφρασης και ελέγχου της ενημέρωσης;

  Μήπως τελικά οι διαφορές ορισμένων φαινομενικά διαφορετικών πολιτικών ιδεολογιών, δεν είναι και τόσο μακριά η μία από την άλλη;

  Μήπως το ίδιο συμβαίνει και στην άλλη βαθειά πληγή της κοινωνίας μας, τα πανεπιστήμια που επίσης μάχονται για την κατευθυνόμενη αγνωσία μέσω των δεκάδων θεωρητικών τμημάτων από τη μια και τα κλειστά επί δεκαετίες σχολεία μας σε όλες τις βαθμίδες από την άλλη;

  Μήπως το σημείο συνοχής είναι η κατευθυνόμενη και ελεγχόμενη πληροφόρηση, κοινώς προπαγάνδα και η κατευθυνόμενη αγνωσία επί των επιστημονικών ζητημάτων που απασχολούν τις κοινωνίες που ψάχνονται και αυτοεξελίσσονται;

  Μήπως τελικά προσβλέπουν σε ένα ιδιότυπο μεγάλο μοναστήρι-μπουζουκτσίδικο που θα υπάρχουν οι αυτόκλητοι ηγούμενοι και όλοι οι υπόλοιποι θα είμαστε ενταγμένοι με το έτσι θέλω μέσω της βίας των μπράβων τους;

  • 27.1
   oloxias says:

   τι λυση προτεινεις εσυ δηλαδη?να λειτουργησει ενα τηλεοπτικο καναλι με ελαχιστα τοπικα θεματα και αναμασωντας τα θεματα της αθηνας[οπως συνεβαινε μεχρι τωρα] οπου θα εχουν «δουλεια» πολλοι δημοσιογραφοι[εκτος ασεπ]η ενα καναλι που να αγγιζει τα τοπικα θεματα και ας συγκρουεται με την αθηνα[λογω της υποβαθμισης της περιφερειας],που να καλυπτει και καθε γωνια του βορειοελλαδικου χωρου[οχι μονο οταν πιανουν φωτιες η πλυμμηρες ουτε με την ταριφα του πεντοχιλιαρου οπως η κυριακη στο χωριο].τι απο ολα αυτα θελουμε να εχει ενα τοπικο καναλι πανελλαδικης εμβελειας και τι μπορουν να κανουν οι ζητουλες παρατρεχαμενοι του συστηματος?

   • 27.1.1
    Χρίστος says:

    Γιατί το κανάλι της Θεσσαλονίκης , που όπως κι λέγεται ΚΡΑΤΙΚΟ θα είναι, δεν είναι σε θέση να έχει εκπομπές σαν τις ανιχνεύσεις ή άλλες με πολιτικές αναλύσεις και πρέπει να τρέχει στα τοπικά θέματα και πανηγύρια ;
    Αυτό είναι το πρόβλημα ;
    Σε πόσες περιοχές θα πάμε;
    Δεν φτάνει η Κυριακή στο χωριό ; Να βάλουμε κι άλλη με τοπικά θέματα αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο από την ΕΤ3.
    Το ζητούμενο είναι η άλλη άποψη , η καθαρή ,χωρίς φτιασίδια των διαπλεκόμενων .
    Το ζητούμενο είναι η παρουσίαση των θεμάτων με τους βόρειους και ανατολικούς γείτονες , από ανθρώπους που νιώθουν την ανάσα των γειτόνων μας στο σβέρκο τους.
    Το ζητούμενο είναι η τεκμηρίωση του πολιτισμού μας.
    Ζητούμενοι είναι η οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας.
    Το ποιοι θα προσληφθούν δεν έχει να κάνει με τον σκοπό της ΕΤ3 , έχει να κάνει με την απόφαση μας να κάνουμε πίσω στις βλακώδεις συμπεριφορές αναζήτησης άλλου κοινωνικοπολιτικού συστήματος , όταν γύρω μας ακόμη προσπαθούν να μαζέψουν τα θρύψαλα , έχει να κάνει με το αν αποφασίσαμε να γίνουμε άνθρωποι κι όχι κατσικοκλέφτες .

 28. 28
  Στέφανος Σαμαράς says:

  H Αθήνα είναι πρωτεύουσα του κράτους μου/μας!
  Για όποιους θέλουν να το ξεχνούν, καλό είναι να μην το κάνουν!

  Τοπικό κανάλι , πανελλαδικής εμβέλειας..

  Αυτή η πρόταση , μας επιστρέφει στο ζητούμενο προηγούμενης συζήτησης και προτείνω, ένα κανάλι τοπικό που θα ασχολείται με τα θέματα του χωριού μου στη Δράμα..

  Το ζητούμενο δεν είναι η διαφορετικότητα στο αν το καλαμάκι είναι σουβλάκι και αν η μπουγάτσα είναι μόνο με κρέμα ή με τυρί και κιμά..

  Έχουμε κάποια διαφορετική οπτική των θεμάτων που απασχολούν όλη την ελληνική κοινωνία και προτάσεις για την καλυτέρευση των σχέσεων μας γενικώς και προβολή των όποιων επιτευγμάτων στο οικονομικό , επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα που θα έδινε λύσεις και σε άλλους συμπολίτες μας ή θα τους έκανε περήφανους;

  Η τοπικότητα και η διαφορετικότητα θα πρέπει να είναι βίωμα άξιο υπολογισμού από τους άλλους, τους όποιους άλλους, τους κατοίκους της Κρήτης, της Ηπείρου, της Θράκης, της Αιτωλοακαρνανίας, των Δωδεκανήσων , της Πελοπονήσου…
  Για ποιο λόγο να μην διεκδικήσουν κι αυτοί τοπικό δίκτυο πανελλαδικής εμβέλειας;

  Ξαναθυμίζω σε όλους, τον προβληματισμό του προέδρου του ΤΕΙ Σερρών, ο οποίος μίλησε ευθέως για έναν ιδιότυπο τοπικισμό-ιδιότυπο θεσσαλονικοκεντρισμό από τους φορείς της Θεσσαλονίκης, σχετικά με τη συγχώνευση των ιδρυμάτων.
  Η πεποίθησή μου είναι ότι, αυτοί οι Θεσσαλονικείς που δεν είναι καν θεσσαλονικείς παρά μαζέματα από την περιφέρεια όπως και η Αθηναίοι, θέλουν να παίζουν ένα ρόλο εξουσιαστή στη ροή των εξελίξεων σε όλους τους τομείς και μια αυτόνομη-δική τους ελεγχόμενη προπαγάνδα και μάλιστα τσάμπα= πληρωμένη από όλους τους υπόλοιπους συμπολίτες τους , εξυπηρετεί τα όποια συμφέροντά τους.

  Οι προτάσεις του κυρίου Κοκκορόγιαννη, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση διευθέτησης του ζητήματος, οι υπόλοιπες προσεγγίσεις αγγίζουν τα όρια της φαιδρότητας και εντάσσονται στο πλαίσιο ο παοκ καλύτερος του ολυμπιακού και τα σχετικά…

 29. 29
  anixneuseis says:

  Σκιαμαχούμε γύρω απο κάτι που δεν υφίσταται. Πείτε μου, που βρίσκεται αυτό το κανάλι που διευθύνω για να πάω να αναλάβω το ρόλο μου;
  Επαναλαμβάνω. Προσπαθώ , μαζί με άλλους, να δημιουργηθεί ένας ραδιοτηλεοπτικός φορέας δημόσιου χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη, όπως υπήρχε. Το πως θα λέγεται, τι μορφή θα έχει και τι περιεχόμενο, όλα είναι ζητούμενο. Σ αυτήν την προσπάθεια, που διαφωνείτε; Αν δεν θέλετε να υπάρχει ένας τέτοιος φορέας στη Θεσσαλονίκη, είναι κατανοητό. Υπάρχουν άλλοι που θέλουν. Ας γίνει μια συζήτηση πάνω σ αυτό. Αν έχετε κάποια άποψη πως πρέπει να γίνει, με τι να ασχολείται, πως να δομηθεί, ποια η σχέση του με τη λοιπή περιφέρεια και το κέντρο, είναι επίσης μια άλλη υπόθεση που θα έχει ενδιαφέρον να ακουστεί η άποψή σας. Απο αυτού του σημείου μέχρι να αρχίσετε τα περί ενσωμάτωσής μου στο σύστημα κλπ κλπ ύπάρχει απόσταση.
  Για την ΕΡΤ και την ΕΡΤ3 οι σημερινοί συντελεστές της λένε ότι θέλουν ένα αυτοδιευθυνόμενο σήμερα και αυτοδιαχειριζόμενο κανάλι αύριο.
  Είναι μια πολύ καλή ιδέα την οποία ασπάζομαι και επικροτώ.Περιμένω να δω πως θα εξελιχθεί διότι στα νεανικά μου χρόνια παρακολούθησα το αυτοδιαχειριστικό πείραμα της Γιουγκοσλαβίας. Τα συμπεράσματά μου, αφήστε τα για άλλη φορά.
  Πάντως, όπως έγραψα και σε άλλο σχόλιο, η αυτοδιαχείρηση προϋποθέτει τον απογαλακτισμό απο το κράτος. Αυτοδιαχείριση με κρατική χορηγία δεν είναι αυτοδιαχείριση.
  Εκείνο, όμως, που προτείνω εγώ είναι κάτι διαφορετικό: ένα κρατικό κανάλι δημόσιου χαρακτήρα. Αυτό δεν αναιρεί το αυτοδιαχειριστικό πείραμα το οποίο μακάρι να πάει καλά. Μπορούν να συνυπάρξουν.
  Και κάτι ακόμη. Ή συγκρότηση αυτού του κρατικού καναλιού θα πρέπει να πάρει υπόψη της: να έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, να είναι πανελλαδικής εμβέλειας, να μην έχει, πλέον, προσωρινό χαρακτήρα και να εντάσσει και τους πρώην εργαζομένους της ΕΡΤ που βρίσκονται σήμερα στα κτίρια, στο εργασιακό του δυναμικό, εννοείται όσους εξ αυτών το επιθυμούν.
  Αυτό είναι το πλαίσιο λειτουργίας μου. Όλα τα άλλα είναι μάλλον επιθυμίες του καθενός που αναζητά τρόπους για να πει την κακία του. Δεν πειράζει, όποιος επιχειρεί να έχει δημόσιο λόγο θα τα αντιμετωπίσει και αυτά. Όσοι δεν θέλουν ένα τέτοιο φορέα που περιέγραψα, τι προτείνουν για την πόλη και τους εργαζόμενους; Οι συμμετέχοντες στο αυτοδιαχειριστικό πείραμα απο που θα πληρώνονται, διότι αρκετοί απο αυτούς είναι επαγγελματίες του ραδιοτηλεοπτικού χώρου. Που σημαίνει ότι αυτή είναι η δουλειά τους. Το να θέλουν να συνδυάσουν τη δουλειά τους με μια κοινωνική προσφορά είναι κατανοητό. Αλλά δουλειά σημαίνει ότι κάνω κάτι απο το οποίο αμείβομαι για να ζήσω. Αυτά είναι τα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεως. Το να εγκαταλείψω την προσπάθεια και να πάω σπίτι μου είναι το πλέον εύκολο. Αλλά και λόγω ηλικίας και λόγω χρόνων στον επαγγελματικό μας χώρο, νοιώθω μια ευθύνη απέναντι στους συναδέλφους μου και στην πόλη. Πολλοί απο τους σημερινούς συναδέλφους- επικριτές μου είναι νεαρής, σχετικά, ηλικίας και καταλαβαίνω πως σκέφτονται και λειτουργούν. Αργότερα, δεν θα με επικρίνουν γιατί επέμενα και δεν εγκατέλειψα την προσπάθεια. Σίγουρα, όμως, θα με επικρίνουν αν την εγκαταλείψω τώρα.
  Π.Σ.

  • 29.1
   oloxias says:

   Φίλε Παντελή
   Η ευθύνη που νιώθεις ότι έχεις απέναντι στους συναδέλφους σου και στην πόλη νομίζεις ότι θα ήταν λιγότερη αν όλοι κρατούσαν μία ενιαία στάση απέναντι στη νέα τάξη πραγμάτων?
   Αν αυτή η ενιαία στάση ήταν απλά ένα ΟΧΙ στις αιτήσεις για συγκρότηση « καθαρής » ραδιοτηλεόρασης η ευθύνη σου θεωρείς ότι θα ισοδυναμούσε με εγκατάλειψη και απραξία ή μήπως με δογματικές – κομματικές αντιλήψεις?
   Αν η απάντησή σου είναι καταφατική τότε να ξέρεις πως πέρα από κάθε κόμμα και πεποίθηση , εκεί , κάπου ανάμεσα στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια στέκει το ανάστημα του ανδρός. Ένα ανάστημα που υπολογίζεται από την ευθύνη που έχει κάποιος που έχει αναδειχθεί από ένα δημόσιο κανάλι και του υπαγορεύει για μιαν ακόμη φορά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό το ύψος μπορεί να τον ζαλίζει . Όμως εκεί είναι , φίλε η ουσία. Ο χ ι στην υποτέλεια και τον εξευτελισμό.

 30. 30
  oloxias says:

  Φίλε Παντελή
  Η ευθύνη που νιώθεις ότι έχεις απέναντι στους συναδέλφους σου και στην πόλη νομίζεις ότι θα ήταν λιγότερη αν όλοι κρατούσαν μία ενιαία στάση απέναντι στη νέα τάξη πραγμάτων?
  Αν αυτή η ενιαία στάση ήταν απλά ένα ΟΧΙ στις αιτήσεις για συγκρότηση « καθαρής » ραδιοτηλεόρασης η ευθύνη σου θεωρείς ότι θα ισοδυναμούσε με εγκατάλειψη και απραξία ή μήπως με δογματικές – κομματικές αντιλήψεις?
  Αν η απάντησή σου είναι καταφατική τότε να ξέρεις πως πέρα από κάθε κόμμα και πεποίθηση , εκεί , κάπου ανάμεσα στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια στέκει το ανάστημα του ανδρός. Ένα ανάστημα που υπολογίζεται από την ευθύνη που έχει κάποιος που έχει αναδειχθεί από ένα δημόσιο κανάλι και του υπαγορεύει για μιαν ακόμη φορά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό το ύψος μπορεί να τον ζαλίζει . Όμως εκεί είναι , φίλε η ουσία. Ο χ ι στην υποτέλεια και τον εξευτελισμό.

 31. 31
  abelofilosofos says:

  Εγώ πιστεύω ότι αν θέλουμε να λύνουμε προβλήματα,τα ξεκινάμε από τη γέννηση τους.Η ερτ3 και το καθεστώς της,η διάλυση της νομίζω δεν έχει να κάνει μόνο με την νεα τάξη πραγμάτων(που κάποιοι πιστεύουν ότι γεννήθηκε με παρθενογέννεση,δεν υποστηρίχτηκε υπογείως από επίσημους,δεν χειροκροτήθηκε απλόχερα απο τους πολίτες).Από τα λίγα που ξέρω,αυτα που μας είπανε δηλαδή,η ερτ3 δημιουργηθηκε με την πτώση του τείχους,σε μια κατάσταση ημι-πανικού θα πω,αφου οι γηραιότεροι,θυμούντε καλά το κλίμα,την αβέβαιοτητα που κυριαρχούσαν με την κοσμογονική τότε αλλαγή.Υπήρχε το θέμα των γειτόνων ‘μακεδονομάχων’ ως προτεραιότητα,μόνη δήθεν,ο΄μως για μένα υπήρχε και ενας΄άλλος σκοπός.Ηταν μόλις δυο χρόνια,που η πατρίδα μας,με μπροστάρη τη θεσσαλονική,έσπασε το κρατικό μονοπώλιο στην ενημέρωση δημιουργώτνας δημοτικό ραδιόφωνο και τηλεόραση.Ηταν γνωστή τότε η ανασφάλεια του κέντρου για τις ν΄΄εες χώρες.Η ερτ3,με το κρατικό χρήμα,και θα συμφωνήσω σε όλα με τον στέφανο σαμαρά,καπέλωσε εκείνο το εγχείρημα,το εκμηδένισε,το εκανε γραφικό.Κινήθηκε κατ εμέ,η ερτ3,χωρις βεβαια αυτό να κατηγορεί τους εργαζόμενιους της,ως η επιβεβαιωση της κυριαρχίας του υδροκεφαλισμου,σε αντιθεση με οτι γραφετε εδω,οτι ηταν μια φωνη διαφορετικη από την αθηνα.Για να μη διαβαστω ως αντι-αθηναιος με ενα στυλ οπαδισμου,η γενική μου άποψη είναι ότι οι τοπικισμοί στην κατακαυμένη ρούμελη,λειτούργησαν ως ενα είδος συνδικαλισμού για να μπορεσουν οι αντιστοιχες περιοχές να πάρουν μεγαλύτερα μεριδια απο ενα ευρωπαικό κρατος που ειχε αποφασίσει να τα μαζεψει όλα σε μια πόλη.Σήμερα ευτυχώς,αυτός ο τοπικισμός έχει μείνει μόνο σε μια περιοχή,μην την αναφερουμε,ας τον χαίρονται,γελάνε ολοι μαζί τους.
  Δεν χρειάζετε η ερτ3 και ακόμα περισσότερο,τα βίσματα της.
  Για τον οικοδεσπότη,θα συμφωνήσω ότι ξεχωρίζει για την εκπομπή του,όμως δεν βρίσκω το λόγο που δεν μπορεί να δημοσιογραφεί από άλλο κανάλι.
  Εγω θα καλούσα,ως απλός πολίτης,εδω στο ιστολόγιο να ενημερωθώ ποια είναι η διαφορά με το ανταποκριτικό γραφειο;μηπως μονο η γραφειοκρατια;
  Για την εκπομπή ‘κυριακή στο χωριό’.Μοναδική εκπομπή και πιστεύω ότι θα αποτελεί το αρχειακό υλικό που θα βλεπουν οι Ελληνες σε πολλά-πολλα χρόνια από τωρα.Ομως προσωπικη άποψη αυτη η εκπομπή εχει κύκλο.Δηλαδή,δεν είαμστε και ινδια,με εκατομυρια χωριά.200 εκπομπες,200 χωρια και μετα απο 20-30 χρονια επαναληψη του σεναριου με τις αναγκες της εποχής.Από εκεί και πέρα,οσον αφορά τον δηθεν τοπικό ρόλο της ερτ3 με πανελληνια εμβελεια,που λειτουργησε ετσι;για μενα λειτουργησε,και οι ανθρωποι της,ως μια μικρη αθηνα δικαιολογωντας μαλιστα τον αδικο χαρακτηρισμό από τους κατω περι κομπλεξ.Ας πάρουμε τον επαγγελματικό αθλητισμό και ειδκά τον οπαδισμό που αναφερει ο κ.σαμαρας.Που ακριβως ενημερωσε και προσπαθησε να αρθρωσει ορθο ολογο περι αυτου στο πανελληνιο το καναλι;απαντηση.
  Για μενα ως θεατη και οπαδο λειτουργησε οπως και τα φυλα τα κρεμασμενα απο το περιπτερο,που εσπερναν το εμφυλιακο μισος σε ενα καινουργιο εργο τωρα,το ποδοσφαιρο.
  Νομίζω ότι η Θεσσαλονίκη με την ιστορία της,την πολυπολιτισμική ή εστω την ανεκτική ως προς αυτο,δικαιούτε,χρειάζετε ενα δημοτικό κανάλι το όποιο να είναι κατ’αρχήν με εμβελεια τη βορεια ελλάδα,και στη συνεχεια,οι αριστες εκπομπες της ή αυτες που χρήζουν προσοχης,ανταποδοτικα να αναμεταδίδονται με συμφωνια,απο αλλα παρομοια καναλια στα αλλα διαμερισματα του ελληνισμού.
  Ολοι νοιωθουμε,οτι οπως ισως φερθηκαμε αδικα τα χρονια του αερα,τωρα κατηγορουμαστε αδικα ή εστω δεν πειθουμε για το καλό των προθέσεων μας.Αναφέρομαι στην ερτ3 και στον οικοδεσπότη της σελίδας.Δεν γίνετε ομως αλλιώς.Ετσι γινετε πάντα.Ας προσεχαμε/αν

 32. 32
  system failure says:

  Με λύπη διαπιστώνω ότι μάλλον δεν έχουμε καταλάβει οι περισσότεροι τι διακυβεύεται εδώ. Κανείς δεν ασχολείται τώρα με τον τρόπο που έκλεισε η ΕΡΤ. Θα το ανεχτούμε; Θα το νομιμοποιήσουμε; Θα αφήσουμε αυτή την κατάπτυστη κυβέρνηση να κόβει και να ράβει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν; Να πετάει στο δρόμο εργαζόμενους και να διορίζει δικά της παιδιά; Μέχρι που θα πάει αυτό; Αν αύριο κλείσει δημόσια νοσοκομεία και πανεπιστήμια μέσα σε μια μέρα, απλά θα το ανεχτούμε;

 33. 33
  Στέφανος Σαμαράς says:

  Εάν κλείσει ή κλείσουν;
  Ακόμη και ο σύριζα να εμφανιστεί σήμερα στη διακυβέρνηση με 60% , θα συμβούν τα εξής, ασχέτως εάν η δικαιολογία θα είναι το μνημόνιο που κατέστρεψε τα πάντα:

  Θα συγχωνευθούν και θα κλείσουν:

  Όλα τα κέντρα υγείας, πλην των απομακρυσμένων περιοχών από τα αστικά τοπικά κέντρα και μάλιστα τα έξοδα λειτουργίας θα τα πληρώνουν οι δημότες!

  Το 60% των ΑΕΙ και ΤΕΙ, με ταυτόχρονη λειτουργία ιδιωτικών στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία θα προσελκύσουν τον αιθέρα της νεολαίας μας, ασχέτως εάν θα πληρώνει 5000 ευρώ δίδακτρα το έτος!
  Το παραπάνω ποσοστό ίσως γίνει και 80%!

  Όλα τα κατά τόπους ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΕΦΟΡΊΕΣ οι περισσότερες και ΟΑΕΔ και ίσως μου ξεφεύγουν κανά δυο τρία τέσσερα ακόμη μπαράκια του δημοσίου!
  Όλες οι παραπάνω λειτουργίες θα περάσουν επίσης στου δήμους μέσω των ΚΕΠ και ειδικών τμημάτων όπως για την εργασία πχ!

  Οι μισές τουλάχιστον υποθέσεις διαφορών μεταξύ των πολιτών και των επιχειρήσεων θα επιλύονται σε δικηγορικά γραφεία, οι υπόλοιπες θα δικάζονται σε σοβαρά δικαστήρια εντός 3 μηνών και θα τελεσιδικούν εντός 1 έτους!

  Οι ΔΕΚΟ ΟΛΕΣ θα μετεξελιχθούν σε σοβαρές επιχειρήσεις που θα προσφέρουν επιτέλους υπηρεσίες φθηνές προς τους πολίτες και θα σκίζονται να μας κάνουν πελάτες, όπως οι γιατροί του μελλοντικού ΕΟΠΥΥ που θα τρέχουν στα σπίτια μας για να μας φροντίσουν ως οικογενειακοί ιατροί!

  Θα τα ανεχθούμε αυτά;

  ΟΧΙ!!

  ΑΠΑΙΤΟΎΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΡΙΖΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ που καθυστερεί τη φυσική πορεία των πραγμάτων , βάζοντας καθημερινά προσχώματα καταδυναστεύοντας τους πολίτες, τους οποίους υποχρεώνει να στήνονται στα γκισέ της χθεσινής νομενκλατούρας της στρογγυλής σφραγίδας και να ακούν/ακούμε από τον κάθε αργόσχολο ότι φταίει το εκάστοτε υπουργείο και η τρόικα!

  • 33.1
   Στέφανος Σαμαράς says:

   ΥΓ: τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα βγάλουν/ξηλώσουν τα κάγκελα από τα παράθυρα!

   Τι φρίκη αυτά τα κάγκελα στα σχολεία μας, των ανύπαρκτων υποδομών τέχνης και σωματικής άσκησης!

   Τα εκατομμύρια που έχουν πέσει σε σχολικά ΔΗΘΕΝ συγκροτήματα των 300 το πολύ μαθητών , τσιμενταρισμένα και όψης χωροφυλακής του 1960 και σε ναούς σε κάθε γειτονιά 1000 τετραγωνικών μέτρων, ημιτελείς οι περισσότεροι αφού σταμάτησε η επιδότηση από την Ε.Ε. και τους καταχρεωμένους δημάρχους που ψηφοθηρούσαν στο παπαδαριό της αγραματοσύνης, είναι πραγματικά το ανώτατο αίσχος της κοινωνίας μας τα τελευταία 15 χρόνια του εικονικού πλούτου..

   • 33.1.1
    abelofilososfos says:

    ακριβώς.Ομως υπάρχει μια αντίφαση.Θα δοθούν στα κεπ οι αρμοδιότητες.Ο επιλογος σας δείχνει ότι ούτε αυτό θα αλλάξει τίποτα.

  • 33.2
   Χρίστος says:

   Θα είσαι υποψήφιος στις ευρωεκλογές ή στις επόμενες βουλευτικές;

 34. 34
  Στέφανος Σαμαράς says:

  Για να αλλάξει κάτι πραγματικά και όχι εικονικά, θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας και κυρίως η νοοτροπία των δημοσίων λειτουργών μας!
  Πρέπει με κάποιο, δεν ξέρω πώς ακριβώς ειλικρινά, θα πρέπει να δημιουργηθεί , να απαιτηθεί και να επιβληθεί το αίσθημα καθήκοντος προς τον πολίτη ακόμη και από τον τελευταίο ΔΗΜΟΣΙΟ υπάλληλο!!

  Λόγω του ότι όμως δεν το βλέπω αυτό πιθανό, μια λύση θα ήταν να τεθούν από ειδικές επτροπές, μετρήσιμα μεγέθη διαχείρισης υποθέσεων σε όλους του φορείς, κάτι που θα επιβάλλει στο τέλος της μέτρησης ακόμη και την απόλυση με συνοπτικές διαδικασίες, ένα κοινωνικό συμβόλαιο δηλαδή που θα τηρείται απαρέγκλιτα.
  Στο λογική αυτή, μπορεί να ενταχθεί και το σύστημα μπόνους στην επίτευξη ή ακόμη και υπερκάλυψη στόχων!

  θα το ήθελα πολύ Χρίστο, γνωρίζεις το δρόμο για να χρησθεί κάποιος υποψήφιος;
  Αν ναι, σώσε με…

  ΥΓ: Με προβληματίζει ιδιαίτερα η προτροπή του Σαββίδη , να αναφέρουμε τις σκέψεις μας για το τί είδους δημόσια τηλεόραση θα θέλαμε…
  Δεν έχω να προτείνω κάτι προς στιγμήν…

 35. 35
  ΓΚΓ says:

  Κύριε Σαββίδη

  Είχα πάντα την αίσθηση (φυσικά, το τονίζω, πρόκειται για προσωπική αίσθηση) ότι κατά την διάρκεια της πολύ ενδιαφέρουσας εκπομπής σας στην ΕΡΤ3, διαφαίνονταν κάποια όρια σας. Ποτέ όμως δεν περίμενα ότι τα όρια αυτά θα επεκτείνονταν έως το πεδίο της λιποταξίας στο εχθρικό στρατόπεδο. Γι’ αυτό και έμεινα άναυδος μαθαίνοντας τα περί ΔΤ.

  Γιατί κύριε Σαββίδη στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή ενός μετώπου. Από την μια αυτοί που ξεπουλάνε και από την άλλη αυτοί που υπερασπίζονται την πατρίδα. Κατά συνέπεια το γεγονός και μόνο ότι σας καταθέτω την άποψη μου με αναγκάζει να πάρω και τα ρίσκα μου.

  Το κάνω όμως γιατί θέλω να καταγραφεί, τουλάχιστον προς δικαίωση της ιστορίας, ότι δεν υπάρχει ικανός λόγος που να δικαιολογεί την συναίνεση στην λιποταξία. Ούτε η εμμέσως επικαλούμενη βάσει υποτιθέμενων νομοτελειακών ιστορικών νόμων μοιραία επικράτηση των εξυφαινόμενων σχεδίων του νεοφιλελευθερισμού, ούτε βάσει των ερμηνειών γκραμσιανών θεωριών περί εξισορροπήσεων (των οποίων θεωριών, συμφωνώ μαζί σας, κανείς δεν έχει το copyright), ούτε η προβαλλόμενη έγνοια για τον ρόλο της συμπρωτεύουσας στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας, ούτε άλλοι λόγοι που ενδεχομένως μου διέφυγαν.

  Η κατάρτιση σας θεωρώ ότι θα πρέπει να σας έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι η ιστορία είναι μεγάλος και εντελώς απρόβλεπτος “διάβολος”. Στο κάτω κάτω, αν δεν ήταν έτσι, θα είχαμε μείνει ακόμα στο καθεστώς της αριστοκρατίας των γαιοκτημόνων γιατί αυτοί ήταν πάντα οι ισχυροί. Αν δεν υπήρχε και ο λαός φυσικά.

  Άρα, αυτό που απομένει είναι η ατομική επιλογή του καθενός από εμάς. Κάνατε την επιλογή σας. Μην περιμένετε όμως να την ενδύσετε με τα ιμάτια που σας βολεύουν.

  Η Ελλάδα καταλύεται ως πατρίδα και ως κράτος και ο κίνδυνος να καταστεί αποικία είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο του να καταστεί η ελληνική περιφέρεια μία ιδιότυπη εσωτερική αποικία, γιατί για να διορθώσεις το 2ο χρειάζεσαι να γλυτώσεις από το 1ο.

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

  20/4/19 | (1 σχόλια)
  ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ  19.04.2019 : 21:05 Οχι ότι περίμενα να το δω σε έγγραφο της ΕΥΠ, με την υπογραφή του διοικητή της από κάτω, για να πεισθώ ότι το περιβόητο σχέδιο «Πυθία», για τη δολοφονία του Κώστα Καραμανλή του Ακάματου, ήταν ...

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας